Gå til innhold

Excel og telling..


Anbefalte innlegg

Hei! 

Har en liten problemstilling, hvor mine noe begrensede excel-kunnskaper kommer til kort. 

Skal forsøke å formulere så bra som mulig (selv om det var litt vanskelig), så det blir enklere å eventuelt hjelpe. 

 

La oss si at jeg ønsker å registrere ulike verdier hver dag i uke, og telle disse. Per nå må jeg registrere alt manuelt, utenom rad 6, som summerer opp antall pr dag. Det vil si at jeg må skrive inn nummer 1234567, og så a. Deretter må jeg legge inn 1 i celle c2. Så senere må jeg legge inn 1231231 i i3, a i j3, og så føre opp 2 i c2 og så videre og så videre. 

 

I eksempelet har jeg laget slik at alle jeg noterer mandag begynner med 1, tirsdag med 2 og så videre. I virkeligheten er det selvsagt (desverre) ikke så enkelt. Normalt sette vil kolonnene i og j gå ned til rundt 40, og det er veldig tilfeldig hvilke dager det spres ut på. 

 

Håper dere henger med nå. Ønsket mitt er at når jeg legger inn 1234567 a, på mandag, at Excel på noe vis skal skjønne at dette skjer på mandag, og dermed legger inn 1 i celle c2. Når jeg senere på dagen legger inn 1231231 a, blir det automatisk 2 i c2. Neste dag legger jeg inn 23456789 b, som da automatisk registrerer 1 i d3. Når onsdagen kommer, og jeg legger inn 3456789 a og 3456345 c, fylles e 2 og 4 ut med 1 hver automatisk. Dere skjønner hvor jeg vil. Lar dette seg gjøre på noe vis? 

 

post-265362-0-10939000-1554303809_thumb.gif

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei

 

Dette er litt komplisert å forklare steg for steg. Men det du trenger er en Pivot-tabell. Jeg har laget en skisse som forutsetter at du alltid skriver inn ensifret antall millioner som i eksempelet ditt (så nå håper jeg du ikke har overforenklet).

 

Pivot.xlsx

 

Det ligger en hjelpeformel i kolonne N som lager ukedag av milliontallet. Tabellen bruker det til kolonneoverskrifter og tellingen.

 

Trøbbelet med en Pivottabell er at den ikke oppdaterer seg selv. Du må klikke. Enklest ved å høyreklikke i tabellen og velge Oppdater/Refresh i popupmenyen.

 

Beste hilsen Harald

Lenke til kommentar

Hvis du bruker en hjelpekolonne med en formel som plukker det første sifferet i tallet kan du bruke en ANTALL.HVIS.SETT formel. I vedlagte eksempel har jeg laget en hjelpekolonne i K.

I formlene i C2:G5 har jeg brukt kolonnenummeret for å gjøre kopiering av formel enklere, så hvis du flytter skjemaet til andre kolonner enn C:G må du også endre formelen tilsvarende. Vet heller ikke hvor mange linjer du trenger og har satt inn 1000.





 

Telling.xlsx

Lenke til kommentar

Hei!  

Takk for at dere tar dere tid.  :) 

 

Jeg har fått noen ideer, men tror ikke vi er helt i mål. Mulig formuleringen min ikke var helt klar. Se for dere at numrene er kundenummer (det er altså tilnærmet tilfeldig hvilket siffer dette starter med. De fleste med 4 eller 5), og at a,b,c og d er ulike produkter de bestiller. Så målet er at om 2 kunder bestiller produkt a mandag, legger jeg inn kundenummer og produkt, og cellen c2 teller da hvor mange det blir på mandag. Uten at jeg trenger gjøre mer. 

En av utfordringene er at numrene begynner med tilfeldige tall, så kanskje litt urutinert av meg å sette dem opp på denne måten. 

Jeg har tenkt på flere løsninger, for eksempel:  

Bruke kolonnene i og j til mandag, k og l til tirsdag, m og n til onsdag osv. Men dette ønsker jeg ikke.Ønsker alt nedover i i og j.  

Man kunne også for eksempel også satt at cellene i 2-17 var mandag, i 18-33 tirsdag osv. Men dette blir jo også noe upraktisk da det er veldig varierende hvor mange av cellene man trenger å fylle ut per dag. Dette kan variere mellom 4-15. 

 

Jeg er rimelig grønn. Var dette bedre beskrevet, og er det på noen som helst måte mulig å få til?  :w00t:

Lenke til kommentar

Hva er utgangspunktet for inndataene dine? En salgsliste med kundenummer, produktnummer og dato?

 

Ut i fra dataene i ditt eksempel hvor du taster inn kundenummer og varenummer er det umulig for Excel å vite hvilken dag varene er solgt på.

Hvis det er den dagen du registrerer posten som skal være "dagen" må du nok via VBA.

 

Edit: Hvis du taster inn ukedag 1-5 før kundenummeret, f.eks. 1-4145865 for mandag og 2-4145865 for tirsdag osv. vil eksempelet mitt virke bortsett fra hvis samme kunde bestiller samme produkt 2 ganger på samme dag. ;-)

Endret av trn100
Lenke til kommentar

Hei igjen

 

Glem formler. Du trenger så veldig en Pivot-tabell. Ikke slå sammen dato og kundenummer eller noe annet. Hold dataene dine på atomnivå nedover så langt du vil, for eksempel slik:

 

Dato | Kunde | Vare | Antall | Pris

 

Så kan du med noen enkle operasjoner i tabellen finne ut

- hvor mye har du solgt av hvilken vare

- hvilken kunde kjøper mest

- hvilke ukedager eller måeder selger hvilke varer best

- hvilke varer selger best

- hvilke ukedag(er) handler kunde x mest

 

Her er et par introer (blant mange på Youtube):

 

https://www.youtube.com/watch?v=qu-AK0Hv0b4

 

https://www.youtube.com/watch?v=cz-7zjM5HI4

 

 

Beste hilsen Harald

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...