Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Husleiekontrakt eller samboerkontrakt


TheNarsissist

Anbefalte innlegg

Hei,

 

Jeg og samboer har bodd sammen i min leilighet i 4 år. I aug flytter jeg to år til Bergen pga master, og samboer blir da boende i leiligheten min. Hittill har hun betalt 50% av fellesutgiftene som består av renter, fellesutgifter til borettslag, tv/internett, strøm og forsikring. Jeg kan åpenbart ikke betale for to bosteder så vi har blitt enige om at hun tar seg av alle de allerede nevnte utgiftene, pluss at hun betaler 3000 kr ekstra i mnd slik at jeg får litt romsligere økonomi under studiene. Tanken er da at hun kjøper seg inn med disse pengene og at januar 2019 og 2020 tar vi en verdivurdering for å regne ut eierandelen hennes. Dersom forholdet på noe tidspunkt skulle ta slutt, vil vi avtale at jeg har på meg til aug 2020 (etter master) med å kjøpe henne ut igjen. (slik at jeg plutselig ikke må selge fordi jeg ikke får tak i f.eks. 40 000 som hun da har betalt sålangt).

 

Til tross for at jeg kunne leid den ut for mer på markedet og ikke mistet noen eierandel, synes jeg det er en OK deal da jeg kan være hjemme med hun i ferier og på besøk, noe som ikke er en selvfølge om hun flytter i kollektiv. I tillegg er mer safe at hun bor der enn noen fremmede.  

 

Så det jeg lurer på er hvordan vi skal avtale dette. Regner med at en husleiekontrakt ikke vil være nok? Og ja, jeg vurderer sterkt å kontakte en advokat.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Vel, dette er jo ikke et husleieforhold, så å prøve å bolte dette på en husleiekontrakt vil være ganske vanskelig.

 

Dette er i praksis en samboerkontrakt som også regulerer opsjoner på eiendomsrett. Det er jo noen problemstillinger som bør drøftes her, typisk verdien av hennes innskudd over tid.

 

La oss si at hun skyter inn 3000,- kr i ti måneder, fra 1.1.19 til 1.10.19, og så flytter hun ut og slutter å betale. Dere slår opp seks måneder etter dette, 1.4.20. Hvilken verdi skal hun kjøpes ut med?

 

- Nominell verdi (30 000 kr)? Da gir hun deg basically et rentefritt lån.

- Verdi justert for boligprisøkning? Da gir du henne i praksis verdien av en eierandel.

- En mellomløsning (f.eks. verdi justert for bankrente, justert for inflasjon, eller justert for økningen i et gitt indeksfond)...

 

La oss i stedet si at dere blir sammen igjen etter seks måneder, 1.4.20, og hun fortsetter å betale til du er ferdig med mastergrad 1.9.20. Hun skal nå kjøpe seg inn, og dere henter en boligtakst.

 

Skal hun kjøpe seg inn med nominell innskuddverdi per 1.9.20? Verdi justert for prisøkning? Etc.

Lenke til kommentar

Hei Krikkert, takk for tilbakemelding. Ser at det kanskje er best å ta dette med en advokat, hadde også vært greit med en objektiv vurdering rundt hele problemstillingen. Noen ide om hvor mange timer en advokat ville tatt for noe sånt, vet du evt om noen passende advokatkontorer i Oslo som kan være passende?

Lenke til kommentar

En objektiv vurdering fra en lekmann er at dette virker utrolig detaljstyrt og tungvindt. Er dette et økonomisk samboerskap ? Eller er det kjærlighet og kids (i framtiden) inne i bildet ? Hvordan har du tenkt å få ungen(e) ned på et regneark ? Vurderer du advokat da også ?

 

I mitt personlige tilfelle så stiller jeg med leilighet og betaler alle regninger. Hun bidrar med dill og dall og holder orden i leiligheten. Dette går i mitt tilfelle fordi jeg har romslig økonomi. Jeg skjønner at det ikke er like enkelt for alle. Og den tapende part er i utgangspunktet min samboer siden hun ikke har eierskap i leiligheten. Dette har jeg ordnet bl.a. ved at jeg har betalt for et rimelig hus som er 100% hennes uten å utbrodere det noe mer.

 

Mitt råd til deg er å gjøre det så enkelt som mulig. Å blande advokat inn i dette ser jeg ikke hensikten med om du ikke er egoist av rang og skal sørge for at din samboer ikke får en krone mer enn hun (etter din mening) har fortjent etter å ha holdt ut med deg i x-antall år.

 

1) Lag en plan for den daglige økonomien. Her er det ofte hensiktsmessig at dere har 3 bank-kontoer. En privat hver og en felles. Alle regninger betales fra felles-kontoen. Hvor mye dere spytter inn i felleskontoen hver måneder er opp til dere. Noen velger å betale inn likt, mens andre tar høyde for lønnsforskjeller og betaler inn avhengig av hvor mye man tjener.

 

2) Lag en plan for hvordan hun får eierskap i leiligheten. La oss si at hun f.eks. får 5% av leiligheten hvert år i 10 år. Hvordan dette skal kompenseres klarer dere fint å finne ut av. Det er ikke alt som kan regnes i kroner og ører. Hvem er det f.eks. som holder rent i leiligheten ? Hvem lager middag ? Hvem sørger for at kjøleskapet er fullt ?

 

3) Den dager det kommer en unge til verden kan du drite i alle avtaler. Det eneste som gjelder da er å ha et budsjett og kontroll over inntekter og faste utgifter. Om det eventuelt blir noe til overs så kan du vinke farvel til dette de neste 20+ årene.

 

Ellers finner du kanskje noen tips her:

https://www.advokatenhjelperdeg.no/jus-artikler/slik-skriver-du-samboeravtale/

 

https://www.advokatenhjelperdeg.no/emne/kjope-seg-inn-i-bolig/

 

https://www.dnbeiendom.no/altombolig/kjop-og-salg/boligokonomi/boliglan/jeg-vil-kjope-meg-inn-i-samboerens-leilighet.---hvordan-gar-vi-fram/

 

Lykke til!

Endret av Illus
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...