Gå til innhold
Trenger du tips og råd? Still spørsmål anonymt her ×

Barnehage og bursdager


Anbefalte innlegg

Jeg kunne sikkert postet dette på KG, men jeg orker ikke shitposting og drama...

 

I barnehagen vår, og sikkert mange andres, får man beskjed at om man skal ha barnebursdag og invitere venner fra barnehagen må man invitere alle. Jeg skjønner åpenbart grunnen til dette, men samtidig synes jeg det finnes situasjoner hvor denne regelen må kunne tøyes. I min barnehage går f.eks. mitt barns tremenning og barnet til naboen. Det er naturlig for meg å invitere mitt søskenbarn med sitt barn og min nabo som er i vår sosiale omgangskrets i mitt barns bursdag. Dette er jo ikke en barnebursdag, vi ønsker ikke begynne med slikt før "alle andre" gjør det - forhåpentligvis ikke før på barneskolen, men en bursdag hvor vi inviterer slekt og venner. Det ville jo vært veldig rart å be disse om å ikke ta med barna...

 

Synspunkt?



Anonymous poster hash: 1cabe...182
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er viktig å se på forskjellen på en barnebursdag og en familiebursdag (som vi kaller det).

Skoler og barnehager har en regel om at alle i klassen inviteres til barnebursdagene slik at ingen skal bli utestengt fra det sosiale, bursdager når barna er små er veldig sosialt viktige for dem.

 

Familiebursdager (som du snakker om) er noe helt annet, der er det naturlig å invitere (av navnet) familie og de helt nære. Om familien tilfeldigvis går i samme barnehage som ditt barn har ingenting å si, de skal jo selvfølgelig være invitert.

 

Si at dem skal ta med barna, regelen barnehagen har kommet med er for å sørge for at alle barna blir inkludert i barnebursdagene. Den er ikke for å stenge søskenbarn ute fra familiebursdager.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Høres merkelig ut. Dere må da kunne velge hvem som skal få komme og ikke komme.. Barnehagen kan da seriøst ikke bestemme over dette. 

 

De kan nok neppe faktisk bestemme dette. Men hensikten er jo å prøve å hindre mobbing (eller rasisme) ved at noen blir utelatt. Og det synes jeg er helt innenfor å "bestemme". 

 

Anonymous poster hash: 1cabe...182

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Den regelen var nok ikke ment å ramme feiringer der inntil to barn i barnehagen blir invitert til en feiring fordi de er i familie eller nær omgangskrets med familien ellers. Det bør være greit.

 

Hvis du tror du kan bli konfrontert med dette senere, skader det ikke å nevne det for eksempel for barnehagen på forhånd.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det eneste barnehagen kan styre i denne sammenhengen er om dere kan bruke barnehagen som arena for utdeling av invitasjoner.

Dere kan selvsagt invitere hvem dere vil, men hvis dere skal bruke barnehagen/barnas hylle for å utlevere invitasjoner kan barnehagen legge føringer på hvordan det skal gjøres slik at ikke det blir krangling og dårlig stemning når noen ikke får invitasjon.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-x7D6du0Hjb

De kan nok neppe faktisk bestemme dette. Men hensikten er jo å prøve å hindre mobbing (eller rasisme) ved at noen blir utelatt. Og det synes jeg er helt innenfor å "bestemme". 

 

Inkludering fungerer ikke ved å tvinge folk. 

Lenke til kommentar

 

Og hva med naboungen hvis foreldre er en del av den sosiale omgangskretsen vår?

 

Anonymous poster hash: 1cabe...182

 

 

Ja ta med dem og, det er helt naturlig.

 

Du inviterer de som hadde fått en invitasjon uansett om barna gikk i samme barnehage eller ikke. Et familieselskap har ingenting med barnehagen, det er familie og nære venner. I barnebursdager er det naturlig å invitere barna i barnehagen. Fordi de barna er (som regel) en stor del av den sosiale kretsen til barna. Selv om de er små.

 

Om naboungen ikke hadde gått i barnehagen til ditt barn, hadde du da lurt på om du skulle invitere han også?

Lenke til kommentar

Tullete regel og overformynderi de ikke har anledning til å sanksjonere om man ignorerer.

 

Det er tullete hvis barnehagen prøver å bestemme, men for barnas trivsel, også trivselen til ens eget barn, er det ikke dumt å være enige foreldre imellom om noen regler som utgangspunkt for for eksempel bursdager.

