Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Hva skjer rett etter at noen løslates fra fengsel?


Anbefalte innlegg

Dersom en person havner i fengsel for ett eller annet, og blir sittende der i mange måneder, eller i årevis. Hva skjer egentlig rett etter at man er ferdig med all soningen, og man blir slippet løs?

 

Hvis en person har null og niks nettverk / familie eller venner på utsiden, og selvfølgelig ikke har noe særlig penger å rutte med. Er man nødt til å selv kontakte NAV den dagen man blir løslatt, og få penger, hjelp til arbeid, og så videre?

 

Eller finnes det ett eller annet system for dette slik at folk har en plass å gå til rett etter at man blir sluppet fra fengsel?

 

Anonymous poster hash: 789e9...a75

 

Anonymous poster hash: 789e9...a75

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det ser ut til at det finnes diverse tilbud fra private og offentlige aktører som tilbyr diverse støtte for å lette overgangen til livet utenfor murene vha. rådgivning, veiledning og oppfølging, bla. ift. sosialt nettverk for løslatte som mangler dette etter endt soning.
  
Et lite knippe fra google: 
https://www.kriminalomsorgen.no/frivillige-organisasjoner.237934.no.html
https://www.rodekors.no/lokalforeninger/more-og-romsdal/om/vare-aktiviteter/nettverksoning/
https://stiftelsencrux.no/hva/oppfolgingsarbeid/oppfolging-av-domfelte

Lenke til kommentar

Nrk har noen artikler som handler om løslatelse og ting rundt det, f.eks

https://www.nrk.no/dokumentar/xl/den-farlige-loslatelsen-1.14187312

Staten har ansvar for dem som sitter i fengsel.

Kommunene har ansvaret for innbyggere som slipper ut av fengsel.

 

Forskere og politikere har i mange år pekt på at samarbeidet må bli bedre.

For førti år siden slo Stortinget fast at folk i fengsel har krav på hjelp med helse og utdanning. Akkurat som andre borgere har.

For tjue år siden bestemte Stortinget at både helse, utdanning og NAV skal være tilgjengelig også i fengsel.

https://www.nrk.no/dokumentar/xl/fikk-hjelp-fra-fengsel-til-frihet-1.14269517

Lenke til kommentar

Alle innsatte har en kontaktbetjent som vil prøve å hjelpe innsatte med å legge til rette for at ting skal være på plass ved løslatelse. NAV vil for eksempel involveres i god tid før løslatelse. Ikke alle vil ha, eller velger å ta imot hjelp. 

Enkelte fengsler har egne ansatte fra NAV som jobber i fengselet.

Den største utfordringen er når innsatte er i varetekt og politiet/retten løslater ham plutselig. Da er det rett på gata uten noen form for hjelp. Det er problematisk...

Lenke til kommentar

Å ha eller starte en konstant prosess med NAV, hvis man har problemer med å stå i jobb over tid, er nok en fordél uansett hvordan ståa er. Ikke se på dem som uvenner, men som en følgesvenn, de er faktisk der for å bistå. De skal prøve å integrére folk i samfunnet, og prøver man -litt-, så får man vanligvis litt hjelp tilbake.

 

Så får man stable stabilitet (stabilt boforhold osv) som best man kan over tid.

 

Fengsel høres nok fint ut for mange, men det er nok ikke så lett som det høres ut. Man kan ikke gå en tur i butikken, man -må- ha andre rundt seg, man slipper ikke unna. Man kan ikke søke jobb på utsiden, starte en karriere. Mange muligheter nektes.

 

Har lest i en annen tråd (Trøgstad fengsel) at hvis man ikke jobber i fengsel, så mener jeg å ha fått 100% bekreftelse på at man havner i glattcelle. Så fengsel betyr da egentlig straff/tvangsarbeid. Man kan ikke ligge i senga og sløve hele dagen.

 

Jeg lurer dog på om man slipper unna hvis man driver selvstudier. Jeg ville skaffet meg en bunke bøker og begynt å lære meg noe nytt, for å holde huet okkupért, og muligens tenne en gnist av lidenskap for noe jeg kunne jobbet med eller videreutviklet meg i.

 

Men det er jo gjerne folk som ikke har hatt det så lett, som havner i fengsel, som ikke har hatt miljø til å bygge -noe- overskudd til å reflektére overhodet. Da blir livet en evig kamp. Da har man ikke tid til å lese.

Endret av Taurean
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Etter som eg har forstått det så vil sjølvstudier berre telle som jobb om det er i form av eit organisert studieprogram.

 

Dei som ikkje jobbar eller studerar blir låst inne på cellene sine, ikkje på glattcelle. Dette er i hovudsak begrunna med at vaktene på dagtid passer på arbeidsplassane og har ikkje kapasitet til å også bemanne fellesareala. Dei innsette blir ikkje låst inn som straff for å ikkje jobbe, men dei blir låst inn for å holde kontroll på dei utan å måtte sette inn ekstravakter.

 

Ellers så er nok størstedelen av straffa at det er andre som bestemmer kva du til ei kvar tid skal gjere under soninga.

Ein anna del av straffa som berre blir tydelegare og tydelegare er at ein får ikkje bruke mobil og internett utan at det nødvendig for jobb/utdanning.

For meg personleg så hadde nok det vært største belastninga å være utan mobil, og med einaste tilgjengelege underholdninga er lineær-TV, bøker og brettspel.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...