Gå til innhold

Bud på Oslo Børs - får dette konsekvenser for oss?


grovetussen

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er nederlandske Euronext og amerikanske Nasdaq som har lagt inn bud på Oslo Børs. 

I utgangspunktet skal det ikke ha noe å si for fondseiere hvem som eier Oslo Børs. Idag er det DNB, KLP og Pareto som er største aksjonærer. Arendal Fossekompani er også eier, sammen med Morgan Stanley og en del andre. 

 

Så ville ikke vært overbekymret

Lenke til kommentar

Har vært et par tråder om det her, og ut fra hva jeg har kommet frem til, spiller det ingen rolle hvem som eier Oslo Børs. Det er bare et aksjeselskap som alle andre. Eller kanskje et holdingselskap? Usikker på selskapsformen, men jeg var også bekymret for om halve Norge plutselig kunne bli eid av utenlandske eiere, men sånn er det altså ikke. Man eier ikke alle børsnoterte selskaper selv om man eier Oslo Børs. Det er hvordan alle børsnoterte selskaper gjør det som jeg tror påvirker hvordan Oslo Børs gjør det.

Endret av Taurean
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Skatteinntekter til Norge på 117 MNOK (jfr foreløpig årsregnskap for 2018 for Oslo Børs VPS) vil kunne reduseres, da oppkjøper sannsynligvis lånefinansierer kjøpet (dvs Oslo Børs VPS blir et datterselskap som må betale ned et lån til morselskapet/investeringsselskapet) og Oslo Børs kan dermed redusere overskuddet og skatten pga lånekostnadene.

Lenke til kommentar

Svaret er nok et sted midt i mellom "det har ingen betydning" og "det har direkte betydning for eksisterende aksjonærer i børsnoterte selskaper". Nytt eierskap kan bety endrede markedsstrukturer, fordi nye eiere har andre prioriteringer. Det kan jo økte eller reduserte transaksjonskostnader/økt eller redusert likviditet, eller ha andre effekter. Det har også vært hevdet at Euronexts oppkjøp har ført til (eller i alle fall sammenfalt med) en vesentlig reduksjon i antallet børsnoterte selskaper. I utgangspunktet har det imidlertid svært lite å si for annenhåndsmarkedet. For de som skal hente inn kapital (førstehåndsmarkedet) kan det imidlertid ha en hel del å si hvilke prioriteter børsen har.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...