Gå til innhold

Den store tråden om finansiell uavhengighet


Bjarnemann

Anbefalte innlegg

Siste 2 årene har jeg vært svært bevist på hvordan jeg bruker penger.

Inntekt på ca. 45.000 kr netto hver måned.

Strømregninger: Hadde før regninger på opp mot 2000 kr bare i strømregninger. Etter at jeg gikk på Strompris.no og fant de billigste strømavtalene, har jeg ikke betalt en krone i strøm på 1 år før Januar 2021 kom. Da steg jo prisene til værs, men slapp unna med en strømregning på snaue 400 kr. Nettleien kom i tillegg. Har nå en avtale som gir meg minuspåslag på 13,5 øre/kw i 6 måneder, noe som sparer meg mange mange hundrelapper.

Bilforsikring: Jeg er ung, og ville ikke betale rundt 10.000 kr i året for å forsikre bilen min. (Delkasko) Så jeg satt bilen på min far som har høyeste bonus og slapp derfor unna med 5000 kr i året.

Drivstoff: Ulovlig dette, men jeg fyller alltid farget diesel på bilen. Hvis jeg blir stoppet og sjekket, er boten på rundt 20.000 kr tror jeg. Men jeg har allerede spart inn dette beløpet og vel så det på å fylle farget diesel, så om jeg blir stoppet og får bot har jeg i realiteten ikke tapt noe.

Mat: Jeg er glad i mat og setter av 4000 kr i måneden for matbudsjett. (Kun meg og dama). Handelen gjøres på Kiwi-butikker, som da er rimeligst å handle hos.

Mobilregning: Har abbonnement på 250 kr i måneden for 12GB data.

Forbruk: Kjøper svært sjeldent ting jeg ikke trenger. Kan være spillkonsoller, mobiler osv. Kjøper klær 1 gang i året og har en telefon fra 2017 som enda fungerer bra til mitt bruk

 

Sparing/investering: Jeg har solgt alle fond og aksjer i aksjemarkedet fordi jeg tror bobla blir å sprekke snart. Investerer kun 1000 kr månedlig i et selskap som utvinner Uranium fordi jeg tror vi etterhvert er nødt til å gå over til kjernekraft for å kunne møte etterspørselen etter ren energi. Kjøper fysisk sølv annenhver måned for 3000 kr. Kjøper også Bitcoin for 750 kr hver måned.

Har også pengene mine i 4 forskjellige bankkontoer fordelt på 4 banker. Dette er fordi vi er i en svært sårbar tid der det er en risiko for at bankene kan påtvinge å sette pengene i spesielle fond eller nekte deg å ta pengene ut fra banken. Nei jeg er ikke paranoid, dette kan faktisk bankene gjøre og man ser at folk har store problemer i Australia og England der folk ikke får ta ut eller flytte på pengene sine. Flere må gjennom et intervju med banken for å kunne ta ut pengene sine, noe som er helt vanvittig. Ikke usannsynlig at noe slikt kan skje i Norge også.

 

Jeg tror ikke ting kommer til å bli bedre, verken den globale økonomiske situasjonen eller restriksjonene ang. Covid. Tror dette etterhvert vil føre til vår tids verste depressjon siden 1929. Vi har aldri hatt så mye global gjeld som nå, og når dollaren står i fare for å kollapse, bør man begynne å få opp øya. Folk våkner som oftest ikke før det er for sent. Mitt tips vil være å spre pengene deres i forskjellige ting som gull, sølv, bitcoin, og utvalgte kvalitetsaksjer med rimelig prising i aksjemarkedet.

Eiendom: Har ikke eiendom enda men har teoretisk sett kapital nok til å ta opp lån, men pga. en eventuell rentestigning/krasj i boligmarkedet avventer jeg og samboer å kjøpe noe selv til vi vet hvordan dette utfolder seg. Foreløbig leier vi en leilighet i utkanten av byen til en overkommelig pris.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Adrax skrev (1 time siden):

Strømregninger: Hadde før regninger på opp mot 2000 kr bare i strømregninger. Etter at jeg gikk på Strompris.no og fant de billigste strømavtalene, har jeg ikke betalt en krone i strøm på 1 år før Januar 2021 kom. Da steg jo prisene til værs, men slapp unna med en strømregning på snaue 400 kr. Nettleien kom i tillegg. Har nå en avtale som gir meg minuspåslag på 13,5 øre/kw i 6 måneder, noe som sparer meg mange mange hundrelapper.

