Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Saksomkostninger forliksråd


Illus

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Beklager om dette er besvart før, men jeg fant ikke helt det jeg er ute etter i andre tråder.

 

Spørsmålet gjelder hva man må påregne av saksomkostninger dersom man taper en sak i forliksrådet.

 

Dette er det jeg har funnet:

1) Gebyr for behandling i forliksrådet (1R 1322,50)

2) Reiseutgifter for parter med personlig møteplikt (gjelder for denne saken)

3) Rettshjelp inntil 4R (5290,-)

4) Mva. (25%)

 

Er det noe jeg har glemt ?

 

Det jeg er usikker på er punkt nr. 2 og 3:

2) Dersom klagemotpart medbringer en advokat langveisfra. Er jeg da ansvarlig for all reisekost for denne ? Fly på businessklasse etc. ? Kan også reisetid faktureres under denne posten ?

3) Inkluderer dette reisetid og tid brukt i møtet i forliksrådet for advokaten ?

 

Takker for svar :-)

Endret av Illus
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ad pkt. 2 - dette gjelder reiseutgifter for parten personlig. Advokatens reiseutgifter kan ikke legges til her, det går under pkt. 3. Reisetid og tapt arbeidsinntekt for parten kan ikke legges til her, kun utgifter. Tvisteloven § 20-5 gjelder ved siden av bestemmelsen, så det er kun nødvendige utgifter. Drosje er ikke nødvendig for den som bor i gangavstand fra forliksrådet, f.eks.

 

Ad pkt. 3 - Dette gjelder de samlede omkostningene for advokaten - reisetid, forberedelsestid, reiseutgifter, møteforhandlinger, alt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tvisteloven § 6-1 sier at lovens fjerde del (herunder kapittel 20 om saksomkostninger) gjelder tilsvarende for forliksrådet. I § 20-5 første ledd står regelen om nødvendighet, mens annet ledd sier at resten av bestemmelsen ikke gjelder forliksrådet.

 

Tvisteloven § 6-13 første ledd bestemmer:

 

1) Erstatning for sakskostnader i forliksrådet gis bare for følgende poster:

a) gebyr​ for behandlingen i forliksrådet, samt gebyret for utleggsbegjæringen når en sak behandles i forliksrådet etter tvangsfullbyrdelsesloven § 7-7,

b) reiseutgifter for parter med personlig møteplikt,

c) et beløp inntil halvt rettsgebyr for utgifter til møte for parter uten personlig møteplikt,

d) et beløp inntil fire ganger rettsgebyret for rettshjelp ved forliksklage eller tilsvar og saksforberedelse ellers, men inntil rettsgebyret dersom klageren i tillegg krever erstatning for kostnader ved utenrettslig inndriving etter annet ledd, og

e) et tillegg til beløpene i bokstav c og d for den generelle satsen for merverdiavgift når ikke sakens rettsforhold hovedsakelig skriver seg fra virksomhet hos parten som er merverdiavgiftspliktig.​

Det følger av innledningen at erstatning bare gis for de nevnte postene. Punkt b beskriver reiseutgifter for parter. Reiseutgifter for andre enn parten kan ikke dekkes etter denne posten.

 

Siden innledningen utelukker alle andre poster enn disse må alle kostnader som kreves dekket av deg kunne grupperes under ett av disse alternativene.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Oppfølgingsspørsmål:

 

1) Må alle sakskostnader være innmeldt på forhånd til forliksrådet ? Og stå spesifisert i dommen ? Dersom ikke, er det noe regler for når slike krav må sendes den tapende part ?

 

Grunnen til at jeg spør er at jeg har lest litt om "omkostningsoppgave" som står at må leveres, men jeg kan ikke se om dette er fritatt i forliksrådet.

 

2) Hvor kommer eventuelt krav om dekking av sakskostnader fra ? Er det forliksrådet ? Motpartens advokat ? Eller motparten selv ? Jeg holder en knapp på det siste siden det kun er reelle utgifter som kan dekkes. Og motparten må vel ha betalt advokatutgifter før det blir en reell utgift for motpart ? Eller kan advokat sende faktura direkte til tapende part ?

 

3) Jeg leser også at sakskostnader kan ankes særskilt til tingretten innen 1 måned fra dommens forkynnelse. Men hvordan er det mulig å anke sakskostnader når man ikke kjenner disse ?

Endret av Illus
Lenke til kommentar

Tør bare svare med sikkerhet på spm 2) og 3) 

 

2) Dette tar part A med i sin forliksklage hva gjelder det part A krever dekket og evt part B med i sitt tilsvar til denne hva gjelder det part B krever dekket. Settes forliksrådet som domstol (husk at først megles det!) avgjør forliksrådet hva som godkjennes av det som krevd i forliksklage/tilsvar (og fordelingen), og tar det med i sin dom. 

 

3) Når dommen fra forliksrådet er forkynt er dette fullstendig klart, jfr 2). 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

1) Krav om saksomkostninger må være reist før saken avsluttes for instansen, jf. tvisteloven § 11-2 første ledd (inkorporert gjennom § 6-1 annet ledd), men det er ikke nødvendig å kreve et spesifikt beløp. Hvis man bare krever saksomkostninger uten spesifikasjon vil retten (forliksrådet) utmåle et beløp etter skjønn, innenfor de beløpsmessige begrensninger som følger av loven.

 

Det er ikke krav om omkostningsoppgave, men forliksrådet kan likevel be om en. Det skjer imidlertid sjelden. Maksgrensene for forliksrådet utgjør mellom 2 og 4 timers salær, og det er vanskelig å betvile en slik arbeidsmengde.

 

Krever man saksomkostninger på et annet grunnlag (som et materielt erstatningskrav f.eks.) må det dokumenteres på lik linje med andre materielle krav.

 

2) Det er partene som krever sine omkostninger dekket. Det er ikke nødvendig at man har betalt advokatutgifter, men man må være pliktig til å betale. Har parten blitt tilkjent saksomkostninger kan disse inndrives fra motparten uten at parten først skal ha betalt dem.

 

3) Dom i forliksrådet skal spesifisere nøyaktig hvilket beløp som tilkjennes, jf. tvisteloven §§ 19-6 (7) og 19-7.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...