Gå til innhold

Spare arv i fond?


QualZy

Anbefalte innlegg

Hei. 

 

Arvet en del penger før jeg ble myndig, som til nå har stått i en konto hos fylkesmannen. Disse pengene kommer jeg nå til å få tilgang til, og funderte om jeg skulle spare de i fond. Per dags dato står det ca. 871 000 kr i en 0,8% sparekonto. Om jeg husker riktig er inflasjon på ca. 2% per år, noe som vil si at verdien til arven min synker. 

 

Worth mentioning: Jeg har ved hjelp av sommerjobber og annet max-et vanlig BSU og BSU start, og har også penger utenom dette som kan brukes til å fylle disse i fremtidige år. 

 

Jeg er nettopp ferdig med tre år med VGS, og skal neste år i militæret. Etter dette har jeg planer om å søke utdanning gjennom forsvaret. Hvis jeg kommer inn på utdanning vil det ta 3-4 år, hvor mat og boplass vil være dekket. Tiden med plikttjeneste (2år) er jeg usikker på om noe blir dekket. Kommer jeg ikke inn på utdanning gjennom forsvaret tenker jeg vanlig universitet, med enten bachelor eller master.

 

Grunnen til at jeg nevner dette er pga. at jeg har tenkt å bruke pengene på bolig. Når jeg blir å kjøpe bolig er som nevnt over litt usikkert. Om jeg ikke kommer inn på forsvaret, vil jeg kjøpe bolig om ca. 1 år. Kommer jeg inn vil jeg kanskje gjøre det om 4-5 år. Ut ifra tester (om fond) jeg har tatt om "å tåle å se at det går nedover", vil nok dette spille en rolle, ettersom det kan hende jeg må bruke pengene før antatt, hvor det da vil være ugunstig om pengene da har "lav" verdi, og jeg egentlig burde ha ventet på en oppgang, osv. 

 

Jeg er foreløpig helt ny til fond, og har ganske nylig begynt å lese meg opp. Hovedspørsmålene mine angår bla.:

 

Burde jeg i det hele tatt spare i fond? 

 

Med tanke på min situasjon, hvor mye penger burde jeg spare i fond? 

 

Hvilke fond burde jeg spare i? 

Har sett litt på kombinasjonsfond, men da kommer også spørsmålet om hvor mange % mellom aksje og rente jeg vil ha.

 

Er det noen forskjell hvilken bank jeg kjøper fond gjennom? 

Jeg har foreløpig kun sett på fond gjennom DNB, kan/vil det være mer gunstig å velge en annen bank å kjøpe aksjer gjennom? Eneste grunnen jeg har foreløpig for å bruke DNB er pga. det allerede er min hovedbank, samt at de har appen "spare", som jeg tror kan være greit å kunne følge med på. (Men andre banker har nok lignende tjenester). 

 

Legg gjerne ved annen info dere finner relevant. YouTube videoer, artikler, osv. dere anbefaler om fond tas imot med takk. 

 

Tusen takk på forhånd til alle som tar seg tid til å lese hele posten og svare relevant! :) 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ingen kan love deg gull. Så du må nesten sette deg litt inn i nøyaktig hva du ønsker å spare i selv. Ta noen aktive avgjørelser på det.

 

Fondssparing i aksjefond er i grunn "like" risikofullt som aksjesparing. Med enkelte unntak hvor fondet har annet fokus enn aksjesparing.

 

Grunnen til dette er forpliktelsen som fondsutsteder har satt seg. Føringene for fondet må du for all del sette deg inn i. Dersom et fond har forpliktet seg til å alltid sitte minimum investert med 80 % av sin forvaltede kapital i aksjer, så klarer ikke fondsforvalter på en like effektiv måte å selge seg ut hurtig nok som friere aktører vil kunne gjøre. Forvalter har da kun anledning til å omplassere over på "tryggere" aksjer, og det hjelper dårlig de gangene boblene sprekker.

 

Man bør ikke sette pengene sine i aksjefond med det for øyet å glemme de der i 10 - 30 år. Selvsagt kan du gjøre det, og det kan gå godt, men det kan også gå fryktelig galt. Dessuten så kan det godt hende at å investere i indeksfulgte verdipapirer er like smart.