Korleis fekk du til det?

Kva forbruk har du forresten?

Lenke til kommentar

Synes det er morsomt å diskutere priser på saker og ting. 

Jeg mente forresten ikke at tursko til 3000 er galt, jeg har ordentlig kvalitet i turskoene mine også. Jeg bruker bare lang tid på å avgjøre om jeg skal bruke så mye penger på en ting.

 

Det jeg bruker mye penger på som jeg kommer på nå, som også kan være unødvendig:

  • Boxere. Kjøper Tommy John boxere, og en og annen fra andre merker for å prøve. Det er det innerste plagget som er veldig plagsomt hvis det sitter dårlig. 
  • Bil. Jeg er veldig glad i å kjøre bil og å ha bil. Bilferie, bilturer, komme seg til og fra osv. Jeg kunne ikke klart meg uten bil akkurat nå, men i en annen situasjon ville jeg kanskje tatt sykkelen 
  • Sportsutstyr. Det er ingen problem for meg å kjøpe ordentlig utstyr. Er ikke sånn at jeg bruker 50k på en sykkel f.eks. Men kan vel komme over 20k neste gang. Er riktignok 11 år siden jeg kjøpte sykkel sist. Den jeg har, har vært med i noen turritt og er helt fin til mitt bruk enda.
  • Sko. Jeg ser alltid etter høykvalitets håndlagede sko, eller god kvalitet sneakers, tursko, joggesko osv. Sko kan vare veldig lenge dersom man kjøper riktig. I tillegg kan man selge dyre sko igjen til en ok pris dersom de er pent brukt
  • Klær. Er litt både og. Det kommer an på hvilket plagg jeg skal kjøpe. Ønsker å legge penger i en kvalitetsjakke, gode jeans, bra skjorter. Men er sjelden jeg kjøper klær, for det er sjelden jeg savner noe. Med marie kondo system i klesskapet, så har jeg full oversikt. Jeg ønsker å se bra/ok ut. 
  • Sigarer. Jeg har en humidor med sigarer til 4-5000 kroner i nå. Kanskje den mest unødvendige tingen jeg har sånn sett
  • God vin og drikke. Jeg er sjelden under 180-200 kroner på en god flaske vin. Til gjengjeld drikker jeg ikke mye
  • Ferier. Jeg har få sperrer for hvor mye jeg reiser på ferie bortsett fra økonomien. I fjor ble det 4 biltur/norgesferier til diverse steder og 3 ganger på hytte/skitur.
  • Hårklipp. Jeg bruker nok litt mer enn mange på å ta håret og skjegget.
  • Drikker god te og kaffe

Oppgraderte også pcen min nå nylig for å spille. Kanskje veldig unødvendig, men jeg har fått hengt litt mer med venner igjen da de har barn. Har også fått en ny venn ut av det.

 

Uvaner:

  • Røyker sigar i ny og ne. Gjørt det stort sett når jeg også drikker, så kan fort gå med 4-500 kroner på en sånn kveld
  • Tar meg mange bilturer og ekstra omveier
  • Der andre drikker brus, drikker jeg farris/ramløsa. Går en del penger på dette
  • Spiser mye sjokolade. Går hardt på freia 86% og andre mørke sjokolader.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Zeph skrev (3 timer siden):

Korleis fekk du til det?

Kva forbruk har du forresten?

AGVA og Kraftriket blant annet har 6-månedersavtaler som gir deg et garantert minuspåslag i 6 måneder. NorgesEnergi har vel også en slik avtale. Som sagt. Gå til Strompris.no og sjekk selv.
Vi har en 78kvm leilighet med et forbruk på rundt 1400 kw/t per måned.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kanskje vi kan dele litt tips & triks på forbruk her? Jeg kan jo begynne.

Strøm
Nettsiden strømpris.no gir bindene avtaler. Fjordkraft har Prismatch. Ved å kjapt ta en telefon eller sende en epost hver måned, får du ofte gratis strøm (da mange selskaper lokker med 1 måned gratis strøm i "velkomstgave" - eller kraftige minuspåslag). Fjordkraft gir Prismatch for en måned om gangen - så dette må gjentas hver måned. Som regel får du så godt som gratis strøm. Nettleie, skatter og avgifter kommer selvfølgelig utenom. Min strømregning er som regel på 450 til 700 kr,- pr mnd. 

