Gå til innhold

Hver måned fra 1750 frem til i dag


Morromann

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Mars 1828:

Og da skal vi til Sør-Amerika igjen. Simon Bolivar, som nå er president i Gran Colombia forlater hovedstaden Bogota for å hjelpe sin allierte general Jose Antonio Paez med å slå ned et opprør nært grensen til Venezuela, men blir på veien dit istedet nødt til å slå ned et annet opprør i kystbyen Cartagena ved den karibiske kysten.

https://en.wikipedia.org/wiki/1828

Jose_Antonio_P%C3%A1ez.jpg
Jose Antonio Paez.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mai 1828:

En forunderlig sak som vekker oppmerksomhet på dette tidspunktet i Tyskland er tilfellet rundt Kaspar Hauser. Den 26.mai dukker det opp en tenåringsgutt i gatene i Nürnberg som hevder at han hele sitt liv har levd i total isolasjon i en mørk celle. Teorier om hvem han virkelig er eller hvor han kommer fra spekuleres det mye over. Noen hevder han ble født inn i et bayersk fyrstehus men ble gjemt bort fordi han var et resultat av en adelig skandale. Selv hevder han at han er sønn av en offiser i det bayerske kavaleriet. Etter dette tilbringer Hauer to måneder i fangenskap i slottet i Nürnberg. Noen år senere blir han drept under mystiske omstendigheter. Selv om Hauser-affæren har innspirert mye populærkultur og teorier har florert er historikere i våre dager stort sett enige om at han sannsynligvis var en svindler og avviser teorier om at han egentlig kom fra en adelig familie men ble satt bort og låst inne for å skjule "skammen".

https://books.google.no/books?id=sYkPAAAAYAAJ&printsec=titlepage&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

https://archive.org/details/bub_gb_tXokPSxMtd0C/mode/2up

https://en.wikisource.org/wiki/Popular_Science_Monthly/Volume_30/April_1887/The_History_of_a_Delusion

http://www.online-literature.com/andrew_lang/historical-mysteries/6/

Hauser_Kreul.jpg

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1828:

Lord William Bentick ankommer den 4.juli Calcutta for å starte sitt embede som britisk generalguvernør i India på vegne av kong George den fjerde. Bentick er kjent for å ha gjennomført viktige sosiale reformer i India, blant annet i utdanningsvesenet og for å ha avskaffet enkebrenning, og for å ha slått ned på drap på jentebarn og menneskeofring.

https://en.wikipedia.org/wiki/1828

https://en.wikipedia.org/wiki/Lord_William_Bentinck

Bentinck_william.png

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

November 1828:

Mens den greske uavhengighetskrigen fortsatt raser går det nå sakte men sikkert mot en slutt og mot selvstendighet for Hellas. Londonprotokollen av 1828 blir den 16.november undertegnet av Storbritannia, Frankrike og Russland. Utgangspunktet for protokollen er etableringen av en selvstyrt gresk stat under osmansk overhøyhet som skal omfatte halvøya Morea(nåtidens Peloponnes) og øygruppe Kykløadene i Egeerhavet. Protokollen utelukker riktignok det sentrale Hellas, Kreta samt flere greske øyer som riktignok har deltatt i det greske opprøret og er under kontroll av opprørerne.

https://en.wikipedia.org/wiki/London_Protocol_(1828)

dissolution-Ottoman-Empire-1924.jpg
På 1800-tallet krympet det en gang så mektige osmanske riket bit for bit.

 

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Desember 1828

Etter en lengre pause blusser borgerkrigen i Argentina opp igjen i desember 1828. Det blir forårsaket av at Juan Lavalle, en kjent politiker og militær-mann, returnerer til Buenos Aires og kaster ut guvernør Manuel Dorrego. Med seg på laget har Lavalle styrker som har kjempet for Argentina i deres kamp mot Brasil. Dorrego blir henrettet knappe to uker senere.

https://en.wikipedia.org/wiki/Decembrist_revolution_(Argentina)
https://en.wikipedia.org/wiki/Manuel_Dorrego

Captura_general_paz.jpg

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mars 1829:

Det har blitt undertegnet en del Londonprotokoller vedrørende fremtiden til Hellas i det siste og den 22.mars undertegnes det enda en og igjen av stormaktene Russland, Frankrike og Storbritannia. Denne traktaten tilkjenner Hellas enda større selvstendighet enn protokollen fra november året før og vedtar at den nye greske staten vil ha full selvstendighet under en kristen monark som stomaktene vil peke ut. På den annen side skal Hellas annerkjenner overherredømme under den osmanske sultanen og å betale en årlig tributt på 1,5 millioner tyrkiske kurus. Den nye grensene for Hellas er også etter protokollen større og omfatter større områder enn protokollen fra november. Selv om det fortsatt snakkes om overherredømme under osmansk styre går utviklingen på denne tiden mot full gresk uavhengighet. Med denne avtalen er den greske uavhengighetskrigen som siden starten i 1821 har vært en ganske blodig konflikt i all hovedsak over etter 8 år.

https://en.wikipedia.org/wiki/London_Protocol_(1829)

Eug%C3%A8ne_Ferdinand_Victor_Delacroix_0
Eugene Delacroixs maleri innspirert av den greske frihetskampen fra 1826. Kvinnen i forgrunnen innspirerte også hans mer kjente maleri fra julirevolusjonen i Frankrike i 1830 med frihetsgudinnen i forgrunnen.

Endret av Morromann
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mai 1829:

Da skal vi en tur innom gamlelandet igjen. Den 17.mai dette året finner nemlig det velkjente "Torgslaget" sted i Christiania(Oslo). Selv om Norge i unionen med Sverige har en stor grad av selvstyre er man i Stockholm, også hos kong Karl Johan kritisk til ideen om feiring av en norsk nasjonaldag., som nå har vært en kampsak som hovedstadens studenter har stått i spissen for i flere år. Karl Johan spesielt er kritisk til feiringen fordi han betrakter det som han hyllest til rivalen Kristian Fredrik som som vi vet var konge av et uavhengig Norge noen få måneder i 1814, og i 1828 nedla han også forbud mot feiringen. Den 17.mai blir det så samlet i gang et stort patriotisk borgertog av aktivister på Stortorvet som har delt ut hefter med nasjonalsanger og roper hyllester til grunnloven. 21 år gamle Henrik Wergeland deltar også i makeringen. Politiet ber folkemengden om å roe seg.  Deretter utarter det seg i mer voldelig retning når kavaleriet kalles inn til å slå ned på markeringen og flere blir skadet. Wegeland og andre blir kalt inn til avhør for å ha hisset opp til uroligheter. Etterspillet av disse hendelsene blir likevel en aktiv debatt i den norske pressen. Karl Johan godtar motvillig at nordmenn får feire nasjonaldagen den 17.mai heretter og enda viktigere blir det at det blir nordmenn fra nå av som blir utnevnt til leder for norske regjeringer. 4 år senere kommer også Wergeland til å holde den første offisielle 17.mai-talen og siden den gang har 17.mai vært vår nasjons festdag.

Skjønt 191 år etter Torgslaget kommer Oslo sannsynligvis til å oppleve den stilleste 17.mai-feiringen på lange tider.

https://snl.no/Torgslaget

012uMXPwVvN4?dimension=1200x1200

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...