Gå til innhold
Spørsmål om helse? Still spørsmål anonymt her ×
Husk at de som svarer ikke nødvendigvis er helsefaglig personell. Ta kontakt med fastlege ved bekymringer!

Fjerne galleblæren, går fast på høye doser syredempere, noen med erfaringer?


AnonymDiskusjon

Anbefalte innlegg

Hei.

 

Skal fjerne galleblæren pga gallesteiner, har tenkt litt på

Hvordan det blir etter operasjon med tanke på fordøyelse.

 

Går på høye doser nexium pga en kronisk spiserørsbetennelse og en mellomsgulv brokk. Så dette er noe jeg må gå på fast.

 

Hvordan skal maten få bli fordøyet når jeg går på mye syredempere for og få nedsatt mage syre og ingen gallesyre etter operasjonen?

 

Lurer på om jeg vil få nye problemer etter operasjonen relatert til mage/fordøyelse?

 

Har spurt fastlegen og han var noe usikker, så derfor ville han jeg skulle snakke med kirurgen før operasjonen som er rundt en mnd til. Ville uansett høre hva deres erfaringer er og hva dere tror ang lite magesyre og ingen galleblære...

 

Takker for svar :)

 

Hilsen Mann 32 år.

 

Anonymous poster hash: 062be...a7e

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Går helt fint. 
Du blir å ha galle nok selv uten galleblære, den blir bare å renne konstant ned i tarmen og blir resirkulert i tarmen isteden for å bli porsjonert ut fra blæren. 
Nexium blir enda viktigere å gå fast på pga at galle som blander seg med magesyre er ubehagelig. 
Spise ofte og små porsjoner blir veldig viktig. Helt tom mage vil gi ubehag , for store fettrike porsjoner gir diare. 
Pass på at du ikke dreier kostholdet over til karbohydrater isteden for fett siden det gir mindre ubehag. (Men er jo mye mer skadelig på lang sikt). 

Endret av per parker
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Hei og takk for svar!

 

Jeg har ikke helt forstått dette, trodde gallesyren gikk rett i tarmen å ut etter dem fjerner galleblæren? Men det kommer gallesyre i magen som blander seg med magesyre?

Så det vil si at jeg vil få mere syre i magen?

Har et ganske så stort syreproblem fra før, så jeg vil neppe ha mere syre med tanke på min kroniske betennelse, samtidig som galleblæren skulle vært tatt ut pga steiner som forårsaker problemer.

 

Det med tom mage har jeg problemer med i dag også, så enkelte dager må jeg spise veldig ofte, og enkelte dager jeg står opp verker det til jeg har fått spist frokost. Hadde håpet at denne problematikken også skulle forsvinne men da skjønner jeg at gallesyren "tærer" på tom mage?

 

Veldig takknemlig for svar, har spurt flere å ingen kan gi meg svar, fikk bare beskjed om å snakke med dem som skal utføre operasjonen ang min bekymring relatert til allerede høyt bruk av nexium/større syreproblematikk.

Lenke til kommentar

Som Per Parker skriver skjer det ikke så mye annerledes med funksjonen enn at selve blæren / lagringsposen blir borte.

 

Vanligvis renner galle fra leveren (produseres der) og lagres i galleblæren (og oppkonsentreres) mellom måltidene. Når tarmen merker at det kommer (fet) mat gis det beskjed (via hormoner) om at galleblæra må trekke seg sammen. Etter at du får fjernet blæra, vil det fremdeles produseres og utskilles galle fra leveren, men dette går da direkte til tarmen (for å bryte ned fett). Mellom måltider vil den gallen som produseres gå rett i tarmen i stedet for å lagres i blæra. 

 

Det har vist seg at bivirkningene er vesentlig færre enn det man kanskje skulle tro. Dette er en meget vanlig og trygg operasjon som på de fleste sykehus i Norge gjøres med kikkhullsteknikk. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Som doktoren over skriver, det skjer ikke så mye forandringer. 
Har vært igjennom samme prosessen selv, gikk helt fint med kikkhull operasjon. 
Det jeg mente med gallevæske og magesyre er at når de blandes på tom mage kan de være mer effektiv og gi ubehag, men nexium ordner det. 
Men kanskje du burde utredes mere istedenfor bare øke på nexium. Har du prøvd kosthold uten gluten og lavkarbo?
Jeg tåler f.eks ikke brunost, konjakk, whiskey og sterk mat. (Taco og slikt må være mild type).  Vodka,vin og øl går helt fint :)
For en stund siden hadde jeg svelge problemer pga noe annet, konsumerte kun nutridrink med fiber for ett år. Ble kvitt syreproblematikken og gikk mye ned i vekt, men det resulterte jo i gallesteiner. 
 