TV, internett og strømmetjenester
Jeg har tv og internett inkludert i husleien. Men kan allikevel tipse om IPTV. Kjøpes på eBay, koster ca 700 kr,- i året. Legges inn på egen IPTV-app, eller dekoder du kan kjøpe for 200 kr,- på eBay. Nordiske tv-kanaler følger med noen av pakkene. Det gir like sømløs og god tv-tilgang som på vanlig måte. Det gir TV til 58 kr,- pr mnd. 
Også tilgang på strømmetjenester kan du kjøpe på eBay. Dette er gjerne folk som deler kontoen sin - med den risiko det medfølger. 

Husholdningsartikler
Kosmetikk, hygieneartikler, såpe og alt av sånne ting - handler jeg på luxplus.no. Når man lager en konto og handler der, så blir man automatisk påmeldt et medlemskap som koster 99 kr,- pr mnd. Man får derimot første måned gratis. Som ved veldig mange nettbutikker - kommer dem med lokketilbud type "vi savner deg som kunde". Ca en gang i året får jeg 30% på hele nettbutikken. Benytter anledningen og kjøper inn et årsforbruk av barberhøvler, sjampo, såpe, deodorant og lignende. Husk bare å avslutte medlemskapet til 99 kr,- like etterpå. 

Bank og kortløsninger
Såkalt "manufactured spending" er en hobby i seg selv blant de som samler bonuspoeng gjennom Eurobonus og lignende. Her kan man lese seg opp gjennom forums flyprat.no og insideflyer.no. Ved å benytte velkomstbonuser hos blant annet SAS Mastercard - kombinert med "dobbelt-dipping" som Trumf og ViaTrumf - og "trippel-dipping" ved å bruke en tredjeparts betalingsløsning kan man sanke inn en mengde poeng. Disse kan man bruke selv på hotellovernattinger eller reiser. Men mange selger også Eurobonus-poeng på Finn eller Facebook-grupper. Jeg har også kjøpt billetter til attraktive destinasjoner og solgt på Finn.no til en pen sum penger. Dette er for spesielt interesserte og krever en god del timer research, struktur og selvdisiplin. 

Selv har jeg et gebyrfritt kort kort koblet til Revolute som gir meg bedre valutakurs enn det Mastercard og Visa - samt norske banker tilbyr. Det såkalte "valutakorrigeringsgebyret" er vel på rundt 2% og er bakt inn i valutakursen. Greit å bruke som mellomledd om man handler i utenlandske nettbutikker og skal betale i annen valuta. 

Rabattkoder og gavekort
Mange som driver med "manufactured spending" kjøper gavekort for å generere forbruk som igjen selges til redusert pris på blant annet eBay. Dette er særlig vanlig i USA der man ofte kan få et gavekort til 120 usd for 100 usd hos blant annet Amazon. Man kan også kjøpe gavekort på Finn.no til 10-20% rabatt. Greit om man skal ha noe på Ikea eller lignende. Rabattkoder finnes over alt på nett, men kan også kjøpes på eBay. Jeg reiser mye og benytter blant annet Flixbus en del. Der får du kjøpt voucher koder til en fin-fin pris på eBay. 

Nyhetsbrev og kundeklubber
Lag en helt egen epost-konto til dette. Abonner på det du kan av nyhetsbrev og diverse kundeklubber på nett. Særlig på sportsbutikker kan man få gode tilbud, rabattkoder og tilsvarende. Ytterst sjelden har jeg fått så gode tilbud - at jeg har videresolgt ting på Finn etter å ha kjøpt. Der jeg har tjent en liten slant. 

Mat
Det er mulig å kjøpe kjøtt gjennom Finn. Nettbutikker som holdbart.no kan gi gode tilbud på basisvarer. Hva med kakemenn til 2,90? (https://www.holdbart.no/display.aspx?menuid=-5091&prodid=5524).

Litt ekstremt, men Kiwi gir 15% på frukt og grønt + fersk fisk. 17% på trippel-trumf. Trumf kan veksles i Eurobonus-poeng. 100 kr,- Trumf = 1500 poeng. Normalt koster en valgfri t/r med fly innenriks 10 000 poeng (+ skatter og avgifter). 3-4 ganger i året har Eurobonus 40% salg på poengpris, så man kan få en reise til 6000 poeng. Eller 400 kr,- trumf-kroner. Som kan opparbeides ved å handle frukt, grønt eller fersk fisk for 2400 kr,- på en trippel-trumf torsdag. 

