Gå til innhold

Den store tråden om finansiell uavhengighet


Bjarnemann

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ja la oss si 6% frem til 67 år, da bidrar du med litt over 100 000 per år. Litt rart siden du tidligere i tråden skulle leve veldig billig og bruke av formuen fram til 67 år, men la gå. 

70 000 går til helse, også har du cherry picket at du ikke vil bidra på kultur og offentlig transport. Fortsatt ligger du ganske langt bak for tiden din på skole, veiene du bruker, politi osv:

https://www.ssb.no/offentlig-sektor/faktaside/slik-brukes-skattepengene

For øvrig helt absurd at du ber om å bli sammenlignet med gjennomsnittet i hele Norge som inneholder funksjonshemmede, trygdede osv istedenfor de med arbeidsevne. 

Endret av kim_InnleggNO
Lenke til kommentar

Kim: du mangler helt basic kunnskaper om gjennomsnittlig avkastning på indeksfond og trinnity studien. Kom tilbake når du har lest disse ;) vi kan ikke drive voksenopplæring i hele denne tråden heller. Om du er ideologisk imot dette er det heller ikke så mye du kan bidra med her.

 

Start her https://tv.nrk.no/serie/folkeopplysningen/2016/KMTE50009215

Endret av PgUp
Lenke til kommentar

Jeg skjønner ikke helt problemstillinga. Er man en snylter hvis man ikke jobber heltid hver dag fram til man går av med pensjon? Da lurer jeg i så fall på hvor i samfunnskontrakten dette står. Er det sånn at man må tjene - og forbruke - en viss mengde penger for ikke å være snylter?

Men hvis man skal følge denne logikken, vil jeg jo for øvrig også tenke at man kan gradere snylteriet etter hvilken type jobb man har? Slik at en sykepleier er mindre snylter enn en PR-rådgiver eller strømselger? Og av dette kan vi utlede at man, i større eller mindre grad, er en snylter om man ikke har en av de mest samfunnsnyttige jobbene. Hva tenker du for øvrig er mest verdt av en lærer i 60% stilling og en lobbyist for tobakksindustrien som jobber 120%? Her får du jo for øvrig også motstridende elementer i snylterivurderinga. Ser du på inntekten, er læreren en snylter. Men lobbyisten driver med noe samfunnsdestruktivt. Eller tenker du at alle som ligger under 500k/året er snyltere, enkelt og greit?

Dette er mine tanker, ikke dine, men jeg tenker at en annen innfallsvinkel kan være hvor mye ressurser man forbruker. De som tjener og bruker veldig mye, driver rovdrift på jorda i en helt annen skala enn noen som følger FIRE-tankegangen.

Og alt dette er før vi har diskutert hva disse tidligpensjonistene legger igjen i statskassa. Jeg tjener en million i året nå, og skatter deretter. Glem heller ikke formueskatt og skatt på utbytte. Det blir ikke ubetydelige summer av dette.

Nei, dette var merkelige saker.

On topic: veldig spennende å lese om det du har fått til, OnkelS!

Endret av Bjarnemann
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

@Bjarnemann

Nei man er ikke snylter bare man ikke jobber heltid til man avgår pensjon.

Selvsagt vil det være yrker som er mer samfunnsnyttige enn andre, men det er umulig å tallgi.

La oss si det er en sykepleier som pensjonerer seg som 40-åring.

Vedkommende har nytt godt av rettigheter som norsk statsborger med gratis skolegang, helseforsikring osv og ligger i kraftig minus. Bestemmer seg for å droppe jobbing og leve av avkastning på oppspart formue / bruk av formue som etter alt å dømme ikke kommer i nærheten av gjennomsnittlig beskatning.

Totalen ved 67 år er skattebetaling som ligger langt under normalen for en med arbeidsevne. Derfor vil denne sykepleieren, gitt normal arbeidsevne, være en snylter i Norge fra dagen vedkommende ikke lenger jobber. Dette er da ikke vanskelig å ta innover seg. Så er det selvsagt fint at vedkommende har mindre co2 avtrykk enn Stordalen, men det hjelper lite når pensjonen, gamlehjemmet, sykehus osv skal betales.

Endret av kim_InnleggNO
Lenke til kommentar
2 hours ago, kim_InnleggNO said:

Totalen ved 67 år er skattebetaling som ligger langt under normalen for en med arbeidsevne. Derfor vil denne sykepleieren, gitt normal arbeidsevne, være en snylter i Norge fra dagen vedkommende ikke lenger jobber.

