Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Hjelp til blodprøve - Jente 22år


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Prøvene er bra bortsett vitamin d2 og d3 du bør spise mer fet fisk og få mer sol.

https://www.siv.no/helsefaglig/tjenester/laboratorietjenester/ny-analyse-25-oh-vitamin-d-kalsidiol

http://www.d-vitaminmangel.no/d-vitamin/d-vitamin-og-kosthold/

 

"Årsaker til vitamin D-mangel er mange, men de fleste ellers friske personer har rett og slett for lite soleksponering og/eller for lite inntak av vitamin D, som i vesentlige mengder bare finnes i fet fisk. Andre årsaker er fettmalabsorpsjon (vitamin D absorberes med fett), bruk av visse legemidler (for eksempel glukokortikoider og noen antiepileptika), nefrotisk syndrom (tap av D-vitamin i urinen) og nyresvikt. Forgiftning forekommer meget sjelden."

Lenke til kommentar

Ser ut som du er heldig med legen din. Mange overlappende blodprøver for å bli helt ferdig med å utelukke f.eks. en B12-mangel, så du slipper å komme innom for flere blodprøver. Nå kan jeg ikke alt om det, men ser f.eks.:

 

MCV, MMA, Kobalamin også husker jeg ikke om det faktisk er noen flere av de prøvene som er relatert til samme mangelsykdom. Men jeg tror det er noen flere i listen din der som er det. Nå kan jeg på langt nær for mye om blodprøver. Men du har jo veldig mange som er godt innenfor referanseverdiene.

 

Immunforsvaret ditt ser heller ikke ut å være i særlig aktivitet, som jo må være bra vel? Regner med du får en "frisk som en fisk"- vurdering. Kanskje det er noe livsstilsmessige ting som gjør deg sliten, eller noe som tynger deg mentalt sett? Blir spinnvill gjetting..

 

Jeg er ikke helsepersonell.

 

Min fastlege sa at øvre maksgrense i Norge vurderte han til å ligge på 4000 IE D-vitamin daglig før forgiftningsrisiko. D-vitamin er et hormonliknende stoff som kroppen er helt avhengig av å få via solskinn, matveien eller vitamintilskudd. Pga. sin fettløselighet så er det en akkumuleringsrisiko, og det kan føre til forgiftning. Over de siste årene så har det kommet informasjon til legene om at man kan ta enda mer D-vitamin enn hva man gjorde før. Referanseverdiene er oppjustert. Andre land operer muligens med andre grenser. Tror Norge er rimelig strenge på grenseverdier. Resept vil gjerne gi deg sånn typisk 800 IE piller av D-vitamin.

 

Selv lå jeg under på D-vitamin blodprøve på tross av å ta tilskudd på 1000 IE. Det ble bedre når jeg tok 2000 IE. Det er jo selvsagt veldig individuellt hvilken mengde tilskudd man behøver. Dette finner du ikke ut av uten å ta tilskudd en lang stund og deretter få tatt blodprøve.

 

 

D-vitaminer:

Et blodprøveark jeg sitter med forteller om en gammel referanseverdi på 50 - 200, også har den en ekstrainfo om at det bør ligge på 75 - 150 nmol/L

 

Endret av G
Lenke til kommentar

D-vitamin er en av de vanligste manglene i vinterhalvåret siden vi ikke får i oss like mye sol på denne tiden av året.

 

Et vanlig d-vitamin kosttilskudd som du får på apotek eller matvarebutikk skal holde.

 

Det at du er «heldig» med legen som han over nevner forstår jeg ikke helt. Da dette ser ut som en helt vanlig rutinekontroll.

 

Tips, så lenge det ikke er markert med stjerne* eller tilleggskommentar i sidemargen betyr det at du er innenfor referanseverdien, normalen.

 

P vit d er forkortelse for plasma vitamin D.

 

Vitamin D er et prohormon, mens D2 (ergokalsiferol) og D3 (kolekalsiferol) er koprodukt av vitamin D. Det vil si at det vil holde å ta Vitamin D eller Multi vitaminer som tilskudd. Du trenger ikke eget kosttilskudd med D2 eller D3 slik noen skriver over, det får du med vanlig D vitamintilskudd.

