Gå til innhold

Hver måned fra 1750 frem til i dag


Morromann

Anbefalte innlegg

Februar 1846:

Med den amerikanske ekspansjonen vestover følger også nybyggere i store antall, og blant disse finner man også mormonerne. De siste 5 årene har Nauvoo i Illinois vært hovedbastion for mormnerkirken, men den 4.februar starter flere mormonere under ledelse av  Brigham Young som har vært kirkesamfunnets andre president etter at Joseph Smith døde; reisen mot Great Salk Lake i nåtidens Utah. Migrajonen kommer i gang som en følge av en eksalerende konflikt mellom andre innbyggere i Illinois. På dette tidspunktet er forøvrig Utah en del av Mexico men kommer i løpet av kort tid også til å bli en del av USA. Det er ved denne sjøen mormonerne senere grunnlegger Salt Lake City som er kirkesamfunnets verdenshovedkvarter i dag.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mormons

https://en.wikipedia.org/wiki/1846

Brigham_Young_by_Charles_William_Carter.
Brigham Young

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Mars 1846

Den første Anglo-Sikh-krigen ender i mars 1846, når begge stridende parter skriver under på Lahore-avtalen. Den gikk ut på at Kashmir og Hazara ble overgitt til britene. Avtalen førte også til at den kjente koh-i-Noor-diamanten havnet i britisk eierskap. Og for å strø enda mer salt i såret måtte også Sikhene betale 1,2 millioner pund i erstatning.

https://en.wikipedia.org/wiki/Koh-i-Noor
https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Lahore

maxresdefault.jpg

Koh-i-Noor_new_version_copy.jpg

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

April 1846 

25. april 1846 angrep en styrke på 2000 meksikanske kavaleritropper  en styrke på 70 amerikanske soldater under kommando av kaptein Seth Thornton, som var blitt sendt inn i det omstridte grenseterritoriet mellom Mexico og USA, som lå  nord for Rio Grande og sør for Nueces-elven i dagens Texas. Dette angrepet regnes som startskuddet for den meksikanske-amerikanske krigen. Hendelsen er også kjent som Thornton-affæren.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mexican–American_War#Initial_skirmish_at_the_Nueces_Strip

https://en.wikipedia.org/wiki/Thornton_Affair

File:Rancho de Carricitos.jpg

Minnesmerket som står på stedet der Thornton-affæren skjedde. 

Endret av Mr.Duklain
typo
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Mai 1846:

Slaget ved Palo Alto, detførste større slaget i den mexikansk-amerikanske krigen finner sted den 8.mai i det sørlige Texas nord for Rio Grande hvor en underlegen amerikansk styrke på 2300 mann slår tilbake en overlegen mexikansk styrke på 3700 mann. USA fortsetter å prøve forhandliger med Mexico om å kjøpe teritorier ved elven Rio Grande, noe som konsekvent blir avvist. Som en følge av dette erklærer USA krig mot Mexico den 13.mai. Denne krigen kommer til å vare i nesten to år og bli utslagsgivende for USAs fullførte ekspansjon mot Stillehavet.

https://archive.org/details/waranditswarrio00frosgoog/page/n4/mode/2up

https://archive.org/details/lifemajorgenera01montgoog

https://www.loc.gov/rr/program/bib/mexicanwar/

https://tshaonline.org/handbook/online/articles/qdm02

Palo_Alto_nebel.jpg

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juni 1846

10 juni. Under krigen mellom Mexico og USA danner en opprørsregjering Californiarepublikken. De erklærte California, som da var en meksikansk provins, for uavhengig. Bare en måned senere, 9 juli, blir provinsen annektert av USA.

https://en.wikipedia.org/wiki/California_Republic

Jeg forstår ikke hvorfor men jeg får ikke tillatelse til å poste noen bilder av provinsens flagg.

https://elmersflag.com/wp-content/uploads/2013/09/California-Republic.jpg

photo03.jpg?v=1574400118

 

Endret av Scarvo
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1846:

