Gå til innhold

Den store tråden om finansiell uavhengighet


Bjarnemann

Anbefalte innlegg

50 minutes ago, BatMMMan said:

Hva ønsker dere å bruke den ekstra fritiden på etter å bli finansiell uavhengig? 

Reise. Lese flere bøker. Gå på konserter. Spille golf. Dra på lange fjellturer. Besøke familie. Ta kokkekurs. Lære meg fluefisking. Studere historie. Lære meg spansk.

Begynner med det, i alle fall.

Endret av Sverre1969
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
BatMMMan skrev (1 time siden):

Hva ønsker dere å bruke den ekstra fritiden på etter å bli finansiell uavhengig? 

Alt eg har lyst å drive med på fritida som familie og jobb blir eit hinder for, samt huslege og familiere sysler for at tida etter barnehage/skule/jobb ikkje går opp i matlaging, rydding og ordning.

PC/TV-spel, tur i skog og mark, musikk, golf, matlaging, trening, bøker osv... Eg har langt fleire hobbyar og ting eg vil gjere her i livet enn eg får tid til i mi levetid, så eg vil aldri ha fritidsproblem.

Spesielt etter at me starta familielivet så forsvann det meste av den personlege fritida. For ein familie på fire med barnehage/skule og ordinær 100%-jobb er det ikkje mange timar i løpet av ei veke som blir igjen etter at alt det obligatoriske er unnagjort.

Kvar morgon er det måltid, niste, kle og alt som skal til for å få born på barnehage/skule, så er det rett på jobb. Då er allereie 10 av 16 vakne timar i døgnet forsvunne. Etter jobb er det matlaging, middag og rydding som fort blir 1-2 timar. Så skal ein ha litt familietid før det er leggetid for borna. Kanskje alle er på plass til kl. 21, og då er det 1-2 timar igjen før leggetid. Der kan ein sjølvsagt drive med forskjellig, men gjerne ikkje tida for store prosjekt. Frå middag til leggetid kan ein ev. bruke tid til andre ting òg.

I helgene går mykje av tida med i lag med borna, i alle fall til dei er blitt litt større. Dei dagane skal ein òg ha alle måltid.

I tillegg kjem alt anna meir eller mindre faste gjeremål. Planlegge måltid, handle, vaske kle, vaske hus...lista blir fort lang.

Kvar time eg jobbar mindre blir ein bonustime som eg kan bruka til kva som helst, og det på ei tid av døgnet der alle andre er på barnehage/skule/jobb.

Alle skal døy ein dag og då er det (etter mi meining) fullstendig slutt for min eksistens i heile universets levetid. Om eg kan få meir glede i kvardagen av ting eg har lyst å gjere på i staden for å vere på jobb så er det absolutt verdt det. Eg vil heller snu på det og spørje om det er verdt det å jobbe 8-16 230 dagar i året i 40 av dei beste åra i livet. Eg trivest på jobb, men synest 8 timar kvar vekedag er alt for mykje tid til jobb. Så moro er det ikkje.

Dei fleste må ha pengar for livets opphald, men kor mykje pengar ein må ha er opp til den enkelte. Du kan jobbe 100% og ha eit hus og bil og mykje anna, eller du kan redusere forbruket, prioritere å spare, og kunne jobbe mindre på sikt.

Endret av Zeph
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
50 minutes ago, Bjarnemann said:

@hfthomas: er på hele beløpet - snaut 2,1 17/10. Lang livshistorie kort: hadde ~1,6. Måtte ta ut 1,15 til Ek for kjøp av hus. Så fikk jeg noen glansbilder og frimerker etter salg av leiligheten i Harstad. + litt mer sparing + de 1,4k fra salg av leiligheten i Oslo. =~2,1. Så var penga i loopen en stund, under flytting fra DnB til Kron. De landa  17/10 :)

Økninga har vært så irrasjonelt sterk at jeg ikke helt klarer å se på penga som mine, eller hva man skal si, men, ja, veldig deilig :D Nyter reisen så lenge den varer! 

 

Herlig det :D

 

Ja, jeg har også en følelse at jeg liksom ikke har "tjent" pengene. Tror det er et luksusproblem 😛

 

1 hour ago, BatMMMan said:

Hva ønsker dere å bruke den ekstra fritiden på etter å bli finansiell uavhengig? 

Skal bruke den på å tjene mer penger. Hvordan vet jeg ikke enda, men jeg driver for meg selv nå og har stadig nye ideer. 