Så; for 2400 kr- får man altså en t/r flyreise innenriks (+ skatter og avgifter, tror det ligger på ca 400 kr,-). Ved å kjøpe en tur, f.eks. Stavanger - Svalbard. Kan denne selges på Finn. Hvis man i tillegg "dobbelt og trippeldipper" - kan man så vidt det er; få gratis mat. Dette krever en god del innsats. Det krever også en god del jobb.

Tannlege, frisør, klær og ymse
Wizz Air tilbyr reiser til Polen for 99 kr,- hver vei. Jeg har venner i Polen (Katowice) som jeg bor hos gratis. Men man kan fint få seg en billig seng for så lite som 38 kr,- natten (Atlantis Hostel Krakow). En langhelg i Polen trenger ikke koste mer enn 500 kr,- inkl fly og overnatting. Der går jeg til tannlege (300-500 kr,- for en sjekk og typisk fikse et hull), frisør (100 kr,-). Jeg handler også klær i to butikker - Carry og TK Maxx. Klær av høy kvalitet. På TK Maxx kan man finne mye bra, man må bare lete - og ikke besøk butikkene som ligger i turiststrøk. Jeg besøker TK Maxx på Galeria Katowicka. 
Jeg sørger også for å fylle opp sekken med matvarer på Carrefour før jeg tar turen hjem. Biedrunka er den absolutt billigste butikken i Polen. Men jeg foretrekker kvalitet, så da går jeg på Carrefour. Krydderposer, kjøtt, ost og sjokolade er det mest å spare på. Jeg handler også apotekvarer, smertestillende og ting som plaster, nesespray - og slike produkter på butikker som Rossman. På vei hjem tar jeg med meg 1 liter vodka til 60 kr,- (!) i taxfreen i Polen. ^^ 

Transport
Det enklere er ofte det beste. Jeg har en "10 km regel" - er det under 10 km. Så går jeg. Ellers blir det en sjelden gang buss eller tog. På reise benytter jeg kollektiv transport så mye som jeg kan. Bruker nettsiden rome2rio.com for å planlegge. En ytterst sjelden gang tar jeg Uber hjem. Særlig på reise kan det være vanskelig å forstå det offentlige kollektivsystemet. Men man kommer fort inn i det. 

Rare uvaner
Jeg gjør mye rart. Folk himler med øynene. Men å plukke opp tomflasker man ser på bakken når man går tur, samt alltid titte ned i søpla på vei inn i butikken for tomflasker. Samme når man går forbi panteautomaten i butikken. Det ligger flasker over alt. Passerer jeg en parkeringsautomat stikker jeg alltid en finger inn i myntutkastet for å sjekke. Senest forrige søndag fant jeg 40 kr,- på den måten. Det føles som en liten skattejakt hver gang. Handlevogner sjekkes for gjenglemte mynt. + + + 

Gratis mat
Jeg driver aktiv med dumster diving. Slik får jeg gratis kjøtt. Jeg har sluttet å ta med meg grønnsaker og lignende. Men ofte finner jeg andre kjekke ting som smør, sjokolade, kaffe, chips eller andre ting. Helt utrolig hva butikkene kaster. 

Mobil
Jeg bruker kontantkort fra MyCall - kjøper 1GB pr mnd til 79 kr,- Det holder i massevis. 

Alt dette gjør at jeg samlet sett lever på ca 2000 kr,- pr mnd. 

Ja; dette er ekstremt. Veldig ekstremt. Det skal sies at jeg en ytterst sjelden gang unner meg noe luksus. Senest i går kveld, der jeg åpnet en flaske surøl fra 2016 til 125 kr,- flaska. :)








 

Endret av Kris85
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Adrax skrev (5 timer siden):

Ulovlig dette, men jeg fyller alltid farget diesel på bilen. Hvis jeg blir stoppet og sjekket, er boten på rundt 20.000 kr tror jeg. Men jeg har allerede spart inn dette beløpet og vel så det på å fylle farget diesel, så om jeg blir stoppet og får bot har jeg i realiteten ikke tapt noe.

 

Ja det å ikke betale avgiften er tyveri, og forbrytelser pleier å lønne seg, ellers hadde det ikke vært noe problem. Hvorfor stjeler du ikke mer? Er det mer synd på Kiwi etc enn staten?

