Gå til innhold

Ferskpresset eplejuice lagring på glassflaske


Taurean

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ei flaske kan ikke sprenge noe som helst. Å få den til selv å sprenges, er heller ikke så enkelt, spesielt om en holder seg til spontangjæring av ren eplesaft. Det vet alle som har forsøkt å lage sider. Derimot mugg, det er meget enkelt! Så det er mugg du får om du oppbevarer eplesaft noen dager uten å tilsette konserveringsmiddel.

Lenke til kommentar

Den vil ikke sprenge men den vil begynne å gjære over tid. I løpet av et par uker vil nok smaken endre seg. Over enda lenger tid til den nok begynne å bruse litt og få en øllete smak. Så lenge du åpner den en gang i uka og flaska er tenkt for oppbevaring og ikke for å helle vann går det helt fint.

Lenke til kommentar

Ei flaske kan ikke sprenge noe som helst. Å få den til selv å sprenges, er heller ikke så enkelt, spesielt om en holder seg til spontangjæring av ren eplesaft. Det vet alle som har forsøkt å lage sider. Derimot mugg, det er meget enkelt! Så det er mugg du får om du oppbevarer eplesaft noen dager uten å tilsette konserveringsmiddel.

Ja jeg tenkte hvis den skulle begynne å gjære eller noe annet rart som jeg burde tenkt på men som er umulig for vanlige folk å finne ut av.

 

"Ikke så enkelt", betyr det at det er en sjans?

 

Takk for tipset om mugg. Er veldig nøye med hygienen, og har mest om å skvise litt sitronjuice i flaska før eplejuicen, men har ikke gjort det, og det tipset fikk jeg som anbefaling for å få en klarere farge, og ikke for konservering. Men det kan hende man bruker andre ting til konservering.

 

Den vil ikke sprenge men den vil begynne å gjære over tid. I løpet av et par uker vil nok smaken endre seg. Over enda lenger tid til den nok begynne å bruse litt og få en øllete smak. Så lenge du åpner den en gang i uka og flaska er tenkt for oppbevaring og ikke for å helle vann går det helt fint.

Ok! Lagrer noe i plastbokser i fryseren, og noen i plastflasker i kjøleskapet. De blir brukt etter 3-4 dager i kjøleskap, så da blir vel ikke gjæring et problem. Har gått over til plastflasker, fordi glassflasker nå rengjøres og det tar tid å gjøre skikkelig.

Lenke til kommentar

Så lenge du er nøye med hygienen og oppbevaring så kan juice stå på flaske i lang tid utan problem.

 

Ved å oppbevare juicen kaldt så vil du holde eventuell gjæring i sjakk.

 

Ein ting som du bør gjere før langtidsoppbevaring er å påsjå at det er minst mulig luft i flaska.

Ved å fylle flaska heilt opp så er det for lite oksygen igjen til at ein får særleg merkbar gjæring.

Alternativt kan du gjere det heilt omvendt, ved å legge til rette for litt naturleg gjæring ved å la det være nok plass i flaska til at karbondioksiden som blir utvikla ved gjæring får plass i flaska. Det å la juicen gjære seg litt slik at du oppnår ein lav alkoholprosent vil være svært positivt for holdbarheita, då sjølv berre litt alkohol vil bidra til å drepe anna gjærsopp.

 

Eit tredje tips er å pasteurisere juicen ved å varme den opp til ca 80 grader og deretter kjøle den raskt ned igjen. Då drep du eventuelle gjær som naturleg befinner seg i juicen. Når du då tapper juicen over på ei flaske som er grundig reingjort (utan gjærsporar frå lufta) så vil ikkje juicen kunne gjære. Ei slik behandling vil påvirke smaken litt, men vil samtidig gi langt betre holdbarheit. Det er akkurat same prinisppet som gjer at tradisjonell saft som blir laga ved å koke bær har lang holdbarheit.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Takker for råd, Avatar!

 

Erfaringen ble at det er helt mulig å lagre på glassflasker. Fryste ikke ned i glass, men i plastbokser. Fylte helt opp.

 

Hvis jeg lagret i kjøleskap i glass, så holdt kvaliteten seg bra i ca 2 dager. Så begynte den å smake litt tam og bittelitt sur. Men fremdeles drikkelig. Etter 3-4 dager begynte det å smake vél surt for min smak.

 

De fryste litersboksene har sin unike fordel ved at hvis man tar dem opp, lar de tine litt i romtemperatur først, og dermed setter dem i kjøleskap, så tiner juicen veldig sakte og bevarer ferskheten lenge.

 

Ett problem med å fryse slik er at aromastoffene synker til bunns før frysing, sånn at det første som tiner blir litt tynnere og tammere i smaken, og det siste blir vèl kraftfullt. Det var i hvert fall min erfaring. Det kan kanskje ha noe med fryse- og tineeffekten å gjøre i stedet.

 

Så erfaringen blir at hvis man skal lagre ferskpresset juice, lagre de i små beholdere, maks en halvliter, siden ferskheten fort forringes. Ellers er det en genial måte å ordne billig eller gratis høykvalitets fruktjuice.

 

Presset pærer også. Det var litt annerledes, det ble mer lignende en puré enn juice. Men absolutt drikkelig og svært søtt. Ett 2 dl glass holder lenge til et måltid. Hvis man bælmer det blir man fort uggen og søt-kvalm i magen ^^

Endret av Taurean
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...