 

Det kan være sunt å selge seg ut av fondet når du føler det har gått nok måneder i pluss, vente litt, se om det kan synke litt i verdi, så kjøpe seg inn i et annet fond eller i samme fondet en runde til. Utviklingen går sjelden kun i pluss. Også bør du også være langsiktig nok. Det var derfor jeg sa at du bør kjøpe deg inn i ikke altfor lang tid fram, igjen etter at du har tatt profitt. Om du bommer på et fondsskjøp, så vil de ofte kunne gå i pluss igjen, men det kan gå alt i fra måneder til flere år før en og samme fondsforvalter mestrer å møte prisen du kjøpte fondet for også. Det kan slå begge veier. Aktive investorer ville kanskje tatt tapet og satset de resterende pengene i andre verdipapirer (aksjer eller andre ting). For den tålmodige, så kan det kanskje klatre tilbake en dag.

 

Et indeksbasert verdipapir er nødt å følge den børsen, råvaren, valuta, kryptovaluta eller andre ting de forsøker å speile. Siden det er snakk om så mye mye mere aksjer til sammen, så vil du ikke være fullt så sårbar. Det som kan felle deg der, er dersom børsen får et kollaps. Men den vil "garantert" kommer seg igjen etter noen år med tålmodig venting (unntak kan være kryptovaluta som jo også er basert på luftslott og volatilitet - men det er jo dets natur at kan være en utrygg havn).

 

Vær smart å ikke gå i nybegynnerfellen. Du bør diversifisere investeringen din litt. Altså ikke legge alle eggene i samme kurv. Statens pensjonsfond Oljefondet er jo et stjerneeksempel på en veldig diversifisert portefølje.

 

Kan anbefale JPMorgan - US Technology Fund. De har slått mange andre investorer. Også Franklin Technology Fund A. Men, hadde jeg hatt så mye penger som du har, så ville jeg kjøpt andre ting enn kun fond og aksjer. Også bør du lete etter aksjer som du har peiling på.

 

Her på forumet så går det jo mye i technologi, men også mye annet. F.eks. spill. Activision og Take-Two Interactive Software er et par aksjer som har gått meget godt. Enkelte gruveselskap, finansbaserte selskap, forbruksvarebaserte selskap, bioteknologiselskap kan f.eks. gå godt. Bare for å nevne noe. Men ikke alle selskapene i samme bransje kan gå godt samtidig. Det er mye grums i aksjesselskaper også. Og mye corporate actions å sette seg inn i.

 

En annen ting du absolutt bør gjøre er å åpne enten en Aksjesparekonto eller f.eks. en Investeringskonto Zero (et Nordnet produkt). Da slipper du å gjøre så mye på selvangivelsen før du tar ut pengene igjen fra denne samlekontoen. Dersom du derimot åpner en ordinær konto å handle aksjer og fond på, så må du rapportere hver bidige lille transaksjon hvert år på selvangivelsen din (veldig slitsomt om du er aktiv i markedet).

 

Brukergrensesnittene mellom forskjellige banker og mer rendyrkede investeringsgrensesnitt varierer mye. Noen har gode brukergrensenitt, mens andre ser ut som 1980-talls hjemmesider. Nordnet er ikke blant de verste på akkurat det, det kan jeg love deg.

 

Du bør uansett ikke investere i bankinnskudd over lang tid. Det er den dårligste investeringen du kan gjøre.

 

Penger er ment å tape seg ganske mye i verdi over en periode på ca. 40 år. Inflasjonen hjelper deg ikke der. Men om du eier en håndfast ting, enten det er en gullbarre, et kunstverk, en eiendom eller hva det nå enn måtte være, så vil inflasjonen arbeide på din side.

Endret av G
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Se også et par videoer av han her gubben. F.eks. denne video nr 2 og neste nr 3. En øyenåpner. Litt dårlig lydkvalitet men verdt å lytte til:

 

 

 

Se hvor stor suksess asiatere gjerne kan ha i sine investeringer. Sjekk f.eks. hvor mye som eies av asiatere i den kanadiske byen Vancouver (er ganske skremmende mye). I New Zealand så føler vel folk seg heller ikke trygge for asiatiske investorer.

