Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Etterisolering og innredning av kjeller. Riktig tenkt?


Anbefalte innlegg

Jeg har revet et rom kjelleren, skal innrede på nytt og ønsker å isolere også. Har laget en tilsvarende tråd på Byggebolig, og skal lage en prosjekttråd der når jeg kommer i gang. Jeg har googlet temaet opp og ned i mente men er fortsatt litt usikker.

 

Husbankhus fra 1976. Kjelleren er på cirka 99 m2 (ytre mål tror jeg) og er fra før dårlig og delvis innredd og isolert her og der. Alt unntatt himlingen er dårlig pga gamle vannskader og konstruksjonsfeil og skal rives bort på sikt. Alt det elektriske til kjelleren, bortsett fra varmvannstank, er koblet helt ut. Muren (Leca) ble pusset tett på utsiden over bakkenivå i 2017 og det ble gravet ny drenering i 2012, så det kommer ikke synlig fukt/vann fra utsiden nå. Grunnmuren er ikke isolert på utsiden, dessverre. Gulvet er betong og ikke noe annet, 215 cm takhøyde fra betong til himling.

 

Sikringsskapet mitt står i trappenedgangen ned til kjelleren, så for å forenkle arbeidet med det elektriske så starter oppussingen her og i rommet trappa leder ned til. Trekkerør legges klar til resten av kjelleren.

 

Tenker følgende oppbygging av gulv og vegger nå:

 

Gulv: 50+30mm eller 50+50mm XPS, 0,2mm dampsperre, 6mm Steni Masterboard eller tilsvarende, varmefolie, laminat. Muligens sløyfe varmefolie pga kostnad, men skal i alle fall ha det klargjort for dette. Endelig takhøyde cirka 203cm fra overgulv til himling med både 100mm XPS og varmefolie,

 

Yttervegg: Slemmes innvendig. 50mm Rockwool limt rett på lecamuren, ca 2cm luftspalte for trekkerør, stenderverk, trepanel. Bunnsvill settes oppå gulvisolasjonen med knotteplast mellom. 1 stk lufteventil.

 

Skillevegg/lettvegg: Settes opp som vanlig lettvegg med 70mm Rockwool, men også oppå XPS og med knotteplast under bunnsvill. Veggplater.

 

Her har jeg valgt XPS i gulv pga trykkfasthet og fuktmotstand, og Rockwool mot ytterveggen pga bedre tørkeegenskaper i fall det skulle komme noe fukt/kondens. Stenderverk blir i praksis rom-i-rom. Trepanel på utsatte vegger/mot yttervegg pga pusteegenskaper. I tillegg vil det stå en frittstående luftavfukter i rommet fordi jeg har en slik fra før.

 

Virker alt greit? Dette er det rommet i kjelleren som er lengst under bakken og har dermed størst risiko for fuktskader, samtidig som det pga. plasseringen er et "verdifult" rom og da ønsker jeg at det skal være pent, behagelig og vare lenge. Målet er å bli ferdig i løpet av høsten, og så fortsetter jeg med resten av kjelleren om 1-10 år.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

selv så hadde hatt et lite mellomrom mellom isolasjon og murvegg,om det er under bakkenivå,hadde også vurdert og byttet ut rockwool med trefiber isolasjon

 

steni masterboard brukes vel når man skal støpe ned kabel,da limes bare kabelen til platene,for og bruke avrettingsmasse over igjen.

6mm reflektormatte flexwatt brukes under varmefolie

Lenke til kommentar

Trefiberisolasjon virket interessant. Skal forhøre meg på byggevarehandelen. :dremel: Men hvorfor mellomrom mellom isolasjon og murvegg?

 

Ble anbefalt Steni Masterboard på Byggebolig. Bruker jeg det, kan jeg visst legge gulvvarme direkte oppå og laminat oppå der, og sparer mange mm høyde i forhold til 22mm spon+6mm isolasjonsmatte. Men, jeg har egentlig bestemt meg for å droppe gulvvarme, det blir rett og slett dyrt i forhold til bruken. Går nok da for vanlige gulvsponplater, 3mm underlag og så laminat.

Lenke til kommentar

Hvilke rom skal du ha i din 99m2 store kjeller? 

Hvis du skal ha kjellerstue eller andre rom for permanent opphold må du sørge for at du har godkjente vinduer (eller egen dør i fasade) for rømning ved brann, samt sørge for at takhøyde er innafor krav til måleregler for oppholdsrom. Det ble noe justert ifm. TEK17 der man bruksendrer kjeller og andre sekundærrom. 

Dersom du ender med oppholdsrom er arbeidet søknadspliktig. 

Endret av newman221
Lenke til kommentar

Permanent opphold i kjelleren? Det ønsker jeg ikke :tease: Bor rett ved siden av kirkegården, det eneste stedet jeg kan tenke meg permanent opphold når den tid kommer.

 

Akkurat nå er det isolasjonen egentlig det eneste jeg lurer på, får ikke gjort noe før jeg har bestemt meg og det er for dyrt å mislykkes.

 

Men, jeg kan jo fortelle at jeg i resten av kjelleren sånn smått har planlagt tv-stue/hjemmekino, hobbyrom/snekkerverksted, en bod eller to og, hvis behovene skulle endre seg, bad/dusj/vaskerom. Tekniske krav når det gjelder rømningsveier, takhøyde, isolasjon osv. har jeg lest meg opp på så det skal jeg ha kontroll på! Har også snakket med teknisk etat hvordan jeg går frem ift. søknad om bruksendring (søke etter alt er ferdig).

Lenke til kommentar

Varig opphold kalles det, permanent opphold høres mer ut som noe en innvandrer kan få innvilget. Alternativt at jeg murer inne en litt for pågående dørselger. Derfor vitsen i forrige innlegg. :shrug:

 

Det er allerede nok godkjente rømningsveier fra kjelleren, og når alt er ferdig vil det være enda flere. Alle vinduene (8 stk?) må byttes ut på sikt, kanskje sette inn noen flere, og da kan det bli mange godkjente rømningsvindu, store deler av kjelleren er over bakken, ene kortveggen er helt over. Isolasjon og ventilasjon og varme må fikses for å få inneklima i orden. Takhøyden er innafor. Kommer mest sannsynlig til å bo her til jeg stumper, så skal ikke lage meg en brannfelle med dårlig luft og ingen takhøyde...

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Med mindre det skjer noen regelendringer igjen så skal jeg ikke få avslag. Når alle krav er innfridde og det ikke er noe annet i veien som f.eks. reguleringsplan så må kommune alltid godkjenne. Og han på teknisk etat høres meget positiv ut så jeg har trua på at det går greit.

 

Det er mulig at dette "kontoret" jeg pusser opp nå ikke vil bli godkjent oppholdsrom pga vindu, men det er ikke så farlig.

 

Dampsperrer i kjeller er problematisk, ja, derfor anbefaler de ikke lengre dette når mesteparten av veggen er under bakken. I rommet jeg rev var det mye skader på både treverk og murpuss som var i kontakt med plasten.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...