Gå til innhold

Skattemeldingen - personfradrag, hvordan uttrykkes denne i skattemeldingen?


Anbefalte innlegg

Hei,

jeg kan alt for lite om skatt og utfylling/korrigering i Skattemeldingen, faktisk flaut lite. Da er det fint med et forum..

 

Jeg forsøkes å forstå hvordan tallene regnes ut i Skattemeldingen. Jeg har forstått at alminnelig inntekt er netto inntekt fratrukket bl.a. minstefradrag og personfradrag (samt e.g. gjeldsrentefradrag?). I Skattemeldingen min ser jeg enkelt at tallene stemmer dersom jeg tar:

 

lønn (pkt. 2.1) - minstefradrag (pkt. 3.2.1) - rentefradrag (pkt. 3.3.1) = sum grunnlag for inntekts- og formueskatt (er dette alminnelig inntekt?). 

 

MEN her ser jeg ikke at personfradraget er medberegnet? Dersom jeg hadde gjort:

 

lønn (pkt. 2.1) - minstefradrag (pkt. 3.2.1) - personfradrag for 2018 (54.750kr) - rentefradrag (pkt. 3.3.1)

 

så får jeg et tall som er lavere enn det som er oppført i Skattemeldingen, mao. tolker jeg det som at personfradraget ikke er medberegnet. 

 

Hvorfor ikke? Hvor kommer personfradraget "tilsyne" (ved utregning etc.) i Skattemeldingen?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Alminnelig inntekt er inntekt (brutto arbeidsinntekt og kapitalinntekt, netto næringsinntekt) minus fradragsberettigede kostnader.

 

Personfradraget er ikke en fradragsberettiget kostnad. Personfradraget trekkes fra etter at man er kommet frem til alminnelig inntekt men før skatten beregnes. Hvis du beregner inntektsskatt av tallet som er alminnelig inntekt kommer du frem til et høyere skattebeløp enn den foreløpige skatteberegningen.

Lenke til kommentar

Takk for forklaringen! Da forstod jeg hvordan jeg kunne finne ut at personfradraget er kommet med.

 

Dersom jeg har forstått det riktig:

 

Grunnlaget i Skattemeldingen er ekskl. personfradraget. Vi vet at skatt på alminnelig inntekt for 2018 er 23% (fordeling: fellesskatt 8,55%, kommuneskatt 11,80%, fylkesskatt 2,65%). For å finne igjen disse prosenttallene må vi ta verdien for "skatt/avgift" og dele på "grunnlag" i Skattemeldingen minus personfradraget (54.750 for 2018). Da finner jeg igjen tallene 8,55% for "staten, fellesskatt" og 14,45% for "kommune og fylke" (altså 11,80 + 2,65). 

 

Da forstår jeg ut i fra Skattemeldingen at Trinnskatten ikke har personfradrag.

 

Lærer litt hvert år, ikke værst... (med forbehold om at tankegangen over er korrekt..)

Lenke til kommentar

Da forstår jeg ut i fra Skattemeldingen at Trinnskatten ikke har personfradrag.

 

Personfradrag gis kun i alminnelig inntekt, ja. (Se § 15-4 første ledd i skatteloven.) Dette påvirker derfor ikke trinnskatten.

 

 

 

Det er to typer skattegrunnlag når det pålegges skatt:

1. Personinntekt (f.eks. lønn, trygd og pensjon). Dette er utgangspunktet for beregning av trygdeavgift og trinnskatt (tidligere toppskatt). Se §§ 12-1 og 12-2 i skatteloven for mer om personinntekt. § 3-1 i 'Stortingets skattevedtak for inntektsåret 2018' for trinnskatt. Og §§ 6 til 8 i 'Vedtak om avgifter til folketrygden, 2019' (samme satser som i 2018) for trygdeavgift.

2. Alminnelig inntekt (samme grunnlag som over + kapitalinntekter og uttak fra virksomhet, blant annet). I bunn og i grunn alle former for inntekt om ikke annet er bestemt. (Viktig: Ikke bare inntekt, men også visse tap skal være med!) Og som du allerede har skjønt finner man skattegrunnlag etter fradrag er trukket fra, og vips så har man alminnelig inntektsskatt. Se §§ 5-1 og 5-2 i skatteloven for mer om alminnelig inntekt. Fradrag har egne kapitler med veldig mye informasjon - du kan begynne med kap. 6 om du har fritidsproblemer. For alminnelig inntektsskatt (dvs. fellesskatt og inntektsskatt) se §§ 3-2 og 3-8 i 'Stortingets skattevedtak for inntektsåret 2018'.

 

 

Lenke til kommentar

En annen ting å merke seg er at skattebeløp under 100 kroner ikke blir innkrevd. Dvs. at i eksempelet over kan man betale inn 63kr ekstra i forskuddsskatt og ende på sånn ca 95kr i restskatt uten renter. Disse trenger man da ikke å betale inn. 

 

Og vipps har man fått en øl på Aker Brygge spandert av felleskassa og finansministeren :) 

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...