Gå til innhold

Hver måned fra 1750 frem til i dag


Morromann

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Januar 1870

John D. Rockefeller etablerer Standard Oil, som var det største oljeraffineriet i verden i sin tid. Et av verdens første og største multinasjonale selskaper. Standard Oil dominerte innledningsvis oljeproduktmarkedet gjennom horisontal integrasjon i raffineringssektoren, deretter i senere år vertikal integrasjon.

https://en.wikipedia.org/wiki/Standard_Oil

2880px-Standard_Oil_Logo.svg.png

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Mars 1870:

Den 30.mars ratifiserer den amerikanske kongressen The Fifteenth Amendment som gir afro-amerikanske menn stemmerett. Dagen etterpå, den 31.mars blir læreren Thomas Mundy Peterson fra New Jersey den første afro-amerikaner til å avgi stemme ved valg.

https://books.google.no/books?id=mPBZ1K1nX6QC&pg=PA172&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Mundy_Peterson

Thomas_Mundy_Peterson.JPG

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1870:

Den 19.juli erklærer Frankrike krig mot Preussen grunnet en langvarig diplomatisk konflikt som spesielt har eskalert de siste årene, men det som blir utslagsgivende er at keiser Napoleon den tredje nekter å godta at en tysk prins skal bli kronet som Spanias neste konge. Selv om keiseren personlig ønsker å unngå krig må han til slutt gå med på å erklære krig etter press fra regjeringen når Preussen avviser de franske kravene. Den fransk-tyske krigen kommer til å bli en katastrofe fro Frankrike og føre til et keiserrikes fall samtidig som et annet opprettes men mest av alt innebærer det etableringen av en ny stormakt i hjertet av Europa og en ny storpolitisk maktbalanse som vil vedvare frem til første verdenskrig.

https://archive.org/details/bismarckmanands00butlgoog/mode/2up

https://archive.org/details/francogermanwar100maur/mode/2up

https://www.britannica.com/event/Franco-German-War

https://archive.org/details/lifeofnapoleonii01jerruoft/mode/2up

Franco-Prussian_War_Collage.jpg

 

Endret av Morromann
  • Liker 2
Lenke til kommentar

September 1870:

Preussen og deres allierte i det tyske forbundet har hatt stor suksess i innvasjonen av Frankrike og rykket rask fremover. I slaget om Sedan den 2.september vinner tyskerne en overlegen seier og Napoleon den tredje blir tatt til fange sammen med 100 000 franske soldater. 2 dager senere blir keiseren erklært avsatt av den franske regjeringen og den tredje franske republikken blir opprettet. Frankrike kommer aldri mer til å ha noen monark etter dette. Napoleon selv blir løslatt fra tysk fangenskap rett etterpå og reiser i eksil til England hvor han blir værende til sin død tre år senere.

Tyskerne fortsetter å storme fremover i Frankrike og den 19.september innleder de beleiringen av Paris. I kjølvannet av den tyske innvasjonen befinner Frankrike og ikke minst Paris seg nå i kaos og uro. På tysk side derimot er forbundet styrket under preussisk ledelse og deres sterke leder Otto von Bismarck.

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Sedan

Napoleon_III._of_France.jpg
Napoleon den tredje.

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Januar 1871:

Alliansen mellom Preussen og de andre medlemsstatene i det tyske forbundet i krigen mot Frankrike blir utslagsgivende for planene om en tysk samling. Samtidig som de tyske styrkene beleirer Paris blir opprettelsen av det tyske riket, en samling av medlemsstatene i det nordtyske forbundet og de katolske statene i sør-Tyskland den 18.januar proklamert i Versailles-palasset utenfor Paris(som er under tysk okkupasjon). I og med at Preussen har vært den ledende stormakten blant de tyske statene blir også den prøyssiske kongen Wilhelm den første det tyske rikets keiser. Dermed er en ny stormakt etablert i hjertet av Europa som kommer til å bli en utfordrer til de andre europeiske stormaktene både økonomisk, militært og industrielt. Tyskland har også en sterk industriproduksjon som snart kommer til å bli større en Storbritannias. De andre europeiske stormaktene har lenge fryktet at et sterkt og samlet Tyskland skal etablere seg mindt inne i Europa og nå er det et faktum. Dermed er det nå etablert en ny storpolitisk maktbalanse i Europa som vil vare frem til, og også være utslagsgivende for den første verdenskrigen 43 år senere.

https://en.wikipedia.org/wiki/Proclamation_of_the_German_Empire

1200px-A_v_Werner_-_Kaiserproklamation_a

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...