Den amerikanske westernlegenden, speideren, skuespilleren og cowboyen Texas Jack Omohundro blir født i Palmyra, Virginia den 26.juli. I løpet av sitt liv er han en militær spedier for sørstatshæren under borgerkrigen og for unionshæren under indianerkrigene. Som en legende i amerikansk western-populærkultur kommer han også til å delta i Wild West-showene til Buffalo Bill. Det er flere referanser til ham i western-kiosklitteratur, tegneserier og filmer om denne delen av amerikansk historie.

https://archive.org/details/buckskinandstain007287mbp/mode/2up

http://texasjack.org/wp/

https://centerofthewest.org/explore/buffalo-bill/research/texas-jack/

https://tshaonline.org/handbook/online/articles/fom01

220px-Texas_Jack_Omohundro.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

September 1846:

Da har det blitt mye Amerika de siste innleggene så nå skal vi vekk derfra foreløbig og til det fjerne østen og Himalaya. 

Nepal har hatt en del tilfeller de siste århundrene med drap og massakrer i det kongelige hoff. Sammen med sine brødre utfører general Jang Badahur Rana en massakre på 40 medlemmer av det nepalesiske palasshoffet den 15.september. Som en følge av dette tar han makten i landet som statsminister og avsetter kongefamilien før han 10 år senere selv utroper seg selv til konge. Nepals svar på Napoleon?

http://www.royalark.net/Nepal/lamb3.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Jung_Bahadur_Rana

JungBahadur-gr.jpg

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

November 1846:

Med USAs ekspansjon vestover følger også vogntogene med nybyggere. Men ferden vestover går gjennom ugjestmildt landskap og bringer ofte med seg en rekke farer. En slik gruppe er en gruppe av nybyggere kjent som The Donner Party. Vogntoget med 87 settlere på vei fra Midtvesten til California. Der er kommet ganske nært målet når de den 4.november blir værfaste i fjellkjeden Sierra Nevada i California og det brutale vinterværet setter inn. For gruppen av nybyggergruppen begynner fire forerdelige måneder hvor de er fast i fjellheimen og de overlevende som ikke fryser ihjel tyr til kannibalisme for å overleve. The Donner Party er referert til en av mange makabre scener i The Shining fra 1980.

https://en.wikipedia.org/wiki/Donner_Party

https://en.wikipedia.org/wiki/1846

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mars 1847:

Den 9.mars går USA til innvasjon av Mexico. Innvasjonstyrken under kommando av general Winfield Scott går i land på Mexicos østkyst og inntar havnebyen Veracruz den 29.mars etter en beleiring.

https://www.gob.mx/siap/articulos/un-dia-como-hoy-pero-de-1847-fuerzas-invasoras-norteamericanas-toman-el-puerto-de-veracruz?idiom=es

https://web.archive.org/web/20070630094025/http://entomology.montana.edu/historybug/mexwar/mexwar.htm

Winfield_Scott_by_Fredricks,_1862.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

April 1847

I april 1847 bryter det også ut krig på New Zealand, en historisk hendelse som senere skal gå under navnet "Maorikrigene". Det er flere årsaker til krigstarten som ligger langt tilbake i tid, men hovedårsaken antas å være at maoriene over lengre tid hadde opplevd å se sitt land bli invadert av stadig flere vestlige kolonister, som blant annet økte bosettingen på deres områder.

https://en.wikipedia.org/wiki/New_Zealand_Wars

800px-Auckland-Museum-Tamaki-Paenga-Hira

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1847:

Liberia erklærer sin selvstendighet og uavhengighet den 26.juli som den første selvstendige republikken i Afrika etter at det i noen tiår har vært en koloni for frigjorte afro-amerikanske og afro-karibiske slaver. Republikkens første president blir Joseph Jenkin Roberts som selv er en frigjort tidligere slave fra Virginia. USA kommer forøvrig ikke til å annerkjenne Liberia før 15 år senere, etter at den amerikanske borgerkrigen har brutt ut.

https://en.wikipedia.org/wiki/Liberia

37ddbaa9f8eb95876bf8e8e591021cab.jpg

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...