Gå til innhold

Brasil drukner i plastsøppel. Bare 1,28 prosent blir resirkulert


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er ingen enkel løsning på dette, her virker det som infrastruktur for innsamling og resirkulering må på plass, så må man begynne med holdningsskapende arbeid blant innbyggerne. Det virker som total mangel på begge deler.

 

Man behøver noe annet også. Våkent lederskap som ser andre muligheter for tilrettelegging. Innsamling og resirkulering er et grep. Men man må tenke annerledes på toppen av det. Kan man lage produkter som bidrar til å hjelpe miljøet ved å ikke ta mer enn 5 øre i fortjeneste så er en del gjort allerede der.

 

Man må få sammen alle de kloke hodene, og forsøke å hjelpe verden uten å bli verdenspoliti ja.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Var ikke lenge siden (i min unge livstid) at det var vanlig å kaste søppel i gatene og ved siden av fortau i Norge. Det "fløt" av plast mange plasser.

 

Det er sikkert alikevel ikke mye sammenliknet med Brazil.

 

Å se plastsøppel strødd rundt gater og fortau, i parker, på strender osv er ikke særlig fint.

 

Norge har heldigvis forbedret seg på det området de siste 25 årene. Det er sjeldent jeg ser søppel rundt omkring, særs sjelden jeg ser noen kaste søppel fra seg, og svært sjeldent jeg hører holdninger om at det er greit å slenge søppel rundt seg.

 

Drar man enda litt lenger tilbake var det helt normalt å kaste hvitevarer, inkludert kjøleskap og tv og annet elektrisk utstyr på sjøen.

Endret av zeebra
  • Liker 6
Lenke til kommentar

Det virker som et holdningsproblem på hele det sør-amerikanske kontinentet, ikke bare Brasil. Noen løsningsforslag som ikke innebærer aggresivt "verdenspoliti"?

Dette er et kulturproblem, ikke et teknisk problem. Du kan løse tekniske problemer med tekniske løsninger, men det fungerer svært dårlig mot kulturproblemer.

 

Det er så latterlig svakt bidrag til debatten, hver gang det nevnes et lite tiltak så kommer dere løpende med "åja, skal bompenger redde verden?" "liksom, som om qtips av bambus skal redde verden" osv.

 

Og hver gang kommer slike naive svar. Vi kan bruke flerfoldige millioner på å samle opp plast i Norge, men en kommer lengre med brøkdelen av dette om en setter støtet inn i Brasil. For de fleste elver i Sør-Amerika renner ut i Atlanterhavet, og etterhvert så kommer det opp til oss, finmalt som mikroplast.

 

Istedet for meningsløs mikro-optimalisert symbolpolitikk, må en lete etter andre løsninger. F.eks. kan en kjøpe retten til å samle opp plast i landet og i sjøen rett utenfor landet, og deretter resirkulere det i Europa, om enn bare som brensel. Endel kan gjenbrukes, og det finnes maskiner for plastsortering. Så er det bare å vente til folk der oppdager at andre tjener store penger på deres avfall, så skal du se at de begynner å ta tak i dette.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Ingen trenger plastpose, men ser ikke at det blir forbudt med det første og det er de som ER problemet

 

Jeg trenger plastposer. De idiotiske papirposene som er satt inn som tiltak  er ikke mer energivennlige og brukes bare en gang; de kan ikke puttes i lomma og være i beredskap. Og jeg, og folk flest i Norge antagelig, kaster aldri plastposen i naturen, men lar den gå i søppelbøtter.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Det er ganske mange her i landet også som er like likegyldige til hva de kaster fra seg av plastsøppel. Det er bare å se langs veikantene, elvebredder osv. Absolutt alle må gå i seg selv og se hva man kan klare seg uten av plastprodukter, slutte å kaste ting fra seg i naturen og resirkulere det som kan resirkuleres. Det kan da vel ikke være så vanskelig? Og så må alle unødvendige plastprodukter kort og godt forbys. F.eks Kinderegg, plastleker i blader. Emballasje må erstattes med mest mulig papp, det er helt unødvendig bruk av isopor i mye produktemballasje. osv. osv. Produsentene må ta et ansvar og være pliktige til å ta i retur all emballasje. Når det gjelder vannflasker i plast, burde det i land uten panteordninger innføres at man fikk ny vannflaske til halv pris hvis man returnerte en flaske. Dette er bare ideer. Men det går ikke an å fortsette slik vi gjør i dag. Resirkulering av plast er egentlig også helt feil, man lager nye plastprodukter, f.eks. fleece til klær som løser seg opp i enda mindre biter. All plast burde brennes som erstatning for olje, så kunne man i hvert fall resirkulere det til varme og strøm.

Lenke til kommentar

Jeg har lenge stusset på at mange varer man kjøper både i vanlig butikk, men spesielt bestiller på nett fra utlandet, kommer med enorme mengder unødvendig plastikk rundt seg. Så mye at det tydelig ikke er for å beskytte varen. Det ene er jo miljøbelastningen det har, men det andre er kostnaden ved å i det hele tatt bruke så mye plast. De fleste varene jeg kjøper kunne godt redusert plastpakningen med 80% og fortsatt beskyttet varen godt. Har aldri helt forstått meg på hvorfor det er slik.

 

Likedan, hvis jeg hadde hatt alternativet i butikker til å kjøpe poser/beholdere som er miljøvennlig ville jeg gjort det. Men tilbudet er ikke der. Som vanlig er det oss forbrukere som sitter igjen med ansvar, krav og avgifter, mens bedriftene får fortsette som vanlig stort sett.