Endret av Emile the rat
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Emile the rat og jeg har hatt noen lengre diskusjoner om mangt før. Så vi blir nok ihvertfall ørlite uenige her også.

 

Jeg tenker som så at hun er heldig med den legen fordi det ikke er normalt å klaske på f.eks. blodprøver som MMA sånn uten videre. Det bør måles etter MMA om man ønsker å lete etter B12-mangel. Har til og med lest at det anbefales både Homocystein og MMA blodprøver samtidig for den diagnosen. Men MCV forteller også om forstørrede hemoglobinceller som kan være aktuellt ved B12-mangel og andre tilstander. Leger tenker aldri 100 % likt når det kommer til valg av blodprøver. De følger selvsagt mange av de samme kildene til informasjon, men det er litt individuellt hvordan de setter sammen blodprøvene.

 

Noen leger følger også en anbefalt tilnærming om å ha på noen ekstra blodprøver. Min fastlege er litt mer i sparehjørnet. Så det er basert på en del år lengre enn trådstarter som pasient hos lege jeg forteller dette her.

Tanken om å ha på ekstra blodprøver er fornuftig fordi det viser seg gjentatte ganger at det dukker opp funn på det der. Da snakker man om blodprøver som man normalt ikke skulle ha tenkt at var nødvendig. Jeg så en faglig kilde på dette en gang. Men jeg har vel ikke lagret den kilden ned da. Helsepersonell som måtte svinge innom denne diskusjonstråden får bekrefte og avkrefte om de har hørt om noe liknende "ekstra blodprøvetakningsregimé".

 

Jeg tviler sterkt på at Emile the rat er helsepersonellutdannet. Og jeg er det ihvertfall ikke, så det er nevnt på ny.

 

Tips om kosthold er helt innenfor hva leger tenker om tema. Jeg anbefaler Emile the rat å sjekke med legen om ikke dette stemmer. Det er svært vanlig av leger å anbefale tran. Det kan tenkes at du likevel bør ettermåle og etterfylle med enten mer tran eller rene D-vitamintilskudd i pilleform. En lege jeg hadde kontakt med mente dessuten at konsentrasjonen i piller kan bli svak eller unøyaktig (litt usikker på hvilken av disse hun faktisk mente gjaldt D-vitamin piller, hun var tilhenger av tran da for å ha nevnt det). Jeg har også familiemedlems lege som anbefaler tran til den personen pga. lav D-vitamin. Samt min egen lege anbefalter også tran til meg. Så da har jeg tre leger for hånden som har anbefalt det.

 

Så jeg står inne for at du er veldig heldig med legen din basert ihvertfall på det å finne ut av en B12-mangel som du absolutt ikke ser ut til å ha. Men symptomene din kunne også tenkes å rime med en B12-mangel, og derfor tipper jeg at legen din har tenkt på det med det presenterte blodprøveskjemaet.

 

Årsaken til at det kan være lurt å klemme på MMA er at dersom du fikk vite at du var litt lav på B12 og du egenmedisinerte deg før en MMA-prøve også ble tatt etterskuddsvis så kan de røde blodlegemene målt ved MCV krympe til normalstørrelse, homocystein og MMA kan også normalisere seg. Det vil si at dersom du har en reell B12-mangel så kan egenmedisinering eller sagt på en annen måte, oppstart av B12-tilskudd før MMA er målt skjule B12-mangelen. Det er nemlig ikke nok å få målt B12 i blodet alene for å påvise en mangelsykdom for B12.

 

Leveren vil kunne holde på B12-lager i over et år, så målevinduet lukkes for veldig lang tid framover om du plutselig begynner å ta B12-tilskudd før MMA er målt. MMA er en av de mer sikre prøvene, men også den skal visst ikke være god nok alene. Derfor at jeg nevnte at homocystein bør måles samtidig med MMA.

 

Leger har sprikende forståelse for B12 har jeg lagt merke til også. B12-mangel kan gi varige mén om det går alt for lang tid uten at man får hjelp med problemet. I USA og Canada så er de så uheldige å få B12-tilskudd i matvarer som mel og andre produkter. De er også så uheldige å få vitamin B9 i matvarer der borte som kan kamuflere en B12-mangel fra å synes på homocystein-verdiene. Jeg har sikkert litt mangelfull forståelse for denne kompliserte mangelsykdommen fortsatt, men deler litt av det jeg kan om det for det om.

