Gå til innhold

Hver måned fra 1750 frem til i dag


Morromann

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Da er vi kommet til det store revolusjonsåret 1848 hvor det på nytt skjer store ting, ikke bare i selve revolusjonslandet fremfor noen Frankrike, men også i hele Europa.

Januar 1848:

Men jeg starter året i Amerika. Den 24.januar finner den amerikanske tømreren James W. Marshall gull ved sagbruket Sutters Mill i Coloma i det nordlige California. Dette markerer startskuddet på gullrushet i California, som er det første store gullrushet i Nord-Amerika, et gullsrush som ettervhert vil trekke til seg 300 000 lykkejegere. De fleste av disse blir ikke rike men det akselererer den amerikanske koloniseringen av California og amerikaniseringen av det tidligere mexikanske teritoriet.

https://en.wikipedia.org/wiki/James_W._Marshall

James_Marshall2.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Februar 1848

Hold dere fast fordi her skjer det masse:

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Guadalupe_Hidalgo

- 2 februar 1848 er datoen for freden i Guadalupe Hidalgo. Det er betegnelsen på fredsavtalen som avsluttet krigen mellom Mexico og USA. Resultatet ble at USA fikk kontroll over Texas, og området som i dag er California, Nevada, Utah, samt deler av Colorado, Arizona, New Mexico og Wyoming. Som en kompensasjon betalte amerikanerne over 15 millioner dollar til Mexico. Meksikanske innbyggere som befant seg i disse områdene måtte nå velge om de ville være amerikanske eller meksikanske statsborgere. Over 90% valgte det første alternativet. Den nye grensen mellom landene ble elven Rio Grande.

1280px-Map_of_Mexico_1847.jpg

21 februar 1848 publiserer Karl Marx og Friedrich Engels det kommunististiske manifestet, der kommunismen blir forklart og gjort rede for.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Communist_Manifesto

Communist-manifesto.png

24 februar 1848 abdiserer Louis Philippe den første av Frankrike, og overlater tronen til sitt barnebarn, prins Philippe. Louis Philippe flykter til England som følge av revolusjoner blant folket.

https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Philippe_I

330px-1841_portrait_painting_of_Louis_Ph

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mars 1848:

Den 24.mars bryter den første slesvisge krigen mellom Danmark og Det tyske forbundet ut den 24.mars. Konflikten handler om grevskapet Slesvig-Holstein som sør for Jylland som er underlagt Danmark. Selv om danksne er villige til å gi fra seg de sørlige områdene Holstein og Lauenbrug hvor befolkningen er overveldende tysk er de mindre villige til å gjøre det samme med den nordlige delen Slesvig, hvor de fleste innbyggerne er danske og som de ønsker fullt inntegrert i Danmark. Denne krigen er i hovedsak en borgerkrig hvor en slesvig-holstensk opprørshær som mottar støtte fra de tyske statene kjemper mot den danske regjeringen. Konflikten har som bakteppe både at det foregår et revolusjonært opprør i de tyske statene samtidig som det i Danmark jobbes for å etablere en ny grunnlov.

https://da.wikipedia.org/wiki/Treårskrigen

Tropper_1849.jpg

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Mai 1848:

Så tilbake til den tyske revolusjonen av 1848. Den 18.mai(interesant nok dagen etter Norges nasjonaldag:))trer Frankfurterparlamentet sammen for første gang i Frankfurat am Main, et parlament som har sprunget ut av den liberale middelklassen etter at revolusjonen har satt en midlertidig stopp for de jordeiende aristokratenes tradisjonelle makt. Parlamentets fremste mål er å samle de forskjellige tyske statene til en stor tysk nasjon. Et stridssprøsmål i dette parlamentet som splitter det i to fløyer er spørsmålet om hvor stort dette nye Tyskland skal bli; en fløy ønsker å inkludere Østerrike, som allerede er et mektig men katolsk rike, og de som ønsker en samling uten Østerrike.

https://en.wikipedia.org/wiki/Frankfurt_Parliament

Zeitgen%C3%B6ssige_Lithografie_der_Natio

Endret av Morromann
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Juni 1848

I perioden 22 til 26 juni 1848 går franske arbeidere ut i streik og protester mot myndighetene. Protestene kommer som følge av regjeringens plan om å stenge de nasjonale verkstedene, en viktig arbeidsplass og inntektsbringer for mange franskmenn. Nasjonalgarden ble kalt inn og 26 juni var over 10 000 mennesker drept, skadet eller deportert til koloniland. 

Bildet viser noen av barrikadene satt opp av demonstrantene.