Pengene jeg tjener etter finansielt uavhengig skal gå til drømmene mine. Som f.eks biler, reise og generelt kjøpe det jeg føler jeg trenger når jeg vil. 

Dette var materielt, men jeg ser ikke helt hva jeg skal bruke tiden mellom 08.00 og 16.00 til så lenge jeg ikke reiser da ingen venner jeg har er ledig i løpet av dette tidsrommet. Ikke kan jeg dra på ski med kompiser midt på dagen, ikke kan vi kjøre en tur med bil, henge, spille eller noe annet. Jeg kan derimot gjøre alt dette alene om jeg ønsker det, noe jeg gjør noen ganger.

 

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Tror det, @hfthomas, men tror også det er ganske lurt. Ser enkelt hvor kort veien er til å rettferdiggjøre uvettig forbruk. Ikke at man ikke skal kose seg, osv, hvis man først har jobba hardt og lenge (ref egne laaange rablerier om emnet), men det er nok lurt å ha et edruelig forhold til fondsbeholdningen :p

Ellers: spot on fra både deg og @Zeph. Jeg vil bruke mest mulig av tida på det jeg har lyst til, ikke det jeg må. Og da var det forsåvidt et hint av sannhet i "henge på Diskusjon" også.

Så er det selvsagt jækla kjekt å kunne kjøpe meg feks et par nye ørepropper om jeg har lyst på det, eller take away en dag - i visshet om at jeg uansett har ordna framtids-Bjarne. Dette høres ut som kvalmt snikskryt, det er virkelig ikke intensjonen, men det er noe annerledes over å unne seg noe (som selvsagt tas av lønn, ikke fond, er dere gale 😂) post enebolig med utleie og 2,3kk i fond. 

Men mer tid og mindre stress, det er det primære. Og da gjerne også mer tid på Diskusjon :) :D

 

Endret av Bjarnemann
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Tid er en ikke-fornybar ressurs som når som helst kan bli tatt fra oss. Det eneste vi vet sikkert er at vi en dag kommer til å dø. Hver time vi bruker er tid vi ikke får tilbake. Alt for ofte kaster vi bort tid på ting som det skulle være noe vi hadde mye mer av. Å ha fritid er en veldig viktig rettighet. 

At vi fremdeles jobber 40 timer / uka flere tiår senere, når produktiviteten har flerdoblet seg og kvinner er i arbeid, er til viss grad mangel på visjon for hvordan vi bedre kan leve livene våre. Men det er også en mørkere side. Det er hvordan vi som samfunn har satt forbruk langt høyere enn fritid. Smarte markedsførere har greid å skape et objekt, som en bil, til et symbol på maskulinitet. Eller klær, et symbol på sosial status. Mat blir skapt i stor grad på grunn av dens kapasitet til å hekte oss, ikke til å tilby de viktigste næringsstoffene. 

Når alle skal jobbe 8 timer dagen og helst oppdra en familie, så kreves det mange tidsbesparende løsninger. Man trenger 2 biler i god stand, et hus som ikke krever for mye arbeid, mat som er ferdiglagd, klær som ikke repareres, og elektronikk med kort holdbarhet som kan stimulere oss når vi ikke har mer energi etter jobb. Hadde vi hatt mer tid kunne vi brukt sykkel eller kollektivtransport som transportmiddel, fikset på huset selv, lagt mat fra bunnen av, reparert og fikset klær og møbler, og lest flere bøker på biblioteket. Dette tar mer tid, hadde gjort planeten langt mer bærekraftig, og samtidig krever det langt færre penger. 

Jeg har i likhet med flere av dere ikke en jobb jeg mistrives i. Men jeg liker ikke at den tar så mye av tiden min. Både i selve arbeidstiden og utenfor. Fritid er viktigere enn jobb. Det er denne tiden vi bruker med familie og venner, dyrke hobbyer og hjelpe andre som trenger det. 

Det er også slik at kvaliteten på livet vårt mest sannsynlig vil gå nedover med tiden. Følger vi A4 formulaen for optimal samfunnsfunksjon så pensjoneres vi gjerne når vi er 65. Hvor bra helsa vår er og hvor lang tid vi har igjen er da høyst uvisst. 

Jeg synes det er modig de som velger å gå mot A4 veien, og prøve å ta tilbake fritiden. Selv om det kanskje føltes unaturlig, er tiden det viktigste vi har. Min ambisjon er å jobbe videre, men jobbe langt mindre. En jobb gir en del sosialt som ikke skal undervurderes. Men det holder med to-tre dager i uka. Så kan jeg heller reise litt saktere, lage sunne måltider fra bunnen av, bruke mye tid i natur og frisk luft, bruke mer tid med venner, og være mer kreativ. 

