Gå til innhold

Fiber 1000/1000 fra Homenet svarer ikke til forventningene


Anbefalte innlegg

Jada, det er mulig å koble eget aksesspunkt på for å få trådløst nett. Da bør du enten velge kanaler som ikke kolliderer med de på Platinum 7840, eller skru av trådløst på den.

Så lenge det ikker er trafikk på nettet til den, vil det ha liten praktisk betydning. Annonseringsbeacons er vel ikke det som skaper mest "støy" for andre Wifi-nett. Skru av helt kan uansett være like greit.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Venter fortsatt på innstallasjon så har ikke fått testet egen router men en kamerat har satt egen router på og etter det han sa var att han satte routeren sin i DMZ i homenet routeren så trafikken går rett gjennom denne. Hadde også forventet ett rent modem men får se om man får egen router til å virke.

Endret av Lugmeister
Lenke til kommentar

Jeg satte opp en Asus ROG AC5300 som bro fra den standard fiber-saken fra Homenet. Måler ganske tett opp mot 1 gigabit på kabel. Alt står i kjelleren der kontoret er (på sikt skal det legges kabel rundt om i huset).

 

Om jeg er i samme rom og måler med mobil/laptop på Wifi får jeg 5-600 mbps. Går jeg i etasjen over synker det ned til 200-250, og rundt 50-100 i øverste etasje.

 

Jeg pratet med support hos Homenet i forbindelse med å sette opp spill og filserver, og jeg vil ta all port forward via Asus-routeren. Port 3 og 4 er "åpen", som han sa. Dermed får du ikke dobbel NAT, og har fri tilgang.

 

Privat versus ekstern IP vet jeg ikke hva dreier seg om ?

Lenke til kommentar

Jeg satte opp en Asus ROG AC5300 som bro fra den standard fiber-saken fra Homenet. Måler ganske tett opp mot 1 gigabit på kabel. Alt står i kjelleren der kontoret er (på sikt skal det legges kabel rundt om i huset).

 

Om jeg er i samme rom og måler med mobil/laptop på Wifi får jeg 5-600 mbps. Går jeg i etasjen over synker det ned til 200-250, og rundt 50-100 i øverste etasje.

 

Jeg pratet med support hos Homenet i forbindelse med å sette opp spill og filserver, og jeg vil ta all port forward via Asus-routeren. Port 3 og 4 er "åpen", som han sa. Dermed får du ikke dobbel NAT, og har fri tilgang.

 

Privat versus ekstern IP vet jeg ikke hva dreier seg om ?

 

Har du porter som gir deg en offentlig IP-adresse så ville jeg ha satt ROG tilbake som NAT-enhet og bruke en av disse portene, og la den styre alt.

 

-Private IP-adresser kan ikke rutes over internett og brukes kun på nett bak en NAT-enhet.

-Offentlige (public) IP-adresser er unike og kan rutes over internett.

 

Oppgaven til en NAT-enhet er å oversette mellom private og offentlige IP-adresser

 

Adresser som brukes "Privat" (altså inne på ditt eget nett) er eks. 10.0.0.1, 192.168.0.1, 172.16.0.1 og alt er definert her:

 

https://tools.ietf.org/html/rfc1918

 

I teorien kan du bruke en hvilken som helst IP-range internt på ditt nett, men holder man seg til disse standardiserte 3 blokkene så vil du ikke risikere å skape rutingproblemer fra ditt nett ut på internett.

 

Hensikten med NAT er først og fremst å spare på offentlige IP-adresser som er en svært begrenset ressurs. Alternativet er at alle enheter tilknyttet internett har en unik offentlig adresse, og det er det ikke plass til.

 

Så kan man hevde at NAT gir en viss "sikkerhet" da ingen når dine interne enheter utenfra uten at du selv setter opp en forwarding-regel, eller ruteren selv definerer forwarding-regler på forespørsel fra en applikasjon (UPnP), eller regelsettet kan manipuleres av et script som kjører i nettleseren på en maskin på innsiden.

 

For å redusere muligheten for det siste bør du bytte admin-passord på ROG til noe bare du vet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Bra at noen leverandører vet å unngå NAT. Vet om en leverandør som før kjørte igjennom trippel NAT inn til kunde før de ansatte en litt mer kompetent person til å jobbe med kjernenettet.

