Gå til innhold
Spørsmål om hus eller oppussing? Still spørsmål her! ×

Forbruk gass, platetopp


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Er det virkelig så mange fordeler med gass? Jeg hører profesjonelle kokker ofte benytter gass på restauranter osv, men jeg kjenner selv en profesjonell anerkjent kokk som foretrekker og benytter induksjon både hjemme og i restaurantene sine.

I hjemlandet mitt bruker vi gass, så bruker det når jeg er der nede. Fordelen er at kjelen er varm før du rekker å blunke, mer presis styring og umiddelbar endring av varme, samt at man får slokket umiddelbart uten restvarme. Skal man lage wok er det også mye bedre da man får mye mer varme rundt pannen siden man skal ha full guffe på en wokpanne.

Lenke til kommentar

Har kjøpt bolig, og ønsker å ha platetopp med gass istedenfor elektrisk, da det er mange fordeler osvosv. Spørsmålet mitt er, vet noen/har noen erfaring med forbruk av gass? Hvor ofte må jeg regne med å skifte gassflaske?

 

Avhenger helt av komfyrbruken :) 

 

En 11 kg stålflaske tilsvarer 140 kWt og en 10 kg komposittflaske 128 Kwt dersom du tømmer flaskene til siste dråpe. Reelt sett 0,5-2,5 % mer med dagens elektriske komfyrer avhengig av kjøkkenvaner/-uvaner siden gass er på/av raskere enn noen plate (selv induksjon) og derfor et godt argument når maksimum presis varmekontroll uten ettervarme som "henger" i platen er et issue. Kjør kalkulatoren i drift derfra: hvor fort bruker du 140/128 kWt via 20/25 A-sikringene dine for komfyren? 

Lenke til kommentar

Gass er ca 3 ganger så dyrt som strøm i Norge, og med induksjon har man vel så god kontroll på varmen som gass.

 

Absolutt ikke. En flaske (stålflaske 11 kg) tilsvarer 140 kWt og koster 198 kr å fylle (her i hvert fall). Det skulle etter min matematikkkunnskap bli 1,41-1,42 kr pr kWt. Hvro kjøper du strøm til 1/3 av den prisen? 

 

Bedre kontroll med varmen? Vel, gass reagerer kontant og det eneste som skiller gassflammen og maten varmen skal reguleres for er grytebunnen. Induksjon reagerer også kontant, men der har du heng ved at glasset over induksjonskilden også kommer mellom varmen og maten. 

Lenke til kommentar

Hvis man skal regne på dette, så må man ta hensyn til virkningsgraden også. Gass varmer også luften rundt og luften mellom bluss og kokekar, mens ved induksjon generes varmen direkte i bunnen av kokekart. Og glasset kommmer ikke "mellom varmen og maten". Det blir noe varme i glasset, men det kommer fra det varme kokekaret.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Gass og induksjon er nok ganske likt når det gjelder kontrollen med temperaturen, men gass er en del dyrere i bruk når du skal bruke flasker, og så må du stadig bytte flasker. I tilegg er en induksjonstopp mye lettere å holde ren med en flat glassflate man kan tørke av, spesielt om man skulle koke over noe.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Meget strenge regler for å ha gass på kjøkkenet, flasken må stå i eget ventilert rom(ventilert som i konstant mekanisk avtrekk), konstant avtrekk på kjøkkenet, ikke bare når gass er i bruk, brannslukker må stå maks 5 meter fra komfyr\platetopp, propan beholder må også stå oppbevart UNDER terrengnivå, selv når den er i bruk

Endret av kla3torsk1
Lenke til kommentar

Kilde kan jeg godt finne frem til deg! Jobber selv daglig med propangass, la meg ta noen bilder av forskriftene til deg

 

 

Trenger vel ikke gjøre det så tungvint?

 

Hvis det eksisterer regler og forskrifter som sier at propan skal oppbevares under terrengnivå så er vel dette lett tilgjengelig dokumentasjon på nettet? En link holder. 

Endret av Valotunk
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...