Gå til innhold

All verdens land v2


Scarvo

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

LIBANON

Da skal en ny tur innom Asia, og denne gang vier vi oppmerksomheten til landet som blant annet er kjent for krydret mat, for tallrike folkegrupper innad i befolkningen og for å ha en hovedstad ofte betegnet som "midtøstens Paris". Velkommen til Libanon!

Libanon deler grense med Syria og Israel, og hadde i 2018 rett under syv millioner innbyggere. Av disse er rett over 60% muslimer, 34% kristne og resten holder troskap til den lokale religionen druze.  I perioden mellom 1975-2011 kan så mange som to millioner flyktninger ha tatt seg inn over landets grenser.

Benyttet myntenhet er libanesisk pund (LBP), kjøringen foregår på høyre side av veien og nasjonaldagen feires 22 november.

standard_1_libanon-kart.png

Neste: Libanons hovedstad.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

"Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country". De aller fleste forbinder dette utsagnet med John F Kennedy. Men sannheten er at sitatet kom fra en bok skrevet av den libanesiske forfatteren Gibran Khalili.

Ask_not_what_your_country_can_do_for_you

Neste: En video filmet i Libanon.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Grunnet et ganske unikt klima i Libanon så er både sommer- og vinteridretter populære i landet. Enkelte ganger kan man faktisk gjennomføre vidt forskjellige aktiviteter på en dag, for eksempel stå på ski på morgenen og svømme på kvelden.

Motorsport er også populært. På bildet ser man Gilbert Bannout (til høyre) og kartleseren hans Maxime Wilmot etter at de inntok 2 plass under Rally Libanon i 2017.

gilbert-bannout-is-second-overall-at-40t

Neste: Grunnleggende fakta om Liberia.

Endret av Scarvo
  • Liker 1
Lenke til kommentar

LIBERIA

Liberia i Vest-Afrika er et land som skiller seg veldig ut fra andre afrikanske land historisk sett. Grunnlagt av frigjorte afro-amerikanske slaver i 1822 er det den eldste selvstendige republikken i Afrika og forble det på et tidspunkt da europeiske stormakter senere tok kontroll over hele kontinenet. Republikken har i dag 4 millioner innbyggere. Engelsk er det offisielle språket men det eksisterer omtrent 31 forskjellige morsmål. Landet har 16 forskjellige etniske grupper. Etterkommerne etter de amerikanske slavene har utgjort den politiske og økonomiske eliten i landet men utgjør likevel bare 5% av befolkningen. Religion: 76% protestanter, 12% muslimer, 7% katolikker og 3% andre. Borgerkrig og politisk uro har ødelagt mye av landets økonomi. Flere næringslivsledere har forlatt landet. Tømmer, gummi, jernmalm og diamenter har vært viktie eksportartikler.Liberia er også blitt rangert som verdens mest korrupte stat og rundt 89% av befolkningen betaler årlig for bestikkelser ifølge en undersøkelse.

Liberia-map-boundaries-cities-locator.jp

Neste: Liberias flagg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ellen Johnson Sirleaf(f.1938) som var president i Liberia mellom 2006 og 2018 og ble da Afrikas første kvinnelige folkevalgte president. I 2011 ble hun tildelt Nobels Fredspris for sitt gjennoppbyginsarbeide av landet etter borgerkigen. I motsetning til de fleste i den liberiske eliten er ikke Sirleaff av afro-amerikansk bekgrunn.

Ellen_Johnson_Sirleaf_February_2015.jpg

Neste: funfacts om Liberia

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...