 

I Brasil, og forsåvidt andre plasser, kunne det jo vært en idè å gi pant på plast. For eksempel 5 kroner eller lignende per kg returnert plast. Jeg skjønner at infrastrukturen ikke er der til å kunne gjøre noe sånt, men det er i hvertfall en god idè spør du meg. Spesielt i land med mange fattige. Da har man mye gratis arbeidskraft som rydder opp, samtidig som at de får seg noen kroner for å gjøre livet litt enklere.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vi har ikke problem med plast i Norge? Neivel. Kanskje ikke i hagen din, men...

https://naturvernforbundet.no/naturogmiljo/strender-fulle-av-plast-article37478-1024.html

Hvor mye av den plasten kommer fra Norge?

 

Har ikke kjøpt/brukt en eneste plastpose på butikken på mange måneder

Bruker sekk eller gjenbruksnett på butikken

Har tynne søppelposer hjemme som jeg bruker til avfall, sikkert like mye plast i en rull som en plastpose på butikken

Lenke til kommentar

Absolutt alle må gå i seg selv og se hva man kan klare seg uten av plastprodukter, slutte å kaste ting fra seg i naturen og resirkulere det som kan resirkuleres.

Plastikk og glass er noen av de vanskeligste produktene å resirkulere, og det kreves rundt 15% mer energi for å resirkulere plastikk, enn det tar å lage plastikken opprinnelig, som gjør at resirkulert plast som produkt er dyrere og mindre attraktivt enn "ny" plast.

 

Mesteparten av plastikken som havner i privatavfallet er blandet med annet avfall, og blir ikke resirkulert uansett, selv om enkelte ser ut til å tro det.

 

For eksempel blir norsk plast grovsortert og sendt til Tyskland, hvor noe blir resirkulert, og noe blir brent.

 

Når man benytter plastposer som søppelposer i husholdning, blir de sannsynligvis ikke resirkulert, men ender opp i en tysk ovn, hvor de avgir miljøgasser og CO2.

 

Det kan da vel ikke være så vanskelig? Og så må alle unødvendige plastprodukter kort og godt forbys. F.eks Kinderegg, plastleker i blader. Emballasje må erstattes med mest mulig papp, det er helt unødvendig bruk av isopor i mye produktemballasje.

Papp og papir har generelt sett høyere utslipp i produksjon enn plast, faktisk så mye som 70% høyere utslipp for tilsvarende produkt.

 

Det er dog enklere å resirkulere papp og papir enn plast, men både produksjon og resirkulering krever mye energi og vann, og har til dels store miljøkostnader.

 

Plast er fremdeles et fremragende produkt til sitt bruk, i næringslivet og industrien blir plasten i stor grad sortert og gjenvunnet, men i private husholdninger er det som oftest blandet i for mye annet avfall til at det er lønnsomt å resirkulere det.

Plastflasker er selvfølgelig et unntak, ettersom de samles inn på en måte hvor de ikke er blandet med annen søppel, og er derfor enklere å resirkulere, eller rett og slett vaske å bruke om igjen.

 

Det pussige er kanskje at aluminium er enda lettere å gjenvinne enn plast, det kan gjøres forholdsvis enkelt og mer miljøvennlig, ved å kun smelte det om, og det degraderes ikke og kan brukes om igjen nærmest til evig tid.

 

Likevel er aluminiumsbokser mye dyrere enn plastflasker i Norge, fordi det regnes som "engangsemballasje", og har en egen avgift (opp til 6.87,- per boks).

Glassflasker er også dyrere enn plast, men  er sannsynlig det mest miljøvennlige alternativet, ettersom de enkelt kan vaskes og brukes om igjen.

 

Plastposer bør dog i stor grad være unødvendig, og i store deler av verden er plastposer forbudt (Kina, India etc.), eller pålagt ekstra avgifter..

Det betyr likevel ikke at papirposer er noe bedre, tvert i mot, man bør ha med seg et handlenett som holder i flere år i stedet.

 

Problemet da er hva man skal putte søpla i hjemme, de fleste bruker nettopp plastposene til dette.

 

worldmap-1.jpg

 

Noter at Norge glimrer med sitt fravær her ?

Endret av 0laf
Lenke til kommentar

Jeg er enig i det at det kanskje det beste er å brenne plasten, i hvert fall den fra forbrukeravfallet.

Du sier at det er mindre ressurskrevende å produsere plast enn papp. Men papp forvinner av seg selv i naturen ganske fort hvis det kommer på avveie. Og det kan fint resirkuleres eller brennes. I tillegg kan man ikke bruke argumentet at plast er billigere. For man har jo ikke regnet med miljøkostnedene på plasten på avveie.

 

Når det gjelder avfall hjemme, er det for det første tynne avfallsposer å kjøpe i butikken som er langt rimeligere enn en vanlig handleplastpose. Jeg bruker de selv, og det er helt uproblematisk. Vi forbrukere skal ha det så fordømt lettvint hele tiden. Vi har både tid og mulighet til å velge mer miljøvennlige løsninger.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Norge har moms på plastposer og de fleste butikker tar 1-2 kroner for posen

 

Jeg bryr meg ikke om de gjenvinner plasten og eneste grunnen til at jeg har en egen pose for plast er at det er gratis å levere og det blir utrolig mye plast i løpet av et år, og skulle jeg ha kastet alt i restavfallet så måtte vi ha betalt for større dunk

Lenke til kommentar

Plastforsøpling er ikke akkurat det som står høyest på agendaen i ulands ghettoene.

Kan forstå det. Man bor jo i dritt uansett.

Menneskerettigheter står ikke høyest på agendaen i saudi Arabia. Kan forstå det. Man er jo hjernevaska fra tidenes morgen.

Alt har en sammenheng.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...