Gå til innhold

Hver måned fra 1750 frem til i dag


Morromann

Anbefalte innlegg

Februar 1856:

I Philadelphia samles det  anti-katolske partiet The American Party(bedre kjent som Know-Nothingpartiet)seg sammen den mellom den 22. og 25.februar for å nominere tidligere president Milard Fimore som deres første presidentkandidat(den tidligere presidenten fra Whig-partiet blir aldri president igjen). Know-Nothingpartiets program går ut på å stanse innvandringen til USA, spesielt av katolikker og at kun protestanter kan ha høye stillinger i samfunnet. Mye av tankegodset finner senere veien til Ku Klux Klan på 1920-tallet.

https://en.wikipedia.org/wiki/1856_American_National_Convention

Millard_Fillmore.jpg

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Juni 1856:

I Kansas har motsetningene mellom slavetilhengere og slavemotstandere utviklet seg til full borgerkrig, kjent som Bleeding Kansas hvor væpnede militser fra begge sider kommer i stadige trefninger mot hverandre. Konflikten i Kansas er en slags stedfortrederkrig mellom nordstatenes slavemotstandere og sørstatenes slavetilhengere og et forvarsel om konflikten som vil ramme hele USA 5 år senere. I slaget om Black Jack den 2.juni blir slavetilhengere nedkjempet av slavemotstanderne under ledelse av John Brown.

http://www.blackjackbattlefield.org/the-battle-of-black-jack.html

http://www.santafetrailresearch.com/spacepix/black-jack.html

1846-47_John_Brown_by_Augustus_Washingto

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

August 1856:

I Neander-dalen utenfor Düsseldorf oppdager noen steinbruddsarbeidere knokkelfragmenter som skiller seg ut fra vanlige mennesker og skal vise seg å være levninger til neandertalermenneskene som levde for inntill 40 000 år siden. Hodeskaller av neandertalere har blitt funnet tidligere men ikke vært gjenstand for videre forskning noe som skjer etter dette. Funnene kommer til å sette fart på debatten om evolusjonsteorien til Charles Darwin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Neanderthal_1

neanderthal-caveman.jpg

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

September 1856:

Det katolske universitetet Seton Hall University i New Jersey blir etablert den 1.september av erkebiskop James Roosevelt Bayley. Dette er det eldste universitetet i USA som ligger under et katolsk bispedømme. Erkebiskop Roosevelt Bayley er forøvrig fettereren til faren til USAs fremtidige president Franklin Delano Roosevelt(F.D.R)som blir født først 26 år senere og som kommer til å lede Amerika gjennom depresjonen og andre verdenskrig.

https://en.wikipedia.org/wiki/Seton_Hall_University

James_Roosevelt_Bayley.jpg
James Roosevelt Bayley; ikke det mest kjente medlemmet av Roosevelt-klanen. Jeg hadde aldri hørt om han.

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

November 1856:

Det er ikke bare Kina det stadig ekspanderende britiske imperiet havner i krig med denne høsten. Den 1.november bryter det ut krig mellom Storbritannia og Persia. Bakgrunnen for konflikten som vil vare i 5 måneder er at Persia angriper Herat i nåtidens Afghanistan; en by som har erklært uavhengighet fra det persiske riket men under beskyttelse av de britiske kolonimyndightene i India.

https://web.archive.org/web/20060217001223/http://www.persiawar.com/homepage.htm

Koosh-Ab_Battle_Persia_British_cavalry_c

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Januar 1857:

I London begynner det delvis franskeide busselskapet London General Omnibus Company sin virksomhet den 7.januar. Buss på denne tiden er riktignok vogner drevet av hester, i og med at motorkjøretøyer ikke er oppfunnet ennå; skjønt de kommer til å gå over til motordrevne busser i 1902. LGOC kommer veldig tidlig i løpet av sitt første år å kjøpe opp en rekke mindre selskaper i London og kommer før årets slutt til å kontrollere 600 av den britiske hovedstadens 810 busser. LGOC kommer til å dominere busstrafikken i London frem til 1933.

