Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

[Løst] Kan man tvinges til å bli styreleder?


Mrri

Anbefalte innlegg

Hei!

 

Vi er et sameie med 3 eierseksjoner, og 3 personer boende tilsammen. Vi er derfor et veldig lite styre, der vi alle er styremedlemmer og en av oss er styreleder. Styreleder har tidligere gitt utrykk for at de ikke vil fortsette å ha det ansvaret.

 

Jeg er kronisk syk, går på AAP, og er i prosessen å søke uføre. Jeg kan enkelt få skriv fra både fastlege og psykolog som bekrefter at å skulle måtte ta på seg et slik ansvar er skadelig for både helsen og psyken min.

 

Tredje seksjonseiers tanker om å være styreleder er jeg usikker på da de er nyinnflyttet, og saken har ikke blitt nevnt siden de flyttet inn.

 

Styreleder og 3dje seksjonseier er godt bekjente fra før og det er derfor trolig å anta at de vil stemme likt hvis det skulle komme til det.

 

Spørsmålet mitt blir; hvis nåværende styreleder ikke vil fortsette som styreleder, og hvis tredje seksjonseier ikke vil være styreleder, kan de tvinge meg til å være det? Er lite sannsynlig at de vil gå med på å ansette noen utenfra til å være styreleder, det er det vel kanskje lite sannsynlig at jeg vil også med tanke på kostnader, men hvis det er beste løsning er jeg med på det. Hvis ingen andre vil/kan ta på seg ansvaret, må nåværende styreleder bli sittende til situasjonen løser seg?

 

Takk for svar!

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det er kun offentlige ombud man plikter å ta imot valg til - meddommer, kommunestyremedlem, stortingsrepresentant, ol. Styreverv kan man velges til, men man plikter ikke å ta imot vervet uten å samtykke.

 

Styreleder har rett til å trekke seg med rimelig varsel til styret, jf. eierseksjonsloven § 55 fjerde ledd. Det er da årsmøtets oppgave å finne en ny kandidat. Han må imidlertid trekke seg fra styret, han kan ikke trekke seg bare som styreleder.

 

Konsekvensen av at et sameie ikke har styreleder er ikke nødvendigvis store. Det betyr at det ikke er noen som har ansvar for å forberede styresaker og kalle inn til styremøter, men det er ingen eksterne instanser som kontrollerer dette selv.

 

En ekstern (profesjonell) styreleder vil kreve betalt. Jeg tviler på at man kommer mye under 20k.

Lenke til kommentar

Hvordan fungerer sameiet dersom de ikke har et fungerende styre lengre?

 

Kan hvem som helst innkalle til møter da, eller må slik innkalling ha 10 % av andelseierne og domstolsinnkallelse? Holder det at et årsmøte i en slik sammenheng bare har en møteleder og referent, og underskrift av f.eks. en nyopprettet møteprotokoll? Kan møteprotokoll være digital, eller må den være på papir? I så fall: Hvordan tilrettelegges en digital møteprotokoll med rettigheter på skrive, redigere, evt. slette (regner med slette er uaktuellt)?

 

Kan saker velges å tas på sparket i en slik sammenheng (hele møtestrukturen på avstemming sak for sak, eller), gitt at det ikke er kommet inn saker innen forhåndsfrist?

 

Hvordan løses en sameiesituasjon ved avstemming når det er et 50/50 eierforhold? Trumfer vedlikeholdsplikten en uavgjort avstemming uansett?

Endret av G
Lenke til kommentar

For å ha et fungerende styre må du ha det antallet styremedlemmer loven og/eller vedtektene krever. Styreleder er ikke nødvendig for å ha et fungerende styre i lovens forstand (ettersom loven åpner for at styreleder kan være syk eller fraværende av forskjellige grunner).

 

Hvis styret ikke har en leder kan ethvert styremedlem innkalle til styremøte (noe de også kan uansett, men hvis det er valgt styreleder forutsettes det at styreleder ikke følger opp krav om innkalling). Det enkelte styremedlem må forberede de saker styremedlemmet ønsker å få tatt opp. Styret velger en møteleder for hvert møte, og møteleder har det ansvaret styreleder ellers har mtp. dagsorden, protokoll, osv. Møteprotokollen kan være digital, det finnes en rekke elektroniske styrestøtteprogramvareordninger som tilrettelegger for dette.

 

Det er styret som kollegium som beslutter at det skal innkalles til årsmøte, ikke styreleder. Styret beslutter også hvem som skal gjøre dette, og hvilke frister som skal gjelde. Det må i innkallingen foreslås en møteleder hvis styret ikke har noen leder.

 

Det er ikke adgang til å ta alt "på sparket" selv om det ikke finnes noen styreleder. Styret må arrangere dette slik at frister blir kunngjort mv. selv om styret ikke har noen leder.

 

Hvis det av en eller annen grunn skulle være stemmelikhet på årsmøtet skal saken avgjøres ved loddtrekning, jf. eierseksjonsloven § 52. Vedlikeholdsplikten er i utgangspunktet en korresponderende rettighet for den enkelte sameier, som kan gå til søksmål mot et vedtak som går ham imot.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...