Gå til innhold

Innspill til løsninger for hjemmenettverk


voident

Anbefalte innlegg

Planlegger å få gjort noe med (det ikke-eksisterende) nettverket i huset. Har internett via Canal Digital (CD)/Telenor, og da med coax inn i huset. Coaxen inn til huset kommer inn på teknisk rom, og går deretter inn i en splitter med 3 utganger som er rutet til tre plasser i huset hvor det er uttak for både TV/internett/nettverk.

Pdd. bruker jeg ikke det kablede nettverket da jeg ikke har hatt behov for noe annet enn trådløst nett til nå og det har funket helt fint. Men tidene forandrer seg og jeg ser nå at måten det er lagt opp på fra de som bygde huset fremstår for meg som noe suboptimalt, så jeg ønsker å finne den beste og mest praktiske løsningen som dekker behovene/ønskene fremover, og her hadde det vært fint med noen innspill på hva som er mulig og ikke.

Veldig forenklet skisse over hvor uttak osv er i huset (teknisk rom oppe i høyre hjørne):
WVDagkU.png

Pdd. har jeg kabelmodem (Technicolor TC4310) fra CD/Telenor som er koblet rett til trådløs ruter. I ruteren har jeg koblet smart-TV, samt en Raspberry PI. Dette er da i første etasje (den grønne firkanten).

Det blir mye ledninger og div i stuen som jeg ønsker å få flyttet inn på teknisk rom, og hvis mulig, gjerne inn i skapet hvor alt av kabler osv er trukket til/fra.


Bilde fra skap i teknisk rom (ca. innvendige mål; 36cm x 35cm x 9cm):
tXiTXfN.jpg
 

Nettverkskablene går parvis til de tre punktene i huset som skissert i tegningen over. 

Siden jeg ikke har behov for TV-signaler på tre plasser i huser ser jeg for meg å flytte kabelmodemet inn i skapet og koble fra en av coaxkablene fra splitteren og heller koble til kabelmodemet inne i skapet.

Deretter er tanken å ta ut de tre veggkontaktene fra skapet i teknisk rom og sette inn en switch, feks. Ubiquiti UniFi US-8-60W eller US-8-150W, montere på RJ45-kontakt på de seks kablene og dytte disse rett i switchen. 

 

Videre trenger jeg selvsagt en ruter (f.eks. Ubiquiti Edgerouter 5-Port PoE eller Ubiquiti UniFi Security Gateway)  eller noe mellom kabelmodemet og switchen slik at det blir et fungerende nettverk m/internett her, dog bare kablet enn så lenge. Her oppstår dog muligens problemet med to tilgjengelige stikk inne i skapet, men tre enheter som trenger strøm.

Til slutt er planen å koble tli en UniFi AC Pro AP-enhet (eller noe annet hvis noen kan anbefale noe?) på et av nettverkspunktene som nå er koblet til switchen slik at jeg også har trådløst nettverk i huset.

Kan nevne at jeg har utelatt det meste av vegger osv i den forenklede skissen, men for å komme forslag som å sette den trådløse ruteren i skapet i det tekniske rommet i forkjøpet, så tror jeg ikke det blir så veldig bra signalstyrke i huset hvis jeg plasserer denne enheten her. Jeg har gjort noen tester med nåværende ruter og det ble veldig dårlige resultater. Denne er dog gammel og utdatert så mulig en nyere og bedre ruter vil gi bedre resultater, men jeg har ikke helt trua siden det er minst to-tre vegger i alle retninger.

Så da koker det ned til om dette er en grei løsning eller om det er andre måter jeg kan løse dette på? Er produktene jeg har sett for meg noe som vil gjøre jobben, evnt forslag tli andre? Hvis skissen min er den beste måten å løse dette på, tips til kablet ruter e.l. jeg kan ha mellom kabelmodem og switch inne i skapet?

Ønsket er som sagt lokalt nettverk mellom alle nettverkspunktene, inkludert tilgang til internett.

Endret av voident
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 1 år senere...

Får ikke redigert førsteposten, men prøver igjen her siden det nå har kommet fiber på plass på utsiden av huset. Jeg lurer på om muligens dette kan være en løsning for nettverket i huset når coax'en er blitt erstattet med fiber inn. I utgangspunktet tilsvarende oppsett som @illmatic. har tegnet i sin tråd, se lenke under. Situasjonen hos meg er fortsatt som i bildet i førsteposten, med unntak av at det som nevnt kommer fiber så fort jeg har avtaler noe med installatør. Mål fra innvendig kant til kant for skapet er bredde: 35cm, høyde: 36,5cm, dybde: ca 7cm 

Ettersom jeg nå får fiber så skal selvsagt coax'en helt ut og dermed vil et også være plass til å erstatte coax'en som går fra teknisk rom og til de forskjellige punktene i huset med enda en cat6-kabel slik at jeg får tre kabler til hvert rom det pdd er trukket kabler til. I tillegg vurderer jeg å trekke kabler til enda et rom, slik at det totalt blir 3*2(+1) + 2 = 11 punkter totalt hvis jeg velger å erstatte coax med cat6, eller bare beholde 2 kabler per rom + 2 kabler til nye rommmet, så 8 punkter totalt som går ut fra teknisk rom.

Tenker også å fjerne disse nettverksboksene og heller terminere kablene med RJ45 jack slik at de kan gå rett i router/switch så jeg slipper å ha tre+ stk bokser som tar veldig mye plass. I tillegg håper jeg å kunne flytte på stikkontaktene slik at de er litt bedre plassert + at jeg må ha et ekstra stikk.

 

Har sett på følgende produkter og lurer på om det kan være en god løsning:
Fiber (boks for terminering + mediekonverter fra Telenor, Nokia G-1010G-P er den jeg har mottatt). ***
Router: Ubiquiti EdgeRouter X SFP
Switch: flere muligheter: 1) Unifi Switch 8-150W PoE, 2) Unifi Switch 8-60W eller 3) Switch Flex mini
AP: et eller annet fra Ubiquiti , enten AmpliFi eller UniFi-serien.

Vil dette funke, eller bør jeg se på noe annet produkt fra Ubiquiti i stedet for EdgeRouter som gjør samme jobben? 


*** Ser noen har fått til IPTV fra Telenor med EdgeRouter 4 (https://community.ui.com/questions/Telenor-IPTV-and-Edgerouter-4-Solution/cb9f3de2-9197-4e1a-848f-5caf1ebc3763) så hadde vært interessant om det det gått an å hoppe bukk over denne for å frigjøre plass i skapet, men er ikke krise, skal være plass for alle kombinasjonene nevnt.

Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...