https://en.wikipedia.org/wiki/London_General_Omnibus_Company

https://en.wikipedia.org/wiki/1857

horsebus.jpg

Endret av Morromann
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Mars 1857:

Fortsatt i USA: motsetningene mellom nord og sør angående slaveriet fortsetter å tilspisse seg. Som nevnt er det allerede brutt ut en slags borgerkrig i Kansas. Mellom den 2. og 4 mars avholdes den største slaveaksjonen i USAs historie i Savannah, Georgia, og det til tross for at slavehandel for lengst har blitt offisielt forbudt; slaveri i seg selv var fortsatt tillatt sør for Mason/Dixie-linjen men handel med slaver var ulovlig. Og i høyesterett faller den 6.mars dommen i saken Dredd Scott vs. Sandford. Slaveeieren John Sandford har hatt med seg slaven Dredd Scott til Minnesota-teritoriet i nord. Dredd gikk deretter til sak for å kreve sin frihet med begrunnelse at statene og terirotiene i nord forbyr slaveri. Men dommen som faller i høyesterett er knusende og hevder at afro-amerikanere ikke er å regne som amerikanske borgere og ikke har rett til beskyttelse av rettsapparatet; altså at de er slaveeiernes eidendom selv om de befinner seg i "frie stater". Videre fastsetter dommen at Kongressen ikke har myndighet til å regulere slaveri i føderale teritorier. Dommen opprører slavemotstandere over hele USA og driver landet stadig nærmere den borgerkrgen som kommer til å bryte ut 4 år senere.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Slave_Auction

https://en.wikisource.org/wiki/The_New_International_Encyclopædia/Dred_Scott_Case

https://archive.org/details/dredscottdecisio1863unit/mode/2up?q=Crandall

Dommen i sin helhet: https://en.wikisource.org/wiki/Dred_Scott_v._Sandford

Dred-Scott-v.-Sandford.jpg?ssl=1
Sandford til venstre, Scott til høyre.

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mai 1857:

Ikke før har britene seiret over perserne får de mer å hanskes med i Asia. Den 10.mai bryter det såkalte sepoyopprøret ut i India. Indiske kavalerister i  kolonihæren starter et opprør mot de britiske offiserene. Selv om det allerede er stor frustrasjon over det britiske ostindiske kompaniets økonomiske utnyttelse av India er det et rykte om at britene har smurt inn geværamunisjonen som de indiske soldatene bruker med ku- og svinefett som er foranledningen til opprøret; noe som vil være en grov fornærmelse mot hinduer og muslimer(ryktene er falske). Dagen etterpå inntar mytteristene Dehli.

https://archive.org/details/firstindianwarindependencemarxengels/page/n3/mode/2up

https://www.britishempire.co.uk/forces/armycampaigns/indiancampaigns/mutiny/mutiny.htm

StormingofDelhiBritishLibraryRobanaviaGe

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1857:

Så over dammen igjen. I Utah-teritoriet har det lenge vært en spent situasjon mellom amerikanske myndigheter og mormonersettlere. Den 18.juli bryter det ut åpen konflikt mellom den amerikanske hæren og militser av mormonersettlere, kjent som Utahkrigen. Denne dagen legger regjeringstropper ut fra Kansas for å ta full kontroll over Utahteritoriet.

https://archive.org/details/historyofutahhowe26bancrich/mode/2up

https://en.wikipedia.org/wiki/Utah_War

mmm0001-001.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

September 1857:

Det indiske opprøret har ført til at Storbritannia har havnet i krig med det en gang så mektige Mogulriket i nord-India. Når britene inntar imperiets hovedstad Delhi den 20.september overgir Bahadur Shah Zafar, den siste mogulkeiseren seg. Dermed er det slutt på det muslimske Mogulriket som har dominert store deler av India i over 300 år.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bahadur_Shah_Zafar

Bahadur_Shah_II.jpg

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...