Jump to content
Sign in to follow this  
Rowdy

Alternativer til Lightroom nå for tiden?

Recommended Posts

Hei!

For tiden bruker jeg lite tid til redigering av bilder, og synes det er litt ille å betale for abonnement på Lightroom.

Samtidig er jeg veldig glad i lightroom når det gjelder organisering og redigering, samt muligheten for å synce til mobilen. Det negative ved å gå over til et nytt program er jo å måtte lære alt på nytt, måtte gi slipp på en haug med redigerte filer og kanskje miste gode løsninger om finnes i Lightroom.

Noe her som erfaring med å ha hoppet til et nytt program i det siste?

Share this post


Link to post

Ikke så lett å flytte til noe nytt. Jeg har prøvd på dette i snart to år nå men vender stadig tilbake til det trygge og kjente lightroom. De alternativene jeg har anskaffet er Capture One og ON1 photo RAW. Jeg tror det går an å bruke lghtroom for organiserering av bilder selv om man ikke betaler abonnement. Tror det bare er develop modulen som da blir skrudd av. Hvis det er slik kan man redigere bildene i et annet verktøy og så importere dem til lightroom for arkivering og orgsanisering

  • Like 1

Share this post


Link to post

Darktable er ikke så galt, men ser kanskje ikke så stilig ut. Gratis, om ikke annet. Hører folk er fornøyde med Luminar 3, men har ikke prøvd det selv. Har et lite håp om at Affinity Photo utvides med en arkivfunksjon på sikt, men det vil nok ta litt tid.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Annonse

Som Rowdy så bruker jeg LR/PS svært sjelden i lange perioder, samtidig så liker jeg LR og jeg vet ikke om det er verdt "slitet" med å gå over til noe nytt.

Selv om det også koster en del så fant jeg ut at jeg skulle teste ut Capture One, siden så mange på diverse nettsider skryter av dette programmet. Capture One er sikkert et meget bra program, men da jeg skulle prøve det (30 dagers gratis testperiode) så føltes det så fremmed for meg at det ikke var så mange bildene jeg prøvde å jobbe med før jeg rett og slett mistet lysten til å teste det skikkelig.

 

Jeg har også prøvd andre gratisprogrammer, spesielt erstattere for PS, men det er mulig at det er alderen som er problemet og at jeg ikke har like lett for (eller ork til) å lære meg nye programmer. Alt i alt så har jeg kommet frem til at de kronene jeg betaler for LR/PS er verdt det for å bruke programmer som jeg "forstår" fremfor å starte på nytt i fotoredigeringsverden. 

 

Selv om jeg hverken fotograferer eller redigerer like mye nå som for noen få år tilbake så blir det likevel periodevis en del bilder der jeg vil gjøre mindre justeringer. Det gjør at jeg fremdeles finner det verdt å betale for CC med LR/PS, men det som jeg tror vil være det mest realistiske alternativet for meg er rett og slett Photoshop Element som kan kjøpes for en engangssum. Det mangler nok en del av de finessene jeg liker godt fra LR, men bruken er såpass velkjent etter å ha vært i Adobeuniverset i mange år at det likevel kan være et godt alternativ for meg. Det har dessuten en mulighet til å organisere bilder (jeg har ikke testet denne ut).

  • Like 1

Share this post


Link to post

Sa opp mitt Adobe photo abonnement i går. 

 

Skal forsøke meg med Luminar 3 og Affinity photo. Disse programmene får man for ca 1000kr til sammen. Og da eier man programvaren.

 

Luminar minner mye om Lightroom, Du kan stille det inn til å bli ganske så likt. Det mangler mulighet for å tagge bilder med nøkkelord. Har lenge hatt ambisjon om å gjøre dette LR :) Dette ligger i det 

 

Skal komme med litt erfaringer når dette er prøvd ut en periode. 

  • Like 2

Share this post


Link to post

DxO Photolab 3  er et alternativ, men litt annen måte å jobbe på enn i Lr.  (Nå har jeg ikke oppgradert siden forløperen DxO Optics Pro v11 selv)

 

Har en permanent lisens for Lr6 hvor jeg fortsatt foretrekker arbeidsflyten, men man kan absolutt få til mye av det samme med DxO. 

 

Forskjellene blir mye relatert til arbeidsflyt, utvalget av opplærings-videoer/tips&tricks på youtube (der vinner Lr ofte) og eventuelt tilleggsprogrammer etc.

