Gå til innhold

Studere


Baardsen

Anbefalte innlegg

Jeg har nå rundet 50 og jobbet i mange år men også gått endel på videregående. Seilt til sjøs har jeg gjort og jobbet som tekniker innen maskin. Jeg har nå fått god økonomi og planlegger/har lyst til å studere pedagogikk. Hvordan går en frem for å søke på et studie? Kan en få stipend og lån som andre? Takker for svar.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ja du kan få stipend og lån, men avhengig av kva du har i formue/inntekt så vil du kunne få mindre av studiestøtta som stipend.

 

I tillegg så er det slik at du for kvart år etter fylte 45 du blir ferdig så får du redusert studiestøtte. Hensikta med dette er at lånekassen har ein policy på at alle skal kunne betale ned studielånet sitt før fylte 65 år.

For kvart år etter fylte 45 blir maks lånebeløp redusert med 1/20 del, maks gjeld du kan ha i lånekassa er 500 000 kr.

 

Så om du som 50 åring søker deg inn på ei treårig utdanning til neste haust, så vil du være 53 år den våren du er ferdig. Då blir maks lånebeløp: 500 000 kr x (11/20) = 275 000 kr.

 

Dette betyr at den einaste hindringa for å ta utdanning i voksen alder er at du kan måtte rekne med å spe på med litt eigenkapital eller jobbing på si dersom du må flytte og leige hybel. Dersom du kan bu heime i nedbetalt eller nesten nedbetalt hus så burde lånebeleøpet være godt dekkande.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+921324

Om det er læreryrket du tar sikte på og jobb i videregående skole, kan jeg leite opp noe informasjon! PPUY (Praktisk-pedagogisk utdanning yrkesfag) tar ett år. Noen studiesteder krever ikke fagbrev engang, men tar inn folk med såkalt realkompetanse. Solid, gammaldags arbeidserfaring! Gode greier.

Det er ikke uvanlig at arbeidserfarne folk tar yrkesfaglig lærerutdanning! Dere har mange ressurser som er sårt trengt i samfunnet, og det er flott at dere kan lære folk det dere kan. Som du sikkert vet, plukker en gjerne opp mer over et langt liv med arbeid enn tre år på studiebenken.

Her et sitater fra Nord universitet. De har avdelinger flere steder i landet, ikke bare i Nordland. De skriver følgende om opptakskrav (PPUY):
 

 1) Fullført treårig relevant profesjonsrettet bachelorgrad og minimum to års relevant yrkespraksis.
 

2) Fag-/svennebrev eller annen fullført treårig yrkesutdanning på videregående nivå, generell studiekompetanse, to års relevant yrkesteoretisk utdanning utover videregående opplærings nivå og fire års yrkespraksis.
 

Nord universitet kan vurdere opptak på grunnlag av realkompetanse.


Sitatet over er fra 2016, men tror det er gjeldende enda. Du sparer vanvittig mye tid og penger om du kvalifiserer deg for PPUY, fremfor å begynne på en femårig lærerutdanning.
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+921324

Hmm... Gjorde litt research, fant en nyere info-side på Nord.no. De hadde oppdatert opptakskravene så det ut som. Har skrevet og spurt dem om ikke realkompetanse vektlegges like mye som før. Det kan altså se ut som en trenger avlagt fagprøve, men jeg er ikke helt sikker på dette. Venter på svar fra uni.

Lenke til kommentar
Gjest Slettet+921324

Hei igjen, Baardsen! Nå har jeg fått svar fra Nord uni. Jeg fikk et sitat om et opptaksalternativ: Utdanningsinstitusjonene vurderer opptak på grunnlag av realkompetanse.

Videre skriver korrespondenten at Nord uni har muligheten til å ta en "faglig vurdering av det søkeren kan dokumentere å ha gjort", herunder konkret yrkeserfaring, eventuell utdanning og kursing. Alt må kunne dokumenteres, for å vise at søkeren oppfyller kravene til fagplanen - Du må altså vise at du har forutsetninger for å undervise i det faget du søker opptak til. PPUY er en studieretning, men det er jo svært mange linjer å velge i mellom.






 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...