Gå til innhold

Ølbrygging


Sjimpansen

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Kanskje, det spørs kor dyrt utstyr du kjøper inn, kva du brygger, og om du blir bitt av ølbryggeinteressen.

 

Dersom du nøyer deg med ein stor kjele der du varmer opp vatn og malt, som du kjøler ned og tilsetter gjær så er det veldig billig å brygge sjølv.

Men dersom du vil ha ei halvautomatisk bryggemaskin med med temperaturkontroll, tappeutstyr, og i tillegg blir svært kvalitetsbevisst, så er det ikkje verdt det i tid og pengar.

 

Er det billig alkohol som er målsettinga, så ville eg satsa på vin som krever mindre arbeid.

 

Det å brygge godt øl, med passelig kullsyremengde kan være vanskelig å få til utan litt øving.

 

 

For min eigen del så har det blitt mykje dyrare å brygge sjølv då eg stadig kjøper nytt utstyr, for ikkje å snakke om at eg er meir interessert i å smake nye ølsortar som eg kjøper enn å drikke det eg lagar sjølv. Mykje av det eg brygger blir rett og slett gitt/skjenka bort slik at eg får kapasitet til å brygge meir etter ei anna oppskrift.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

The Avatar: 1) Hva om man kjøper utstyr som du nevner til 20 000, og gjennom et helt liv brygger, la oss si 2000 liter øl, kanskje mer? 2000 liter (4000 halvlitere) x Norsk gjennomsnitts butikkpris 50 kr/l = 100 000 kr. Det blir ca 120 000 kr til sammen.

 

2) Hvor mye koster et en liter øl laget med et gjennomsnittlig hjemmebryggesett?

 

3) Eller hvor billig kan man få det hvis man setter seg inn i det og kjøper ingredienser separat? Hvor mye koster da øl per liter hjemmebrygget?

Lenke til kommentar

Ser at man får startsett til rundt 5000 kr. Da med en 40 liters kjele. 80 liter butikkøl koster ca. 5000 kr med en literpris på 60 kr. Det er to runder med kjelen. I tillegg kommer jo utgifter knyttet til selve innholdet i kjelen, som jeg ikke aner prisen på. Vet jo ikke hvordan smaken blir, men det er jo stas å brygge selv og det går vel alltid ned. Videre er det et poeng at det er øl eller cider selv om vin kanskje er enklere.

Lenke til kommentar

Det er mulig å få prisen ned mot 5-6 kr per liter, men det kjem litt ann på kor økonomisk du er.

 

Mange nybegynnere som kjøper 30 liters brygger baserer seg på ferdige ølsett med oppskrift og rett mengde av malt, humle og gjær. Eit slikt sett kostar ca 500 kr avhengig av type og gir litt over 20 liter.

På denne måten ender ein opp med ein literspris på 10-15 kr.

Så økonomien ligg då i å brygge nok til at utstyret er nedbetalt, og vidare brygging gir deretter økonomisk gevinst.

 

Husk også at det tek omtrent 6 timar å brygge frå start til slutt med reingjering av utstyret, litt pluss minus alt etter kor mange liter vatn du skal varme opp og kjøle ned.

 

Ved å i tillegg kjøpe kvern slik at ein kan kjøpe ukverna malt i 25 kg sekkar får ein ned prisen betrakteleg. Du kan også kultivere eigen gjærkultur for å spare litt der, samt at ein kan være gjerrig med bruken av humle, men då går det utover smaken.

 

Og når ein fyrst har komt så langt i ølbrygginga som hobby, så får ein lyst til å kjøpe betre bryggeutstyr.

Det går ikkje lang tid før du vil gå over ale til pils (sidan du samanliknar prisen med butikkøl til 25 kr halvliteren), og då må du ha temperaturkontroll slik at pilsen kan undergjærast over lang tid i kjølige omgivelsar.

Dersom du i tillegg blir lei av å ha sediment i flaskene, og heller vil ha heilt klart øl slik som du får kjøpt i butikken, så må du investere i ølfat, CO2 flaske og regulator, i tillegg til flasketapper.

Og då berre bygger det på seg i kostnader.

 

Dersom du er fornøgd med å røre ut karbohydrat i vatn og sette dette til gjæring for å få billig alkohol så er det enkelt.

Men vil du ta opp ølbrygging som hobby, så er faren stor for at du heile tida vil utforske nye øltypar, nytt utstyr og nye framgangsmåtar, og då gir det ikkje meining å tenke literspris.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
  • 8 måneder senere...

Anbefaler å begynne med ekstraktbrygging. Gjerne da med ferdige ekstraktsett. Funker veldig bra for humledrevne ølsorter som Pale Ale, APA og IPA. Bryggselv og andre bryggebutikker har stort utvalg av disse. Her blander man bare maltekstrakten med vann til gitt mengde (typisk 23 liter), tilsetter gjær og lar de gjære i 2 uker. Det man trenger av utstyr er gjæringskar, flasker, flaskefyller, desinfiseringsmiddel  (Star San), hydrometer, korkemaskin og korker. For ca 1500 kroner har man alt man trenger av utstyr for å lage øl.

Viktige punkter for velykket ølbrygging er renhet, riktig og nok gjær av god kvalitet og ikke minst god kontroll på gjæringstemperaturen. For en Ale-gjær (overgjær) er det typisk 18-20 grader +-.  Og unngå oksygen så langt som mulig på ferdig gjæret øl for å unngå okydering av ølet (pappsmak). Det betyr å ikke plaske ølet eller tømme det i flaskene, men bruke flaskefyller som fyller fra bunn av flasken. 

En liten guide som viser fremgangsmåten.

Typisk får man 44 halvlitere av ett slikt sett. Prisen på råvarene vil variere fra 350-450 kroner. Det gir en literpris på 16-20 kroner, eller 8-10 kroner halvliteren. Ofte mer potent og mye bedre enn industriøl.

Begynte selv med slike sett og gikk videre til brygging av eget øl av ekstrakter og dernest all-grain.
Men for mange vil slike sett være gode nok.

For lyse og rene stilarter som pilsner og lager er ikke ekstrakt like godt egnet. Ekstrakten har ofte liten bismak som ikke er særlig merkbar i stilarter som har mye smak og aromahumler som ales, eller som har gjærdrevet smak som belgiske stilarter. Men i pilsner som skal være veldig ren og nøytral i smakene merker man gjerne denne bismaken. Samtidig er pils og lager undergjærte øl som skal gjære på mellom 8-12 grader: Noe som krever god temperaturkontroll.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...