Gå til innhold

Tungbilfelt - kan personbil entre dette kjørefeltet?


Twine

Anbefalte innlegg

Dette er forbikjøring men er utrykkelig lov etter paragraf 12 første avsnit, tredje bokstav. Dette er imidlertid ikke situasjonen som diskuteres her. Her er det snakk om langsomtgående trafikk i venstre felt men ingen kø i høyre felt. Dette dekkes ikke av den bestemmelsen slik jeg kan lese det.

 

Ser på linken gravypressure la ut, fjerde bokstav her vil vel være tellende.

 

"d) Kjørende i kjørefelt som er forbeholdt bestemte trafikanter, kan kjøre forbi til høyre for kjøretøy i annet felt."

 

Her legges det vel til rette for at ved saktegående trafikk i venstre felt forbeholdt bestemte trafikanter, som et tungbilfelt, kan man kjøre forbi på høyre side. Dette vil vel gjelde for tungbilene, de får lov til å bruke høyrefeltet til forbikjøring. Det vil vel også være riktig at de kjøretøyene som allerede ligger i høyre felt får også lov til å kjøre forbi den saktegående trafikken i venstre felt tenker jeg.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

forbikjøring på venstre side er vel lov, med mindre annet er spesifisert, eller det er merket med sperrelinjer. Så lenge du ikke er til hindring for annen tung trafikk i kjørefeltet

 

Men dersom du ikkje har lov til å være i venstre felt så kan du vell heller ikkje bruke dette feltet som forbikøyringsfelt?

Feltet er ikkje merka med sperrelinjer, men det er merka med skiliting som har høgare prioritet enn vegmerking i myndigheitspyramiden.

 

Sjølve forbikøyringa er kanskje lovleg i utgangspunktet, det som er ulovleg er å bruke tungbilfeltet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

Snakket med kjøreskolelæreren som vet hva han snakker om. Har drevet med kjøreskole i 30 år og kjenner mange fra statens vegvesen. Spurte ham i dag og fikk endelig svar på dette idiotiet av et veiproblem. 

Kan vi foreta forbikjøringer?

 - Det er 80 sone, og tidsvis er det biler som kjører 60-70, kan vi midlertidlig bruker feltet til å foreta en forbikjøring (på venstre side)? Hva med mopeder? De kjører også der, da det er eneste mulige vei som går her. Kan vi kjøre forbi dem?

Svar: Ja, hvis enkelte forstyrrer og kjører i 60 i 80 sonen så er det grunn for forbikjøring i venstre felt. Det har ikke noe si hvilket kjøretøy som kjører i høyrefeltet men du skal ha god grunn.

Hva med drosjer, el-biler og mopeder/motorsykler? De kjører jo også i kollektivfeltet selv om det ikke står på skiltet (drosje/taxi står jo på kollektivfeltskiltet da). + traktorer

Svar: Bare motorkjøretøy som veier 3.5 tonn eller mer kan kjøre i tungtbilfeltet. Har ikke noe si om det er en drosje eller moped, så lenge de ikke veier 3.5 tonn så har de ikke noe der å gjøre hvis ikke de kjører forbi en bil som ikke følger hastigheten. 

Hva med biler med tilhenger der tillatt totalvekt er opp til 7 tonn? Fører har BE sertifikat.

Svar: Nei, hvis vognkortet viser at kjøretøyet veier mindre en 3.5 tonn så kan du ikke bruke tungtbilfeltet selv om du har en tilhenger.

 

Jeg venter fortsatt på onkel politi skal ha en kontroll her, for det er mange som kjører i feltet som er mindre enn 3,5 tonn.

Svar: Grunnen til at du ikke har sett onkel politi på den strekningen er fordi politiet ikke vet hva de skal gjøre. Grunnen til det er fordi statens vegvesen er uenige på hva reglene for tungtbilfelt er så det er derfor ingen finner reglene på statens vegvesens sine nettsider. Kjenner en politimann som også sier det samme som kjøreskolelæreren. Skal oppdatere saken når jeg får noe mer nyheter. 

Men det betyr altså at forbikjøringer er heller ikke lov? I "normale" kollektivfelt blir en forbikjøring på høyresiden, jeg lurte på om det stilte seg annerledes her siden forbikjøringen foregikk på venstre side. Siden man beveger seg raskest mulig inn/ut av feltet og ikke bli liggende der.

Svar: Det er lov å kjøre forbi i høyrefelt hvis kjøretøyet i venstre fil kjører under fartsgrensen. Hadde bare skapt trafikk om du måtte ligge bak kjøretøyene i venstrefelt

Spørsmålet er om biler kan kjøre forbi andre biler/mopeder ved å bruke tungbilfeltet til forbikjøringen. Eller om onkel-politi står med blokka og skriver FF til de som gjør det.

Svar: Igjen, du kan kjøre forbi hvem du vil så lenge du har en grunn.

Kjører lastebiler sakte (<80km/t) så blir de forbikjørt, det er jo også lovlig selv om det kan sees på som en forbikjøring på høyre side (slik jeg har fortstått det). Biler i venstre felt skal ikke hindre bilene i høyre felt å overholde fartsgrensen. Sett at en traktor kjører i tungbilfeltet (venstre), med max fart på 40km/t. Normale biler (i høyre felt) er da ikke pålagt å redusere farten sin til 40 for å ikke foreta en forbikjøring, de har lov til å fortsette i normal fart. Legger man seg inn foran traktoren derimot, da har man foretatt en forbikjøring på høyre side som er ulovlig.

Svar: Nei, nei, nei. Hvis en traktor kjører i 40 km/t så har du mer enn god grunn til å kjøre forbi. Spør du meg så er det traktoren som skal få en feit bot på døra. 

Endret av Det Riktige Svaret
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Det vil rett og slett ikke være tillatt å kjøre forbi disse kjøretøyene på høyre side. Kjørende i kjørefelt som er forbeholdt enkelte trafikanter kan kjøre forbi til høyre.. Det er dog ikke lov å kjøre forbi til høyre for et felt som er forbeholdt enkelte trafikanter med mindre unntak C gjelder i det konkrete tilfellet.

https://lovdata.no/forskrift/1986-03-21-747/§12

§ 12.Forbikjøring

1. Forbikjøring skal skje til venstre. Likevel skal følgende gjelde:
a) Når forankjørende svinger til venstre eller tydelig forbereder slik sving, skal forbikjøring skje til høyre.
b) Forbikjøring av forankjørende eller stillestående sporvogn kan foregå til høyre.
c) Er trafikken så tett at kjøretøyene opptar alle kjørefelt i kjøreretningen og kjøres med en fart som er bestemt av kjøretøyet foran, kan kjøretøy i ett felt kjøre forbi til høyre for kjøretøy i annet felt.
d) Kjørende i kjørefelt som er forbeholdt bestemte trafikanter, kan kjøre forbi til høyre for kjøretøy i annet felt.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...