Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Trenger plutselig ny vaskemaskin, hva skal man se etter?


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Satt på en vask på min gamle vaskemaskin i stad, skulle på do og la merke til at den var avslått og det luktet litt brent. Har dratt ut stikkontakten og tømt maskinen. Er vel ingen tvil om at jeg trenger en ny. Dette har vært vurdert en stund uansett, så nå har jeg hvertfall en god grunn.

 

Skal på Elkjøp i morgen og aner ikke hva jeg skal se etter. Samboer har veldig lyst på denne, men jeg aner ikke om dette er en bra modell, eller om Samsung lager gode vaskemaskiner. Synes 10k er litt mye å bruke på en vaskemaskin, men de skal vel vare i noen år så kanskje greit å bruke litt penger når man først skal kjøpe?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kjøp iallefall ikke vask/tørk kombinasjonmaskin. 

Hvorfor?

 

Jeg har tidligere alltid hatt separat vask og tørk, men da jeg flyttet sist, kjøpte jeg en LG kombinert vask/tørk. Den fungerer helt fint til mitt bruk. Stillegående, godt utvalg i programmer, og både vasker og tørker som forventet. Eneste jeg har å bemerke som negativt er at den ikke har lofilter ved tørk, men sender loen ut i avløpet. Det blir litt lo liggende igjen etter en tørk, så jeg anbefaler ikke å tørke lyse håndklær før du kjører en vask med mørkt tøy. 

Lenke til kommentar

Eg har god erfaring med Electrolux. Siste maskina eg kjøpte var Miele med kombi vask og tørk. Heilt topp på eit veldig lite bad, med mykje vask av barneklede.

 

Svenske Råd & Rön har testa ein haug med maskiner og gitt score på mange kriterier. Det kostar 30 pengar eller noko sånt om du vil ha heile rapporten.

Lenke til kommentar

Pass på støynivået. Lavest mulig desibel. Minst mulig dilldall og forskjellige program betyr færre risikoelementer. Ikke overlast maskinen så den må jobbe for hardt. Kan du bruke lavere omdreiningshastighet, så gjør det. Jeg bruker 800 konstant. Kjøp avfukter som kan stå på badet, og sett en vifte mot klesstativet. Tørker klærne på 3-4 timer. Ja, ca 3500-4000 burde være nok.

Endret av Taurean
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Kjøp avfukter som kan stå på badet, og sett en vifte mot klesstativet. Tørker klærne på 3-4 timer.

Hvor mye vann klarer du å få ut av avfukteren på 3-4 timer?

 

Jeg hadde en som var spesifisert til 12 liter i døgnet og den fungerte elendig i mitt tørkeskap. Ca 1 liter per døgn.

Lenke til kommentar

Eg har god erfaring med Electrolux.

Jeg har generelt dårlig erfaring med Electrolux. Kjøpte en vaskemaskin for noen år siden, den hadde minst en reparasjon i garantitiden, og sluttet helt å fungere noen uker etter at reklamasjonstiden på 5 år var utløpt. Ellers har jeg hatt både kombiskap og komfyr fra Electrolux, begge hadde feil flere ganger. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hvis du henger tøyet med mellomrom, og hvis det er lav luftfuktighet fra før av, altså hvis avfukteren har fått stå på tidligere, så prosenten er på ca 40%, så tørker det så fort. Men jeg tror også de fungerer sånn at jo mer luftfuktighet det er, jo mer fuktighet absorberer de.

 

Jeg har god erfaring med denne: https://www.jula.no/catalog/bygg-og-maling/oppvarming-og-ventilasjon/luftforbedring/elektriske-luftfuktere/luftavfukter-007017/

 

2800 kr, den var på tilbud da til ca 1800 kr. 280 watt per time og 20 liter kapasitet per døgn er så bra som du får det. Temmelig stillegående, bare en vifte-lyd, ikke så mye elektronisk støy.

 

Nå har jeg flytta, og låner en fra bekjent, som kun er 10 liter per døgn, og ikke sterk nok for mitt bruk, så vurderer å kjøpe en ny selv.

