Gå til innhold

Hver måned fra 1750 frem til i dag


Morromann

Anbefalte innlegg

Februar 1841:

Den sentralamerikanske føderasjonen har vært i oppløsning siden november 1838, men når El Salvador erklærer full uavhengighet denne måneden er det slutt en gang for alle da de er den siste staten i føderasjonen som bryter ut.

https://www.crwflags.com/fotw/flags/cam-us.html

la-libertad-port-of-san-salvador-el-salv
Illustrasjon av jernbanearbeidere i El Salvador en gang på slutten av 1800-tallet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

April 1841:

Vi fortsetter med de politiske omstendighetene i USA. President Harrison dør av lungebetnnelse den 4.april og blir dermed den første amerikanske presidenten som dør innenfor en presidentperiode. Visepresident John Tyler tar umiddelbart over og blir USAs tiende president. Tyler blir president frem til 1845 og er en av 4 presidenter i USAs historie som ikke har blitt valgt(de tre andre er Millard Filmore, Andrew Johnson og Gerald Ford).

 https://archive.org/details/andtylertooabiog013722mbp/mode/2up

https://archive.org/details/sevendecadesofun00wise/mode/2up

https://millercenter.org/president/tyler

https://www.presidentprofiles.com/Washington-Johnson/Harrison-William-Henry-and-Tyler-John.html

1200px-Tyler_receives_news.jpg

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juni 1841:

Den katolske høyskolen St. John`s College, som i 1907 vil bytte navn til Fordham University blir etablert i The Bronx, New York den 24.juni. Det er det eldste katolske universitetet i det nordøstlige USA og det tredje eldste universitetet i New York. Flere kjente amerikanere har studert der opp gjennom tidene, deriblant Donald Trump og nåværende New York-guvernør Andrew Cuomo.

https://www.fordham.edu/info/25692/historical_timeline

https://en.wikisource.org/wiki/The_American_Cyclopædia_(1879)/Fordham

Ripon-Training-College-1862-crop.jpg

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

August 1841:

Den tidligere slaven og borgerrettighetsforkjemperen Frederick Douglass holder den 11.august en tale foran en antislaveri-konferanse Nantucket, Massachuetts. Bare tre år etter at den nå 23 år gamle Douglass flyktet nordover fra plantasjen i sørstatene gjør han en sterkt inntrykk på konferansens deltakere om livet som slave.

https://en.wikipedia.org/wiki/1841

Frederick_Douglass_(circa_1879).jpg

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Desember 1841:

Britene sliter i den krigen de har iverksatt mot Afghanistan hvor de møter mye sterkere motstand enn de opprinnelig hadde sett for seg. Britene holder for øyeblikket kontroll over Kabul men troppene står under svak ledelse av general William Elphinstone. Den britiske diplomaten William Hay Macnaghten prøver på lille julaften å komme i forhandlinger med den aghanske generalen Akbar Khan, men oppdraget mislykkes og han blir skutt og drept under omstendigheter som aldri har blitt oppklart.

https://en.wikipedia.org/wiki/William_Hay_Macnaghten

William_Hay_Macnaghten.jpg
William Hay Macnaghten

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Februar 1842:

Det eldste univeristetet i det vestlige USA, Oregon Institute(som bytter navn til Willamette University i 1870) blir etablert i Salem, Oregon den 1.februar. Kontrollen over Orgeon-teritoriet er på dette tidspunktet fortsett delt mellom USA og Storbritannia etter en traktat som ble inngått i 1818.

http://www.salemhistory.net/education/willamette_university.htm

Oregon_Institute_from_Salem_Library.png

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mars 1842:

Henry Mayers Hyndman (født 7. mars 1842 i London, død 20. november 1921) var en engelsk forfatter, politiker og grunnleggeren av den sosialdemokratiske føderasjon og det nasjonale sosialistiske parti.

Hyndman ble født i London som sønn av en rik forretningsmann. Etter å ha fått sin utdannelse hjemme, studerte han ved Trinity College i Cambridge. Etter endt eksamen i 1861 studerte han rettsvitenskap i to år, før han bestemte seg for å bli journalist.

Som cricket-spiller representerte han Cambridge University, MCC og Sussex som en høyre-hendt forsvarer mellom 1864 og 1865.

Henry Mayers Hyndman by Sydney Prior Hall.jpg

https://no.wikipedia.org/wiki/Henry_Hyndman

  • Liker 2
Lenke til kommentar

April 1842:

Selv om britenes innvasjon av Afghanistan for deres eget vedkommende er en stor katastrofe oppnår de en midlertidig seier i slaget ved Jellalabad den 13.april. Britene har i flere måneder vært beleiret av afghanerne i en enklave i Jellalabad i nordøst-Afghanistan da de klarer å bryte opp beleiringen og tvinge de afhganske styrkene til retrett til Kabul.

https://www.britishbattles.com/first-afghan-war/siege-of-jellalabad/

Battle_of_Jellalabad.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

August 1842:

Britene har hatt suksess i den første opiumskrigen. Den 29.august undertegner Kina Nanjingtraktaten, en traktat som de britiske sierherrene setter betingelser for. Britene får retten til å dirve opiumhandel i Kina, en handel med alvorlige sosiale skader for det kinesiske samfunnet og som svekker keiserdømmets velferd og uitvikling. Videre må Kina betale store summer i krigsskadeerstatninger og åpne 5 havner for britisk frihandel samt at britene også for opprette konsulater i alle disse havnene. Dette kommer etterhvert til å bidra til at flere europeiske makter, samt USA og Japan etterhvert oppretter egne handelssentre i disse områdene som i praksis er som kolonier å betrakte. Men av størst betydning har det likevel at Kina må akseptere britenes herredømme over Hongkong. De neste 70 årene vil Kina bli tvunget til å skrive under enda flere slike traktater som svekker riket betraktelig og legger det åpent for økonomisk utnyttelse og destabilisering av samfunnet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Nanking

g_1846_TreatyNanking_B79155.jpg

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...