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Mag ne skrev (2 minutter siden):

Ja det å ikke betale avgiften er tyveri, og forbrytelser pleier å lønne seg, ellers hadde det ikke vært noe problem. Hvorfor stjeler du ikke mer? Er det mer synd på Kiwi etc enn staten?

Enig!

Skatteunndragelse, lureri og bedrageri som dette har jeg lite til overs for. En ting er å spare penger på kreative måter. Men her unndrar du noe konkret etter å ha forsynt deg med en avgiftsbelagt vare. Det er på samme nivå som å smugle inn øl og sprit i stor kvantum i landet. Jukse med skattemeldingen og undra seg skatt på andre måter. Da sparer du ikke - men du unndrar noe. Samtidig som du hever gevinst i form av det du "tar".

Når det står "ta 3, betalt for 2" - så betyr ikke det at man skal ta 5 stk. Betale for 2, og putte 3 i lomma. Flåsete eksempel kanskje - men man lurer bare seg selv i lengden på denne måten. 

Skatt og avgifter er viktig for at AS Norge skal gå rundt. Til syvende og sist bidrar dette positivt for alle oss innbyggere. Tidligere var det mer akseptert å undra skatt, og det var til og med litt "kult" å betale svart for håndverkere og lignende. I dag har vi heldigvis litt bedre holdning til disse tingene. Det er ikke like kult lengre - og vi forstår at i et større bilde; er det bra for AS Norge at ting blir gjort i skikkelige former. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-grkpmGQW
On 2/23/2020 at 12:29 PM, kim_InnleggNO said:

Dere som pensjonerer dere i 40-50 årene med noen få millioner på bok (og derav skattet lite for et helt liv) er snyltere på linje med folk med arbeidsevne som svindler seg til trygd.

Var en lignende person på NRK Lindmo for noen uker siden som ble hyllet fordi han levde i skogen og bare jobbet et par måneder om sommeren. 

Det er vi som betaler hundretusener hvert år i skatt som betaler for alle godene og forsikringene dere nyter godt av i Norge. 

Actually noe av det dummeste jeg har hørt. Bare fordi man kan jobbe betyr ikke at man må eller burde. Det sto ikke i kontrakta når jeg ble født at jeg skulle jobbe for enhver pris. Jeg skjønner at man må gjøre noe (hvis ikke man har kapital) for og få mat på bordet, men hvordan man gjør det får være opp til enhver tenker jeg, så lenge man følger lover og regler. Når vi lever i et kapitalistisk samfunn slik vi gjør så er det bare rett og rimelig at noen pensjonerer seg tidlig; fordi hvorfor skulle de jobbe hvis de ikke trenger det for å putte mat på bordet?

Endret av Slettet-grkpmGQW
Lenke til kommentar
1 hour ago, Kris85 said:

 

Personlig er jeg nok kanskje litt for lite interessert i å bruke for mye tid på små kostnader. Jeg snur ikke på hver sten, men jeg snur de store stenene. Ergo så drøyer jeg lenge med å gjøre store kjøp, men jeg tenker ikke så mye over hverdagslige ting. Synes også det er kjedelig, selv om jeg gjør det til et visst punkt.

Det har nok med at det jeg jobber med går på timer. Og dersom en time med jobb har en gitt timepris, så gjør jeg heller den for å tjene inn pengene enn å bruke samme time på å spare inn. Dersom jeg ser at timen jeg jobber gir større utbytte enn timen jeg ville brukt på å spare penger. Det går under prinsippet opportunity cost.

Lenke til kommentar

Jeg har en del millioner nå og nedbetalt hus. Har også en jobb jeg trives i. Så tenker egentlig å øke forbruket slik at jeg ikke sitter igjen med så veldig mange tusenlapper som jeg pleier. Er nesten FI allerede og målet er jo ikke å ha mest mulig penger, målet er å ha valgmuligheter. Så nå må jeg tenke ut hvilke områder i livet jeg kunne tenke å bruke mer penger på. Merker at jeg ikke har så lyst å bruke mer penger, selv om det går helt fint økonomisk

Lenke til kommentar
Kris85 skrev (1 time siden):

Enig!

Skatteunndragelse, lureri og bedrageri som dette har jeg lite til overs for. En ting er å spare penger på kreative måter. Men her unndrar du noe konkret etter å ha forsynt deg med en avgiftsbelagt vare. Det er på samme nivå som å smugle inn øl og sprit i stor kvantum i landet. Jukse med skattemeldingen og undra seg skatt på andre måter. Da sparer du ikke - men du unndrar noe. Samtidig som du hever gevinst i form av det du "tar".