 

Det høres ut som en leverandør man ikke ønsker å ha. :) 

 

Hos meg har Homenet aldri levert noen form for NAT, og de har heller ikke hatt noen administert ruter å tilby før nylig - "hjemmesentralen" de har hos oss er en administrert 8-ports switch med en SFP-port der singelfibermodulen er plassert. Har aldri opplevd noen issues med den, sikkert fordi den ikke utfører annet enn enkle lag 2-funksjoner.

 

Selv synes jeg dette er optimalt siden jeg ikke ønsker at ISP skal ha noe som helst med LAN-siden å gjøre, men flere av naboene synes ikke det var så heldig at de måtte kjøpe en egen ruter, men slo seg til ro med det etter de fant ut at det var ganske enkelt å installere.

 

For husfreden er det likevel fint om standardleveransen i slike prosjekter nå inneholder en boks med NAT, firewall og middelmådig wifi. Så kan de selge de inn "Wi-Fix" og tilsvarende etter folk finner ut at det som følger med ikke er godt nok.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
  • 2 uker senere...

Ikke så imponert over 7840 vs asus ac3200 på hastighet og signalstyrke. Så prøvde på nytt her å koble til, slådd av trådløs og koblet router til i port 4 på 7840. men det lyser rødt på router og i menyen på ass router står det: IPS-ens DHCP fungerer ikke riktig.

 

noen tips? kjenner på meg at dette har en enkel løsing :)

Endret av leifeinar
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Jeg har snakka litt med Homenet selv, de sa port 3 og 4 er bridging, men de sa også at man må ringe inn for de må gjøre noe fra sin side for bridging skal fungere. Jeg har selv en cisco RV325 router som jeg skal sette opp på port 3 eller 4.

fikk 925Mbit down og 935Mbit up, syns det er ganske bra og nærme 1 gbit.

Også et lite tips. Hvis du går inn på System-->Services Account og setter web GUI access til HTTPS only så kræsjer 7840. Etter jeg trykka på save så måtte relogge inn, men jeg ble utlogga og jeg kom ikke engang inn på innlogging skjermen.
Regna virkelig med at når jeg satt det til HTTPS only at det ville gi meg en sikrere innlogging.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg har faktisk fått dårligere dekning på trådløse signaler via på laptoppen min som er i 2 etasje, mens ISP routern  er i første etasje i ett rackskap. Jeg hadde Telenor før og hadde nok dekning til å ikke miste wlan signaler, det samme gjelder på min Note3. Etter oppgradering har jeg kun såvidt 1 strek og får 1Mb/s ned og 0.4Mb/s opp. Dette er jo på 2.4ghz båndet da laptoppen min er fra 2013 så regner med jeg har n standard på 2.4ghz bare.

Eneste løsninge homenet kom med var å kjøpe en trådløs adapter som støtter 5ghz båndet.

Men ellers så er det mer muligheter på gnx 7840 enn på Zyxel P8072N fra Telenor.

Men jeg har jo planer om å koble til RV325 routern, jeg vil jo da miste det trådløse så jeg må også kjøpe meg en trådløs router.

Noen som har tips til hvilke jeg bør velge?

krav:

* må støtte 2.4ghz og 5ghz
* må kunne settes i wireless mode
* helst 4 antenner for bidirectional
* (AX standard) setter det i parentes, men er ikke krav.
* installere custom FW.

Skulle helst være mulig å rackmontere, men da må jeg opp i 15-20k pris for en trådløs router med ac. Jeg vet også at Cisco 1941 ISR har en modell med antenner, men det er bare n standard trur jeg.

 

Jeg fikk tips fra komplett om følgende modeller Asus Rt-AC86U og Asus RT-AX58U. Er ikke interessert i TP Link, Netgear,ubquitiy. Vet ikke hvor bra Linksys er men de er sikkert nederst på stigen av kvalitet.

Litt usikker på om jeg kan spørre om det er i tråden eller om jeg skal lage en ny tråd. Men det er jo ish tilbakemeldinger om homenet routern.

