Gå til innhold

Vurderer å flytte utenlands. Noen tips?


Anbefalte innlegg

On 11/21/2021 at 7:34 AM, Gouldfan said:

Gammel post, men opplevde du atomulykken jordskjelvet? Mener jeg har kjent en som var glad i Japan og jobbet der, og opplevde jordskjelvet.

Første turen tok jeg noen måneder etter dette jordskjelvet, men jeg har venner som opplevde det som det største jordskjelvet de noen gang har opplevd til i dag. Folk i Japan venter et nytt stort jordskjelv og er nå mer forberedt når det skjer. Selv har jeg opplevd en del jordskjelv i Japan, bl.a. en der bare halve innholdet av tekoppen var igjen, men det kan heller ikke sammenlignes med jordskjelvet i 2011.

Endret av ahw_
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
On 11/29/2021 at 6:37 PM, Bytex said:

Det er ganske spesiellt fordi det er masse gamle særordninger der oppe, f.eks. hadde de åremål på de fleste stillinger i gruva, verksteder, sysselmann, dette ble ikke oppløst for for et par år siden. Da hadde man en viss periode før jobben din ble lyst ut på nytt, selv om man hadde fast jobb.

Polet har også en særordning, turister kan ikke kjøpe mere enn kvoten på flybilletten sin, mens fastboende må ha "klippekort" der det er en viss mengde sprit og øl i mnd. Dette er fra gammelt av så ikke gubbene skulle drikke seg ihjel på brakkene når de jobba i gruvene. Alt er taxfree der oppe, så turister må vise flybillettene sine når de handler børst. Alkohol og brus er også veldig mye billigere enn på fastlandet, men ferskvarer på butikken som melk, egg, kjøtt etc er dyrere siden man også betaler for flyfrakt, da det ikke produseres noe sånt der oppe.


Man har heller ingen NAV ordninger der oppe, så du kan ikke bo i et hus og få trygd fra Norge.

De fleste leiligheter er subsidiert av en bedrift som eier dem, så mister du jobben mister du leiligheten også.

Men husleien er såklart lav, skal man leie privat er det snakk om 20k i mnd. Å kjøpe hus der er også jævla dyrt.
Det er ingen opplegg for eldre som ikke klarer seg selv heller, da må de flytte sørover for å bo på gamlehjem i sine hjemkommuner, eller hus/leilighet de har kjøpt sørpå. Alle har registrert en adresse på svalbard, og en på fastlandet. Folk som er født på svalbard registrerer seg i kommunen de ble født i er, for det er ingen fødeavdeling der oppe siden 1977. Fødende sendes ned med fly til narvik eller tromsø eller wherever.

Det er også masse annerledes i arbeidsmiljøloven, så bedrifter kan omtrent drive rovdrift på ansatte, og det er ingen å klage til med mindre de er med i en fagforening.

Skatt var jo også veldig annerledes der oppe før, nå er det mere mot normalt i Norge igjen. Alle disse ordningene ble lagd for flere titalls år siden for å oppfordre folk til å flytte og jobbe der, og næringslivet å starte bedrifter der.

Kommer en øst-europeer opp til svalbard for å "søke lykken" uten returbillett blir hen sendt tilbake på første fly

Det samme vil gjelde en nordmann. Det kommer mange lykkejegere opp dit fra rundt i Europa siden de ikke trenger visum for å jobbe der. Men det må være en faktisk stilling de skal begynne å jobbe i, man kan ikke bo ute og drive med jobbsøking og håpe på det beste. Tante har intervjuet og snudd veldig mange slike "i døra".

Alle som bor der fast er enten i fast jobb et sted, eller studenter på universitetet/barne/ungdomsskolen.

Jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne.

I det private er ikke jobber på åremål, hos noen statlige arbeidsgivere er det åremål som gjelder fortsatt. Ihvertfall hos. Sysselmesteren og Skattekontoret i Longyearbyen samt i bla. Kings Bay i Ny-Ålesund. 

Vi har en egen NAV-ansatt her. Det er en del NAV-ordninger som gjelder her også men vi har egne regler.

Det er ikke slik at de fleste leiligheter er subsidiert av en bedrift som eier den. Derimot er det slik at de fleste betaler en høy husleie for en leilighet de leier gjennom arbeidsgiver som igjen gjerne leier av enten Store Norske eller en av de andre store bolighaiene. Statsansatte har derimot gratis bolig, lokalstyret sine folk har subsidiert og det har også noen andre arbeidsgivere.

Husleien er for de fleste langt fra lav, selv er jeg så heldig å bo i en 3-roms for under 13000,- i mnd.

Eldre kan være her så lenge de vil dersom de selv klarer å ordne seg den hjelpen de trenger.

Arbeidsmiljøloven gjelder fullt ut, dog er det enkelte allmenngjorte tariffavtaler som dessverre ikke gjelder her.

Ferieloven gjelder ikke men den blir innført fra 1. januar 2022.

Skattesystemer er ikke endret på mange år, tjener man under 12g er skattesatsen 16,2% inkl. folketrygdavgift.

Som regel møter man ikke på noen som helst når man lander med fly, det er ingen krav om å ha jobb men altså at man skal kunne forsørge seg selv. Det er Sysselmesteren som formelt har anledning til å avvise folk.

Det er ikke alle som er i fast jobb selv om man bor her.

Lenke til kommentar
On 11/29/2021 at 10:39 PM, arne22 said:

 

Kan være at det er litt mer "det ville nord" der oppe enn det egentlig skulle ha vært.

Ser at Svalbard har Internett via fiber-kabel fra Norge. Er det dyrt og hvordan er det med kapasiteten?

Det er nok litt mer cowboyvirksomhet enn lovverket tillater ja.

Vi har fiber fra fastlandet, kapasiteten er god.

Rimeligste linje inn hjemme koster 660,20 i mnd. Er usikker på hastigheten men det er vel 100Mb elns jeg har tror jeg. Telenor er eneste tilbyder på privatmarkedet.

 

Endret av Snylter
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...