Endret av per parker
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Som Anterialis forklarer så kommer det ikke lengre gallesyre i magen når galleblæren er fjernet? Derfor blandes ikke magesyre og gallesyre i magesekken?

Derfor det vekket bekymring ang nexium og uten galleblære, har snakket med en som har fjernet den, som ikke går på nexium type tabletter, og han forklarer at han fort kan bli stinn i magen etter måltider da det blir mindre som tærer opp maten nedi der...

 

Ja har prøvd det meste ang mat, løk, cola og sjokolade kan gjøre det verre. Litt brus kan gå greit, men ofte så går ikke cola så bra.. Må spise til ca faste tider og kutter all mat etter kl 19. Spiser forhåndsvis mager ren mat til alle måltider.. Kosthold har mye å si, spise mindre og ofte er også lurt.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Gallesyra ender ikke opp i magesekken, men i tolvfingertarmen (første delen av tarm som utgår fra magesekken). Maten blandes med galle først i denne tolvringertarmen. 

 

 

På bildet under ser du at galle (fra galleblære/gall bladder før du har fjernet den) går til tolvfingertarmen/duodenum, som er den første delen av tynntarmen. =)

Upper-digestive-system-labelled_tcm9-455

Lenke til kommentar

Gallesyra ender ikke opp i magesekken, men i tolvfingertarmen (første delen av tarm som utgår fra magesekken). Maten blandes med galle først i denne tolvringertarmen.

 

 

På bildet under ser du at galle (fra galleblære/gall bladder før du har fjernet den) går til tolvfingertarmen/duodenum, som er den første delen av tynntarmen. =)

Upper-digestive-system-labelled_tcm9-455

Takk for god forklaring! Skjønner jeg det rett så kobler dem gallesyren til å gå rett ut i tynntarmen, for og få gallesyren til å fordøye maten selv etter blæren er fjernet?

 

Til deg som lurte på å bare få ut stenene, dem sier at det er bortkastet fordi dem vil bare komme tilbake så lenge galleblæren sitter der..

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Så de mener det er bedre for alle å fjerne galleblæra og ha syreproblemer i magen og være avhengig av piller som kanskje har noen bivirkninger resten av livet? Fin logikk.

Tror syre problemene kommer først pga av vestlig kosthold, alkohol, overvekt, tobakk osv. Aldri hørt om noen som har blitt plaget med det etter å fjernet galleblæren.

Lenke til kommentar

Nexium er ganske problematiske greier - ødelegger fordøyelsen og kan gi permanent skade på magens evne til å produsere magesyre.

 

Det er også slik at mange syreproblemer, syreskader i spiserør osv - kan komme av for lite og svak magesyre. Man må ha en viss styrke på magesyren for at lukkemekanismen mot spiserøret skal fungere - samme når mageinnholdet slippes ut i tolvfingertarmen og nøytralisering skjer.

 

Galle er vrient - brukes til 2 ting - fordøye fett og å kvitte seg med avfallstoffer. Problemet er at gallen blir resirkulert - slippes ut i begynnelsen av tarmen og tatt opp igjen i slutten av tynntarmen. Avfallstoffene havner tilbake i leveren igjen.

 

Men fiber binder galle - spis masse fiber!!! Dermed går en del galle ut med avføringen og leveren produserer i stedet ny galle - som ikke danner steiner så lett.

 

Bare amatørkunnskaper og googling selvsagt.

Endret av Mr_Spock
Lenke til kommentar
  • 11 måneder senere...

Fikk den fjernet og merkelig nok har jeg samme problemet. 
Tok mr av galle gangen og det var ikke noe unormalt der. 

Legen nevnte noe med at man kunne få for tykk gallesyre etter en slik operasjon, så skal ha gastroskopi igjen for å ta en ny sjekk før jeg evnt blir satt på medisiner mor tykk galle syre.

Har lest og hørt om folk som har samme plager og ingen finner grunnen... 

Endret av raym123
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...