 

Han her asiaten vil også fortelle deg at du ikke kan stole på mannen/dama i banken. De vil ikke nødvendigvis være i stand til å hjelpe så bra med gode investeringsmuligheter. De kan klare det, men de kan også gjøre grove feil. Se bare på de stakkars kommunene som ble anbefalt å investere i "råtne amerikanske boliglån". Det gikk jo ikke akkurat særlig strålende.

 

Begynn å tilegne deg egen kunnskap om gode investeringer. Vanskelig å veilede på hvor du bør begynne, men ikke sitt på baken. Å bli rik består av mye hardt arbeid.

Endret av G
Lenke til kommentar

Godt jobbet med å ha fylt opp BSU og BSU Start allerede, Qualzy!

 

Hvis jeg var i din situasjon ville jeg ha brukt Finansportalen til å finne sparekontoen med best rente, og satt pengene der til framtiden din i Forsvaret var avklart. Det ser ut til at 2,00-2,05 % er det beste nå for kontotyper uten binding (du får høyere hvis du låser pengene i x antall år, men det er ikke noe for deg.) Vær obs på at de med høyest rente ofte er NUF, altså utenlandske banker. Bankenes sikringsfond sikrer ditt innskudd opp til 2 mill. i norske banker, mens i europeiske banker er det 100 000 euro. Det er en ting å ha i bakhodet i hvert fall - hvis du ser på detaljer inne på en bank/kontotype på Finansportalen så er det en link til flere detaljer, der står det info om dette.

 

Ved mer langvarig sparing ville jeg personlig satt pengene i et billig indeksfond som dekker hele verden, typisk KLP AksjeVerden Indeks. Det er en egen fondstråd her på forumet, jeg anbefaler deg å ta en kikk der for å lese litt om forskjeller mellom aktiv og passiv forvaltning, og hvorfor det for de fleste er lurt å velge det billigste alternativet mtp. forvaltningskostnader, dvs. passiv. Ved aktiv forvaltning er det en eller flere forvaltere som prøver å slå markedet ved å finne skjulte skatter blant aksjer, mens passiv forvaltning typisk prøver å følge en indeks for å speile et marked, for KLP-fondet jeg nevnte vil dette være hele verdensmarkedet.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Gjentar:

Penger er ment å tape seg ganske mye i verdi over en periode på ca. 40 år. Inflasjonen hjelper deg ikke der. Men om du eier en håndfast ting, enten det er en gullbarre, et kunstverk, en eiendom eller hva det nå enn måtte være, så vil inflasjonen arbeide på din side.

 

Men la være med å kjøpe gullbarrer på Ebay og andre online-markeder. De er stapfulle av jern eller andre tunge metaller innvendig. Er kun utsiden som skinner i gult metall ;)

 

Han asiateren i videoen ovenfor forteller deg dette.

 

Bankinnskudd er selvsagt en god måte å sikre seg i mot å bruke opp pengene på en dårlig investering eller et dårlig kjøp eller sløsing. Men, det er ingen trygg havn langsiktig. Tverrt i mot så vil verdien egentlig tape seg. Da hjelper det lite om det loves 2,00 - 2,05 % innskuddsrente (småtteri). Hvor mange prosent er inflasjonen på i Norge, bør du spørre deg selv. Let fram svaret så ser du.

 

 

Konsumprisindeksen (KPI) steg med 0,3 prosent fra februar til mars, hvilket gir vekst på 2,2 prosent på årsbasis.

 

Kilde: https://e24.no/makro-og-politikk/inflasjon/norsk-inflasjon-svakere-enn-ventet-i-mars/24306521

Endret av G
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Nordea boligsparekonto. Ca Samme rente som bsu, men du kan sette inn maksbekøp på 300k med en gang.

Om du bor i Oslo området ville jeg vurdert bien sparebank og flyttet bsu dit. Bsu start kan du ha uten å ha hovedbsu I DnB. De har bsu 2.0 også I bien mener jeg.

Endret av Neonex
Lenke til kommentar

Mye fjas her, vær forsiktig med hva du tar av råd herifra.

