Gå til innhold

Dette er den norske solbransjen. Den kan bli like stor som Norges tredje største eksportindustri


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"Nå bør solbransjen gå sammen med myndighetene om en strategi for å gripe mulighetene."

 

Heller ikke i denne artikkelen er det mye fokus på økonomien i solenergisatsingen.

Har jeg forstått det rett er det land mye lengre syd som kan påberope seg billigere strøm fra solceller enn fra vindturbiner.

Tror neppe Norge kan konkurrere med USA, Kina og Tyskland når det kommer til solenergi.

Når vi kommer til 2050 kan den billigste energien komme fra vinden og bølgene på havet, hvor kombinasjonen fiskeoppdrett og energiproduksjon er storindustri.

Tenk stort er nok en god strategi, men bommer en kan det bli store tap i stedet for store inntekter.

Hvor er det flest arbeidsplasser å hente, burde være det viktigste spørsmålet dersom fellesskapet skal bidra med penger.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Har jobbet innen solcelle-industrien i nesten 20 år samlet. Denne industrien er mer eller mindre radbrukket med jevne nedleggelser og permitteringer. Lønnskostnader og utgifter til elektrisitet gjør det hele usikkert i konkurranse med utlandet.

 

Det som gjør norske solcelle-bedrifter levedyktige derimot er CO2-avtrykket som gjør produktene attraktive. Noe som igjen bare er tvilsom grønn-vasking for oppkjøpere så de får et miljøalibi selv om import fra Norge bare er en promille av deres videreforedling.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Solenergi er rett vei å gå. Solvceller kan dekke tak og fasader og utnytte arealer fra bygg som bygges uansett. Motsetning til vindmøller som raserer flere tusen kvadratkilometer med natur. I tillegg er solceller helt stille og plager ingen.

 

De som har tilgang til tallene kan jo gjøre et overslag over hvor mye energi vi kunne fått ut fra solceller om alle eneboliger og rekkehus i Norge var dekket med solceller. Neste steg er å se for seg tilsvarende prosjekt i fattige land med elendig infrastruktur. Hvor mye solceller vil de trenge for å kunne drive avsaltningsanlegg (ferskvann fra sjø)? Og hvor mye mer for å drive en anstendig enebolig i disse landene?

 

Løsningen til en fredelig verden ligger i god tilgang på rimelig energi for alle. Da er solceller et veldig viktig element.

Lenke til kommentar

 

 

 

Sånn norsk industripolitikk er satt opp, må ikke teknologien og foredlet grunnmateriale importes?

Og vil ikke det si at selv om vi får en reel suksess så vil ikke det komme Norge til gode, da produksjonen ikke kan finne sted i Norge: Bare forskning, endelig montering og markedsføring?

Lenke til kommentar

 

 

 

 

Sånn norsk industripolitikk er satt opp, må ikke teknologien og foredlet grunnmateriale importes?

Og vil ikke det si at selv om vi får en reel suksess så vil ikke det komme Norge til gode, da produksjonen ikke kan finne sted i Norge: Bare forskning, endelig montering og markedsføring?

Endelig montering i større skala skjer ikke her til lands meg bekjent. Det var en bedrift for noen år siden nordpå, men den gikk i dragsuget. (med mindre noe har dukket opp siste par år). Ikke alle produsenter kutter (wafering) engang men selger pr blokk. Norge selger halvfabrikata mao.

 

Ja, 45MW(år?) norsk strømproduksjon som det står i artikkelen er ingenting å regne mot de mange GW(år?) som beregnes ut av blokker og umonterte wafere til utlandet.

 

Edit: Krøkkete språk

Endret av gammalerik
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...