 

Endret av PgUp
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
MrL skrev (På 16.11.2021 den 12.58):

Det er vel ingenting i verden du skal satse mer på enn du har råd til å tape, samme gjelder krypto.

Men risikoen til krypto er nesten større knyttet til regulereringer enn teknologien selv. Krypto er ikke et verdiløst produkt, det er en teknologiplattform, og det er den delen som gjør at investorer ser muligheter, ikke fordi det er en hype. 

Men du har antakeligvis langt større sannsynlighet for stor avkastning på krypto fremfor å kjøpe aksjer på børsen.

Å putte litt av formuen på krypto mener jeg er helt forsvarlig.

Selv har jeg hatt 4000kr i mnd i passiv inntekt på kryptomining med minimal risiko ift. til investering, og jeg er en mikroskopisk fisk i det segmentet. Skulle ønske jeg hoppet på det toget langt tidligere. Hadde vi alle snakket om det når denne tråden ble opprettet, fremfor å spare seg til fant, hadde vi alle vært ganske mye rikere 😀

 

 

Jeg vil ikke kjøpe krypto og ha det i en wallet eller på en kryptobørs. Er for stor risiko for at jeg glemmer passord, pcen min eller exchangen blir hacket, keyen min blir stjålet, styr med skattemyndighetene, transaksjonskostnader mm.

Men jeg er interessert i å være eksponert mot kryptomarkedet som en liten del av FIRE porteføljen. Jeg har sett på krypto ETFer men de årlige kostnadene er høy (1,5-2%).

Så tenker heller i baner om å være eksponert mot aksjer i Nvidia og litt Coinbase kanskje. Hvilke andre børsnoterte selskaper tjener på en kryptoboom? Fine med Nvidia er at produktene deres ikke bare er innsatsfaktorer i kryptoutvinning, men de lager IT produkter til private og næringslivet også.

Lenke til kommentar

Arbeids/pensjonsforhold står ikke i stil med utviklingen i produktivitet. Til dels må nok kunstig høye boligprisee ta skylden for at vi må jobbe så lenge.

Jeg bruker mer tid enn 2. generasjoner tilbake på jobbrelatert. Denne generasjonen hadde en som jobbet og en som var hjemme. Pendling var kort grunnet lite kø og middagen sto på bordet og huset var vasket. Altså var resten fritid fra ca. 1630 til 2200. Og likevel var det penger til to biler og hus med lavere utdanning enn hva jeg har 🤷‍♂️ Man kan si mye positivt om likestillingen, men vi greide ikke å ta ut alt det positive med å dobble arbeidsstokken. 

Endret av Wisd0m
  • Liker 3
Lenke til kommentar
BatMMMan skrev (21 timer siden):

Hva ønsker dere å bruke den ekstra fritiden på etter å bli finansiell uavhengig? 

Jeg har ikke noe mål om å bli 100 % finansielt "uavhengig", men heller kunne jobbe redusert. Det kommer antakelig til å skje på vårparten neste år, hvor planen er å jobbe et sted mellom 80 % og 90 %. Jeg har noe helt konkret å bruke den frigjorte tiden, med tilhørende økt mentalt overskudd, på: Jobbe meg opp fra B- til C-nivå i fransk og tysk, samt bruke mer tid på hobbyen min. 

Generelt: Å jobbe kan være gøy, spesielt hvis man har en (mentalt) utfordrende jobb, men man kan ha det gøy og gjøre en god jobb uten å jobbe 100 %. 

 

Endret av logaritmemannen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg har som mål å bli finansielt uavhengig - men ikke "retire early"-biten. Ser for meg å jobbe en god stund til, men gjerne jobbe mindre. Liker godt det jeg jobber med, og lærer mye. Å være finansielt uavhengig, f.eks. å kunne leve noen år uten å jobbe, er en fin mulighet. Jobber som utvikler, så det er mange ting man kan jobbe med, f.eks egne prosjekter på sikt.

Sparer rundt 35-40 000 kr i mnd. i indeksfond nå, og betaler ned boliglån (~50% EK). Ser for meg å spare noe mindre om noen år, men nå er det fint for å bygge opp litt kapital. Målet er 5m NOK i indeksfond før jeg er 40.

