Gå til innhold

Hver måned fra 1750 frem til i dag


Morromann

Anbefalte innlegg

Mars 1944:

Ungarn har vært en av nazi-Tysklands mest lojale allierte i krigen men også de er i ferd med å falle i fra i takt med store militære tap; ungarske styrker deltok for eksempel i slaget ved Stalingrad og tapene var enorme. Admiral Hortys regjering har begynt å vurdere mulighetene for forhandlinger med de allierte om overgivelse, noe tyskerne har fanget opp umiddelbart, og Hitler som ikke ønsker en reprise på hva som skjedde i Italia iverksetter deretter den 19.mars en rask invasjon av Ungarn som ikke blir møtt med noe motstand. Deretter blir den ungarske regjeringen avsatt og erstattet med en regjering fra det rent nazistiske Pilkors-partiet. Som en konsekvens av dette er det først nå holocaust også iverksettes i Ungarn, som desverre er et land gjennomsyret av antisemittisme på dette tidspunktet. Den forrige ungarkse regjeringen hadde tross alliansen med Tyskland nektet å utlevere landets jøder, men nå som tyskerne og Pilkors-partiet styrer iverksettes en av de mest omfattende bølgene av arrestasjoner og deportasjoner på et veldig sent tidspunkt i krigen hvor de aller fleste jøder i Polen allerede er utryddet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Margarethe

Nazi-Germany-Hungary.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

April 1944

20. april ligger det nederlandske lasteskipet «Vorboode» til kai i Bergen. Skipet er fullastet med 120 tonn ammunisjon når det bryter ut brann, og kort tid etterpå går hele skipet i luften. Minst 158 mennesker omkom og nesten 5000 personer trengte legebehandling. 

Etter en tids etterforskning blir selvantennelse i kullet ombord oppgitt som årsak. Opprinnelig var mistanken sterkest rettet mot sabotører, men denne ble gradvis svekket etter hvert.

Explosion in Bergen 1944 - Wikipedia

Døden la til kai - Historie

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mai 1944:

Helt frem til dette tidspunktet har Ungarn hatt det siste intakte jødiske samfunnet i Øst-Europa med en jødisk befolkning på 825 000 personer, men nå som tyskerne har tatt over er det over. Den 14.mai begynner deportasjonene av ungarske jøder til Auschwitz og dette er også den siste større transporten til den beryktede dødsleieren. I løpet av de neste to månedene blir 437 402 deportert og rundt 80% av disse blir sendt direkte i gasskamrene ved ankomst.

https://www.ushmm.org/learn/timeline-of-events/1942-1945/german-troops-occupy-hungary

https://www.ushmm.org/learn/timeline-of-events/1942-1945/german-troops-occupy-hungary

Selection_on_the_ramp_at_Auschwitz_II-Bi

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juni 1944

6. juni 1944 vil for alltid være høyt oppe på listen over kjente datoer gjennom menneskets historie. På denne dagen ilandsettes 155 000 allierte soldater langs strendene i franske Normandie, og med dette starter den lange jobben med å ta tilbake fastlands-Europa fra tysk styre.

Normandie i moderne tider på bilde 1. Bilde 2 under viser Normandie under D-dagen i 1944.

NormandySupply edit - Operation Overlord - Wikipedia

Arromanches-les-Bains port artificiel Mulberry.jpg

NormandySupply edit.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1944:

Mens den tyske krigsmaksinen drives fra skanse til skanse i øst og vest, i nord og i sør men likevel ikke vil gi opp er det krefter innenfor den tyske hæren som ønsker å ta saken i egne hender og få Hitler stanset. Et slikt hemmelig nettverk, som obers grev Claus von Stauffenberg fra Hitlers generalstab står i spissen for har helt konkrete planer om å ta livet av Hitler. De fleste av konspiratørene som i det skjulte jobber for å få stanset Hitler er yrkesoffiserer samt enkelte sosialdemokrater, liberale og kristenkonservative. Stauffenberg har som medlem av generalstaben deltatt i Hitlers stabsmøter og har forsøkt å utføre likvidasjonsforsøk mot Hitler 5 ganger tidligere, men denne dagen hvor Stauffenberg skal delta på stabsmøtet i Hitlers hovedkvarter i Rastenburg i Øst-Preussen er planene klarere og mer organisert enn tidligere: obersten skal legge fra seg en veske med en tidsinnstilt bombe mens møtet foregår og deretter forlate åstedet og etter at det er utført og Hitler antatt død skal; deretter skal han fly til Berlin og utføre statskupp sammen med sine med-konspiratører, sentrale nazister som Himmler, Göring og Goebbels skal arresteres; SS skal oppløses og de høyere SS-offiserene arresteres og den nye regjeringen skal umiddelbart gå i fredsforhandlinger med USA og Storbritannia(men ikke med Sovjetunionen som de selv naturlig nok frykter).

