Gå til innhold

Første første verdenskrig.


Gunfreak

Anbefalte innlegg

Morromann nevnte i en annen tråd at syv års krigen kanskje burde hvert den egentlige første verdenskrig.

 

Dette er så klart ikke et nytt konsept, den mest kjente som har nevnt dette var Winston Churchill, men han var ikke den første.

 

Argumentene for dette er at krigen var global.

I Europa hadde du to separate, men ikke separate kriger.

 

I øst Europa hadde du den 3. schlesiske krigen. Var hovedsaklig Prøysen mot Østrike/hellige romerske riket, med noe støtte fra Frankrike og Sverige og mye støtte fra Russland.

 

Lengre vest, hadde du det som noen ganger kalles vestlige teatret, brittene kalte det den tyske eller hanoverianske krigen.

Den foregikk i sentral, vestlige Tyskland.

Samt div amfibiske landinger på den franske kysten, og i Middelhavet.

 

Senere i perioden invaderer Spania Portugal og det går skikkelig dårlig for Spania og beviser en gang for all at Spania ikke er en stormakt lengre.

 

 

Så har du krigen i India, samt øst asia. Der Franrike, Storbritannia og nederlandske republikken kjempet om snacksy koloni rikdommer.

 

Og så klart i nord Amerika og Karibien kjempet Frankrike og Storbritannia om igjen snacksy koloni rikdommer.

 

Det var også kamper lengre sør i Amerika for det meste til havs.

 

Den vanlige geunnen til at man ikke kaller krigen den første verdenskrig er at det var hovedsaklig europeiske makter som spredte krig og annet gøy til resten av verden.

 

Men det samme kan egentlig sies om WW1 også, eneste forskjellen er at USA var et selvstendig land da, men på den tiden var USA en kolonimakt så personlig syns jeg ikke det holder vann.

 

Skal man være korrekt, har vi hatt 4 verdenskriger, Syv års krigen, Franske revolusjonen/Napoleons krigene, WW1 og WW2.

 

Eventuelt om du mener at kolonimakter som sprer krig til resten av verden ikke er en verdenskrig, har vi bare hatt en verdenskrig og det er WW2.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er et innteresant spørsmål. Hvorfor vi snakker om kun to verdenskriger har nok bakgrunn i at nettopp begrepet verdenskrig ble skapt UNDER den første verdenskrig slik at når det brør ut en ny global konflikt i 1939 snakket man om den andre verdenskrigen.

 

1.verdenskrig: syvårskrigen 1756-1763

 

2.verdenskrig: amerikanske revolusjonskrigen 1775-1783

 

3.verdenskrig: franske revolusjonskrigen 1792-1802

 

4.verdenskrig: Napoleonskrigen 1803-1815

 

5.verdenskrig: Krimkrigen 1853-1856. Den foregikk definitivt ikke bare på Krimhalvøya

 

6.verdenskrig: Keiser Wilhelmskrigen 1914-1918

 

7.verdenskrig: Hitlerkrigen 1937-/1939-1945

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Og første verdenskrig ble også kalt the great war.

 

Men den første "great war" var jo Franske revolusjonen/Napoleons krigene.

Som bør sees i et, det var nesten kontinuerlig krig 25 år. Og det er en grunn til at 2 av de 7 koalisjonene er i revolusjonen.

 

 

Noen mener jo at det vi kjenner som 1. og 2.verdenskrig på 1900-tallet var en og samme krig også, men med en 21 år lang våpenhvile. WW1 sluttet jo med en våpenhvile, ikke en kapitulasjon og selv om Tyskland signerte Versaillesfreden ble den anulert og brutt av Hitler som gikk til krig nettopp mot de stormaktene, Storbritannia og Frankrike som hadde vært det tyske keiserrikets hovedfiender under "the great war".

Lenke til kommentar

8.verdenskrig den kalde krigen 1950-1989?

Ikke en direkte krig mellom stormaktene, men likevel en serie med "proxykriger" hvor en supermakt; USA eller USSR direkte deltok på en siden(Korea, Vietnam, Afghanistan)men hvor den andre siden mer eller mindre i hemmelighet deltok via agenter, våpentransport, hemmelige spesialsoldater etc. Og en hær av agenter sendt verden rundt for å bidra med eller direkte delta i atentater hvor regjeringer som stod på god fot med eller var alliert med fiender ble styrtet eller initiering av borgerkriger. En slags verdenskrig by proxy hvor direkte synlig global konflikt med unngått grunnet frykten for atomragnarok på begge sider. Uten atomvåpen hadde nok en ny storkrig brutt ut midt i Europa i 1950.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Når jeg tenker meg om var også den amerikanske revolusjonskrigen en global konflikt som virket inn på hele verden så jeg moderer det igjen til at det har vært hele syv verdenskriger. Og 1700-tallet var et ekstremt krigersk århundre, langt mer en de to neste.

Bare om du ignorerer alle de "mindre" koloni krigene, bare Storbritannia kriget vel med et dusin eller flere land mellom 1815 og 1905.

 

1700 tallet, så 7 større til veldig store kriger(i Europa)

Spanske arvefølge krigen, store nordiske krigen. (To store kriger) så hadde du polske arvefølge krigen, (passe stor) så hadde du Østriske arvefølge krigen/jacobit opprøret (stor krig), syv års krigen (veldig stor krig) så har du bayerske arvefølge krigen(ganske liten) og tilslutt franske revolusjonen (veldig stor krig)

 

Jeg tok ikke med amerikanske revolusjonen for bortsett beleiringa av Gibraltar og den standard trusselen om en fransk invasjon av brtiske øyer. Var det ikke mye som skjedde i Europa.

 

På 1800 tallet hadde du Napoleons krigene (som gjorde alle krigene det forige århundre til dverger)

Så var det stille lenge, før div små kriger på 1840 og 50 tallet, pluss den større krim krige.

Så har du franco Prøysiske krigen, som etter Napoleons krigene var den største i Europa under 1800 tallet.

 

Så ja Europa hadde færre kriger i det 19. århundre enn under det 18. Men to av de hadde langt større konsekvenser (som ikke er så rart da mye av poenget med krigene på 1700 tallet var nettopp å beholde status quo.(de største forandringene på 1700 tallet skjedde i Amerika og India.)

Lenke til kommentar

Noen mener jo at det vi kjenner som 1. og 2.verdenskrig på 1900-tallet var en og samme krig også, men med en 21 år lang våpenhvile. WW1 sluttet jo med en våpenhvile, ikke en kapitulasjon og selv om Tyskland signerte Versaillesfreden ble den anulert og brutt av Hitler som gikk til krig nettopp mot de stormaktene, Storbritannia og Frankrike som hadde vært det tyske keiserrikets hovedfiender under "the great war".

Ja det er helt legitimt å se det slikt (og om 500 år gjør vi kanskje det, på samme måte vi ser på 100 års krigen som en krig)

 

Men det er forskjell på 21 år mellom WW1 og WW2, og det som kan telles i måneder mellom franske revolusjonen og Napoleons krigene.

Lenke til kommentar
  • 7 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...