Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Hund som bjeffer i blokk


Woodchuck

Anbefalte innlegg

Jeg trenger sårt noen råd her. For noen måneder flyttet det nye folk inn over meg, og de har en liten hund som lager enormt mye lyd når den bjeffer. Og den bjeffer MYE. Jeg forventer selvsagt ikke at en hund er stille, men dette er en type rase som er avlet opp til å være vakthund opprinnelig, så den (slik eieren definerer det) "varsler" når den hører lyder... Den varsler tidlig på morgenen (av og til om natten). Stort sett utenfor stilletiden som er fastsatt av styret i borettslaget, så sånn sett er det stort sett innenfor. Men det er likevel noe kjipt å bli vekket kl. 7 hvis man har senvakt på jobb. Og den har i perioder ult og bjeffet i timesvis på dagtid når eierne har vært borte, noe som har blitt bedre etter at jeg har sagt i fra gjentatte ganger til eierne, selv om det glir litt ut igjen når det har gått en stund. Jeg opplever det litt som at eierne ikke tar dette så seriøst, selv om vår kommunikasjon er sivilisert og vennlig. Det har begynt å gå ut over nattesøvnen min, fordi jeg litt ubevisst forventer at jeg kan bli vekket om natten eller tidlig på morgenen. Jeg synes bråket er veldig stressende nå etterhvert. Nå er det strengt tatt ikke naboens problem at jeg jobber turnus og sover litt lengre på morgenen til tider, men hunden høres vanvittig godt ned hit. Til sammenligning hørte jeg knapt forrige nabo som hadde en baby. Hundeeierne har sagt at hunden har begynt på angstmedisin uten at det har blitt bedre. Det jeg egentlig lurer på er hva andre ville gjort? Jeg vet jeg kan sende inn klage til styret, men jeg vil samtidig ikke at folk skal miste kjæledyret sitt i ytterste konsekvens. Trenger de rådene jeg kan få nå...

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg tipper egentlig at eierne tar det alvorlig. Men det er dilemmaet, de kan jo i ytterste konsekvens miste kjæledyret sitt. De har ingen ting å vinne på å ta det mer "på alvor" utad, så lenge de ikke ser en løsning som kan få slutt på bjeffingen. De er sikkert på hundeforum og leser om problemet og googler "Hvordan få hunden til å slutte å bjeffe".  

 

Løsningen vet jeg ikke. Vi er heldige som har en hund (en boxer) som nesten aldri bjeffer, enten vi er hjemme eller ikke. (Ifølge naboene.) Bare om noen ringer på døra, da løper han til kjøkkenvinduet for å se hva det er, og varsler med et par bjeff. Men små hunder bjeffer mye, og noen raser er verre enn andre. Hunder kan trenes til ikke å bjeffe i eierens nærvær, ved å belønne stillhet, men det hjelper ikke nødvendigvis når eieren er vekke.

 

Nå finnes det "hundepsykologer" - adferdsspesialister - som eierne kan oppsøke for å få råd og hjelp. kanskje er hunden understimulert. En lang og god morgentur før de går på jobb kan være nok til å hjelpe. Andre aktiviteter kan også fungere. Aktive hunder sover mye av tiden, så om den er våken hele tiden har den kanskje ikke fått utløp for ting og tang. Slike ting kan en spesialist finne ut av, og foreslå måter å gjøre noe med.

 

Geir :)

Endret av tom waits for alice
  • Liker 7
Lenke til kommentar

Takk til dere begge for svar! Jeg har allerede foreslått kurs for å få den til å bjeffe mindre, men tviler på at de tar hunden med på det. Jeg lurer litt på om styret evt. kan pålegge dem å gjøre noen flere tiltak - er det noen andre med lignende erfaring? Vil nødig kontakte styret før jeg har sondert terrenget litt mer. Men, får gjøre det etterhvert hvis det ikke blir bedre.