Når det står "ta 3, betalt for 2" - så betyr ikke det at man skal ta 5 stk. Betale for 2, og putte 3 i lomma. Flåsete eksempel kanskje - men man lurer bare seg selv i lengden på denne måten. 

Skatt og avgifter er viktig for at AS Norge skal gå rundt. Til syvende og sist bidrar dette positivt for alle oss innbyggere. Tidligere var det mer akseptert å undra skatt, og det var til og med litt "kult" å betale svart for håndverkere og lignende. I dag har vi heldigvis litt bedre holdning til disse tingene. Det er ikke like kult lengre - og vi forstår at i et større bilde; er det bra for AS Norge at ting blir gjort i skikkelige former. 

Enig! 

Men jeg har faktisk enda mindre til overs for folk som ikke betaler tilbake penger man har lånt og skylder. Trygdeeksport, som på sikt vil slå beina under hele velferdsstaten som man selv er 100% avhengig av, står heller ikke spesielt høyt i annselse hos meg. 

Lenke til kommentar
hfthomas skrev (21 minutter siden):

Personlig er jeg nok kanskje litt for lite interessert i å bruke for mye tid på små kostnader. Jeg snur ikke på hver sten, men jeg snur de store stenene. Ergo så drøyer jeg lenge med å gjøre store kjøp, men jeg tenker ikke så mye over hverdagslige ting. Synes også det er kjedelig, selv om jeg gjør det til et visst punkt.

Det har nok med at det jeg jobber med går på timer. Og dersom en time med jobb har en gitt timepris, så gjør jeg heller den for å tjene inn pengene enn å bruke samme time på å spare inn. Dersom jeg ser at timen jeg jobber gir større utbytte enn timen jeg ville brukt på å spare penger. Det går under prinsippet opportunity cost.

Dette går fint om du starter hver dag med blanke ark. 

Om du har en jobb som betaler deg 500kr timen. 

Også på fritiden din, så bruker du 4 timer i uken på å spare 500kr på hverdags handel. Kiwi/coop etc... 
De 500kr du tjener/sparer hver uke på 4 timers arbeid, vil få renters rente i f.eks. 20år dersom det tar så lang tid for deg å nå ditt mål. 
Da blir plutselig 500kr/4timer ganske mye penger. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
ITtraktor skrev (15 minutter siden):

Enig! 

Men jeg har faktisk enda mindre til overs for folk som ikke betaler tilbake penger man har lånt og skylder. Trygdeeksport, som på sikt vil slå beina under hele velferdsstaten som man selv er 100% avhengig av, står heller ikke spesielt høyt i annselse hos meg. 

EØS-avtalen er en tikkende bombe. 

En gjestearbeider fra et annet EØS-land kan jobbe noen måneder i Norge; og får deretter fult opp med rettigheter som sykepenger, dagpenger og i ytterste tilfelle også uføretrygd. En snekker fra Litauen som kom til Norge for å bygge - kan heve mange ganger de han betalte inn i skatt i form av dagpengeytelser og tilsvarende - før han reiser hjem. Meldekort sendes fra sitt hjemland på nav.no.

Jeg kjenner en Polakk som flyttet til Norge, lærte seg norsk og forsøker å gjøre ting etter boka. Men jeg merker at han ikke har samme holdning til velferdssystemet som nordmenn flest. Dette er nok kulturelt. Han fortalte om en korrupt polsk lenge som kunne skaffe han sykemelding dersom han ønsket dette. Han betalte legen 500 kr,- svart for å få 14 dager eller hva det var. Det var ganske vanlig å gjøre dersom man skulle ha ferie; fortalte han. Da fikk han et lynkurs i norsk etikk fra meg. 

Hvis man ser EØS-avtalen i dybden; så er det nesten helt utrolig at dette med trygdeeksport ikke er like utbredt. Sannsynligvis fordi våre kjære Øst-Europeere ikke kjenner til norsk regelverk så godt. Med lovverket slik det er nå; kan hvem som helst komme til Norge - få seg et rom til 2500 kr,- pr mnd. Gå rett på NAV og heve sosialpenger. Få seg jobb et par uker; og deretter misbruke systemet på det groveste. 