Slik går det desverre ikke. Attentatet skal vise seg amatørmessig; bomben er langt svakere enn de har regnet med, Hitler slipper unna med minimale skader og de andre tilstedeværende offiserene slipper også unna med lettere skader. Stauffenberg som har forlatt åstedet og er på vei til Berlin tror derimot på dette tidspunktet at Hitler er død og har rapportert det til general Friedrich Olbricht som er med på komplottet, men som har fått med seg at Hitler har overlevd og at han derfor ikke kan gjennomføre Operasjon Valkyrie(en reserveplan den tyske hæren har i tilfelle politisk kaos). Når deltakerne i komplottet har fått med seg at det er mislykket kollapser hele planen. Stauffenberg blir til sin overraskelse arrestert ved ankomst til Berlin kort etter og henrettet. Det samme blir de fleste deltakerne i plottet, inkludert general Olbricht. Hitlers makt er på ingen måte svekket i Tyskland, tvert imot strammer de grepet for de neste 9 månedene som er igjen av det tredje rikets eksistens. Mer enn 7000 mennesker blir arrestert for involvering i plottet, de fleste med marginal(om noen) tilknytning til det hele, og 4980 blir henrettet. Samtidig blir Hitler mer og mer paranoid men har ingen planer om å avslutte krigen til tross for at han taper på alle fronter.

https://books.google.no/books?id=TQ1J-h5r8MIC&redir_esc=y

https://sz-magazin.sueddeutsche.de/geschichte/sein-wahres-gesicht-76041

https://books.google.no/books?id=A5KtmvNoRjcC&redir_esc=y

https://books.google.no/books?id=pvD9PQAACAAJ&redir_esc=y

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

August 1944:

Etter å ha brutt ut av Normandie og kombinert med en alliert invasjon i ved den franske Middelahavskysten har de allierte stormet frem gjennom Frankrike. Den 19.august går den franske motsandsvegelsen til en oppstand i Paris. Tyskerne går i motsetning til i Warszawa ikke til noen blodige represalier og den 25.august blir Paris inntatt av amerikanske og frie franske styrker og tyskerne oppgir hovedstaden uten motstand eller ødeleggelser. Frankrikes hovedstad slapp, til tross for en brutal tysk okkupasjon unna større materielle skader, både den tyske okkupasjonen og den allierte frigjøringen skjedde uten kamper og ødeleggelse. 

Dermed er den allierte frigjøringen av Frankrike i all hovedsak fullført og Paris er full av folkemengder som jubler og feirer frigjøringen denne sensommerdagen. Hos de allierte er optimismen stor og det samme er troen på at de kan nå Berlin og avslutte krigen før jul noe som er i overkant optimistisk for de neste høst- og vintermånendene skal vise seg å bli harde i og med at forsyningslinjene for de allierte til kontinentet er tynne og at tyskerne er fantiske i sitt forsvar til det siste.

https://en.wikipedia.org/wiki/Liberation_of_Paris

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

September 1944:

Den 19.september er det over for den finske fortsettelseskrigen. Finland blir tvunget til å undertegne våpenstillstand med Sovjetunionen den 19.september og betingelsene for overgivelsen er mye hardere enn etter vinterkrigen i og med at de denne gangen har opptårdt som assistanse for Hitlers erobringskrig. Finland må ikke bare oppgi land de har erobret, men også samtlige av områdene de fra før av måtte avstå etter vinterkrigen i 1940 men enda større områder denne gangen, Petsamo i nord for eksempel som dermed sperrer finnens tilgang til Nordishavet og som gjør at Norge nå får grense til Sovjetunionen/Russland(hadde det ikke vært for dette hadde Storskog vært vår nordligste grensestasjon til Finland om de hadde gjort bryet å ha en grenspost mot Finland så langt nord da). I tillegg skal flere hundre milliarder dollar betales i krigsskadeerstatning men i tillegg til dette og som ganske snart kommer til å få dramatiske konsekvenser for vårt eget land denne høsten: den tyske armeen som er stasjonert i Lappland skal fordrives og den finske hæren skal selv aktivt delta i dette. Så allerede umiddelbart etter fredsungergegnselsen bytter Finland side og sammen med sovjeterne innleder de militæraksjonen for å drive sine tidligere tyske allierte ut av Lappland i nord. Dette får dramatiske konsekvenser for vårt eget land denne høsten da tyskerne allerede har planer klare for hvordan styrkene som er stasjonert i Nord-Norge ved samme breddegrad skal handle i tilfelle en finsk kapitulasjon. Og det er en ganske brutal plan med kodenavn Nordlicht.

https://en.wikipedia.org/wiki/Moscow_Armistice

http://heninen.net/sopimus/1944_e.htm

EEz1MEsX4AAuXmK.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Oktober 1944

28 oktober beordrer Hitler tysk tilbaketrekning fra Nord-Norge, etter at Sovjetunionen har ankommet landet vårt tidligere samme måned. De tyske styrkene skal trekke seg tilbake til Lyngen-området. Ordren er at befolkningen skal evakueres, buskap slaktes,  og alle bygninger og all infrastruktur skal jevnes med jorden.

Sovjetiske soldater på norsk jord i nord - Norgeshistorie

Bildet viser sovjetiske tropper på grensen mellom Norge og Finland.

Svart-kvitt-bilete. Naturlandskap, ved ei elv, mest sannslynleg Tanaelva. I forgrunn to soldatar med russerluer ved tungt maskingevær på hjul. Det ligger fire andre bevæpna soldater langs bergrabben mot elva. Eit skilt på finsk og norsk fortel oss at all fisking er forbode.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

November 1944:

Den tyske tilbaketrekningen og ødeleggelsen av Finmark og Nord-Troms har vært skremmende effektiv og ødeleggende. Men det skjer også ting om ikke i den delen av Nord-Norge som vil forbli under tysk herredømme frem til kapitulasjonen i mai som har betydning for krigen til sjøs. Ikke så langt sør for Lyngen, nærmere bestemt i havna i Tromsø ligger Tirpitz, et av den tyske krigsmarinens største slagskip ankret. De allierte har gjort 9 forsøk på å senke det mektige slagskipet slik de senket søsterskipet Bismarck tilbake i 1941. Men den 12.november lykkes de omsider når 30 britiske bombefly med femtonns bomber ombord legger ut fra basen i Skottland mot havnen i Tromsø. Denne gangen klarer britene å senke skipet. To kraftige bomber treffer Tirpitz slik at hun faller om og blir liggende på siden. Av et mannskap på 1900 blir 1000, altså over halvparten drept eller skadet. På dette tidspunktet har den tyske marinen blitt betraktelig redusert i takt med de tyske nederlagene, men Tirpitz har likevel vært en trussel mot de allierte skipskonvoiene til Murmansk. Med ødeleggelsen av det tyske slagskipet er trusselen mot konvoiene betydelig redusert og den britiske marinen kan som en følge av dette nå flytte flere krigsskip over til Stillehavet for å bidra til krigen mot Japan sammen med amerikanerne, en krig som i langt større grad enn krigen mot Tyskland er en sjøkrig.

https://no.wikipedia.org/wiki/Operasjon_Catechism

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Desember 1944:

Etter den raske frigjøringen av Frankrike på sommeren har det gått mer sakte for de allierte i vest og forsøkene på å trenge gjennom den tyske grensen har vist seg vanskeligere enn de regnet med. Jo lengre de har beveget seg fra Normandie, jo svakere har forsyningslinjene til England blitt. Og i tillegg har også tyskerne ødelagt de fleste havnene i Frankrike og Belgia før de trakk seg ut slik at de allierte ikke kunne bruke dem. Den 16.desember innleder tyskerne sin aller siste offensiv i krigen, Ardenneroffensiven gjennom Ardennene i Belgia og Luxembourg. Målet med offensiven er å gjøre det umulig for de allierte å ta i bruk den viktige belgiske havnebyen Antwerpen og å slå en kile mellom de allierte linjene. Hitler som nå har tatt full kontroll av hæren tror fortsatt på at han mot alle odds kan påføre de allierte et sviende nederlag slik at de vil trygle om fredsforhandlinger, noe som viser hvor virkelighetsfjern han har blitt. Til tross for den tyske hærens fanatisme og kampvilje er de allierte klart overlegne både i materiell og antall soldater, men dette slaget kommer til å kjøre seg fast en stund en snørik vinter i Belgia og vare over en måned.