Endret av eirik_eirik
Lenke til kommentar

Spennende at det er en tråd med andre med like mål som meg. Hvordan sprer dere investeringene deres? Til nå har jeg 90% globalt indeksfond og 10% fremvoksende markeder. Har begynt å tenke på om jeg skal få inn et norsk eller europeisk indeksfond også, men ikke blitt særlig klokere. Hva har dere andre tenkt?

Endret av Skirai
  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Skirai said:

Spennende at det er en tråd med andre med like mål som meg. Hvordan sprer dere investeringene deres? Til nå har jeg 90% globalt indeksfond og 10% fremvoksende markeder. Har begynt å tenke på om jeg skal få inn et norsk eller europeisk indeksfond også, men ikke blitt særlig klokere. Hva har dere andre tenkt?

Omtrent som deg. Hvorfor ønsker du å øke risikoen?

Lenke til kommentar
Sverre1969 skrev (11 minutter siden):

Omtrent som deg. Hvorfor ønsker du å øke risikoen?

Ser at det globale indeksfondet er veldig eksponert mot USA (ca 65 %). Mulig jeg tar feil, men jeg synes det virker litt voldsomt? Samtidig blir jeg nok påvirket av å høre om andre som satser på nordiske/europeiske indeksfond og som forventer høy avkastning der. Ser jeg skrev norske indeksfond, jeg mente nordiske.

Endret av Skirai
Lenke til kommentar
16 minutes ago, Skirai said:

Ser at det globale indeksfondet er veldig eksponert mot USA (ca 65 %). Mulig jeg tar feil, men jeg synes det virker litt voldsomt? Samtidig blir jeg nok påvirket av å høre om andre som satser på nordiske/europeiske indeksfond og som forventer høy avkastning der. Ser jeg skrev norske indeksfond, jeg mente nordiske.

Selv om et selskap har hovedkontor i USA betyr ikke det at de kun gjør business der. Apple har vel ca 60% av sin omsetning utenfor USA.

Lenke til kommentar
Part54321 skrev (22 timer siden):

Jeg vil ikke kjøpe krypto og ha det i en wallet eller på en kryptobørs. Er for stor risiko for at jeg glemmer passord, pcen min eller exchangen blir hacket, keyen min blir stjålet, styr med skattemyndighetene, transaksjonskostnader mm.

Men jeg er interessert i å være eksponert mot kryptomarkedet som en liten del av FIRE porteføljen. Jeg har sett på krypto ETFer men de årlige kostnadene er høy (1,5-2%).

Seriøst? Du er redd for å glemme passordet ditt? De øvrige bekymringene dine virker også å være helt grunnløse.

For øvrig tenker jeg at i forhold til trådens tema, så gir det mening å allokere en liten del av en portefølje til krypto. Etter å ha satt meg litt mer inn i det den siste tiden er jeg helt overbevist om at krypto er her for å bli og særlig Bitcoin - skjønt Bitcoin kanskje ikke er valutaen hvor man kan forvente den beste avkastningen (men fortsatt mye oppside). 

Lenke til kommentar
Sverre1969 skrev (På 17.11.2021 den 11.28):

Reise. Lese flere bøker. Gå på konserter. Spille golf. Dra på lange fjellturer. Besøke familie. Ta kokkekurs. Lære meg fluefisking. Studere historie. Lære meg spansk.

Begynner med det, i alle fall.

Hvor mye av disse tingene får du ikke gjort nå? Kunne du gjort det alt nå om du jobbet litt mindre? 

 

Sitat

 

The Parable of the Mexican Fisherman

An American investment banker was at the pier of a small coastal Mexican village when a small boat with just one fisherman docked. Inside the small boat were several large yellowfin tuna. The American complimented the Mexican on the quality of his fish and asked how long it took to catch them.

The Mexican replied, “only a little while.”

The American then asked why didn’t he stay out longer and catch more fish?

The Mexican said he had enough to support his family’s immediate needs.

The American then asked, “but what do you do with the rest of your time?”

The Mexican fisherman said, “I sleep late, fish a little, play with my children, take siestas with my wife, Maria, and stroll into the village each evening where I sip wine, and play guitar with my amigos. I have a full and busy life.”

The American scoffed. “I have an MBA from Harvard, and can help you,” he said. “You should spend more time fishing, and with the proceeds, buy a bigger boat. With the proceeds from the bigger boat, you could buy several boats, and eventually you would have a fleet of fishing boats. Instead of selling your catch to a middle-man, you could sell directly to the processor, eventually opening up your own cannery. You could control the product, processing, and distribution,” he said. “Of course, you would need to leave this small coastal fishing village and move to Mexico City, then Los Angeles, and eventually to New York City, where you will run your expanding enterprise.”