 

Det er ingen grunn for å fôre en hel befolkningsgruppe med vitamin B9 i kostholdet. Det holder vel at de gravide tar dette kosttilskuddet selv, og at legene er flinke til å fortelle gravide hvor viktig det er å få i seg B9 så barnet ikke tar skade dersom moren har en B9 mangelsykdom.

 

Hvorfor kan det være dumt å ha B12-tilskudd i matvarer? Jo, det er noen som behøver større doser B12 enn hva matvarene kan bidra med. Og om du da får en kamuflasjeeffekt på andre blodprøver som MCV og også homocystein, så kan det gå helt uoppdaget at pasienten sliter med B12-mangelsykdom.

 

 


Vitamin D er et prohormon, mens D2 (ergokalsiferol) og D3 (kolekalsiferol) er koprodukt av vitamin D. Det vil si at det vil holde å ta Vitamin D eller Multi vitaminer som tilskudd. Du trenger ikke eget kosttilskudd med D2 eller D3 slik noen skriver over, det får du med vanlig D vitamintilskudd.
 
Jeg har lest at det er helt nyttesløst å prøve seg på D2-tilskudd, da kroppen nyttegjør seg dårlig av det. Rettelse: etter enkel googling med frase "vitamin d2 not effective" så ser jeg at det strides veldig om det jeg har streket over. Du bør likevel ta helt ordinære D3-vitaminer, det blir nok det rimeligste tipper jeg. Da sjarlataner (kvakksalvere) har en egen tendens til å lete opp helt andre liknende varianter for ymse kosttilskudd. Det gjør sjarlatanene nok for å skille seg litt ut, så de kan få solgt pillene sine til ågerpris gjennom sine egenopprettede webshops (kanskje ikke alltid, men ofte nok så kan det stille seg slik). Jeg er generellt skeptisk til alle forståsegpåere på internett som anbefaler infosider (eller har satt opp egne websider) som også selger kosttilskudd i tillegg.
 
Vitamin D er et hormonlikende stoff ja. Og det berører veldig mange metabolismeprosesser. Så det å være lav på D-vitamin er lite gunstig for å si det mildt.
Endret av G
Lenke til kommentar

Ikke kjøp noe kosttilskudd med vitamin D3, det er ikke det du trenger. D3 er et hjelpestoff som skal hjelpe kroppen til å ta opp mere calcium. Det brukes som hjelpestoff i benskjørhetsmedisin bl.a, som kommer av kalkmangel i beinstrukturen. Har ingenting med "solas" d-vitaminer å gjøre. Jeg lager calcium+d3 som yrke, så det kan du stole på :)

 

Ingen her en nok leger, så du bør få noen kvalifiserte til å tyde den utskriften. Bestill en fastlegetime f.eks. og ta med lappen dit.

Endret av Bytex
Lenke til kommentar

Utrolig mange gode svar, jeg tar meg en tur til fastlegen for å avklare om jeg skal ta D-Vitamin tilskudd eller ikke.

 

Uansett skal jeg prøve å spise mer fet fisk..

Fornuftig. Hvis du ikke er så glad i fisk, så krydre eller lag en god saus til, så går det lettere ned :) 

Lenke til kommentar

G, nå må du gi deg. Du sier du ikke er helsepersonell, og da burde du ikke greie ut om ting du ikke har peiling på.

 

En MMA blodprøve taes dersom p vit-B12 er i nedre grense av normalområde, dvs. man er usikker om det foreligger mangel.

Trådstarter har 516, hvor referanseområde er 175-700. Trådstarter er derfor i øvre del av normalområde, derfor vil ikke prøve av MMA ha noe for seg. Dette vet helsepersonell. Du antar og trekker konklusjoner som at trådstarter muligens kan være syk eller ha mangel. Leser du av blodprøvesvarene viser de helt klart at det kun er p vit-d som er utenfor normalområde.