Det er nok mest sandsynlig at de få som klarer å pensjonere seg tidlig har hatt veldig bra inntekt og dermed skattet langt mere end andre i de årene de jobbet.   Jeg har eksempelvis i løpet av 20 år skattet mange gange det gjennomsnitspersonen skatter i løpet at et helt arbeidsliv, så jeg har vanskelig ved å se det rimelige i å bli kaldt snylter hvis jeg skulle velge å slutte å jobbe nå.  Jeg har i al fall betalt det jeg skal og vel så det. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

@PgUp Jeg bare prøver å gjøre det enklere å forstå med et banalt eksempel.

@OnkelS har jo selv indirekte sagt at han sannsynligvis ikke klarer å bidra like mye som en gjennomsnittlig arbeider. Det er det som er poenget mitt, da er man per definisjon en snylter fra dagen man slutter å jobbe.

Fint at han kan gjøre det han vil resten av livet uten forpliktelser. Men ser som sagt ikke noe poeng i å hylle det med når en oppegående person melder seg ut av arbeidslivet og etter alt å dømme lar oss andre betale for deler av oppholdet.

Lenke til kommentar
kim_InnleggNO skrev (8 minutter siden):

@PgUp Jeg bare prøver å gjøre det enklere å forstå med et banalt eksempel.

@OnkelS har jo selv indirekte sagt at han sannsynligvis ikke klarer å bidra like mye som en gjennomsnittlig arbeider. Det er det som er poenget mitt, da er man per definisjon en snylter fra dagen man slutter å jobbe.

Fint at han kan gjøre det han vil resten av livet uten forpliktelser. Men ser som sagt ikke noe poeng i å hylle det med når en oppegående person melder seg ut av arbeidslivet og etter alt å dømme lar oss andre betale for deler av oppholdet.

Er kvinner per definisjon snyltere da de tar mer fra statskassa enn de putter inn?

Lenke til kommentar
kim_InnleggNO skrev (22 minutter siden):

...som jeg skrev ganske klart, så lenge de arbeider etter evne til pensjonsalder så er det ikke noe å si på det. På samme måte som at det ikke er noe å si på at en funksjonshemmet går i minus.

Så det handler om å arbeide flest mulig år, ikke om å skatte og bidra. Got it.

Endret av PgUp
Lenke til kommentar

Men bør ikke de som har mulighet til å bidra over gjøre det, også etter at de har "gjort opp for seg"? Er jo disse tankene samfunnsmodellen vår er bygget på. 

Nei, maksimer din egen nytte og lykke så mye som mulig innenfor rammene samfunnet har satt. Jeg har ingen planer om å betale mer skatt en naboen, og forventer heller ikke at han tenker noe annerledes. Vi må alle få lov til å gjøre det vi tenker er best for oss selv. Samtidig, så godtar jeg gjerne en moderat skatteskjerpelse for å finansiere velferdsstaten. Men dette må i så fall være en kollektiv løsning. Ikke privat veldedighet for å unngå å "snylte". 

Nyttemaksimering innenfor samfunnssatte rammer, er for øvrig et viktig prinsipp ved den norske samfunnsmodellen. Ja, vi skal dele kaka, men da er vi samtidig avhengige av mennesker som står på og skaper verdier. 

Jeg ser ingenting galt i å tjene mye penger, investere i aksjefond eller å tjene penger på utleie - så lenge det foregår etisk og innenfor regelverket. 

Også er det, som vist av andre, definitivt oppe til diskusjon hvorvidt en son pensjonerer seg tidlig bidrar mindre til samfunnet enn en vanlig person. 

Og selvfølgelig er det relevant å trekke inn at en tidligpensjonist forbruker mindre av klodens ressurser. Dette er vel så mye et knapphetsgode som penger og skatteinngang. Du sier mindre CO2 hjelper fint lite når sykehjem osv skal betales, men du kan jo også si at betalte sykehjem hjelper lite om vi har rævkjørt og utarma kloden vår. 

 

Edit: er pappa en snylter, som velger å gå av i en alder av 62? Han benytter en helt lovlig ordning for å gjøre det, men mange står jo til de er 67-70. Er de som får barn snyltere? De mottar masse velferdsgoder for å sette nye utgifter til verden (gjennomsnittsnordmannen får mer enn han gir tilbake til velferdsstaten).

Poenget mitt med alle disse spørsmålene om hva som er snylting, og hvilke yrkesgrupper som snylter eller bidrar mest, er at dette er en meningsløs diskusjon der premissene er umulige å definere, og konklusjonen derfor er uinteressant. Muligens en frekk antakelse å gjøre, men jeg tror dette dreier seg om misunnelse. 

Endret av Bjarnemann
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...