https://books.google.no/books?id=LbWFgjW6KX8C&pg=PA69&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

https://archive.org/details/84thInfDivBattleOfGermany/mode/2up

https://www.historynet.com/battle-of-the-bulge-us-troops-fight-at-elsenburn-ridge/?f

https://www.army.mil/botb/

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Januar 1945:

Tyskland taper nå på alle fronter og nederlaget er bare et spørsmål om tid. Sovjetunionen har invadert Polen i øst og i vest er amerikanerne og britene i ferd med å trenge gjennom forsvarsverkene ved den tyske grensen. Likevel lever Hitler i den fantasi at han er et militært geni og at situasjonen vil snu. Den 16.januar flytter han inn i Førerbunkeren under rikskanselliet i Berlin sammen med sin stab hvor han fortsetter å lede den tyske hæren. Bunkeren blir Hitlers siste hjem og hovedkvarter for de neste tre månedene. Hitlers tid i bunkeren er nok velkjent fra spillefilmen Der Untergang fra 2004.

https://time.com/3660353/hitler-bunker/

Hitler_portrait_crop.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mars 1945:

Det er ikke bare Tyskland som taper på alle fronter. I Stillehavet har amerikanerne siden vendepunktet ved Midway i 1942 kjempet en lang og seig kamp fra øy til øy og møtt ganske hard og fanatisk motstand fra japanerne. På dette tidspunktet har de nådd den strategisk viktige vulkanske øya Iwo Jima som ligger omtrent 650 nautiske mil sør for Tokyo. For amerikanerne er det viktig å sikre seg kontroll over Iwo Jima og flyplassene der fordi kontroll øver øya vil gjøre det lettere for amerikanske bombefly å nå Tokyo og det japanske fastlandet. samtidig som det vil gjøre det vanskeligere for japanske kommunikasjonslinjer å oppdage bombeangrep som er på vei. Med en erobring av den flate øya vil også de avstanderne amerikanerne har for å nå Japan med fly bli halvert. Etter at amerikanerne angrep øya har blodige kamper pågått over en måned og japanerne har vist en fanatisk og kompromissløs kampvilje. Veldig få japanere overgir seg med livet i behold, kun noen få hundre. Den 26.mars sikrer amerikanerne seg kontroll over Iwo Jima, noen få japanske avdelinger er dog spredt rundt på øya men motstanden er i all hovedsak nedkjempet. Tapstallene er enorme, amerikanerne mister rundt 27 000 mann og japanerne rundt 18 000 mann. Selv om erobringen av Iwo Jima har en stor symbolsk betydning i amerikanske militærhistorie(spesielt knyttet til det ikoniske fotografiet postet under) vil ettertiden vise at den militære betydningen neppe var så viktig som de hadde sett for seg; japanske radiosignaler fanger bombeangrep omtrent like bra som tidligere og det vil også vise seg upraktisk å ta i bruk eskortefly for bombefly fra øya.

Clint Eastwood lagde forøvrig to spillefilmer i 2006 som skildret de blodige kampene fra hendholdsvis amerikansk og japansk perspektiv, Flags of Our Fathers og Letters From Iwo Jima.

http://www.historyofwar.org/articles/battles_iwojima.html

http://www.ibiblio.org/hyperwar/USMC/IV/USMC-IV-VI-11.html

https://www.history.navy.mil/research/library/online-reading-room/title-list-alphabetically/b/battle-for-iwo-jima.html

https://ww2db.com/battle_spec.php?battle_id=12

US-Marines-flag-Mount-Suribachi-Iwo-Jima

  • Liker 1
Lenke til kommentar

April 1945:

Det nærmer seg sluttspillet i Berlin. Den 27.april inntar den sovjetiske hæren den tyske hovedstaden og kamper raser inne i Berlins gater, kamper fra hus til hus og mann-til-mann.Det punktet som den tyske hær har beskjed om å forsvare til siste soldat er området rundt rikskanselliet i Berlin. Nede i førerbunkeren sitter Hitler, nå enda mer virkelighetsfjern og påvirket av pillemisbruk enn før og håper fortsatt på et mirakel selv om den røde arme nå bare er en gangavstand unna å ta både riksdagen, bunkeren og Hitler selv. Den 29.april, når Hitler omsider innser at kommunikasjonslinjene er i ferd med å bryte sammen helt og at noe effektivt motangrep mot sovjethæren er umulig beslutter han ovenfor sin stab at han akter å ta sitt eget liv. Beslutningen er også motivert av at han samme dag har fått høre at Mussolini har blitt henrettet av partisanere i Nord-Italia under et fluktforsøk til Sveits og han ønsker ikke å lide samme skjebne. Hitler utnevner admiral Karl Dönitz til sin etterfølger og gifter seg med sin langvarige elskerinne Eva Braun i en seremoni i bunkeren samme dag. Neste dag, den 30.april begår Hitler og Eva Braun selvmord i det den røde arme rykker nærmere bunkeren. Likene blir kremert rett etterpå og aldri funnet. Dönitz, som ikke tilhører nazipartiet har ingen illusjoner om å fortsette krigen men sender umiddelbart forhandlere til de vestalliertes hovedkvarter i håp om å få til en seperatfred med USA og Storbritannia som ikke innebærer å kapitulere for Sovjetunionen som alle i den tyske hær frykter. Og dermed er slutten på krigen i Europa bare noen dager unna.

Det skal nevnes at Hitler er ikke den eneste lederen som har dominert andre verdenskrig som dør denne måneden. Mussolini har som nevnt møtt en brutal skjebne, mens president Roosevelt dør den 12.april av naturlige årsaker etter å ha vært syk en periode og blir etterfult av visepresident Harry S. Truman som blir sittende som president frem til 1953.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/725537.stm

Denne scenen fra Der Untergang(2004)er et populært "meme" på YouTube med tøyse-undertekster for alle som ikke forstår tysk. Men dette er originaltekstene til scenen hvor det går opp for Hitler at krigen er tapt og hvor han beslutter å ta sitt eget liv.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mai 1945:

De amerikanske og britiske militære lederne gir de tyske forhandlerne klar beskjed om at overgivelse også betyr å overgi seg til sovjethæren. Etter en serie med gradivise kapitulasjoner de første dagene av denne måneden er det helt slutt den 8.mai. Da kapitulerer Tyskland betingelsesløst på alle fronter. På alle de gjenværende områdene i Europa besatt av Tyskland; som Norge sør for Lyngen for eksempel; legger de tyske soldatene ned våpnene og overgir seg. Over det meste av Europa(dog ikke i Tyskland) jubles det og feires over fred og frigjøring etter 5 og et halvt år med krig, okkupasjon og undertrykkelse. Nazi-Tyskland opphører å eksistere og den allierte okkupasjonen av Tyskland begynner. Men Europa er nå forandret for alltid og selv om systemet som var før krigen gjenopprettes i vest er det en annen situasjon i landene i øst som Sovjetunionen har inntatt og som med både tvang og press snart blir påtvunget kommunismen. Men uansett har Europa, som er et utbombet og svekket kontinent nå begynt på etterkrigstiden. Andre verdenskrig er dog ikke helt over ennå, i Asia og Stillehavet gjenstår det ennå for de allierte å nedkjempe Japan, men den følgende sommeren skal det vise seg at det kommer til å skje langt raskere enn ventet fordi USA er i ferd med å ferdigutvikle et nytt men ganske så fryktinngytende våpen.

https://www.parliament.uk/about/living-heritage/transformingsociety/private-lives/yourcountry/collections/ve-day/vedayprocession/

https://web.archive.org/web/20090508074451/http://www.life.com/image/first/in-gallery/26162/wwii-ve-day-may-8-1945

https://en.wikipedia.org/wiki/Victory_in_Europe_Day

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1945:

USAs topphemmelige prosjekt, Manhattanprosjektet som går ut på å utvikle det mest spektakulære ødeleggelsesvåpenet sett i historien er i ferd med å fullføres og desverre har dette våpenet igjen i våre dager igjen fått en farlig ny aktualitet. Grytliglig på morgenen den 16.juli I ørkenen i New Mexico hvor forskertemaets hovedbase er lokalisert i Los Alomos foretas verdenshistoriens første prøvesprengning av en atombombe. Bomben etterlater seg et 300 meter bredt og 3 meter dypt krater, soppskyen stiger 16 000 meter til værs og trykkbølgen kan føles 1600 kilometer unna. De militære lederne ved basen jubler og ser frem til å bruke våpenet mot Japan mens prosjektets leder dr. Robin Oppenheimer er fortvilet over hva slags ødeleggende våpen han har vært med å utvikle. President Truman som befinner seg på konferanse med Churchill og Stalin i Postdam i Tyskland får vite om det nye våpenet dagen etterpå og den 21.juli, til tross for en forgjeves bønn fra Oppenheimer om at han ikke må gjøre det, gir han grønt lys for at det kan tas i bruk til å tvinge den japanske regjeringen i kne og dermed slippe en kostbar og omfattende invasjon av Japan. Når Japan avviser krav fra de allierte den 28.juli om å kapitulere gir Truman ordre om at våpenet skal brukes. Og slik blir det.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7497484/

http://www.trinityremembered.com/

https://www.sandia.gov/labnews/2000/11/03/trinity-story/

https://web.archive.org/web/20100406133356/http://www.nuclearfiles.org/menu/timeline/1940/1945.htm

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Man skulle ønske det ikke hadde vært så skremmende aktuelt med atombomber igjen som det er nå:(....

August 1945:

Den 6.august slippes atombomben med kodenavnet Little Boy over Hiroshima fra det amerikanske B-29-bombeflyet Engola Gay. Effekten er grusom, nådeløs og brutal: 118 000 mennesker i Hiroshima dør momentant etter at det dødelige våpenet er sluppet; 48 000 bygninger blir jevnet med jorden og mange overlevende utsatt for alvorlig stråling som gir skader for livet.

3 dager senere, den 9.august slippes nok en atombombe over Japan, denne gang over Nagasaki hvor over 80 000 blir drept.

De apopalyptiske ødeleggelsene stopper ikke USA fra å true med flere atombomber om ikke Japan overgir seg; men de lover at keiseren skal forbli ustraffet ved overgivelse. Den japanske regjeringen skjønner nå at de står ovenfor totalt og uoprettelig ødeleggelse av sitt land om de ikke overgir seg. Den 15. august proklamerer da keiser Hirohito over radio at alle japanske stridskrefter skal overgi seg betingelsesløst.

http://www.ibiblio.org/hyperwar/AAF/V/index.html

https://zenodo.org/record/1230637

https://www.atomicheritage.org/history/timeline

https://www.theatlantic.com/international/archive/2012/08/the-emperors-speech-67-years-ago-hirohito-transformed-japan-forever/261166/

Atomic_bombing_of_Japan.jpg

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Oktober 1945:

I det befridde Europa er det oppgjørets tid for nazismen og dens medløpere. Den 10.oktober blir nazipartiet oppløst og forbudt av de allierte okkupasjonsmyndighetene i Tyskland, et forbud som også blir gjeldende i de to nye tyske statene som oppstår om noen år og som er opprettholdt av den tyske forbundsrepublikken den dag i dag. Og i landene som var under tysk okkupasjon under krigen er man i gang med rettsprosessene mot de som stod i spissen for å løpe okkupantenes ærende. I Frankrike blir Vichy-regjeringens statsminister Pierre Laval dømt til døden og henrettet den 9.oktober og i Norge blir Vidkun Quisling henrettet på Akershus festning den 24.oktober etter at Høyesterett har avvist hans anke. Både Quisling og Laval arresterte og overleverte jøder til tyskerne og assisterte i forfølgelsen av motstandsfolk, men det unke med Quislings forræderi var også at han i all hemmelighet var med å påvirke Hitlers beslutning om å invadere Norge og brukte sin stilling som norsk offiser til å komme med assistanse om invasjonsmuligheter.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nazi_Party

https://en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Laval

https://snl.no/Vidkun_Quisling

Portrett_av_Vidkun_Quisling_i_sivile_kl%
Vidkun Quisling.

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...