 

Trådstarter har ikke B12 mangel, og du burde slutte å anta ting når du viser å ikke ha tilstrekkelig kompetanse til å tolke blodprøvesvar eller hvilke prosedyrer man har for blodprøvetakning.

 

Dersom legen kommer frem til at det ikke er mangel på d2, men kun d3 (som er mest synnsynlig, da d3 er den delen vi får fra sola), så regner jeg med lege vil avklare dette med å gi anbefaling on NycoPlus D3-vitamin eller lignende som fåes på apokteket.

 

Hvis man derimot presser på fastlege om å få blodprøve for alt mulig, så kan jeg ha forståelse for at fastlege kan bli sparsommelig med blodprøver. G, du burde heller stole på at leger faktisk har kompetanse til å vurdere hvilke blodprøver pasienten trenger.

 

https://helse-bergen.no/seksjon/Laboratorieklinikken/Documents/Rekvisisjon%20LKB%20og%20Hormonlaboratoriet.pdf

 

På denne linken ser du et vanlig skjema for blodprøvetakning ved rutinekontroller. Utredning og Prøvetakning - Forsendelse gis ikke med mindre det foreligger mistanke om sykdom. Prøvene under Analyse gis derimot ved vanlig rutinekontroller. Som man ser av blodprøveskjemaet til trådstarter er prøvene tatt fra de som står under Analyse (på side 2), uten at det er bestillt andre spesifikke prøver. Som er grunnen til at jeg kaller det en vanlig rutinekontroll.

 

G, du må slutte å ta det personlig, eller kalle det for at vi har en tendens for «uenigheter» mellom oss. Dette går ikke på person, men at du prøver å rette på meg, når du ikke har tilstrekkelig kunnskap på området. Det hjelper ingen.

 

PS: Har man lest rettningslinjene for forumet så står det tydelig i klartekst at man ikke har lov å utgi seg som helsepersonell eller andre profesjontitler her på siden. Men hva G måtte tro om meg er egentlig likegyldig, det som burde være relevant er om man har kunnskapen i bånn for det men snakker- eller diskuterer om.

Endret av Emile the rat
  • Liker 4
Lenke til kommentar

PS: Har man lest rettningslinjene for forumet så står det tydelig i klartekst at man ikke har lov å utgi seg som helsepersonell eller andre profesjontitler her på siden. Men hva G måtte tro om meg er egentlig likegyldig, det som burde være relevant er om man har kunnskapen i bånn for det men snakker- eller diskuterer om.

Hvor står disse retningslinjene? For det har ikke jeg sett, og jeg leste nettopp gjennom retningslinjene og "tenk før du poster" i helseforumet.Det bør jo faktisk stå i retningslinjene om det faktisk stemmer.

 

Jeg har et helsepersonell nummer, er autorisert, prøver å komme med evidensbaserte svar, men allikevel bør folk ta alt de hører på nett, også fra meg, kritisk. Det er veldig lov å spørre meg om hvor jeg henter kunnskapen min fra og rette kritiske spørsmål. Sånt synes jeg bare et pluss for debatten i helseforumet.  EDIT: * Nå uttalte jeg meg riktignok ikke så helserelatert i denne tråden, bare mer hvordan man kan få ned fisk, hehe og at jeg støtter henne i å dra til fastlegen, sikter til andre tråder

Endret av Calluna
Lenke til kommentar

G, nå må du gi deg. Du sier du ikke er helsepersonell, og da burde du ikke greie ut om ting du ikke har peiling på.

 

En MMA blodprøve taes dersom p vit-B12 er i nedre grense av normalområde, dvs. man er usikker om det foreligger mangel.

Trådstarter har 516, hvor referanseområde er 175-700. Trådstarter er derfor i øvre del av normalområde, derfor vil ikke prøve av MMA ha noe for seg. Dette vet helsepersonell. Du antar og trekker konklusjoner som at trådstarter muligens kan være syk eller ha mangel. Leser du av blodprøvesvarene viser de helt klart at det kun er p vit-d som er utenfor normalområde.

 

Trådstarter har ikke B12 mangel, og du burde slutte å anta ting når du viser å ikke ha tilstrekkelig kompetanse til å tolke blodprøvesvar eller hvilke prosedyrer man har for blodprøvetakning.