Lenke til kommentar

Det er vel sikkert noen med styreerfaring eller jusskunnskap som kan si noe om det, hvis de ser tråden. Jeg har ikke bodd i borettslag på 25 år, så jeg vet ikke så mye om det. 

 

Hvis du sier noe om hvilken by du bor i, så kan kanskje noen med lokalkunnskap anbefale noen de kan ta hunden med til. Vi har brukt Fjellanger her i Bergen (De holder til på Lysekloster), tilsvarende finnes sikkert i andre byer.

 

Geir :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Disse øreproppene er geniale. Gjør ikke vondt å bruke i lang tid, men du bør kjøpe øreskylleballong på apotek for å skylle ørene etter lang tids bruk.

https://m.clasohlson.com/no/%C3%98repropper-av-silikon/34-886

Beundrer empatien din, men hvis det ikke bedrer seg over måneder og etter uendelige forsøk på sivilisert fremgangsmetode, ville jeg skrudd opp musikken høyt hver gang jeg ble plaget, og gjerne litt utenom, sånn at de også kunne utviklet empatien sin litt. Hvis folk ikke klarer å styre bikkja si, får de enten flytte, eller selge eller omplassere den til familie eller bekjente.

Endret av Taurean
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Det er synd for de som har en hund de kanskje må omplassere, men dyrehold i flermannsboliger skal ikke være til plage for andre som bor der. Å lære en hund til å ikke bjeffe når eieren er i nærheten er nok mulig, men å lære den å være stille når eieren ikke er i syne er mye verre. Det er min egen erfaring da jeg hadde hund selv.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Sjekk husordensreglene og vedtektene til burettslaget.

 

Skriv deretter ein naboklage der du beskriver problemet og siterer regelen du meiner er brutt.

Det vil være ein fordel dersom du koordinerer med andre naboar slik at du har fleire signaturar på klagen.

 

Korleis hundeeigaren innordner seg bør ikkje du blande deg oppi.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Da har jeg omsider kontaktet styret. Det viser seg at en annen nabo allerede har klaget på hunden. Styret har nå tatt kontakt med hundeeier, og hundeeier kom med samme diffuse og motstridende svar til styret som til meg, og nå tror styret at hunden er under utbedring mens det i realiteten er slik at hundeeierne er sammen med hunden når den er stille - hunden i seg selv ser ikke ut til å endre adferd. Ellers kan den bjeffe non-stop i alt fra 30 min til flere timer av gangen. Og den vekker oss ca. annenhver natt med et par høye bjeff (lyden trenger igjennom ørepropper faktisk). Styret sier det er vanskelig å få hunder fjernet, til tross for at det står i husordensreglene at hundehold ikke skal medføre støy for andre. Hundeeiere skal i tillegg søke om godkjennelse for hundehold, men styret sier at de håndhever ikke dette.

 

Jeg angrer på at jeg ikke meldte i fra til styret tidligere, mtp at jeg har vært tålmodig i månedsvis, noe styret ikke ser ut til å ta hensyn til. Jeg er redd dette i tillegg forringer boligverdien hvis/når vi en dag skal selge. Hva kan jeg gjøre videre, er det noen som vet? Begeret er fullt for min del nå :(

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-x7D6du0Hjb

Jeg har tatt opp lyd og vist til styret nå, men føler at de ikke tar det helt på alvor. Gå videre med det til politiet? Virker litt drastisk og de blir vel å flire av meg..

Å ringe politiet er ikke en dårlig ide, men da mener jeg ikke å be dem om å komme, men heller be om råd for å fikse problemet.. De kan sikkert gi en pekepinnn på hva du kan gjøre.

 

Du kommer nok ikke noen vei ved å ringe politiet når styret er uenig. Det skal mye til før at du i det hele tatt skal vurdere å få dem på døren deres.

Endret av Slettet-x7D6du0Hjb
Lenke til kommentar

Jeg har tatt opp lyd og vist til styret nå, men føler at de ikke tar det helt på alvor. Gå videre med det til politiet? Virker litt drastisk og de blir vel å flire av meg..