For langsiktig sparing: globalt indeksfond, fyll opp IPS-konto, BSU osv.

For kortsiktig, fordi du kansje trenger pengene snart: Finn en høyrentekonto og la de stå der i mellomtiden

 

Det kan være sunt å selge seg ut av fondet når du føler det har gått nok måneder i pluss, vente litt, se om det kan synke litt i verdi, så kjøpe seg inn i et annet fond eller i samme fondet en runde til.

Dårlig råd å prøve å "time markedet". Hva om man selger seg ut, ting øker, og så vil kjøpe seg inn igjen? Da betaler man mer for noe man hadde før man solgte.

Ikke gjør dette. Skal du investere i fond, finn et globalt indeksfond. KLP AksjeVerden er allerede nevnt, dt er blant de beste alternativene. Så sett inn pengene, og la de stå. Å trikse med å kjøpe og selge innebærer mye risiko, og ikke en gang de proffe får det til.

 

Vær smart å ikke gå i nybegynnerfellen. Du bør diversifisere investeringen din litt. Altså ikke legge alle eggene i samme kurv. Statens pensjonsfond Oljefondet er jo et stjerneeksempel på en veldig diversifisert portefølje.

Sant. Derfor vi er flere her som anbefaler globale indeksfond. Da er man så diversifisert man kan bli, og med lave kostnader.

Så klart, har man kort horisont bør man ikke putte alt i fond.

 

 

Kan anbefale JPMorgan - US Technology Fund. De har slått mange andre investorer. Også Franklin Technology Fund A. Men, hadde jeg hatt så mye penger som du har, så ville jeg kjøpt andre ting enn kun fond og aksjer. Også bør du lete etter aksjer som du har peiling på.

Du kan ikke anbefale noen å diversifisere, også rett etterpå anbefale spesialiserte nisje-fond. Ikke kjøp disse, det er gambling. Muligens god avkastning så langt, men det kan like godt gå shitty i fremtiden.

Ikke let etter aksjer du har peiling på. Fordi du aldri "vil ha peiling" sammenlignet med de proffe. Å kjøpe enkeltaksjer er risikosport, alle tjener i snitt mer på å bare sette pengene i indeksfond.

 

Penger er ment å tape seg ganske mye i verdi over en periode på ca. 40 år. Inflasjonen hjelper deg ikke der. Men om du eier en håndfast ting, enten det er en gullbarre, et kunstverk, en eiendom eller hva det nå enn måtte være, så vil inflasjonen arbeide på din side.

Indeksfond slår stort sett inflasjonen med god margin. Lettere å kjøpe/selge fondsandeler, enn å kjøpe et maleri og håpe man får solgt det om 30 år. Endret av Matsemann
  • Liker 8
Lenke til kommentar

@Matsemann:

 

Jeg tenker ikke på daytrading. Men at man innimellom på noen månders eller uker, tar ut litt profitt. Sitte en uke på gjerdet og situasjonen har kanskje endret seg. Om du vil så kan du jo blande inn teknisk analyse for å prøve å finne ut av dette. Men la oss si at jeg har sittet på en aksje i f.eks. 2 år og er fornøyd med 200 - 300 % avkastning. Da tar jeg profitt og har egentlig ikke tapt noe. Om jeg så sitter på gjerdet med den risken dette er før jeg kjøper meg inn igjen, eller venter en til tre uker og kjøper noe helt annet som også er verdt å investere i, så tror jeg dette er en sunn praksis.

 

Du kan selvsagt legge inn stop-loss istedetfor. Men da har du jo også solgt deg ut for tidlig etter din analogi. Og du blir tvungen til å ta et valg om å kjøpe deg inn umiddelbart igjen eller stå over å kjøpe seg inn.

 

 

Muligens god avkastning så langt, men det kan like godt gå shitty i fremtiden.

 

Helt enig, og jeg har ingenting å argumentere med i mot det du sier her. Men, jeg har nevnt noe som gikk godt. Det kan godt hende det ble en sånn "ikke kjøp når taxi-sjåførene anbefaler en aksje"-greie. Jeg er ikke taxi-sjåfør. Men det kan godt hende at det jeg anbefalte ikke holder seg inn i framtiden. Godt poeng. Men det betyr ikke at det nisje-fondet ikke kan fortsette inn i himmelen. Selvsagt så er det lite som faktisk fortsetter inn i himmelen.

