Gå til innhold

Må man velge enten høykarbo eller høyprotein kosthold?


Anbefalte innlegg

Jeg spiser på den måten at jeg har kuttet ned på brød, ris pasta og potet men spiser karbohydrater i form av andre ting som feks havregrøt, granola,frukt, nøtter m.m. Hørte nylig fra en lege at man bør velge å gå for enten karbohydrater eller fett som hovedenergikilde. Er kosthold basert på både en del karbohydrater og fett var ikke optimalt, iallefall ikke for de som ønsker å holde vekta/gå ned litt. I tillegg burde proteinet komme fra planter. Optimalt sett spise få måltider med animalsk protein hver uke. Altså gå i retning et veganerkosthold, som selvsagt kan justeres noe. Kan ikke akkurat si at det frister så veldig og lurer på om det har noen hensikt? Spiser jo nå litt av alt egentlig, men en del mindre karbohydrater, og trives godt med det

Endret av fleur
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

I forhold til vektnedgang så stemmer det til ei viss grad at ein av måtane å holde vekta nede er å fokusere på ei energikilde. Har ein høgt karbohydratinntak så skal det lite fett til før det blir for mykje, og omvendt.

Protein er ikkje ein god energikilde, men høgt proteininntak vil ofte være til god hjelp for å redusere inntaket av fett og karbohydrat.

Lenke til kommentar

Protein er et viktig næringsemne men overkonsumering av det er en belastning for kroppen. Vi i vesten har svært sjelden mangel på protein som det også finnes en god del av i mye mat utenom animalske produkter. Raske karbohydrater er så terpet på at de fleste vet at det er usunt og at det burde begrenses. Naturlige planter er som regel med fiber som gjør det mer lavglykemisk. Fiber som er "plantenes skjelett", både løselig og uløselig er nyttig i kroppen og bakteriefloraen. Det bremser også effekten av karbohydrater og stabiliserer blodsukkeret mer. Næringsmiddel-industrien fjerner vanligvis fiber i nesten all "pakkemat" fordi en kan lagre maten lengre før den blir dårlig. Alternativet er hermetikk, men det igjen er varmebehandlet.

 

Livsstilssykdommen i dag er for lite bevegelse, for mye usunn mat og for lite grønnsaker. Veldig mange er interessert i å selge deg noe de kan få penger for, ikke hva som nødvendigvis er bra for deg i lengden.

 

Tenk naturlig og hva vi evolusjonært har gjort opp igjennom tiden, så ser du hva du er mest tilpasset til.

Fyller du diesel på en bensin-bil får du resultater deretter, selv om det er en grov forenkling i forhold til kroppen.

Endret av vidor
Lenke til kommentar

Men hvis man man spiser det samme som man forbrenner, vil man ikke holde vekta da uavhengig kombinasjonen karbohydrater/fett? Altså et normalt norsk kosthold. Skjønner ikke hvorfor det skal være enklere å holde vekta hvis man primært får i seg energi fra enten karbohydrater eller fett. Betyr det at man kan spise mer mat hvis man holder seg i den ene eller andre retningen?

Lenke til kommentar

Dersom du klarer å holde rett balanse mellom kaloriinntak og forbrenning så speler det ingen rolle kvar energien kjem frå.

 

I praksis så er det ofte slik at det er lettare å passe vekta ved å redusere inntaket av det eine, slik at ein kan holde likt eller lavare inntak av det andre.

 

I "gamle" dagar var den vanlegaste slankemetoden å redusere mengda med fett. Mange opplevde då ein vektnedgang ved å fortsette å ete kokte poteter og kjøtt, men utan saus. Eller ved å kutte ut smør på brødskiva. Da kunne ein ete nesten vanleg husholdskost utan særlege tilpassningar, og likevel gå ned i vekt.

I dag er det fleire som bruker lavkarbo-metoden, der ein kuttar karbohydrat med fortsatt kan ete seg mett på fett og protein. Ulempen med denne metoden er at det kostar litt meir og at det er mykje meir vanleg mat som ein må kutte ut for å holde seg til dietten.

 

 

For dei fleste er problmet med å holde vekta nede knytta til at ein et for mykje, gjerne ved å ete seg mett på til kvart måltid. Dersom maten ein då et i tillegg er kaloririk så vil ein etterkvart bli overvektig.
Det er nok svært få som har for stort kaloriinntak basert på manglande forståing for at ein får i seg meir næring enn nødvendig, og som enkelt berre kan slutte å ete seg mett basert på den kunnskapen.

Lenke til kommentar

Det er forskjell på industrimat og naturlig mat. Industrien øker/konsentrerer energimengden i forhold til vekten, så om du spiser slik mat er det lettere å overspise fordi du ikke føler du ikke har fått i deg nok mengde. Et eksempel er f.eks å bare spise potet for å gå ned i vekt. Det fyller så mye opp i magesekken at det omentrent er umulig å overspise det. Ikke det at jeg anbefaler det, men som et eksempel.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...