 

Dersom legen kommer frem til at det ikke er mangel på d2, men kun d3 (som er mest synnsynlig, da d3 er den delen vi får fra sola), så regner jeg med lege vil avklare dette med å gi anbefaling on NycoPlus D3-vitamin eller lignende som fåes på apokteket.

 

Hvis man derimot presser på fastlege om å få blodprøve for alt mulig, så kan jeg ha forståelse for at fastlege kan bli sparsommelig med blodprøver. G, du burde heller stole på at leger faktisk har kompetanse til å vurdere hvilke blodprøver pasienten trenger.

 

https://helse-bergen.no/seksjon/Laboratorieklinikken/Documents/Rekvisisjon%20LKB%20og%20Hormonlaboratoriet.pdf

 

På denne linken ser du et vanlig skjema for blodprøvetakning ved rutinekontroller. Utredning og Prøvetakning - Forsendelse gis ikke med mindre det foreligger mistanke om sykdom. Prøvene under Analyse gis derimot ved vanlig rutinekontroller. Som man ser av blodprøveskjemaet til trådstarter er prøvene tatt fra de som står under Analyse (på side 2), uten at det er bestillt andre spesifikke prøver. Som er grunnen til at jeg kaller det en vanlig rutinekontroll.

 

G, du må slutte å ta det personlig, eller kalle det for at vi har en tendens for «uenigheter» mellom oss. Dette går ikke på person, men at du prøver å rette på meg, når du ikke har tilstrekkelig kunnskap på området. Det hjelper ingen.

 

PS: Har man lest rettningslinjene for forumet så står det tydelig i klartekst at man ikke har lov å utgi seg som helsepersonell eller andre profesjontitler her på siden. Men hva G måtte tro om meg er egentlig likegyldig, det som burde være relevant er om man har kunnskapen i bånn for det men snakker- eller diskuterer om.

Du roter litt her angående D-vitamin.

 

https://www.lommelegen.no/organovergripende-tilstand/legesvar/vitamin-d2-og-d3/70589891

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Solarium max 10 min 2-3 ganger i uka for vitamin d-3, kroppen produserer ikke mer vitamin d3 etter 10 min. Røykt sild og spekesild har store mengder vitamin d3, annen sild smaker sukker og eddik. Enhetene du får i vitamin d3 piller/melk er relativt lave. B12 500 er bra, du har nok b12. Prøv 1-2 uker og se om det hjelper.

Drikker du mye koffein ifra før og har hatt pause? Kan det være adrenalin fatique, dehydrert?

Elektrolytter er jo alltid å foretrekke, evt kjøp en mix ifra iherb.

 

Metabolisme, ikke skip frokost. Sørg for jevnt mat inntak og hvile.

 

Ut i naturen, frisker alltid opp.

Mosjonerer du? Får du nok næring?

 

Endret av pizzafordi
Lenke til kommentar

Var på legesenteret 21.03 og tok blodprøve grunnet mye slapphet og lite energi.

Fikk prøven tilbake i dag, men aner ikke hva disse tallene og ordene betyr??  :dontgetit: 

 

Håper virkelig noen kunne tatt tid til å forklare meg  :) 

- Isabell Caleb

 

Referanse betyr minimum til maks på verdier i kroppen din som du burde ha. Alle verdiene utenom vitamin D3 er normale. Vitamin D'en din er ekstremt lav, den er litt bedre enn min men ikke med mye. Selv bruker jeg reseptbelagt vitamin tilskudd, den er 5x vanlig dose og funker som bare det. Er som å skrape bøtte med for lite vitamin D, man orker ingenting. Anbefaler deg å få resept av legen på mangelen og så vil nok du får noe oppfølgning. Du vil ikke få nok D vitamin ved å spise fisk, sol og annen mat med rikelig D vitamin ettersom mangelen er såpass stor. Du trenger større doser for å få opp referansen og så etter ca 90 dager vil du kunne gå over til mat som gir tilstrekkelig med vitamin. 

