Gå til innhold

Norsk Fordypningsoppgave


Anbefalte innlegg

Ammar 3STA

Innholdsfortegnelse:

 

  • Forord
  • Problemstilling
  • Biografi om forfatteren Lars Saabye Christensen
  • Bok resyme
  • Beatles
  • Halvbroren
  • Personskildring
  • Barnum
  • Kim
  • Sammenligning
  • Avslutning
  • Konklusjon
  • Refleksjon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forord

 

Jeg har valgt Lars Saabye!Christensen i denne oppgaven. Jeg valgte Christensen!fordi han er en kjent norsk forfatter!som jeg ønsket å vite mer om,!og lese mer av. Jeg hadde fra før lest Halvbroren,!noe som var en ganske positiv følelse. I forbindelse med denne!oppgaven har jeg i tillegg lest Beatles,!diverse intervjuer og fakta!om Christensen.

 

Problemstilling

 

Jeg har bestemt meg for å se på oppvekst,!og hvilke faktorer Lars Saabye Christensen, etter dette punktet bare blir kalt LSC,!bruker for å forme personene i bøkene sine. Jeg kom derfor opp med problemstillingen:

Hvem er hovedpersonene og hvorfor blir de som de blir?

 

Biografi om forfatteren Lars Saabye Christensen

 

Lars Saabye Christensen var født 1953,!kom til verden og vokste opp i Oslo. Han har tidligere bodd 15 år på Sortland!i Vesterålen men har nå returnert til sin fødeby,!byen der han har funnet inspirasjon til!de fleste av sine romaner og noveller. Han vokste!opp i kjernen av hovedstaden,!nærmere bestemt Frogner,!der han tidligere har jobbet som blomsterbud. Det var ved hjelp av!bud jobben han ble så godt kjent med byen. Han viser!gjennom bøkene sine at han har god peiling på de!forskjellige smågatene, fotballbanene og kioskene!som befant seg i Oslo. Selve oppveksten hans!har påvirket skrivingen. LSC spilte fotball!og bevegde seg mye med kompiser!rundt omkring. Det som har preget skrivingen hans var at!moren var hjemmeværende,!og de fikk god kontakt. Dette ser vi igjen i bøkene!hans ved at moren i familien ofte!blir tatt godt vare på.  

 

På denne tiden ble LSC!interessert for lyrikk opp. Han begynte å skrive som!13-åring, og fikk sine første dikt!på trykk i skoleavisen. Senere var han en del av det!lyriske undergrunnsmiljøet i Oslo,!der likesinnede skrev dikt!og publiserte de uten noe forlag!å støtte seg på. Inspirasjonen kom fra et!ønske om å skrive mer folkelig,!friskere og alternativt enn hva som!var vanlig på denne tiden. Av forbilder nevnes!Jan Erik Vold og Georg Johannesen. LSC  har studert ved!Universitetet i Oslo, og måtte søke om!støtte fra Statens Lånekasse for å finansiere!de første utgivelsene sine.

LSC har vunnet flere!rekke priser, den siste var Nordisk Råds!Litteraturpris for mesterverket Halvbroren.

 

Bok resyme

 

Beatles

”Beatles” ble utgitt!for første gang i 1984 av J.!W. Cappelen Forlag A/S. Første gang!ble den trykket i 40.000!eksemplarer. I senere tid har den blitt trykket!i flere opplag og språk. Boken ble en av Norges!største salgssuksesser noensinne. Nærmere 200.000!eksemplarer er solgt her i landet,!i tillegg til andre land. Dessuten er boken!blitt dramatisert med stort hell.

 

Boken handler om!Kim, Ola, Gunnar og!Sebastian, eller Seb, som han blir kalt. De fire guttene!sammenligner seg selv med!The Beatles. De er helt Beatles-frelste!og kan alle sangtekstene like!godt baklengs som!forlengs. De har sverget evig troskap!til hverandre og til Beatles. Handlingen er lagt til!Oslo i 1960- og 1970-årene. Vi følger guttene!fra de går i syvende klasse og!helt til de er 19 år.

