Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Liten krise, strømbrudd


Taurean

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Når ein leiger, så leiger ein stort sett "som det er" om ikkje det har blitt informert om.

Enkelte ting pliktar utleigaren å informere om, og andre ting pliktar leigetakaren å undersøke.

 

Teknisk tilstand og leigepris heng vanligvis saman. Derfor er det vanligvis billegare å leige ei gamal leiligheit enn ei moderne leiligheit.

 

Eit gamalt elektrisk anlegg treng ikkje å være farlig sjølv om det er underdimensjonert for moderne formål

 

Bur ein i hus frå 60-talet som har elektrisk anlegg dimensjonert for ei lyspære på kvart rom (som ikkje står på når rommet ikkje er i bruk) samt ein komfyr fordi det er vedfyring som er varmekilda for å holde eit rom oppvarma til 15 grader, så kan ein ikkje rekne med at ein kan sette inn vifteomnar på alle rom for å halde innetemperaturen på 25 grader, plugger til to elektriske bilar, og alt mulig av elektrisk utstyr.

 

 

Skal du bu i eit gamalt hus, så må du også tilpasse deg.

Tilsvarande når du kjøper ein billig bruktbil frå år 2000, har ikkje bruktbilen din ryggekamera så må du bruke speila når du rygger, du kan ikkje berre rygge til det smell også klage til selgaren for at bilen ikkje stoppa bremsa sjølv.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

arne22, post #64 og #67: Tusen takk for godt svar. Skal sjekke ut de instansene du nevner og se om jeg tar kontakt, i første omgang bare for å forhøre meg, uten å si adresse. Virker som dette er måten å gjøre det på hvis det skulle komme trusler om utkastelse og/eller søksmål fra utleier. Og jeg ønsker faktisk ikke å gjøre det vanskelig for utleier, jeg vil komme til minnelig løsning. Men jeg aner ikke om personen er juridisk gangbar og har 5 advokater på sin side som kan alt om jussen her. Det er fint å vite at det finnes instanser som er "koblet til" lovverket på den måten at de er lovpålagt å ta affære.

 

 

 

Som leietaker så har man faktisk et medansvar for det som går på elsikkerhet og elanlegg, så starte på en oppfølging det var jo ikke sånn helt borte i veggene. Dette står jo å lese i FEL §9:

 

"Eier og bruker av anlegg som omfattes av denne forskrift skal sørge for at det blir foretatt nødvendig ettersyn og vedlikehold slik at anlegg til enhver tid tilfredsstiller sikkerhetskravene i kapittel V. Ved bruk og tilkobling av elektrisk utstyr til anlegg skal det vises aktsomhet slik at det ikke oppstår fare for liv eller eiendom."

 

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/1998-11-06-1060

 

Så er det jo et par vanskelige og kompliserte spørsmål i saken.

 

Hovedprinsippet det er jo at det som var et godkjent anlegg i 1970 og som fortsatt er i bruk, det er fortsatt et godkjent anlegg, forutsatt at det har blitt vedlikeholdt slik at "sikkerhetens krav" er like godt ivaretatt. Det vil jo da være en forutsetning at anlegget ikke har blitt bygd om, for eksempel ved utvidelser, på en slik måte at sikkerhetsnivået har blitt svekket.

 

Så er det jo en annen problemstilling som spiller inn og gjøre det hele komplisert: Tidligere så brukte man kanskje i større grad andre energikilder til oppvarming, for eksempel ved og oljefyring. Hva så hvis disse andre energikildene blir tatt vekk, slik at det elektriske anlegget får en helt annen belastning enn det som det opprinnelig var dimensjonert for? Leiligheten skal jo være "beboelig".

 

Her er jo DLE den formelle instans som kan gi et eventuelt pålegg om utbedring og/eller bruk hvis anlegget er brannfarlig. 

 

"Stuntet" med å tilkalle elektriker klokken 02:00 om natten var kanskje ikke den optimale løsning, men som "bruker" av et elektrisk anlegg så har man et ansvar, det er jo rett nok. Framgangsmåten for å få rettet på disse tingene bør kanskje i større grad være å gjøre tingene "etter boken".