Dette er veldig off topic merker jeg nå. Men det er allikevel interessant å drøfte penger vs etikk og holdninger.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Adrax skrev (3 timer siden):

AGVA og Kraftriket blant annet har 6-månedersavtaler som gir deg et garantert minuspåslag i 6 måneder. NorgesEnergi har vel også en slik avtale. Som sagt. Gå til Strompris.no og sjekk selv.
Vi har en 78kvm leilighet med et forbruk på rundt 1400 kw/t per måned.

Fann ingen her i området akkurat no i alle fall. Lågaste på 6 mnd var 245,- og 345,- for 12 mnd.

I 2020 hadde me eit forbruk på 7000 kWh, betalte 1576,- for straum og 4602,- for nettleie. Altså eit snitt på 131,- for straum og 384,- for nettleie. Snitt på 15.5 øre/kWh for straum. Ikkje så veldig mykje å hente på straumen. Kan sjølvsagt redusere på forbruket, men det er ikkje så veldig mykje å hente der heller trur eg. Litt mindre komfortvarme på vinteren er vel det som kan gje mest effekt.

Lenke til kommentar
9 hours ago, justus said:

Actually noe av det dummeste jeg har hørt. Bare fordi man kan jobbe betyr ikke at man må eller burde. Det sto ikke i kontrakta når jeg ble født at jeg skulle jobbe for enhver pris. Jeg skjønner at man må gjøre noe (hvis ikke man har kapital) for og få mat på bordet, men hvordan man gjør det får være opp til enhver tenker jeg, så lenge man følger lover og regler. Når vi lever i et kapitalistisk samfunn slik vi gjør så er det bare rett og rimelig at noen pensjonerer seg tidlig; fordi hvorfor skulle de jobbe hvis de ikke trenger det for å putte mat på bordet?

Gratulerer med å ikke ha forstått poenget. Du har hatt over 1 år på å forstå innlegget du siterte.. 

Teskei versjon: Du får et hav av ting "gratis" gjennom folketrygden. I bytte forventer man at oppegående nordmenn bidrar minimum det man forventer å ta ut i løpet av livet.

Vi lever ikke i et rent kapitalistisk samfunn i Norge som du ser ut til å tro. Hadde vi gjort det måtte du tatt høyde for langt høyere "pensjonere seg i 40-åra sum" enn det folk snakker om her for å dekke alle mulige forsikringer du får gratis.

Endret av kim_InnleggNO
Lenke til kommentar
Gjest Slettet-grkpmGQW
10 hours ago, kim_InnleggNO said:

Gratulerer med å ikke ha forstått poenget. Du har hatt over 1 år på å forstå innlegget du siterte.. 

Teskei versjon: Du får et hav av ting "gratis" gjennom folketrygden. I bytte forventer man at oppegående nordmenn bidrar minimum det man forventer å ta ut i løpet av livet.

Vi lever ikke i et rent kapitalistisk samfunn i Norge som du ser ut til å tro. Hadde vi gjort det måtte du tatt høyde for langt høyere "pensjonere seg i 40-åra sum" enn det folk snakker om her for å dekke alle mulige forsikringer du får gratis.

Du virker bare bitter for at noen helt lovlig, velger å pensjonere seg tidlig fremfor å jobbe. Jeg forstår at AS Norge gir meg mye bra gjennom folketrygden, men vit at all den tid jeg ikke har pensjonert meg tidlig, jeg betaler jeg min skatt med glede, jeg følger lover og regler. Det jeg derimot ikke skjønner er hvorfor jeg ikke skulle få lov til å gå av den dagen jeg har råd til det? Hvis det er så ille som du sier, ja da burde de kanskje få på plass et system hvor man kan opte ut av AS Norge. Jeg har ingen problemer med å forstå at det på sikt kan bli vanskeligere for AS Norge og drifte velferdsamfunnet hvis svært mange velger å pensjonere seg tidlig - men da tenker jeg at man heller bør stille seg spørsmålet om hvorfor folk gjør det, eller hvor lett/vanskelig det er å gjøre det. Eventuelt får dem gjøre det vanskeligere for folk flest og pensjonere seg tidlig. Det tar tid, men folk begynner å innse at livet kan være mer enn jobb, sove, hvile. Det er ikke en hemmelighet at svært mange ønsker seg mer frihet og tid. Viste du at frihet er en av de viktigste verdiene vi Nordmenn har? Så hvorfor skulle vi ikke ha frihet til å pensjonere oss når vi har råd til det?