 

De opplever mye rart opp!gjennom årene. En stund samlet de på bilmerker!som de på mesterlig måte!klarte å lirke av bilene, men da de!får kalde føtter, kaster de dem!fra seg i sjøen og!ble isteden vitne til et selvmord. Fotballkamper og en uforglemmelig!fotballtur til Danmark hvor Kim!opplever at den sanne!kjærligheten kanskje ikke!var så sann likevel.

 

Forelskelser og møtet med den virkelige!verden med fyll, fest og dop står sentralt!gjennom hele boken, samt mange!andre intriger og problemer.

 

 

Halvbroren

Halvbroren starter med at vi blir kjent!med tre generasjoner kvinner som lever sammen i en leilighet i!Kirkeveien i Oslo: En dansk!stumfilmskuespillerinne, Den Gamle, hennes datter Boletta,!som jobber ved Telegrafen, og unge!Vera. Den 8 mai!1945 blir Vera voldtatt på tørkeloftet!i gården, og ni måneder senere!fødes romanens ene!hovedperson, Fred, i en drosje. Fem år senere ser halvbroren!Barnum dagens lys. Vi følger halvbrødrenes forskjellige oppvekst!på 60 og 70-tallet!i Oslo. Kortvokste Barnum,!sønn av en klovn og kremmer, er kunstneren som går!på mange pinefulle nederlag, og iblant reddes av!den mer hardtslående broren.

 

Problemene er mange også i Halvbroren,!og vi skjønner at miljø, arv og!oppvekst er det som skaper en person.

 

Personskildring

 !

Barnum

Barnum er hovedsakelig hovedpersonen!i Halvbroren, mens Fred!er en bi hovedrolle. Jeg har lagt vekt på!Barnum fordi det er han vi følger mest!og det er hans problemer og oppvekst som står!i fokus

 

Barnum har ikke et!enkelt liv. Vi ser fort at han ikke klarer å!få seg venner. Faktisk har han ingen venner!før han er 13 år. Dette preger hele livet hans,!ettersom han ikke er særlig sosial eller hyggelig!utover i boken. For eksempel når han!mottar prisen for beste manus sier han!i takketalen sin!kun tre ord. Disse ordene er!”Faen ta dere”. I 13 års alderen får!han altså venner. Peder og Vivian er de!gode vennene hans og de finner!på masse sprell sammen. For eksempel den gangen!Peder og Barnum er på hytten til Peder!og drikker seg fulle på en!flaske Campari. Lite visste nok Barnum!da at det var alkoholen som kom til!å ødelegge han senere i livet.

 

Det er flere faktorer som spiller!inn på forandringen av!Barnum, fra en søt og snill gutt til en!alkoholisert tullebukk. Det er mengden dramatiske!handlinger i barndommen og!tenårene som står for denne!dramatiske forandringen. Han har for eksempel en far!som nesten aldri stiller opp,!en alkoholisert bestemor,!oldemoren blir påkjørt og drept,!han blir mobbet gjennom hele barne!og ungdomsskolen, Fred slutter å snakke!og Fred dreper Arnold(faren sin) og når!Fred til slutt forsvinner begynner han å se syner.

 

Ofte virker det også som om!Barnum har psykiske problemer.!Flere ganger i denne!romanen roper han banneord når han er redd,!stresset, glad eller overrasket. Hvorfor han gjør dette er det vanskelig å forstå, men det kan i utgangspunktet ha!vært noe han begynte med for å få!aksept hos den rebelle Fred, og at det nå!sitter igjen. Barnum er for øvrig også!veldig usikker på seg selv,!har en lite utviklet sosial!intelligens, og er for det meste!svært ulykkelig. Det virker ikke som at han finner sin plass i samfunnet,!og tidligere nevnte sosiale mangler kan forklare!den sene utviklingen. Han skaffer seg ikke venner før han endelig!blir kjent med Peder og!Vivian. Han blir lykkelig for første gang,!men det er likevel for sent. Han får sine første venner i en!periode av livet hvor han burde få!sin første kjæreste. Dette går altså helt feil. Barnums og!Vivians ekteskap!er langt fra lykkelig.