 

Hvis DLE krever større utbedringer, da vil huseier kanskje ikke bli så fornøyd, men det vil nok være ganske vanskelig å bruke dette som grunnlag for en oppsigelse av leieforholdet. Noen "langvarig konflikt" skulle det sånn sett ikke være behov for.

 

Å holde tilbake deler av leien tror jeg kan være "skummelt" ettersom det kan brukes som grunn for oppsigelse. Skal leietaker ha et godt eller best mulig rettsvern så bør "rett innbetaling av husleie" alltid ha første prioritet.

 

Det skal vel godt gjøres å få lagt kostnadene for "elektriker på natten" på huseier. Huseier har nok et hovedansvar for byggets installasjon, men han må nok kunne gjøre krav på "en rimelig tid og mulighet" til å rette eventuelle feil. Her blir det nok leietaker som må ta kostnadene for dette, med mindre huseier er svært "grei".

Endret av arne22
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Taurean: Hvis du betaler såpass i husleie, betaler den andre leieboeren like mye? For i såfall er det jo snakk om en mnd med leieinntekter for huseier som kreves for å oppgradere skapet så lenge inntaket er dimensjonert for den nye totalbelastningen.

Jeg håper virkelig utleier ser dette problemet realt, og i samråd med dere prøver å løse dette til beste evne for alle.

 

Det er veldig synd at utleier ikke hører fra seg.

 

Jeg leide leilighet i en ganske ny bolig (oppført etter 2000) hvor huseier drev installasjonsfirma, sønnene hadde gått i lære der, og leiligheten jeg bodde i, var en del av fagprøven til eldstemann. Det var mye rare løsninger der for å spare penger på materiell og komponenter. Ved juletider så bruker jo folk litt ekstra strøm for å lage til julemiddag og sånt, og plutselig så dimmes lyset ned, komfyren slukker og det ser ut som vi kjører på 110 volt. Går ut i sikringsskapet og sjekker og ved å måle ut litt finner jeg ut at den ene av 3 faser har falt ut over hovedbryteren. Jeg prøver å få tak i den andre leietageren for å spørre om de sliter, og de bekrefter at ting ikke er som de skal. Huseier er ikke hjemme, og jeg får ikke tak i han på tlf.

 

Ringer da til hafslund som var strømleverandør og sier at jeg mistenker at det er noe muffens med anlegget da jeg ved en rask sjekk finner flere ting som ikke er som de skal.

 

Huseier kommer litt senere og styrter inn i gangen hvor skapet står og lurer på hva som skjer siden strømmen ikke er som den skal hos han heller. Han er plutselig klar over at de ikke har målt ut jevn last over 3 faser, og at den hovedbryteren hans er noe han har fått billig fra italia og går varm på ene fasen. 

 

Jeg fortalte at jeg hadde ringt hafslund og lagt inn bekymringsmelding for tilstanden på anlegget. Har aldri sett en mann bli blek, nervøs, sint, engasjert og opprivd på en og samme gang før. 

 

Han hev seg rundt, ringte til alle mulige instanser for å stoppe den kontrollen. 

 

Det er desverre en del utleiere som er useriøse uansett hvor godt man tror om de. 

 

En liten ekstra historie. Jeg spurte om det var greit å låne kontakten ved garasjen en gang i blandt på vinteren for å bruke motorvarmer på bil, mot at jeg betalte litt ekstra (500 i mnd eller så). 

Fikk beskjed om at det ville han helst ikke pga. det ville gå på hans strømregning og han sjekka den aldri så det ville bli vanskelig å sette summen. 

 

Gikk et par mnd til, så fikk vi nye naboer, og de fikk mot litt ekstra betaling lov til å sette ut en fryser i vår felles bod.

 

Da begynte plutselig sikringene i min leilighet å gå oftere når jeg støvsugde, vasket klær eller bare skulle skru på stereoanlegget.

 

Gikk ut i sikringsskapet og slo av en og en sikring mot min leilighet. Plutselig forsvant lyset på gårdsplassen, garasjen til huseier og bod. Ved nærmere sjekk, var det koblet 3 kurser opp mot den ene sikringen jeg hadde skrudd av. Så jeg hadde bodd der i halvannet år og betalt for utelys, garasjelys, bod samt motorvarmerkontakt på utsiden. 