 

Man bør også kikke på innholdet i fondet. Fondsforvaltere er heller ikke dumme. Så kan hende de har tatt å investert det etter en technologi-indeks istedetfor å kjøpe enkeltaksjer selv. Det vet man ikke om man ikke går i dybden av fondet.

 

Ok, nå skal jeg komme med noe corny. Jeg har selv 53 fond. Hvor jeg ikke har særlig penger på alle samtidig. Dette er fond jeg har hatt siden før finanskrisen en del av dem. Det gir meg en pen oversikt over hva som har båret frukter. Nå har jeg kanskje alt i fra en krone til 10 kroner investert i brorparten av dem. Så jeg har tatt omtrent null risiko. Men har laget meg en historikk på 53 forskjellige fond. Noen av dem er i samme selskap, sånn at f.eks. 8 av fondene er i Fidelity, 10 fond i JP Morgan og så videre der enkelte er enslige fond. Jeg har nevnt de to beste i min liste i det tidligere innlegget mitt. Så jeg vet at statistikken for fondet er solid. Men at det ikke nødvendigvis holder inn i morgendagen. Men det har gått stødig og langsomt oppover. Vi snakker gjerne om 430 % avkastning der omkring.

 

30 av disse fondene har avkastning på under 100 %, og faktisk så har 6 av disse negativ avkastning (tap), som burde være uvanlig i fondssammenheng. Men det skjer. Det er er godt poeng. Så ja indeksfond om man evner å styre seg unna finanskriser :wee:

 

 

Indeksfond slår stort sett inflasjonen med god margin. Lettere å kjøpe/selge fondsandeler, enn å kjøpe et maleri og håpe man får solgt det om 30 år.

 

Ja absolutt. Dersom du ikke har kjøpt deg en Rembrandt, et verk av Munk eller noe annet sykt kjent noe. Men helt enig. Sånn er det jo med de meste eiendeler, med unntak av en del råvarer som jo er mer lettomsettelig. Gull f.eks kan man både eie fysisk eller velge å eie som et råvarepapir på børs. Det samme kan man gjøre med varer som vil råtne/får muggsopp (matvarer) på børs, og likevel komme unna med at du ikke sitter på den "gå ut på dato" risikoen med matvaren.

Endret av G
Lenke til kommentar

Kjøpte en hundrelapp av JP Morgan US Tech-fondet for et par døgn siden. Har steget 2,77 % siden :p

Minus jobben med det at jeg ikke solgte meg ut forut. Så det er ikke sikkert det er snakk om reelle 2,77 % hele summen. Men en hundrelapp slår 1 krone - 10 kroner ganske mye i investert størrelse. Så det har ihvertfall godt bra i pluss for det vil jeg tro.

 

 

De fond som har gått i minus på mitt depot, heter:


East Capital Tyrkia står faktisk i minus 1 krone. Forstå den?? Kanskje det er noe skjult der som jeg ikke har satt meg inn i.
Nå ser jeg at forvaltningsavgiften er 2 % og løpende kostnader er 2,52 %
 

De nedenfor her står bare i null kroner pr. dagens fondskurs.
Morgan Stanley Investment Funds - Latin America Equity Fund A minus 10,83 %
BlackRock Global Funds - World Gold Fund A2 - minus 6,64 %
HSBC Global Investment Funds - Brazil Equity AD minus 6,48 %
JP Morgan Funds - Emerging Europe Equity Fund A minus 0,96 %
HSBC Global Investment Funds Latin America Equity minus 0,71 %

Endret av G
Lenke til kommentar

Bra at du allerede nå har et bevisst forhold til egen økonomi. Du ligger lysår foran jevnaldrende.

 

Jeg tror det er lurt å sette opp en plan, og holde seg til den.