Lenke til kommentar

Siden tråden har Homenet og forventninger som tema:

Opplevde i går min første registrerte periode med 2 timer nedetid fra Homenet etter installasjon for 3 år og 2 måneder siden. Dette ble meget bra varslet, feilsøking og retting var i gang etter kort tid og 2 timer senere var problemet løst.

Må konkludere at jeg er veldig godt fornøyd med Homenet så langt - tilgjengelighet på 99,992753623188406% er ikke ille for en privat fiberaksess.

Den korte rettetiden skyldes nok at det var en sentral ruter i Oslo sentrum som hadde tatt kvelden, men likevel: bra jobba, Homenet!

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
KapteinKaos02 skrev (På 4.3.2019 den 9.00):

Vil en bli kvitt lagg hvis jeg kobler opp et mesh nettverk og bruker kabel fra en av nodene til pc'n i kjelleren eller må jeg borre hull i gulvet å dra kabel?

Vil kanskje hjelpe noe med mesh, men lag-spikes er i WiFi sin natur, iallfall fram til WiFi 6 blir mer vanlig. I utgangspunktet er det bare 1 enhet som kan kommunisere med 1 ruter av gangen på samme kanal innenfor dekningsområdet til ruteren, som fort vil gjelde mange naboer. Alle andre må vente på tur. Må du vente på tur går ting tregere.

Det har heldigvis blitt mye bedre med nyere teknologi, spesielt AC standarden, MIMO og beamforming, som til sammen gjør at mer enn 1 enhet og ruter kan kommunisere på samme kanal samtidig. Likevel vil de fleste oppleve lag-spikes når det er mye trådløs trafikk i området. 

KapteinKaos02 skrev (På 11.2.2019 den 11.06):

Med Wifi så varierer det fra over 300 ned til ingen dekning allt etter hvor jeg er i huset. Den gamle Wifi boksen fra Telenor (ADSL) hadde ikke disse voldsomme variasjonene.

De færreste vil få særlig mer enn rundt 300mbps trådløst. 

Først pga de færreste enheter støtter 4x4 MiMo og 160MHz båndbredde. Videre fordi man deler på den totale tilgjengelige båndbredden med alle naboers nettverk som er på samme kanal. Beste jeg får ved meg, som nesten ikke har naboer, er rundt 350-400mbps. Da med 2x2 MiMo og 80MHz båndbredde. Likevel kan jeg kjøre samme test med 2 enheter samtidig, og begge får ca. samme resultat med 350-400mbps. Så totalt blir det ca 7-800mbps til sammen. Hadde jeg hatt bedre nettverkskort på PCen kunne jeg fått den hastigheten. 

--------------------

Eneste fullgode løsninger mot lag-spikes:

- Være på en kanal ingen andre i nabolaget bruker OG passe på at det er lite trafikk på WiFi hjemme når man er avhengig av at det ikke kommer lag-spikes. (vanskelig i praksis) 

- WiFi 6 ruter og nettverkskort. Usikker på om man også er avhengig av at det ikke er mye trafikk på WiFi i nabolaget. Utstyret som det foreløpig går å kjøpe er heller ikke ferdigutviklet, så man må forvente bugs og hyppige oppdateringer

- Kabel! 

----------------------

Om du er avhengig av høyere hastighet enn 300mbps på noen enheter:

- Skaff trådløst nettverkskort som støtter 4x4 MIMO

- Bruk kabel

-----------------------

Om du vil ha bedre rekkevidde:

- Test ut kanal 100 på 5GHz. Varierer fra produsent til produsent, men kanskje du får bedre sendestyrke på den. 

- Flere aksesspunkt. F.eks mesh. Funker absolutt best om du kan ha kabel mellom aksesspunktene og ruteren. 

 

Tror dette er lengste innlegget jeg har skrevet her, og sikkert overkill, men kjedelig med juleferie ;D 

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Jeg får ikke help fra Homenet når det gjelder port forwarding, så spør her siden denne tråden virker som en "offisiell" homenet tråd.

Men under port forwarding fanen når du trykker på "Add new IPV4 rule":

Source host(s)                               IP range with netmask e.g 185.15.248.65/24

Er det da snakk om public Ip adressa som skal benyttes? 
eller er det lokale IP adressen som skal benyttes?

Endret av zlpw0ker
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...