 

Koblet dette over på huseiers anlegg og så jo en merkbar nedgang på strømregningene mine.

 

Det gikk vel et par år til før jeg flyttet da huseier skulle selge, og da nevnte han på at det de siste 2 årene hadde blitt veldig mye dyrere for strøm. Jeg valgte å si ingenting, men de er virkelig utspekulerte mange av de som leier ut.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Trådstarter har ikke anledning til å inngå forpliktelser på utleiers vegne. Så om utleier ikke betaler tilsendt regning frivillig, gjett hvem elektriker/installatørfirma går på da.

Usikker på loven, men om regningen går til inkasso med utleiers navn, så kan de ikke kreve inkasso beløpet fra TS, men må starte på orginal regningen

Lenke til kommentar

Det holder ikke å være "forsikig", man må faktisk regne på det. Har dere 35 A, betyr det at dere har 8000 watt å gå på.

 

Noe å tenke på, er hvor mye vv-bereder trekker, og om den er på denne kursen, og eventuelt kan kobles fra midlertidig.

 

Det uheldige er selvsagt at ingen vet hva den andre bruker. Dere må egentlig bli enige om at hver kun bruker 3500 watt, inkludert alt.

 

Stekeovnen er normalt 2000 watt, så om man setter på en plate i tillegg, er det lite å gå på. Det hadde nok vært best med en utbedring her.

35A er nok fordelt over 3 faser, og da blir regnestykket litt anderledes. Det blir nesten 14kW.
Lenke til kommentar

Usikker på loven, men om regningen går til inkasso med utleiers navn, så kan de ikke kreve inkasso beløpet fra TS, men må starte på orginal regningen

 

Men nå var det ikke utleier som hyrte elektriker, men leietaker. Det er i utgangspunktet den som bestiller jobben som får regninga, med mindre annet er avtalt (med betalers samtykke).

Endret av Larzen_91
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Usikker på loven, men om regningen går til inkasso med utleiers navn, så kan de ikke kreve inkasso beløpet fra TS, men må starte på orginal regningen

Så kvar gong ein skal bestille eit eller anna så er det berre å oppgi ditt navn og då står du ansvarleg for alle rekningar?

 

Tenestetilbydaren må sjølvsagt rette sitt krav mot den som bestilte tenesta. Eventuell avtale som bestillaren har gjort med andre om betaling, er ikkje noke som tenestetilbydaren må forholde seg til.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Men nå var det ikke utleier som hyrte elektriker, men leietaker. Det er i utgangspunktet den som bestiller jobben som får regninga, med mindre annet er avtalt (med betalers samtykke).

 

Det må vel bli rett. Og hvis man har gitt uttrykk for at man er en annen eller at man opptrer på vegne av en annen, uten at det er tilfellet, så befinner man vel seg formodentlig i terrenget over mot straffelovens §371 som handler om bedrageri. 

 

https://lovdata.no/lov/2005-05-20-28/§371

 

Hvis trådstarter har opplyst navnet til huseier, og/eller gitt inntrykk av å representere huseier ved fullmakt, så ville det kanskje være en god ide og kontakte elektrikerfirmaet en gang til og erkjenne at "det var faktisk jeg som bestilte en elektriker klokken 02:00 på natten", og at dette skjedde uten at jeg innhentet huseierens aksept fra huseier for denne bestillingen. 

Endret av arne22
  • Liker 2
Lenke til kommentar

 

Koblet dette over på huseiers anlegg og så jo en merkbar nedgang på strømregningene mine.