Lenke til kommentar
19 hours ago, sam11net said:

Dette går fint om du starter hver dag med blanke ark. 

Om du har en jobb som betaler deg 500kr timen. 

Også på fritiden din, så bruker du 4 timer i uken på å spare 500kr på hverdags handel. Kiwi/coop etc... 
De 500kr du tjener/sparer hver uke på 4 timers arbeid, vil få renters rente i f.eks. 20år dersom det tar så lang tid for deg å nå ditt mål. 
Da blir plutselig 500kr/4timer ganske mye penger. 

På 4 timer har jeg tjent betydelig mer enn det jeg har spart inn. Og jeg ligger på et allerede lavt forbruksnivå nå. Så tror ikke sparegevinsten er så høy heller.

I tillegg til at jeg synes det er kjedelig så synes jeg ikke det er verdt det. På fritiden lærer jeg meg heller skills for å tjene mer, ikke for å spare mer.

 

Du kan jo heller regne ut renters rente på det du lærer deg, så kan du komme tilbake til meg 😉  Det handler ikke bare om hvor mye man sparer, men også hvor stort gapet mellom hva man tjener og sparer er. Mitt er ganske stort atm

  • Liker 1
Lenke til kommentar
hfthomas skrev (56 minutter siden):

På 4 timer har jeg tjent betydelig mer enn det jeg har spart inn. Og jeg ligger på et allerede lavt forbruksnivå nå. Så tror ikke sparegevinsten er så høy heller.

I tillegg til at jeg synes det er kjedelig så synes jeg ikke det er verdt det. På fritiden lærer jeg meg heller skills for å tjene mer, ikke for å spare mer.

Du kan jo heller regne ut renters rente på det du lærer deg, så kan du komme tilbake til meg 😉  Det handler ikke bare om hvor mye man sparer, men også hvor stort gapet mellom hva man tjener og sparer er. Mitt er ganske stort atm

Du er ikke garantert fortjeneste på noe du lærer deg. 

Tar du å setter 500kr i et index fond, så er du garantert renters rente så lenge du har det. 
(skulle index fondet gå i 0, så er det nok større problemer i verden enn finansiell uavhengighet).

Lenke til kommentar

Sparing av hundrelapper, evnt. tusenlapper, her og der ser jeg på som optimalisering innenfor et A4-paradigme. Om man derimot lærer seg en ferdighet som noen er villig til å betale mye for, typ. fakturere 1500 kr timen gjennom eget AS, som noen her har vært inne på tidligere, ja da kan man komme seg ut av A4 med god margin. I det "segmentet" kan man virkelig oppnå økonomisk "frihet" fort uten å måtte spare inn kroner her og der. Det er her man egentlig vil være. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, sam11net said:

Du er ikke garantert fortjeneste på noe du lærer deg. 

Tar du å setter 500kr i et index fond, så er du garantert renters rente så lenge du har det. 
(skulle index fondet gå i 0, så er det nok større problemer i verden enn finansiell uavhengighet).

 

Nei, men livet handler ikke bare om å spare penger. Det er utrolig hvor mye jeg har fått tilbake i form av det jeg har lært. Jeg hadde ikke jobbet for meg selv og tjent mer hvis jeg ikke hadde brukt tid på dette

 

Jeg tror vi snakker litt forbi hverandre. I mitt eksempel får jeg ikke skviset noe særlig mer ut av sparingen. Jobbing derimot tjener jeg penger på hver time. Jeg ville tapt penger(i tillegg til å gå glipp av renters rente) for hver time jeg skal sitte og snu på stener for å spare penger.

 

 

 

Quote

Sparing av hundrelapper, evnt. tusenlapper, her og der ser jeg på som optimalisering innenfor et A4-paradigme. Om man derimot lærer seg en ferdighet som noen er villig til å betale mye for, typ. fakturere 1500 kr timen gjennom eget AS, som noen her har vært inne på tidligere, ja da kan man komme seg ut av A4 med god margin. I det "segmentet" kan man virkelig oppnå økonomisk "frihet" fort uten å måtte spare inn kroner her og der. Det er her man egentlig vil være

This. 

I starten kan det jo være lurt å gå igjennom forbruket sitt sånn at man tar vekk uvanene. Og selge unna ting man ikke bruker.  Men etter sparing blir en vane så går det av seg selv. Da har man mer nytte av å se på hvordan man kan øke inntekt

Endret av hfthomas
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...