Edited by Rune_says

Share this post


Link to post

DxO PL3 er knallgod.

Har både nyeste Lightroom + DxO. Har gått mere og mere over til DxO.

 

Det finnes ingenting som kan matche PRIME noise reduction + lens correction til DxO  :)

Share this post


Link to post

Jeg har i det siste prøvd ut Luminar 3 (4 kommer i morgen), og for min del kan det ikke erstatte Lightroom.

Luminar tilbyr en rekke flotte funksjoner, og langt flere muligheter enn Lightroom, men mangler en hel del når det kommer til arbeidsflyt. Jeg tror også at Luminar 3 mangler en del når det kommer til organisering av bilder, men dette har jeg ikke prøvd ut i særlig stor grad.

Det som irriterer meg mest er at en i Luminar ikke har alle hjelpemidlene som Lightroom tilbyr, som for eksempel maskene for oppskarping eller for å sette svart- og hvitpunkt. Tror Luminar har noe av dette på Mac, men ikke på PC. En annen ting er at en ikke kan gjøre justeringer med scroll på musen (det kan en forøvrig ikke med Lightroom på Mac heller). Jeg er også usikker på hvordan det egentlig er med "lens corrections" i Luminar, det er noe der, men det virker å være et par hakk bak Lightroom.

Jeg har nå endt opp med å bruke Luminar som plugin for Lightroom. Det er, sikkert fordi det er nytt for meg, litt gøyere å behandle bilder i Luminar, men jeg får i 99% av tilfellene like gode eller bedre (i hvert fall mer naturlige) resultater i Lightroom. Det er imidlertid en liten del av bildene som blir bedre i Luminar. Jeg tok, for eksempel, mitt første (ganske dårlige) bilde av melkeveien for noen uker siden, og resultatet jeg får i Luminar klarer jeg ikke å gjenskape i Lightroom.

Edited by Dr. Brodsky

Share this post


Link to post

Capture One koster litt, men er industristandarden for de fleste som jobber kommersielt og det er overlegent om du skyter tether. Det er altså ikke bare et postprogram men også tiltenkt bruk også under opptak. Det er avansert og tar litt tid å sette seg inn i, men fordelen er at du kan betale en engangssum så har du programmet. 

Share this post


Link to post

Nå har Luminar 4 kommet!

Det var en ganske stor forandring fra 3, og jeg må si jeg liker det jeg har sett hittil. Det er ikke langt unna at jeg kutter Lightroom, men ikke helt.

Share this post


Link to post

DxO PL3  kjører 50% rabatt. Gjelder helt fram til 2 desember. Husk å kjøpe Elite versjonen. Det er der alle godsakene ligger...

Bør vær særdeles interressant for de som har kamera med små sensorer , lik m43

Share this post


Link to post

Noen som har fått mer erfaring med alternativer nå?

Har tynet Aperture så lenge jeg kunne, men kjøpte ny Mac for tid tilbake, og da må jeg finne på noe nytt. Har brukt Capture One men denne var ikke helt det jeg ønsker. 

Share this post


Link to post

Lurer litt på det selv egentlig. Jeg bruker Affinity til redigering, og er greit fornøyd med det, men det er mulig jeg burde prøvd noe annet enn Windows Explorer til sortering. 😛 Ikke brukt Lightroom annet enn sporadisk, og abonnementsmodellen gjør uansett det programmet ganske uinteressant. Burde sikkert fått testet Darktable igjen, gi Luminar en sjanse til og se litt på Fuji-utgaven av Capture One.

Share this post


Link to post

Da har jeg gått til innkjøp av On1 Photo Raw 2020.5. Fungerer det, er det en billig erstatning til Lightroom (og mitt bruk av Photoshop).

Programmet får bra kritikk, og kommer med en haug av “presets” og  “styles” lignende Nik Presets etc. (tror jeg). Likte godt å bruke Nik før, så jeg vurderte også DXO photo med Nik, men den kombinasjonen ble 4-5 ganger prisen av On1 Photo Raw.

I tillegg kan On1 Raw programmet brukes som plugin til Apple Photos, Lightroom og Photoshop skulle man ønske det.
Fulgte også med en lærebok med videor, så hvis kvaliteten er der, er det “good value” 🙂 .

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...