Lenke til kommentar

Solarium max 10 min 2-3 ganger i uka for vitamin d-3, kroppen produserer ikke mer vitamin d3 etter 10 min. Røykt sild og spekesild har store mengder vitamin d3, annen sild smaker sukker og eddik. Enhetene du får i vitamin d3 piller/melk er relativt lave. B12 500 er bra, du har nok b12. Prøv 1-2 uker og se om det hjelper.

 

Drikker du mye koffein ifra før og har hatt pause? Kan det være adrenalin fatique, dehydrert?

Elektrolytter er jo alltid å foretrekke, evt kjøp en mix ifra iherb.

 

Metabolisme, ikke skip frokost. Sørg for jevnt mat inntak og hvile.

 

Ut i naturen, frisker alltid opp.

 

Mosjonerer du? Får du nok næring?

 

 

 

Mitt inntrykk av adrenal fatigue er at det som oftest er snakk om prat i fra alternativ medisinere. Det er jo noe binyrefunksjoner som leger kan måle da, og jeg er absolutt ikke utlært om dette. Men ut i fra hva jeg har sett så er alternativ medisinerne sjukt opptatt av at blodprøvemåling som legene velger for dette er lik null verdt. ( --> fra her)

 

(en liten mini-digresjon i spoiler. Det er sammenheng mellom avsnittet ovenfor og nedenfor spoiler)

 

Og sånn en framgangsmåte med å helst kunne vise til noe helt unikt som bare de driver på med, har jeg opplevd å høre om ved andre kvakk-folkbehandlinger også (f.eks. å se blod størkne under mikroskop  :rofl: )

Også kommer de så med vitaminråd må du vite. Da skal det være spesial ditt-vitamin og spesial datt-vitamin, samt spesial mineraltilskudd og ymse andre helt unike molekylsammenstillinger som vanligvis ikke er for salg gjennom vanlige kanaler.

 

Noe annet enn vitaminer får de vel knappt lov til å skrive ut resept på?  :fun: koko ko-ko

 

Såkalte "analogues".

 

( --> til her) Da snakker man igjen om at de skal ha sære framgangsmåter, produkter (her prøvetaking). Noen av dem påstår at kun spyttprøve er godt nok. Da må man vel anse dem for kvakk-kvakk eller?

 

 

How I use saliva Hormone Tests

I use the saliva hormone test to confirm other signs and symptoms of adrenal fatigue. I start with a saliva cortisol screening test that measures cortisol levels at four different times during the day: between 6:00 - 8:00 AM (within 1 hour after waking) when cortisol levels are highest; between 11:00 - 12:00 AM; between 4:00 - 6:00 PM; and between 10:00 - 12:00 PM. This shows how your cortisol levels vary during the day (something else you cannot easily do with blood or urine tests). av James L. Wilson, N.D., D.C., Ph.D.

(her mangler tittelen M.D)

 

Jeg gikk en del år rundt og opplevde fatigue (les: utmattelse, altså mental trøtthet som ikke går over av seg selv med å forsøke å få tilstrekkelig hvile) selv. Hva det kom av er jo vondt å si med sikkerhet. At det er fryktelig plagsomt å leve med er i fra et "under-statement" til "to the point". Men ganske så lav B12-verdi som omsider ble målt ved et rent lykketreff ganske lenge (4 - 5 år) etter at det tiltok kan kanskje være et svar. Sånn mellomlave D-vitamin verdier hadde jeg også. Samt mellomlav B9-verdi.

 

Så avsnittet ovenfor er i fra en "kvakk-bok" jeg tilfeldigvis kjøpte når jeg var på mitt aller kjipeste fatigue-nivåer. Det kunne jo ikke skade å smålese litt. Så viste jeg boken til min tidligere fastlege som var villig til å låne den og skumlese den (det var jo usedvanlig fint gjort av han da). Fikk så tilbakemelding om at noen av livsstilsrådene var innenfor, men at han var uenig i en del av det faglige i boken.

Se yrkestitlene markert i blått ovenfor bare (kvakk-kvakk?)

 

Så det å begynne å øse om seg med "diagnoser" som adrenal fatigue, som muligens er mer for en populær folkediagnose man finner noe snakk om på internettet og rundt omkring blir vel litt lite substans, eller hva pizzafordi?

Endret av G
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...