Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Råte/muggsopp på bygninger, helseskaldelig?


Cerent

Anbefalte innlegg

Hei,

Synes det virker som om folk som har hus bekymrer seg mye for råte/muggsopp, men er det egentlig så farlig for helsen eller er det mest for bygningen? Tenker at folk har jo bodd i trehus sikkert i 1000 år og med mye mindre imprignering og slike ting så råte kan jo ikke ha vært noe ukjent problem før heller?

 

Dersom det er slik at det er helseskadelig på hvilken måte er det skadelig, og er det noe en kan gjøre for å måle om problemet er til stede? Kan jeg f.eks. ta en blodprøve eller test og se om jeg er påvirket av dette?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Råte og muggsopp er en god indikasjon på at konstruksjonen er fuktig. Er konstruksjonen fuktig er det noe feil med konstruksjonen. 

Hvis det er råteangrep på reisverket kan man risikere at bygget faller sammen siden bæresystemet ikke lenger har styrken den ideelt sett skulle hatt. 

For helsa, bortsett fra at det er vondt å falle gjennom et gulv eller terrasse pga råtne bærebjelker, er det ugunstig for immunforsvaret. Å puste inn soppsporer er ikke bra. Men som alt annet rammer det folk forskjellig, akkurat som noen får lungekreft av å være passiv røyker, mens andre kan røyke et helt liv uten å få kreft. 

Mycoteam eller andre skadedyrfirmaer kan bestilles for kontroll av hus. 

Å ta en blodprøve for å sjekke om man er påvirket fungerer egentlig ikke spesielt bra, siden man kan bli syk etter en måned eller 10 år. Dette varierer fra person til person. 

 

Og har du fått den klassiske norske hussoppen i hus har du et alvorlig problem. 

Lenke til kommentar

Muggsopp produserer giftstoffet mykotoksiner, så ja, dette kan være dødelig for allergikere, eldre og personer med redusert immunforsvar. 

 

If forsikring sier litt om dette i denne artikkelen: Mugg er en av de vanligste årsakene til dårlig innemiljø og kan i verste fall gjøre huset ubeboelig. Internasjonal forskning konkluderer med at helseplagene er større i boliger med fuktproblemer. Fukt fremmer vekst av bakterier og muggsopper. Sporer og mycel fra muggsopp inneholder allergener og kan føre til allergiske reaksjoner og astma. Husstøvmidd og lagermidd trives ekstra godt ved høy fuktighet.

Muggsoppen danner flyktige organiske forbindelser som blant annet gir den karakteristiske lukten av muggsopp. De kan også produsere spesielle giftstoffer (mykotoksiner) som påvirker helsen avhengig av sårbarheten hos den enkelte. Dette gjelder også andre avfallsstoffer (glukaner) fra muggsopper.

Lenke til kommentar

Jeg tenker at om det påvirker organismen så må det jo være mulig å påvise ett eller annet stoff i organismen? Synes det er så vanskelig å forholde seg til når det står "kan føre til", i stedet fofor noe mer konkret, det er jo mye som kan skje, men som ikke er så sannsynlig alikevel.

 

Siden jeg leier kommer jeg nok ikke til å bestille noe firma for å sjekke boligen.

Lenke til kommentar

Jeg tenker at om det påvirker organismen så må det jo være mulig å påvise ett eller annet stoff i organismen? Synes det er så vanskelig å forholde seg til når det står "kan føre til", i stedet fofor noe mer konkret, det er jo mye som kan skje, men som ikke er så sannsynlig alikevel.

 

Siden jeg leier kommer jeg nok ikke til å bestille noe firma for å sjekke boligen.

 

Det er påbevist at muggsopp er helseskadelig,

ikke tro noe annet. :)

 

Ellers har du har helt rett i det siste utsagnet, det er utleier sitt ansvar viss det er muggsopp i leiligheten/huset.

 

Er dette tilfelle ville jeg kontaktet utleier,

hadde jeg vært en utleier,

ville jeg heller at leietager fortalte om det enn ikke pga. fuktskader osv.,

det kan bli veldig kostbart i lengden.

Lenke til kommentar

Gamle trehus var langt mindre tette, og folk levde annerledes. Et typisk problem i dag er at man pusser opp hus med et par hundre år på baken, deler opp i en masse hybler og slenger inn en haug studenter som alle skal dusje to ganger daglig, der de langt færre som bodde der før kanskje badet i stamp en sjelden gang og ellers vasket seg med klut. Samtidig skal man jo ha det varmt og godt, og fratar derfor huset mulighetene til å kvitte seg med fukten det overhodet ikke er konstruert for. Da trives soppen. Og ja, det kan være farlig. Selv om noen sopptyper er harmløse, betyr det at du har en at du fort kan få en annen. Og det du ser er gjerne bare toppen av isfjellet.

Endret av Isbilen
  • Liker 2
Lenke til kommentar

En ting til jeg luerer på, siden vi er på helsedelen av forumet. Hvorfor er det ikke slik at immunforsvaret tilpasser seg disse mykotoksinene på samme måte som virus og bakterier etter en stund slik at de ikke gir sykdom lenger?

Lenke til kommentar

Jobber selv som håndverker, å har vært borti mange tak-konstruksjoner med fullt av muggsopp, dette er absolutt ikke bra for lungene!

Jobber man i nærheten av dette i mer enn 2 timer så kommer hodepinen fort, noe som er en ganske god indikasjon på at dette på ingen måte er bra for kroppen! 

 

Har man antydning til råte\sopp\fuktskader, få dette sjekket ut av profesjonelt fagfolk med en gang, ikke tru at dette er noe du fikser selv med litt lufting og "råtedreper" fra Maxbo(som foresten bare er søppel)

Endret av kla3torsk1
Lenke til kommentar

Lufting, lufting, lufting! Svært viktig.

Både bak panel, under taktekking og gjennom huset innvendig.

Lufting er meget viktig ja, samt å velge materialer som ikke reagerer med hverandre på en negativ måte, som f.eks impregnert materiale ser folk på som noe de kan bruke overalt, dette er absolutt ikke tilfelle!

 

Treverk råtner ikke så lenge det får luft ;)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...