 

Det er mange ting som foregår samtidig, du må planlegge for fremtiden, og prøve å se for deg hvordan livet ditt ser ut om 5 år. Hvilke drømmer og mål har du? Hvor ønsker du å jobbe og bo og hvordan ser boligmarkedet ut der? Ser du for deg at du skal jobbe fram til pensjonsalder eller ønsker du å trappe ned tidligere? Ønsker du å ta risiko med pengene eller er en moderat verdistigning på sparepengene nok? Hvilken sparehorisont har du? Snakker vi 5 år, 10 år, 40 år?

 

Ut i fra de vurderingene du gjør deg må du sette opp noen spare- og investeringsmål i prioritert rekkefølge.

 

Det viktigste er å kvitte seg med dyr gjeld som kredittkort og forbrukslån.

 

Deretter bør du bygge opp en økonomisk buffer på 3-6 måneders utgifter.

 

Så kan du begynne å tenke på egenkapital til bolig. Du må ha minst 15% av boligens kjøpspris i egne midler, og du kan ikke låne mer enn 5 ganger innntekten din.

 

Når du har alt dette kan du tenke på videre sparing og investeringer. Med pengene på sparekonto, selv med topprente, vil pengene tape seg i verdi hvert år. Rentene må du også betale skatt på hvert år.

 

I andre enden av skalaen har du indeksfond, f.eks. KLP AksjeGlobal indeks V. Her har du muligheten for en bedre avkastning, men sparehorisonten bør være minst 10 år, og du har ingen garanti for at pengene ikke taper seg i verdi eller at du får noen verdistigning i det hele tatt.

 

Økonomisk planlegging er veldig individuelt, og det beste du kan gjøre er å sette deg inn i ting selv.

 

Les gjerne økonomiblogger som

 

http://www.finansnerden.no

https://www.mrmoneymustache.com/blog/

https://www.bogleheads.org/wiki/Getting_started

http://www.pengevett.com

https://theescapeartist.me

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Du har ikke veldig lang horisont til å ligge 100% i fond. Hvis du ønsker å ta ned risikoen kan du gradvis kjøpe deg inn i fond det neste året med litt av kapitalen (feks 10-20k per måned) og holde resten på sparekonto. Etter et år vet du bedre hvordan situasjonen din er.

 

Når du kommer inn på utdanning i Forsvaret kan du trappe opp fondsandelen. Oljefondet bruker en 60/40 fordeling, hvor de rebalanserer mellom aksjer og renter når markedet svinger. Dette senker risikoen hvis du skulle være uheldig å trenge pengene når markedet er nede.

 

Hvis du kommer inn og er ferdig med utdanningen kan du også sitte i en billig forsvarsbolig mens du leiter etter eget hus, samtidig som du får spart en stor del av lønna.

Lenke til kommentar

Da kan han vel lete opp aksjer på selskaper som driver med utleiemarkedet, også kan ha trekke ut pluggen smidig uten å måtte ta hensyn til sånne ting som dokumentavgifter på salg av eiendom til staten. Et alternativ dersom eiendomsmarkedet og utleie er det man skulle ha troen på.

 

Ville fortsatt ha diversifisert noe mer enn dette i porteføljen.

Lenke til kommentar

Du har ikke veldig lang horisont til å ligge 100% i fond. Hvis du ønsker å ta ned risikoen kan du gradvis kjøpe deg inn i fond det neste året med litt av kapitalen (feks 10-20k per måned) og holde resten på sparekonto. Etter et år vet du bedre hvordan situasjonen din er.

 

Når du kommer inn på utdanning i Forsvaret kan du trappe opp fondsandelen. Oljefondet bruker en 60/40 fordeling, hvor de rebalanserer mellom aksjer og renter når markedet svinger. Dette senker risikoen hvis du skulle være uheldig å trenge pengene når markedet er nede.

 

Hvis du kommer inn og er ferdig med utdanningen kan du også sitte i en billig forsvarsbolig mens du leiter etter eget hus, samtidig som du får spart en stor del av lønna.

 

Når vet en at det er riktig å gå inn i dette rentemarkedet som privat investor? Dersom dette skulle bli til en mer aktiv forvaltningsdiskusjon, enn kun en kjøp ditt og kjøp datt diskusjon. Får man bedre rente enn hva inflasjon utgjør i det rentemarkedet (jeg har aldri investert der så det er jeg grønn på)?

Endret av G
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...