 

Det kan være hensiktsmessig å ta kontakt med politiet når det er støy frå hundane om natta, om ikkje anna for å få loggført henvendelsen.

 

Om styret ikke klarer å håndtere slike saker er det enten å bytte ut styret eller flytte. 

 

Problemet er at styret i realiten har lite å stille opp med i ei slik sak.

Det styret må gjere er å gi advarsel til bebuaren på vegne av trådstarter. For at advarselen skal ha særleg med verdi så må den være skriftleg og varsle at styret vurderer å kreve at leiligheita blir solgt med heimel etter burettslagslova eller eierseksjonslova alt etter om det her er snakk om burettslag eller sameige.

Det er også viktig at styret loggfører kven som har klaga.

Når bebuaren med hundane har fått nok klager, men fortsatt ikkje har innordna seg etter husordensreglane så må styret gå til retten, der må det førast tilstrekkeleg bevis for at det har vært støy, ofte då i form av at den som har levert klager til styret må møte opp for å vitne. Deretter så må ein sjølvsagt også vinne saka, noke som ikkje alltid er heilt enkelt sidan terskelen for å pålegge nokon å finne seg ein ny heim er svært høg.

Sidan det er her er snakk om ein hund som bjeffar, så må ein også være forberedt på å ta stilling til om hensynen til hundeeigaren sitt behov for eit selskapsdyr er større eller mindre enn naboen sitt behov for å ikkje av og til bli forstyrra om natta.

 

 

Den mest effektive måten å få slike folk til å flytte ut på, er ved å regelrett "mobbe" dei ut av eiga blokk slik at dei flyttar frivillig. Og i den forbindelse måtte krysse fingrane og håpe at det dreier seg om ein litt tafatt nabo som lar seg påvirke av slike psykososiale tiltak, og ikkje ein tverrpeis som berre blir meir motivert til å kjempe for sin rett til å fortsatt bu i blokk med hund.

Lenke til kommentar

Det kan være hensiktsmessig å ta kontakt med politiet når det er støy frå hundane om natta, om ikkje anna for å få loggført henvendelsen.

 

 

Problemet er at styret i realiten har lite å stille opp med i ei slik sak.

Det styret må gjere er å gi advarsel til bebuaren på vegne av trådstarter. For at advarselen skal ha særleg med verdi så må den være skriftleg og varsle at styret vurderer å kreve at leiligheita blir solgt med heimel etter burettslagslova eller eierseksjonslova alt etter om det her er snakk om burettslag eller sameige.

Det er også viktig at styret loggfører kven som har klaga.

Når bebuaren med hundane har fått nok klager, men fortsatt ikkje har innordna seg etter husordensreglane så må styret gå til retten, der må det førast tilstrekkeleg bevis for at det har vært støy, ofte då i form av at den som har levert klager til styret må møte opp for å vitne. Deretter så må ein sjølvsagt også vinne saka, noke som ikkje alltid er heilt enkelt sidan terskelen for å pålegge nokon å finne seg ein ny heim er svært høg.

Sidan det er her er snakk om ein hund som bjeffar, så må ein også være forberedt på å ta stilling til om hensynen til hundeeigaren sitt behov for eit selskapsdyr er større eller mindre enn naboen sitt behov for å ikkje av og til bli forstyrra om natta.

 

 

Den mest effektive måten å få slike folk til å flytte ut på, er ved å regelrett "mobbe" dei ut av eiga blokk slik at dei flyttar frivillig. Og i den forbindelse måtte krysse fingrane og håpe at det dreier seg om ein litt tafatt nabo som lar seg påvirke av slike psykososiale tiltak, og ikkje ein tverrpeis som berre blir meir motivert til å kjempe for sin rett til å fortsatt bu i blokk med hund.

 

Best med enebolig ja.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...