Gå til innhold

Nitos lønnsstatistikk: Ingeniører bytter til bedre betalte jobber [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Undersøkelsen viser at utdannelse fortsatt lønner seg.

Forskjellen i lønnsnivå for nyutdannede er på 33.697 kroner mellom de med bachelorgrad og mastergrad. 

Gjennomsnittlig begynnerlønn med bachelor i privat sektor var 486.270 kroner. Med masterutdanning var det 519.967.

 

Forstår ikke helt konklusjonen på at (master-)utdannelse lønner seg. Tallene viser jo det stikk motsatte! Ved å gå ut i arbeid med en bachelor-grad, sikrer man seg MINST to årslønner fler enn kameraten som tar master. (Kanskje opp mot 2.5 eller 3 årslønner, til og med?) 

 

To bachelor-årslønner utgjør med disse tallene kr 972 540,-. Har man master begynner man riktignok 33 697 høyere, men vil denne avstanden holde seg? Dersom vi antar det, og sier at det alltid er 33697 i differanse mellom de to valgene, tar det «bare» 29 år før man er i null. 29 år! 

 

Med mindre det finnes andre tall, som journalisten har gjemt vekk, så er konklusjonen helt feil. Master lønner seg da vitterlig ikke?! Man begynner nesten millionen bak, og de første 28 år blir man liggende bak. Først i det 29ende året er man på null. Og derfra og ut får man altså 30k mer pr år. Hvor gammel er man med master og 29 arb.år? Jo .. farlig nære pensjonstilværelsen  :hm:

 

Ta gjerne masterutdanning etter fullført bachelor! Men motivasjonen bør ikke være den sinnsykt gode lønnen som kommer om 2+ år. For statistikken viser at du taper..

 

OBS: Tallene er riktignok brutto, og med svært forskjellig skattesats mellom arbeidene og student, vil det kanskje se litt mindre ille ut. To år ekstra med studiestøtte (og -lån) har jeg ikke regnet inn. Og antakelsen om at avstanden alltid vil være på 30k er nok helt feil (etter 20+ års erfaring, er det nok mindre viktig hvilken grad du tok i «gamledager», og differansen er sannsynligvis helt borte).

 

Og apropos: jeg har kun sett på hvor lang tid det tar å hente inn de to første årene til bachelor-studenten. Det faktum at en bachelor er i arbeidslivet to år lenger enn en master-student (gitt lik alder både ved studiestart og pensjonering), peker jo på at vi kanskje burde fokusert mer på de to siste arbeidsårene? Med en master får du færre yrkesaktive år, og siden lønna normalt blir bedre og bedre (vokser hurtigere enn konsumprisindeksen), betyr det at dine to beste lønnsår aldri tilkommer.  :confused:

 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...