 

 

Dette må vel være det groveste lovbruddet beskrevet i denne tråden, med mindre du i samråd med huseier leide inn et installatørfirma, til å gjøre jobben, eller du selv er elektriker og installatør. Hvis man er over mot en historie av typen: "leietaker koblet selv om fordelingstavlen" da er man vel så langt utenfor de lovlige rammene som det er mulig å komme, forutsatt at da leietaker er "usakkyndig". (Ref definisjonene i NEK400:2018.) Da er vi jo ellers atter tilbake til forskrift om kvlifikasjonskrav (og litt annet):

 

https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2013-06-19-739

 

Ellers så er det jo slik at ved gjennomføringen av en fagprøve så går jo fagprøvenemnda gjennom installasjonen etter den er ferdig og kontrollerer at installasjonen er i samsvar med de sikkerhetskrav og det regelverket som gjelder. Vil tro at fagprøvenemda vanligvis stiller stiller en til to personer med installatørkompetanse til en slik gjennomgang, slik at ved gjennomføring av fagprøve så blir installasjonen sjekket noe grundigere, i forhold til regelverket, enn ved "ordinære installasjoner". 

Endret av arne22
  • Liker 2
Lenke til kommentar

arne22: Gratulerer med feil fokus for tråden.

 

Nr.1: Siden huseier er elektriker og installatør og driver eget firma, er han ikke en luring som har ordna til litt etter at fagprøve er ferdig og fagnemnda har vært og kontrollert før han begynner å leie ut leilighet?

Jeg skal gå og prøve å fortelle en luring at her er det feil, så nå må vi reagere og bestille et eksternt firma for å utbedre feil? 

 

Smart..

 

Nr. 2: I trådsvar #62 skriver jeg at jeg er tidligere elektriker. Jeg har tatt utdannelsen, klarte fagprøve, fikk fagbrev Elektriker Gr. L og jobbet som elektriker i 4 år før rygg-, nakke- og skulderskader satte en stopp for det. Hvis du leser litt i forskriften du henviser til, vil du se at jaggu har jeg ikke lov til det, gitt. Hvis du hadde hatt en luring av huseier som har miksa med strømmen, og du er kvalifisert til å utbedre det, hadde du da latt være?

 

Taurean: Jeg ønsker deg hvertfall lykke til og håper det løser seg til det beste for alle.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

arne22: Gratulerer med feil fokus for tråden.

 

Nr.1: Siden huseier er elektriker og installatør og driver eget firma, er han ikke en luring som har ordna til litt etter at fagprøve er ferdig og fagnemnda har vært og kontrollert før han begynner å leie ut leilighet?

Jeg skal gå og prøve å fortelle en luring at her er det feil, så nå må vi reagere og bestille et eksternt firma for å utbedre feil? 

 

Smart..

 

Nr. 2: I trådsvar #62 skriver jeg at jeg er tidligere elektriker. Jeg har tatt utdannelsen, klarte fagprøve, fikk fagbrev Elektriker Gr. L og jobbet som elektriker i 4 år før rygg-, nakke- og skulderskader satte en stopp for det. Hvis du leser litt i forskriften du henviser til, vil du se at jaggu har jeg ikke lov til det, gitt. Hvis du hadde hatt en luring av huseier som har miksa med strømmen, og du er kvalifisert til å utbedre det, hadde du da latt være?

 

Taurean: Jeg ønsker deg hvertfall lykke til og håper det løser seg til det beste for alle.

 

 

Nei, du hadde ikke lov, men det finnes nok ganske mangt og mye innenfor elektrobransjen som ikke er "helt innafor".

 

Noen steder så har jo også DLE blitt ilagt millionbøter for ikke å følge opp og gjøre jobben sin og å overlate "det hele" til installatørene.

 

https://www.dagsavisen.no/rogalandsavis/lyse-fikk-bot-pa-750-000-kroner-1.484573

 

http://www.elmagasinet.no/Nyheter/Vis/Vil_ha_mer_handlekraftig_eltilsyn/ea25efc0-7c8c-40e3-b4e8-f16cc6622faf

 

Ellers så starter jo branner ganske ofte i koblinger/termineringer, og man må vel kunne si at det blir litt spesielt om eventuelt ufaglært leietaker kobler om fordelingstavlen ut i fra personlige ønsker, preferanser og behov. - Det hadde nok ikke vært helt bra.

 

Vi kan vel neppe anbefale Taurean akkurat den løsningen. Da blir vel faktisk løsningen med tilkalling av elektriker klokken 02:00 om natten til et, relativt sett, bedre valg.

Endret av arne22
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Lim inn uten formatering i stedet

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

Laster...
×
×
  • Opprett ny...