Gå til innhold

All verdens land v2


Scarvo

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Grunnleggende fakta om Monaco.

Monaco er et fyrstedømme ved Middelhavet, omgitt av Frankrike på tre sider. Det ligger omkring 15 kilometer øst for Nice, og nær den italienske grensen. Monaco er verdens nest minste land etter Vatikanstaten og verdens minste land med en kystlinje.

Siden 1297 har Monaco vært styrt av fyrster av huset Grimaldi, opprinnelig en familie fra Genova. Nåværende overhode er fyrst Albert 2. Fyrstedømmet har tollunion og andre spesielle tilknytningsordninger med Frankrike.

Landets navn kommer av gresk: ‘Monoikos’, ‘som bor alene’. Havnebyen Monaco het på latin ‘Portus Hercules Monoedci’, ‘Den aleneboende Herakles’ havn’.

Geografi og miljø

Zoom innstandard_compressed_iStock-971578424.jpg
Monte Carlo, Monaco 
Av  iStockphoto. 

Monaco ligger på de nederste skråningene av det franske departementet Alpes-Maritimes (Havalpene), ved den franske rivieraen (Côte d’Azur). Bredden varierer mellom 349 og 1700 meter. Landegrensen måler 4,4 kilometer og kystlinjen er 4,1 kilometer lang. Det høyeste punktet, som er 140 meter over havet, er i sørskråningen til Mont Agel.

Ifølge Monacos offisielle statistiske oppgave fra 2016 er fyrstedømmet inndelt i åtte distrikter: La Condamine (forretningssenter og havneområde), Monaco-Ville (gamlebyen), Monte Carlo (det betydeligste boligområde) og Fontvieille (et område som er innvunnet fra havet, med nyere bebyggelse, industri og havn), samt La Rousse, Larvotte, Jardin Exotique og Les Moneghetti.

Monaco utgjør et sammenhengende byområde på begge sider av den vel beskyttede havnen, og består av flere selvstendige byer: hovedstaden Monaco-Ville, La Condamine og Monte Carlo. Hovedstaden ligger på en 60 meter høy kalksteinsklippe. Her ligger slottet (et kastell fra 1200-tallet, som ble utvidet på 1500-tallet), katedralen og de oseanografiske og antropologiske museer, det første med et berømt akvarium. På motsatt side av havnen ligger Monte Carlo.

Monte Carlo rommer sitt berømte spillekasino, et kastell fra 1200-tallet, et oseanografisk museum med akvarium og et antropologisk museum, opera, hoteller, villaer og parker.

Landet har middelhavsklima med varme og tørre somrer, og milde og regnfulle vintrer. Januar er kaldeste måned med en middeltemperatur på 10 grader celsius (° C). Frost og snøfall forekommer svært sjelden. Juli-august er varmest med en middeltemperatur på 24 °C.

Det er cirka 800 millimeter nedbør årlig. Mer enn 100 millimeter av nedbøren faller i oktober-desember. Om sommeren er luften temperert av havbris, særlig om natten. Fjellene beskytter mot kalde vinder fra nord.

Monaco har en rik vegetasjon med blant annet aloer, palmer, tamarisker og mimosaer. Jardin Exotique de Monaco har en stor samling av kaktusarter. Prinsesse Graces rosehage har mer enn 150 rosesorter. Det er også en japansk hage med pinje- og oliventrær.

Det er ni arter av ville pattedyr, hvorav tre hvalarter ved kysten (delfin, stripedelfin og finnhval). Av landpattedyr kan tremus, pinnsvin, rødrev og rådyr nevnes.

Det er observert 105 fuglearter, blant annet råkefugleneisfugl, bieter og hærfugl, samt nattergal, vandrefalk og fiskeørn, to reptilarter og to amfibiearter. Av insekter er det påvist cirka 330 billearter.

Neste er Monaco sin hovedstad.

A9538158-6CA1-41EF-9D59-67F6EE5DC084.png

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Korgutt skrev (5 timer siden):

Grunnleggende fakta om Monaco.

Hei Korgutt. Jeg synes det er gøy at det er flere enn bare meg, @Morromann (og av og til @Nettels) som poster i tråden. Det eneste jeg har lyst til å spørre om vi kan prøve å ikke kopiere rett fra enten SNL, wiki eller andre lignende steder. Jo mer kan skriver med egne ord jo bedre blir tråden. Bare et vennlig ønske uten onde intensjoner.

Lenke til kommentar
Scarvo skrev (15 minutter siden):

Hei Korgutt. Jeg synes det er gøy at det er flere enn bare meg, @Morromann (og av og til @Nettels) som poster i tråden. Det eneste jeg har lyst til å spørre om vi kan prøve å ikke kopiere rett fra enten SNL, wiki eller andre lignende steder. Jo mer kan skriver med egne ord jo bedre blir tråden. Bare et vennlig ønske uten onde intensjoner.

Ser oppfordringen din som et vennligsinnet ønske og skal legge meg det på minnet. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Ja, det må bli bilde av den ganske så skandaleomsuste fyrstefamilien i Monaco det. På 1980- og 1990-tallet var sladremedia ihvertfall stadig ute med sladrehistorier om medlemmene i fyrstefamilien som en slags såpeopera fra virkelighetem. Om Renier, Grace, Albert, Caroline og Stephanie. Bildet er fra 1980, to år før fyrstinne Graces tragiske død i en bilulykke.

d45d940f794da820662940400818269e.jpg

Neste: funfacts om Monaco

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

MONGOLIA

Fra velstand luksus, sol og varme drar vi avsted til ødemark, vidder, nomader og bitende kuldegrader. Velkommen til Djengis Khan sitt rike. Velkommen til strupesang. Velkommen til Mongolia!

Mongolia er verdens 19. største land målt i areal, og landet deler grense med to andre store nasjoner, Kina og Russland. Til tross for størrelsen bor det bare litt over tre millioner mennesker i Mongolia, noe som bidrar til at landet har en av verdens laveste befolkningstettheter. Mongolia har som mange sikkert vet en lang og tradisjonsrik historie takket være nevnte Khan. En gang i tiden var det mongolske riket verdens aller største som omfattet over 100 millioner mennesker på et gigantisk område.

I moderne tider fikk landet sin reelle selvstendighet i 1921, og internasjonal anerkjennelse tjuefire år senere. I dag består Mongolia av enorme steppeområder, ørken og diverse fjellområder. Over 30% av befolkningen er nomader (stammefolk)

Jeg nevnte kuldegrader. Visste du at det i Mongolia kan oppstå store temperaturforskjeller mellom årstidene? Vinterstid er det helt normalt at gradestokken kryper nedover mot 30 blå mens på sommerstid kan den stige så høyt som 30 rød.

Hvordan tjener så Mongolia penger? Vel... det meste av landets økonomi er basert på landbruk og aktivitet i gruver. Mongolia er også gode på å utvinne kobber, kull, gull og annet. Grunnet store steppeområder er så mye som 80% av landjorda dyrkbar mark.

Og litt ekstra grunnleggende fakta til sist:

- Nasjonaldagen er 11 juli.
- Myntenheten er mongolsk togrog.
- Landet er en republikk.

Kart-Mongolia

Neste: Mongolias hovedstad.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...