 

Det er nesten sikkert at både barnehagen og andre foreldre ser helt fint hvorfor trådstarter ønsker å invitere kun to av barna. Og hvis trådstarter tror at noen kan mislike det, trenger det ikke å være verre enn å komme dem i forkjøpet og nevne saken på forhånd.

 

Det er mye mer problematisk når det er ett eller to av for eksempel ti barn som ikke inviteres enn når åtte av ti ikke inviteres og de to ble invitert på grunn av forhold utenfor barnehagen. Dette forstår de aller fleste.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Her menes det nok at man ikke skal ekskludere noen. Altså, man kan ikke invitere de fleste barna i barnehagen og la være å invitere noen få. Da føler man seg ekskludert og utenfor. Dette skjønner man ikke er heldig og derfor har barnehagen denne 'regelen', fullt forståelig og riktig.

Ditt eksempel er ikke i denne kategorien.

Endret av K.S
Lenke til kommentar

Det du tenker på er en familiefeiring og ikke barnebursdag. 

 

Du kan HELT TRYGT gjøre slik du tenker. MEn si gjerne i fra til bhg at dere skal ha familiebesøk og at det ikke blir barnebesøk. Da slipper du missforståelser og snakkis etterpå :) Helt uproblematisk det der. 

 

Og forøvrig så selv om mange synes det er teit så er det på sin plass med dette å invitere alle. Jeg vet det har negative konsekvenser men de positive veier opp for dette i lange baner. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Jeg synes det er veldig tullete og irriterende at bhg og skoler skal kunne legge seg opp i slikt, men jeg er enig med de fleste at dette dessverre er nødvendig for å skåne barn.

 

Men selvfølgelig må man være klar over at små barn samtidig sier ting som "Jeg ville ikke invitere deg i bursdagen min men pappa sa jeg måtte". Jeg har ikke selv opplevd å bli mobbet eller frosset ut så jeg kan ikke si noe sikkert, men jeg ville antatt at det ville såret mer å stå i finstas hjemme hos en annen og få den beskjeden enn å ikke bli invitert.

Lenke til kommentar
  • 3 uker senere...

Litt sent nå kanskje, men regelen i barnehagen til barnet mitt er: Skal invitasjoner formiddles i barnehagen må hele avdelingen inviteres. Skal man ikke invitere alle, formiddler man invitasjonene utenfor barnehagen. Slik kan barnehagene bestemme, siden det er deres område, så bestemmer de hva som får formiddles der, men de bestemmer såklart ikke hva man foretar seg utenfor barnehagen.

Lenke til kommentar

Det går an å se på hele verden som én familie :D Be hele barnehagen! Hehe, hvis man er ultrasosial, så er vel dette en morsom løsning.

 

Neida, jeg kan forstå at det kan føles litt mye. Det er ikke alle som har plass eller mulighet til å be 20-30 barn. Ikke alle som har nok overskudd eller ressurser til å sette igang underholdning og matlaging til så mange heller. Så jeg føler nok at jeg ville takket for oppfordringen, men i min situasjon er det dessverre ikke mulig å be alle. Hvis jeg fikk mulighet, ville jeg gjort det.

 

Folk må få lov til å bestemme sjøl. Folk flest mener godt og vil gjerne at alle skal komme overens. Men dette har med psykologi og lederskap å gjøre, når det kommer til barn, kommer våre indre grenser frem. Dette er noe vi burde lære litt om i skolen, eller kanskje ungdomsskolen eller videregående.

 

I det store og hele, må det være lov å bestemme og sette grenser selv. Offentlige institusjoner kan godt oppfordre til samhold, men den enkelte bestemmer fullt og helt over egen omgangskrets.

 

Hvis man -har- mulighet, tid og ressurser til å invitere alle, så går det jo an å gjøre det, men så får de som -vil- være med. Det er ikke alltid alle har lyst eller det passer for alle likevel. Om det gjør det, blir det bare en bonus.

Lenke til kommentar

Nå har vi aldri hatt noen praktiske  utfordringer her i forhold til barnehage, av den gode grunn at guttene våre aldri har gått i en, men for å ta emnet litt mer generelt: Nøyaktig like lite som jeg selv som firmaets leder (eller avdelingslederene der) skulle instruere våre ansatte om hvem de skulle be i bursdag ville det blitt tolereret at skole eller barnehage prøvde på noe tilsvarende. Hvem an vil ha til stede i sin bursdag avgjør voksne selv, foreldre for barn i passe samarbeid med barnet ut fra barnets alder. Har noen problemer med å forholde seg til det finner jeg stemplet maktglad og klasker hardt på vedkommende. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...