 

Romanen heter ”Halvbroren”,!så det skal frem allerede i!tittelen at forholdet mellom Barnum og Fred!er viktig. Selv om Fred er en streifer,!rebell og ”uskikkelig” gutt,!er det tydelig at han også elsker!hele familien sin veldig høyt,!med unntak av Arnold, selvfølgelig,!som han dreper med en diskos. Barnum er redd for!å skuffe Fred, og Fred vil gjerne!ta seg av Barnum.

 

Fred kan karakteriseres som en!person som er gatesmart. Han streifer!som sagt rundt omkring i gatene og står for den!”mørke” siden av boken. Han truer riktignok!med å drepe Arnold flere ganger,!og gjør det tilslutt med!en diskos. Det omtales i boken!som en ulykke, men det er lite troverdig. Til tross for dette!kan vi til tider skimte at Fred er smart!og!bærer på mye kjærlighet. Med alle faktorene!som spiller inn i Barnums liv er det ikke rart!han blir relativt ødelagt.!Han virrer frem og tilbake og kommer!egentlig ingen vei. Han føler!seg alltid mislykket ettersom!verken Fred og moren er ikke helt fornøyd med han. Det at han ikke klarer å se at han er elsket er også et stort problem for Barnum.

 

”Skal jeg drepe faren din for deg, Barnum?” Nevner Fred gjentatte ganger i boken.

 

Kim

I Beatles handler hovedsakelig historien om 4 gutter. Av de 4 er det Kim Karlsen, som også kan bli kalt for Paul McCartney, som er hovedpersonen. Kim forteller hele historien i jeg-person. Han bor med sin mor og bankfaren. Kim er enebarn noe gjør at foreldrene setter ekstra mye fokus på han. Dette kan føre til at Kim er uenig med foreldrene. Han gjør det bra på skolen, noe foreldrene liker ganske godt. Han trives men har mer interesse i Beatles og jenter. Dagene går utpå å høre på Beatles med kompisene hans, eller samle på bilmerker og være redd for Granatmannen. Beatles styrer livet til Kim. Forbildet hans er McCartney, og han vil være som han. Kim er en grei gutt, og støtter alltid kameratene hans hvis noen tuller med dem. Han er ikke så veldig tøff fordi han som oftest trekker seg unna en utfordring. Han er veldig livlig og glad. Han lar følelsene sine gå utover alkoholen hver gang noe går dårlig i livet hans, spesielt når det kommer til kjærligheten.

Den første kjærligheten hans er Nina, og er den første jenta som blir sammen med en i gjengen dems. Det varer i ca. 1 år før hun flytter til København pga. faren. Kim tar en tur ned dit, men oppdager at hun har fått seg en, dansk kjæreste og blir knust. På danskebåten hjem opplever vi han som full for første gang, og han er ikke den tryggeste av alle. Den neste kvinnen i livet hans er Cecilie, en ganske fin og søt dame fra Oslos vestkant, og noen ganger lurer man på hva som var grunnen til at hun ble sammen med Kim. Det går ikke helt lett mellom de to, men de holder sammen i en god stund. Det er en dårlig ende når Nina kommer på besøk fra Danmark, og gir Kim en klem akkurat i det Cecilie bestemmer seg for å fikse opp med Kim etter en krangel.

 

Tiden går og Kim føler at han ikke passer inn noe sted. Han ender opp på Gaustad sykehus for mentalt ustabile personer. Da Kim var yngre, var Gaustad sykehus stedet han fryktet mest. En dag er han på tur med sinnssykehuset, og møter på Jensenius. Dette var naboen hans før, og han hjalp Kim med sin sangkarriere.

 

En av de gode sidene til Kim er at han tar avstand fra all narkotika. Han er veldig glad i øl, men narkotika er ett ikke-tema. Dette er nok pga. det store misbruket til Seb, men også fordi moren hele tiden maser på han om å aldri prøve det.

 

Sammenligning

 

I Halvbroren har LSC valgt at hovedpersonen skal være litt stakkarslig. Dette kan kanskje være fordi vi skal ha enda mer sympati for Barnum. Han er tilbaketrukket, kortvokst og ganske sjenert. Han ender opp som en egoistisk alkoholiker.

Det LSC prøver å bevise oss er at oppveksten er det som skaper og former identiteten og væremåten til et menneske. Barnum ville f.eks. vært en annen person om Fred ikke hadde vært en del av livet hans.