The Mexican fisherman asked, “But, how long will this all take?”

To which the American replied, “Oh, 15 to 20 years or so.”

“But what then?” asked the Mexican.

The American laughed and said, “That’s the best part. When the time was right, you would announce an IPO, and sell your company stock to the public and become very rich. You would make millions!”

“Millions – then what?”

The American said, “Then you could retire. Move to a small coastal fishing village where you could sleep late, fish a little, play with your kids, take siestas with your wife, and stroll to the village in the evenings where you could sip wine and play guitar with your amigos.”

 

 

Lenke til kommentar

Litt sånn filosofisk, så lurer jeg på om mye av motivasjonen bak FIRE for mange er rett og slett at de ikke har funnet sin lidenskap i livet. Og kanskje kan heller ikke alle finne den gjennom en jobb. 

Om jeg ser på min egen situasjon, så er det største problemet i min arbeidssituasjon at jobben tar for mye tid. Om jeg kunne jobbet fast 70-80 %, så tror jeg det hadde gjort mye for livskvaliteten. Problemet er at jeg er i en type stilling hvor det alltid er noe å gjøre, alltid noen som trenger hjelp og alltid tidsfrister. Så vet ikke om det er realistisk å få til, men jeg tenker kanskje redusere stillingsprosenten min neste år.

Men tilbake til det jeg skrev innledningsvis, så er jeg misunnelig på de som virkelig har funnet sin vei i livet og elsker det de driver med. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
DukeRichelieu skrev (1 time siden):

Seriøst? Du er redd for å glemme passordet ditt? De øvrige bekymringene dine virker også å være helt grunnløse.

For øvrig tenker jeg at i forhold til trådens tema, så gir det mening å allokere en liten del av en portefølje til krypto.

Grunnløs? Sterke ord. Da kan jo du lett forklare hvorfor?

Lenke til kommentar
1 hour ago, DukeRichelieu said:

Seriøst? Du er redd for å glemme passordet ditt? De øvrige bekymringene dine virker også å være helt grunnløse.

Ca 20% av bitcoin er allerede "tapt", men det er helt grunnløst å ha en bekymring rundt det? Ja man kan gjøre x, y og z for å sikre seg, men for mange så vil det å selv ha alt ansvar for sikring av sine virtuelle verdier medføre ubehagelige nivåer av risiko. I tillegg så må man selv ordne et system hvis man vil at verdiene skal gå i arv om du plutselig skulle dø.

 

Jeg tror FIRE intensitet og mål er veldig individuelt, men første delen; Financial Independence, er det som gir oss flere muligheter.

For meg så betyr FIRE det å ikke sløse bare fordi jeg kan, men leve godt både nå og i fremtiden. Forhåpentligvis gjennom sparing og investeringer så betyr det at jeg senere i livet får friheten til å kunne velge om jeg skal jobbe mye/lite eller ingenting.

Lenke til kommentar
9 hours ago, DukeRichelieu said:

Litt sånn filosofisk, så lurer jeg på om mye av motivasjonen bak FIRE for mange er rett og slett at de ikke har funnet sin lidenskap i livet. Og kanskje kan heller ikke alle finne den gjennom en jobb. 

Om jeg ser på min egen situasjon, så er det største problemet i min arbeidssituasjon at jobben tar for mye tid. Om jeg kunne jobbet fast 70-80 %, så tror jeg det hadde gjort mye for livskvaliteten. Problemet er at jeg er i en type stilling hvor det alltid er noe å gjøre, alltid noen som trenger hjelp og alltid tidsfrister. Så vet ikke om det er realistisk å få til, men jeg tenker kanskje redusere stillingsprosenten min neste år.

Men tilbake til det jeg skrev innledningsvis, så er jeg misunnelig på de som virkelig har funnet sin vei i livet og elsker det de driver med. 

Kunne man jobbet fra kl. 8 til 14 hadde det vært en god balanse. Problemet nå for de fleste som jeg ser det er at de rekker ikke leve livet på kveldstid. Mange har pendletider på minst 30 minutter, og endel opptil en time. Ferdig på jobb kl. 16. Hjemme kl. 17. Så skal det lages mat og obligatorisk arbeid. Der går det fort to timer. I realiteten har man to timer fritid før man må begynne å roe ned til kvelden. Så er det unger som skal kjøres på trening o.l. Da er det ikke tid ingen. Smått tragisk hvordan et A4-liv er blitt. En time eller to ekstra gjør veldig stor forskjell.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...