Gå til innhold

Lage bedre kjøling til stereoanlegg i benken


Anbefalte innlegg

Tidligere hadde jeg to 120mm USB vifter i reolen hvor stereoanlegget stod for å kjøle det ned og dermed forlenge levetiden. Disse kjørte på maks hele tiden da jeg hadde koblet de til en mobillader som gav maks strøm hele tiden. Dette medførte irriterende sus fra viftene. Via litt tilfeldigheter kom jeg over en leverandør via Komplett (VFI home) som leverer diverse løsninger for å kjøle ned stereobenker. Jeg bestilte det på formiddagen tirsdag og kunne hente det på postkontoret på vei til jobb onsdag så her er det snakk om superrask levering.

 

Alle produktene er forklart i videoen under og har USB-kontakt. Dette gjør at du kan koble de rett i en lader eller kontrollerne som er nevnt under. På alle viftene følger det med en "kontrollerenhet" som gir mulighet for å justere hastigheten på viftene. Produktene er som følger:

  • AV Infinity controllere. Disse kan brukes for å kontrollere hastighet på tilkoblete vifter samt overvåke temperaturer i stereobenken. Det kan kobles flere vifter til disse kontrollerne via USB. 
  • AC multifan som er stillegående vifter som kan legges rett oppå forsterker eller whatever for å blåse kalt luft rett ned i aparaturet. Denne kobles til via USB.
  • Aircom. Dette er produkter som ser ut som noe ala en CD-spiller og blåser luft enten ut av kabinettet bakover (S8 / T8), oppover (S9 / T9) eller ut på forsiden (S10 / T10), så velg modell ut ifra hvor du vil ha luften ut av reolen din. T-serien har et LCD-panel på forsiden hvor en kan se konfigurasjonen på enheten. S-serienhar ikke dette LCD-panelet.
  • Airplate er skapvifter i kabinett og her får du alt fra en til tre vifter i samme "kabinett". Fordelen med denne løsningen er at de reduserer støyen kontra hva du får på de standalone viftene uten kabinett. Disse er også bedre egnet til å monteres inn i stereobenken din, for eksempel i bakplaten, en av sideveggen eller i bunnhyllen, for å få blåst inn kald luft eller blåse ut varm luft. Det er mulig å skru fra hverandre disse kabinettene og snu viftene alt avhengig av hvordan du vil ha det. I esken følger det med en mal som du kan bruke til å tegne opp hullet til viftene. Det følger med maskinskruer til å feste herligheten og det er merket på malen hvor disse hullene skal være også. Ikke langt fra USB-kontakten sitter det en bryter som kan brukes til å regulere hastigheten på viftene hvis du ikke skal bruke en av de overnevnte kontrollerne. I tillegg til muligheten for å skru viftene helt av er det tre forskjellige hatigheter.


https://www.youtube.com/watch?v=Q-EhpwccIRE

 
Jeg har kjøpt en Airplate S5 dobbel USB skapvifte 8. Innholdet i pakken er på bildet under. Boksen til viftene er tung og solid konstruksjon. Malen som følger med ser du kanskje lidd dårlig men den ligger på forsiden av viftene. 

post-1713-0-34925900-1531949192_thumb.jpg

 

Jeg har en Liatorp skjenk fra Ikea som jeg har stereoanlegget i og ettersom jeg ikke har fått tak i noen ekstra bakplate har jeg gått for den enkle løsningen ved å installere skapviften i hullet jeg hadde til de to overnevnte 120mm viftene. Det vil si at viftene er integrert i hyllen som er overstereoanlegget og blåser kalt luft i bakkant av stereoanlegget. Den varme luften forsvinner ut på siden av stereoanlegget eller via hullene hvor kablene går ut på baksiden. Jeg har sett Maxbo og tilsvarende butikker har plater som jeg kan kappe til og male og sette inn som bakplate men det har jeg ikke giddet enda. Det er kanskje ikke verdens mest elegante løsning men er ser ikke det når en setter i platen men her er hvordan det ser ut med viften montert i hyllen. 

post-1713-0-50205400-1531949662_thumb.jpgpost-1713-0-48626800-1531949975_thumb.jpg

 

Nedenfor ser du hvordan det ser ut med hyllen i skjenken. Viften går i et med hylleplaten så dette er noe en følgelig ikke vil legge merke til uansett hvor en installerer den. 

post-1713-0-20347000-1531950057_thumb.jpg

 

Jeg har satt viftene på maks blåsing og kan så vidt høre det suser fra stereobenken og følgelig er jeg veldig fornøyd med den nye vifteløsningen. Å ha muligheten til å justere hvor mye luft som skal pumpes inn og følgelig kunne begrense lydnivået er noe jeg har ønsket meg hele tiden. 

Endret av ilpostino
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
  • 1 måned senere...

Jeg skjønner ikke hvorfor man på død og liv skal skvise anlegget inn i slike trange plasser uten luft; noe galt med en åpen løsning? Jeg har gjort dette enda enklere; dumpet surround prosessoren oppå 5 kanals Classé effektforsterker som står på gulvet med masse plass rundt. Har aldri noe problem med varme og trenger dermed ingen vifter eller andre kjøleløsninger :)

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg skjønner ikke hvorfor man på død og liv skal skvise anlegget inn i slike trange plasser uten luft; noe galt med en åpen løsning? Jeg har gjort dette enda enklere; dumpet surround prosessoren oppå 5 kanals Classé effektforsterker som står på gulvet med masse plass rundt. Har aldri noe problem med varme og trenger dermed ingen vifter eller andre kjøleløsninger :)

 

Det er i og for seg ikke noe i veien med en mer åpen løsning men jeg har valgt å holde meg til en spesifikk serie møbler for å ha et helhetlig inntrykk hjemme og da ble det med den trange plassen. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...