 

Hvis vi går over til Kim kan vi se at moren og faren gjentatte ganger maser på han angående jenter, hår og narkotika. Dette gjør at han blir ganske opprørsk ovenfor foreldrene sine. Han vil ikke klippe håret sitt, og han forteller nesten aldri om jentene sine, men en ting han klarer er å ta avstand fra narkotika. Det har også, som nevnt tidligere, noe å gjøre med at Seb misbruker narkotika i en vesentlig stor grad.

 

Kim får i likhet med Barnum ganske mange problemer. Han blir psykisk syk og blir innlagt på mentalsykehus. I boken kommer det frem at Kim sliter med å ta vare på personer rundt seg og seg selv. Det eneste som holder Kim stabil er at gjengen hennes er samlet og musikken til Beatles. Det er nemlig det som redder Kim fra mentalsykehuset og det er det som påvirker oppveksten og hele livet hans på den sterkeste måten gjennom hele boken. Jeg mener at det er dette som redder han fra å ikke havne helt nede og å være ustabil.

 

Avslutning

 

Konklusjon

 

Det jeg vil få frem er at livet alltid forandres. Det er alltid nye faktorer som kan virke inn hele tiden for hva som kommer til å skje videre i livet. Kim trodde aldri at den dagen han møtte de gærne folkene fra Gautad, at han skulle ende opp der. Eller så har vi Barnum som prøver ut alkohol som en 13 åring og senere i livet blir en alkoholiker. Tiden går altfor fort, og man vet aldri plutselig er du en helt annen person enn den du trodde du var.

 

Kort fortalt så handler disse to bøkene om to personer som starter som snille, og ordentlige gutter, men det de ikke vet er at de går mot et mål som kan være mye verre enn det de først tror. Barnum ender opp som en alkoholiker, og Kim havner på et sinnssykehus. Kim kommer seg nok ut derfra, men det er ikke det jeg vil frem til. Disse guttene forandrer seg raskt, men det fortsatt så er det vanskelig å oppfatte det fra sidelinjen. De er tilfeldig i mål uten at du forsto eller skjønte hvordan det gikk.

 

Lars Saabye Christensen har tatt med meg på en god opplevelse hvor han prøver å si at et mennesket alltid er i evolusjon. Han sier også at et menneske kan bli helt ødelagt ved feil behandling eller ingen behandling. Oppveksten skaper hver enkelt av oss vår identitet og hvordan vi velger å behandle andre rundt oss. Dette er to bøker som bør leses av foreldre som er usikre på hvordan de skal oppdra barna sine, og hva de skal gjøre når de skal forholde seg til forskjellige problemer, og komplikasjoner.

 

Refleksjon

Jeg har ved å lese og skrive om disse bøkene lært ganske  mye. Det som fikk meg til å gå dypt inn i boken er at jeg kjenner meg selv igjen her og jeg forstår det LSC prøver å fortelle. Oppveksten til guttene kjenner jeg meg igjen i det gjelder noen av hendelsene også, og det er fantastisk hvordan LSC får frem helhetsfølelsen!rundt oppveksten.

 

Når jeg først startet på denne oppgaven trodde jeg aldri jeg skulle klare å analysere disse 2 bøkene opp mot hverandre. Det var to lange bøker og det så ganske komplisert ut. Det var vanskeligere sagt enn gjort, fordi dette er to utrolige bøker. Det at jeg fokuserte på oppvekst å prøvde å leve meg inn i rollen som hovedpersonene gjorde at jeg ble godt kjent med dem og derfor ble det enklere å analysere det her og komme med løsninger.

 

Jeg tror helt ærlig at jeg ikke kommer til å sette meg ned å skrive 9 sider om to bøker igjen og veie dem opp mot hverandre, men jeg ser tilbake på prosessen som en god opplevelse og jeg har fått erfaring som jeg kommer til å ta med meg videre i livet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KILDER:

 

- Christensen, Lars Saabye: Beatles. J. W. Cappelens Forlag 1984.

- Christensen, Lars Saabye: Halvbroren. J. W. Cappelens Forlag 2001

- https://www.theguardian.com/books/2003/may/24/featuresreviews.guardianreview10

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...