 

Så langt er denne det beste jeg har funnet, ser veldig bra ut:

 

https://www.elkjop.no/product/hjem-og-husholdning/vifter-og-aircondition/luftavfukter/SDH20L18E/sandstrom-avfukter-sdh20l18e

 

2000 kr, 4 liter vanntank betyr at du ikke trenger å tømme tanken mer enn ca hvert andre eller tredje døgn ved kontinuerlig bruk. 20 liter kapasitet per døgn, 300 watt per time. Står ingenting om desibel, men dét håper jeg det går an å teste i butikken. Høy elektronisk støy er drepen for øra.

 

Finner du noe bedre så si fra.

Lenke til kommentar

Hvor mye vann klarer du å få ut av avfukteren på 3-4 timer?

 

Jeg hadde en som var spesifisert til 12 liter i døgnet og den fungerte elendig i mitt tørkeskap. Ca 1 liter per døgn.

Denne her krabaten hadde tørket klærne dine på lovet tid.

Jeg har en som ikke fungerer så godt som byggtørke fordi den gror tett etter et par år med konstant kjellertørking men du verden for en effektiv klestørker.

https://woods.se/en/Produkter/dehumidifiers/woods-ds40fs-2/

Lenke til kommentar

Ikke skriv watt per time. Det er ikke noe som heter det, for watt er en tidsløs enhet. Selv ikke energi målt i kWh er per time. Det er kW ganger antall timer.

 

Ellers så er det jo noe som skurrer når det loves 20 liter per døgn men det tar 2-3 døgn å fylle opp 4 liter. En balje med klesvask veier fort 2-4 kg mer enn den gjorde tørr, særlig om du bare sentrifugerer på 800 rpm. Desto høyere rpm jo mer vann slynges ut av klærne under sentrigugering. Hvis det tar 2-3 døgn å hente ut 4 liter vann fra tøyet så kan det ikke være tørt etter 3-4 timer. Kort sagt, det er mye som ikke henger på greip.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Problemet med luftavfuktere og hvordan kapasitet er beregnet er at det er beregnet ved optimale forhold, noe du kun får om den står i jungelen ved ekvator.

Ved alle andre tilstander vil den kunne trekke mindre vann ut av lufta.

En billig Jula avfukter klarer ikke å ta opp noe når relativ luftfuktighet er under 35% og går temperaturen under 20 grader blir det hele enda værre.

Lenke til kommentar

Vel, den jeg hadde og linket til, gjorde det som jeg skrev. Jeg nevnte ikke temperatur, det var vel ca 25 grader på badet. De produserer litt varme også. Og en gulvvifte hadde jeg stående for å sirkulere luft og blåse luftfuktighet ut av klærne. Ser ut til å ha en effekt.

 

Den tørkeren perpyro linket til virker jo fin den. De har større slike også på elkjøp. De er vel kanskje mest beregnet på å tørke bygg sånt, men de virker sikkert bra til hus og hjem også. De lager kanskje litt mer støy enn en mer hjemlig modell. Men skal den stå på bad og/eller vaske- og tørkerom så er de nok bedre ja. Koster vel minst dobbelt så mye da, og bruker dobbelt så mye strøm. Men det blir jo ett fett.

Lenke til kommentar

Denne her krabaten hadde tørket klærne dine på lovet tid.

Jeg har en som ikke fungerer så godt som byggtørke fordi den gror tett etter et par år med konstant kjellertørking men du verden for en effektiv klestørker.

https://woods.se/en/Produkter/dehumidifiers/woods-ds40fs-2/

Der jeg bodde tidligere, hadde jeg luftavfukter i kjelleren, både for å tørke klær, og tørke luften i kaldkjelleren. Det var også en Woods, stor, ganske støyende, men effektiv. Jeg kjørte den på innebygget tank (litt over 10 liter) for å se hvor mye vann den samlet, og under optimale forhold (sommer, fuktig luft og klestørk) kunne den fylle opp tanken på et døgn. Koblet den senere til drenering, og den har gått i mange år. Den hadde 2 viftetrinn og justerbar hygrostat, og levde sitt eget liv helt uten problemer. Størrelsen og lydnivået gjør den lite egnet i den delen av boligen hvor man bor, men for bruk i kaldkjeller var det en super løsning.

Endret av zanta
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...