1280px-Barricades_rue_Saint-Maur._Avant_

https://en.wikipedia.org/wiki/National_Workshops
https://en.wikipedia.org/wiki/June_Days_uprising

  • Liker 2
Lenke til kommentar

September 1848:

De forskjellige revolusjonene som stormer over Europa tar flere former, noen er militante, andre er ikke-voldelige, noen blir slått hardt ned på mens andre igjen skaper varige endringer i statsystemene. Et av de vellykkede eksmeplene på 1848-revolusjonene er Sveits. Den 12.september trer den sveitsiske federale konstitusjonen i kraft, en konstitusjon som er bygget på modell etter den amerikanske grunnloven i kraft. Konstitusjonen gjør Sveits til en føderal republikk og en av de første moderne demokratiske stater i Europa.

https://hls-dhs-dss.ch/de/articles/009811/2011-05-03/

gqeOH9gnigIPEQ2k7ZSnolrJxNNLcyHX2nsRzDFu

Endret av Morromann
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Oktober 1848

I denne måneden er Østerrike og Ungarn i fokus. I en lengre perioder har ungarske styrker okkupert Transylvania, men 3 oktober blir de jaget ut av rumenere støttet av styrker fra Østerrike. 30 oktober oppstår det også et nytt slag mellom tropper fra de to nasjonene, denne gang som et ledd av den ungarske revolusjonen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Avram_Iancu
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Schwechat

1200px-Flag_of_Austria-Hungary_(1869-191

  • Liker 1
Lenke til kommentar

November 1848:

Etter at revolusjonen brøt ut i februar og kongedømmet ble avskaffet har Frankrike vært ledet av en midlertidig provisorisk regjering. Den 4.november ratifiserers en ny fransk grunnlov og den andre franske republikken blir da opprettet. Og nettopp opprettelsen av den andre republikken vil bane vei for Bonaparte-familiens comeback i fransk politikk.

https://en.wikipedia.org/wiki/French_Second_Republic

proclamation-of-the-second-republic-at-t

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Januar 1849:

Ungarns uavhengighetskrig mot det østerriske Habsburg-riket fortsetter, men østerrikerne er på offensiven. Den 5.januar inntar den østerriske hæren under kommando av fyrst Alfred den første av Windisch-Graetz de ungarske hovedstedene Buda og Pest. Den ungarske regjeringen og parlamentet flykter da til Debrecen lenger øst. Utover den samme måneden fortsetter ungarerne å tape slag etter slag og nederlaget for den kortvarige uavhengigheten virker mer og mer uunngåelig.

https://archive.org/stream/cyclopediaofclas00littuoft#page/521/mode/1up/search/budapest

https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_Budapest

https://en.wikipedia.org/wiki/Alfred_I,_Prince_of_Windisch-Grätz

Windischgr%C3%A4tz,_Alfred_I._F%C3%BCrst

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er faktisk et fotografi, selv om det ikke ser helt slik ut. Men en del eldgalmle fotografier får ogte en slik brunaktig farge; vet ikke hvorfor; tror kanskje det har å gjøre med at det ikke er restaurert eller noe slikt.

Mars 1849:

Det revolusjonære Frankfurtparlamentet jobber for å samle de forskjellige tyske statene til et rike. Parlamentet fullfører utkastet til en tysk grunnlov og vedtar å utnevne kong Frederik Vilhelm den fjerde av Preussen til tysk keiser. I og med at Preussen er den største og mektigste av de tyske statene mener også flertallet i parlamentet at det er naturlig at den preussiske kongen blir overhodet for et samlet Tyskland. Frederik Vilhelm avviser ønsket om å bli keiser for et forent tysk rike fordi han frykter konflikt med Østerrike samt at han ikke vil motta keisermakt fra andre enn aristokratiet. Som en følge av dette går parlamentet i oppløsning og det blir ingen samling av Tyskland til et rike for denne gang. Samling av Tyskland kommer ikke til å skje i Frederiks levetid, men 21 år senere blir hans bror Vilhem den første den første keiseren av Tyskland.

https://en.wikipedia.org/wiki/Frankfurt_Parliament

Friedrich_Wilhelm_IV_of_Prussia_(1847).j
Vilhelm Frederik denfjerde av Preussen.
 

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mai 1849:

Etter at Frankfurtparlamentet har blitt oppløst begynner det tyske revolusjonsåret å ebbe ut. Men den 3. mai bryter det ut en siste oppstand i Dresden hvor blant annet den berømte komponisten Richard Wagner deltar. Opprørerne gjør et siste desperat forsøk på å tvinge igjennom grunnloven som Frankfurtparlamentet har vedtatt. Opprøret mislykkes og den 9.mai blir det nedkjempet av prøyssiske og saksiske tropper(Dresden er på dette tidspunktet en del av kongeriket Sachsen). Dermed er den tyske revolusjonen av 1848-1849 slutt og Tyskland vil fortsatt være delt opp i større og mindre stater frem til 1871.

https://en.wikipedia.org/wiki/May_Uprising_in_Dresden

1200px-RichardWagner.jpg

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...