Gå til innhold

Stemmerett for 'Barn', eller bare høyere fengselsstraffer for 'Ungdommer'?


Anbefalte innlegg

Viser til artikkel Klimastreikende ungdom behandles som de første kvinnesaksforkjemperne

 

Utdrag:

Uten stemmerett

 

Paralleller til fortidens stemmerettskvinner stopper ikke der. Som suffragetter har barn ikke stemmerettigheter. Når de ikke har politisk makt, er det enklere å avfeie dem på den politiske arenaen.

 

Fredagens streik reiser derfor igjen spørsmålet om hvorfor barn og ungdom ikke har stemmerett. Den nye Children’s Rights in Norway viser at 20 land har en stemmerettsalder under 18 år. I Norge har dette vært forsøkt ved lokale valg for 16- og 17-åringer, parallelt med at Norge i 2013 feiret 100-års jubileum for kvinnestemmeretten. Men regjeringen besluttet å ikke gå videre med ordningen til tross for positiv evaluering.

 

Stemmerett er ikke bare aktuelt i klima- og miljøpolitikken. Høyres landsmøte har akkurat gått inn for å øke fengselsstraffen for ungdom. Og der er hykleriet klart. Ungdom er voksne nok til å bli holdt strafferettslig ansvarlig, men ikke til å stemme eller diskutere nye politiske forslag som rammer dem.

I USA er det mye av det samme: Man stempler personer under 18 år som 'barn' og endog dømmer dem 'som voksne' i kriminalsaker, samtidig som deres rettigheter sjelden blir luftet i offentligheten, fordi de ikke har stemmerett.

 

Er det så fornuftig da, når nåtidens politikere i all hovedsak ikke ser ut til å være villige til å ta reelt ansvar for den omstillingen som de i over tyve år har blitt fortalt at trengs, for å redde klima, miljø, 'velferds'-staten, økonomien, arbeidsplasser og så videre?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...