Gå til innhold

All verdens land v2


Scarvo

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det finnes en del kjente personer herifra. En av dem er jo han som styrte Nazi-Tyskland under andre verdenskrig. Men han får ikke fokus i dag. Det får derimot...

Arnold Schwarzenegger. Han ble født nær Graz i 1947, og har gjort karriere som politiker, skuespiller og kroppsbygger.

800px-Arnold_Schwarzenegger_by_Gage_Skid

Neste: funfacts fra Østerrike.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Øst-Timor er et land i Sørøst-Asia. Landet er et av de yngste i verden og fikk full uavhengighet 20. mai 2002, etter lang tids konflikt med okkupasjonsmakten Indonesia. Landet består av den østre del av øya Timor, øyene Atauro og Jaco, og Oecusse, en eksklave på nordvest på øya, innen det indonesiske Vest-Timor. Det samlede landarealet er på størrelse med Montenegro.

Øst-Timor ble en portugisisk koloni på 1500-tallet og var det frem til Japans invasjon under andre verdenskrig. Timoreserne samarbeidet med de allierte under den japanske okkupasjonen og drev geriljakrig i fjellene på øya. Etter andre verdenskrig fikk Portugal tilbake kontrollen, men startet en dekoloniseringsprosess på begynnelsen av 1970-tallet. I 1974 avsluttet Portugal sitt koloniherredømme. Etter en kort borgerkrig mellom de politiske partiene Fretilin og UDT, erklærte Øst-Timor unilateralt seg uavhengig 28. november 1975. I desember 1975 invaderte Indonesia og okkuperte landet. I juli 1976 erklærte Indonesia at territoriet ble landets 27. provins. FN anerkjente ikke annekteringen og ga Øst-Timor status som et ikke-selvstyrt territorium under portugisisk administrasjon. Frihetskampen fortsatte og på 1990-tallet kom det til større militære konfrontasjoner. Indonesias okkupasjon var preget av vold og overgrep mot sivilbefolkningen. Etter Suhartos fall i Indonesia bestemte Indonesias nye president Habibie at det skulle holdes en folkeavstemning om uavhengighet i 1999. Denne gav klart flertall for et uavhengig Øst-Timor, men utløste nye voldshandlinger. FN ba det internasjonale samfunn intervenere og etter en FN-styrt overgangsprosses fikk Øst-Timor full uavhengighet i 2002.

Øst-Timor er ett av bare to land i Asia med katolisisme som dominerende religion (Filippinene er det andre). Øst-Timor er et relativt fattig land, og er i en nasjonsbyggingsfase etter mange tiår med uavhengighetskamp.

Øst-Timor – Store norske leksikon

Neste: Hovedstaden til Øst-Timor.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Marí Alkatiri (født 26. november 1949) er en politiker fra Øst-Timor. Alkatiri var med i etableringen av motstandsbevegelsen FRETILIN tidlig på 1970-tallet, men måtte rømme landet under indonesisk okkupasjon. Han var i eksil i Angola, samt en tid som landmåler i Mosambik, men returnerte til hjemlandet i 1999. Under interimsstyret var han finansminister. I 2002 ble han statsminister i Øst-Timor. Alkatiri gikk 25. juni 2006 av etter sterkt press blant annet fra daværende president Gusmão etter de omfattende urolighetene i landet.

Marí Alkatiri 2020-01-24.jpg

Neste: Fun fact fra Øst-TImor.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Da blir det meg som skirver det aller aller siste innlegget i denne tråden da....:hm:

Øst-Timors landslag i fotball

timor-leste-national-football-team-11806

 

Takk for følget alle sammen og aller mest takk til Scarvo som startet denne tråden høsten 2019 da vi fortsatt stod fritt til å reise rundt i verden og oppleve hva den har å by på, noe som på makabert vis tok en ganske så brutal slutt for nøyaktig et år siden, men la oss håpe at dette kommer tilbake ganske snart. Altså, en verden som er åpen og ikke stengt for viruser.

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...