Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Minihus på hjul


L.Smevik

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Etter min husk:

Sålenge du flytter den 1.5 meter hvert andre år så er den ikke fast og ingen kan legge seg opp i hvor lenge den står parkert.

 

Vann kan du koble med slange de siste par meter så tilkoblingen kan justeres. Godt med isolasjon, varmeledning eller tappekran og kuleventil til vinteren.. Avløp er enkelt å justere såsant du har fall nok fot en kum. Tilkobling til støm kan du også legge opp slik at du kan justere.

Endret av Invader Zim
Lenke til kommentar

Du må spør kommunen. De fleste kommunene i Norge vil karakterisere det som et hus. Og da slår alle krav inn. Minihuset er ikke midlertidig å regne om det står lenger enn 2 måneder. Hjulene er ikke der for at minuhuset skal kjøres frem og tilbake et sted, men fungerer mer som "pilarer eller bæring" for minihuset.

 

For å ta et annet eksempel. Du kan la campingvognen din stå i hagen, men du kan ikke bo i den der den står. Mye av dette har med sikkerhet å gjøre. Brannvesenet skal vite hvor alle boenheter er i tilfelle brann. Det er også viktig å sikre at ikke spekulanter driver å leier ut "hus" på 10 kvadrat uten isolasjon og nødvendige funksjoner. 

 

Minihus ser ut til å komme mer og mer av, men regelverket vårt sier at alle rom for beboelse skal tilfredstille kravene i byggteknisk forskrift og plan- og bygningsloven.

 

Husk også og sjekk reguleringsplanen.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Så lenge den er flyttbar og du flytter på den så er den ikke en fast installasjon.

 

Jeg regner med at produsentene forholder seg til minimumskravene for bygning og at det derfor ikke i utgangspunktet skulle være behov for å ikke søke kommunen om midlertidig plassering, men man man allikevel omgå dette ved å flytte den ofte nok. Hver 2 mnd i værste fall.

 

Det vil selvfølgelig være mulig å ta rettslige skritt om hvorvidt du har til hensikt å ha den stående permanent, men det vil usåfall bli opp til andre å bevise at du har en annen hensikt enn den du selv mener.

Lenke til kommentar

Nei, du kan ikke omgå reglene ved å flytte på den hver andre måned eller annet hvert år.

 

Departementet har kommet med tolkningsuttalelse når det gjelder dette som sier:

 

Et annet relevant moment vil være regelmessigheten av tiltaket. Dersom tiltaket plasseres på eiendommen regelmessig hvert år, eller det regelmessig sendes ny søknad etter pbl. § 20-2 bokstav c, kan det ikke utelukkes at en vurdering må ha som konklusjon at tiltaket i realiteten må anses som “varig” og således ikke omfattes av bestemmelsen, se bl.a. rundskriv H-09/05. Plan- og bygningslovens § 85, Båt på land og hus på vann punkt 4.1.

 

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/-20-1-bokstav-j-og--20-2-bokstav-c---Tilbakemelding-pa-henvendelse-om-midlertidig-bygning-konstruksjon-eller-anlegg/id2008989/ 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Nei, du kan ikke omgå reglene ved å flytte på den hver andre måned eller annet hvert år.

 

Departementet har kommet med tolkningsuttalelse når det gjelder dette som sier:

 

Et annet relevant moment vil være regelmessigheten av tiltaket. Dersom tiltaket plasseres på eiendommen regelmessig hvert år, eller det regelmessig sendes ny søknad etter pbl. § 20-2 bokstav c, kan det ikke utelukkes at en vurdering må ha som konklusjon at tiltaket i realiteten må anses som “varig” og således ikke omfattes av bestemmelsen, se bl.a. rundskriv H-09/05. Plan- og bygningslovens § 85, Båt på land og hus på vann punkt 4.1.

 

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/-20-1-bokstav-j-og--20-2-bokstav-c---Tilbakemelding-pa-henvendelse-om-midlertidig-bygning-konstruksjon-eller-anlegg/id2008989/

Det ser ut til at du har rett, men det vil allikevel være opp til den som anmelder forholdet å påvise at man bruker vognen i strid med regelverket. Jeg kan aldri se for meg at noen skal ta seg bryderiet med å følge opp en slik sak med mindre det er midt i en større by eller man har en pågående nabokrig.

 

Hadde det vært for min egen del så hadde jeg tatt steg for å demonstrere at den ikke er i bruk med mindre den er i bruk. Det fremstår for meg som at dette er vurderingssaker og jeg hadde nok dratt denne langt da det virker fullstendig urimelig at noen andre skal kunne bestemme hva du skal få ha parkert på egen tomt.

Lenke til kommentar

En ekstra boenhet på din eiendom kan ha en del å si både for naboene dine og kommunen du bor i. Det er ikke sikkert kapasiteten på vann og avløp er tilstrekkelig for en ekstra boenhet. Dette kan gå på bekostning av naboene dine. Kanskje kommunen har eiendomsskatt, som du slipper unna? Hva skjer om det brenner i dette huset? Det er også krav til uteoppholdsarealer for hver boenhet.

 

Du skriver at det er urimelig at noen andre skal kunne bestemme hva du skal få ha parkert på egen tomt. Det er det ikke. Det motsatte er anarki. Tenk om naboene dine starter med båtopplag og bilopphuggeri? Eller kanskje et avfallsmottak? 

 

Det finnes en bok som heter "mitt hus er din utsikt". Det er det mange ikke tenker over. I tillegg til at det er ingen som eier en bolig for evig tid. Eiendommen din kommer til å overtas av andre i fremtiden. 

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Da må det vel være næring som er regulert på andre måter. Det er nok helt sikkert viktig å merke seg at kommuner kan være svært forskjellige når de behandler "visuelle kvaliteter", som du er inne på.

 

Bottom line er at dette i utgangspunktet må søkes om, som du har poengtert, og man kan gjøre det på eget initiativ med den risiko det innebærer - dvs noen kan melde fra, men da må også overformynderiet kunne påvise at du bryter reglene. Jeg kan ikke tolke dette på noen annen måte enn at det må være svært lite sannsynlig at noen henger seg opp i dette avhengig av bosted og hvorvidt man har naboer som er troende til å lage krig.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...