Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

[Løst] Hvor lenge kan man bo i sin egen bolig, fra den er solgt?


Light

Anbefalte innlegg

Hei

 

Eksisterer det noe lov for hvor lenge man kan bo i sin egen bolig, etter at den er solgt, og er det eventuelt noen standard som meglere f.eks benytter for det aller meste?

 

Min problemstilling er at jeg ønsker å unngå for alt det er verdt, å havne i en situasjon hvor jeg faktisk må leie for x antall tid. Derfor ønsker jeg å finne ut hvor mye tid jeg kan ha til rådighet fra min bolig er solgt, til jeg faktisk må ta en endelig beslutning på hva min neste bolig blir. Jeg har ingen mulighet til å handle noe nytt, før min nåværende bolig er solgt, så dét bortfaller fullstendig.

 

 

Endret av Light
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Man avtaler overtagelse enten som en del av budrunden, eller før/på kontraktsigneringsmøtet. Man står fritt til å avtale den dato man vil.

 

Du vil ikke få utbetalt salgssummen før overtagelse av ny eier er gjennomført, så dersom du ikke får mellomfinansiering for ny bolig før du har overdratt den gamle, må du uansett ha alternativ bolig fra du flytter ut fra din solgte bolig, til du kan flytte inn i den nye du har kjøpt. Overføring av salgssum fra megler til deg kan ta inntil 2 uker.

Endret av zanta
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Som dei andre har sagt så kan dette avtalast.

 

Det du som selgar må være bevist på er at overtakingstidspunktet også kan ha betydning for betalingsviljen til kjøpar.

Enkelte kjøparar vil ta over nesten med det same og er villige til å by meir for å få det slik, andre er i same situasjon som deg og vil ha god tid før dei må ta over, ofte fordi dei skal selge ein anna bustad før dei kan betale deg og ta over bustaden.

 

 

Når du får eit bud med forslag til overtakingstidspunkt så må du ta stilling til om det lønnar seg å takke ja til tilbudet og kanskje måtte leige bustad kortvarig, eller om du skal takke nei til budet og håpe at du får eit like bra bud med anna overtakingstidspunkt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ok, takker for svar. Da ser det nok ut til at det mest fornuftige bare blir å legge opp til å leie i en mellomfase, og i tillegg være fleksibel med overtakelsesdato. Det kan jo være til det beste for meg som selger, og faktisk bli kjøpedyktig igjen så tidlig som mulig, da visse boliger jo av x antall årsaker, selges kjapt. Så blir det jo rett og slett bare å være aktiv med å sondere terrenget i hver dag som går.

 

Jeg har på en måte bare tenkt at det å leie er jo penger rett ut vinduet, men slik jeg nå ser det, så spiller det jo en svært liten rolle i det store og det hele, når vi snakker om en mellomfase. Da blir jo differansen marginal.

Lenke til kommentar

Det er jo mye ekstra styr med å flytte to ganger, så de fleste (?) velger nok å skaffe mellomfinansiering for å kunne kjøpe nytt før de har solgt, og slippe unna med en flytting.

Jeg har null i egenkapital, og man må vel uansett ha 15% egenkapital selv om man snakker mellomfinansiering?

 

Egenkapital til ny bolig skal komme i havn i form av salg av nåværende bolig, og derfor må jeg nok: Selge - Leie - Kjøpe

Lenke til kommentar

Jeg har null i egenkapital, og man må vel uansett ha 15% egenkapital selv om man snakker mellomfinansiering?

 

Egenkapital til ny bolig skal komme i havn i form av salg av nåværende bolig, og derfor må jeg nok: Selge - Leie - Kjøpe

Har du god kontakt med banken ordner de mellomfinansiering, selv om ikke du har egenkapital til hus #2 før hus #1 er solgt.

 

Vis banken hva som forventes for hus #1, og sålenge regnestykket går opp bør dette gå i orden.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Jeg har null i egenkapital, og man må vel uansett ha 15% egenkapital selv om man snakker mellomfinansiering?

Vanligvis er det ikke krav til EK ved mellomfinansiering, men du må både sannsynliggjøre EK etter at salg og kjøp er gjennomført, og dokumentere betalingsevne i mellomfinansieringsperioden.

 

Jeg har nylig gjort dette selv, og satt med ca 10 mill i boliggjeld noen måneder. Vær obs på at renten på mellomfinansiering som regel er minst dobbelt så høy som for boliglån.

Endret av zanta
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Betyr dette at man da faktisk kan legge inn bud på ny bolig óg handle, før nåværende er solgt?

 

 

Ser ut til at jeg må forhøre meg litt med banken(e) gitt. Har kun handlet bolig én gang(nåværende), og det var såkalt førstehjemslån. Derfor greit å oppsøke litt ny input.

Lenke til kommentar

Betyr dette at man da faktisk kan legge inn bud på ny bolig óg handle, før nåværende er solgt?

Det er slik de aller fleste gjør det.

 

Det første du må gjøre er å kontakte banken og be om et finansieringsbevis eller tilsagn på mellomfinansiering. Når du har det, kan du legge inn bud og handle. Når du har kjøpt, vil banken utbetale kjøpesum (forutsatt at alt er OK) til megler, og du overtar ny bolig.

 

Ettersom man forsøker å holde perioden med mellomfinansiering så kort som mulig, bør du legge ut din bolig for salg så snart du har kjøpt.

Endret av zanta
Lenke til kommentar

Takker.

 

Det er faktisk halvannet år før jeg blir i kjøpemodus, men denne gangen ønsker jeg å planlegge mest mulig, god tid i forveien. Skal flytte til en annen kant av landet, og trenger litt tid på meg til vurderingsprosessen.

Endret av Light
Lenke til kommentar

Har nettopp vært igjennom noe lignende som TS her, og det er null problem ;)

 

Vi hadde heller ikke noe nevneverdig oppspart egenkapital, men satt på et hus som vi antok hadde økt en del i verdi siden vi kjøpte det.

Fikk en (gratis) meglervurdering på huset vårt, som - forutsatt at den slo til ved salg - ville gitt oss en betydelig egenandel til kjøp av neste hus. Det var null problem, banken (lokal sparebank, del av Eika) garanterte for mellomfinansiering og det var bare å kjøre på.

Nå solgte og kjøpte vi omtrent i løpet av samme uka, og med svært rask overtakelse på "nyhuset" fikk vi god tid til å flytte og satt per def på begge husene i en måneds tid. Den eneste "ulempen" da er at man i en kort periode må sitte med to boliglån og et mellomfinansieringslån, men med avdragsfrihet på begge boliglånene ble ikke det så galt. 

Etter overtakelse og oppgjør på vårt gamle hus ble mellomfinansieringslånet innfridd, selger fikk pengene sine og vi fikk utbetalt en hyggelig sum til slutt. Enkelt, smertefritt, uproblematisk, og aldri behov for å mellom-leie et sted. Bare å signere der banken ber deg signere så ordner de resten ;)

 

Mellomfinansieringen er altså et lån, det er kanskje verdt å ha i bakhodet. Banken slenger ikke bare penger etter deg, men du låner altså penger til egenkapitalen med "sikkerhet" i salg av egen bolig. Dette er et vanlig lån du må betale renter og avdrag på, men i og med at det som oftest er oppgjort i løpet av en måned eller to blir det ikke så skrekkelig dyrt. 

 

Til det opprinnelige spørsmålet - hvor lenge du kan bo i eget hus etter salg, er avhengig av hva du avtaler med kjøper. Der står man ganske fritt, men det vanlige er at man avtaler overtakelse 1-3 mnd etter salget. 

Endret av jonlem
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...