Gå til innhold

Om du spiller for mye dataspill er du nå offisielt «syk»


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det er bra at en kan få en diagnose på dette. Er nok mange som misbruker dataspill pga underliggende problemer eller at spillene i seg selv trigger noe som en ikke klarer å kontrollere. 

 

Nå er det ikke ille her. Enda. Men ser rundt på artikler og kommentarer ifra spillere som regelrett blir sinte pga WHO har nå klassifisert dette som en diagnose og et problem. Er nok mye unge personer som ikke vet bedre og dessverre voksne som har null kunnskap om psykiske problemer. Og ja det finnes faktisk en hel del av dem forsatt i 2018...

 

Dette er utelukkende en positiv ting. Det betyr at dem som faktisk har problemer kan få bedre hjelp i tiden fremover som retningslinjer i helsevesenet blir bedre til å behandle og hjelpe dem med en slik diagnose. 

 

Det som derimot kan bli et problem eller irritasjons moment fremover er for spesielt yngre spillere. Hvor foreldre vil leke hobby psykologer og erklære at du er syk og må ha hjelp. Når realiteten er at han/hun er bare veldig glad i spill....

  • Liker 3
Lenke til kommentar

 

At folk ikkje greier å ta ansvar for eget liv er ikkje anna enn latskap.

 

Dette utsagnet viser bare hvor lite innsikt du har i psykologiens verden.

Yepp, nett som at ein røyker får vite kor skadelig røyking er men forsatt ikkje evner å slutte. Alt er skadelig viss man overdriver eller ikkje har eit sunt forhold til det. Når foreldre nå kan legge problemet over på helsevesenet framfor å sette grenser/oppdra barna vil det sikkert være til barnets beste, psykologisk sett.

Lenke til kommentar

Bytt ut dataspilling, med f.eks se på TV serier eller kikke på mobilen. Gjelder samme kriterier da også?  :hmm:

Det kan kanskje argumenteres for at dette faller inn under dagens F63.8- eller F63.9-diagnoser.

https://finnkode.ehelse.no/#icd10/0/0/0/2613616

F63.8 Andre spesifiserte vane- og impulsforstyrrelser

Andre typer av vedvarende gjentatt mistilpasset atferd som ikke er sekundær i forhold til en kjent psykisk lidelse, og der det synes som om pasienten gjentatte ganger ikke greier å moststå impulsene til denne atferden. Det foreligger en prodromalfase med spenningsøkning, og følelse av lettelse når handlingen utføres.

Inkl: intermitterende eksplosiv lidelse

 

F63.9 Uspesifisert vane- og impulsforstyrrelse

Endret av L4r5
Lenke til kommentar

Pøh, dette er bare fjas. At folk blir avhengig av alskens tull bare fordi di ikkje greier å vise måtehold burde da ikkje medføre verken diagnose eller rett til å kalle det sjukdom. At folk ikkje greier å ta ansvar for eget liv er ikkje anna enn latskap.

Du kan bytte ut spilling med gamblingavhengighet, nikotinavhengighet, alkoholisme eller sosiale medier. Fellesnevneren er at de alle trigger det kjemiske (lykke)stoffet dopamin. Dopamin tilhører en gruppe bestående av fire stoffer som gjør en person glad (de andre tre kjemikalene er oksitocin, seratonin og endorfin). Hva er så problemet, spør du? Jo, at folk får blant annet glede over suksess og mestringsfølelse som få andre steder som skaper en atmosfære hvor folk føler seg bra (som trigger dopamin). Dopamin i begrenset/balansert mengde er ikke et problem, men for store mengder skaper avhengighet, og det er derfor bra at WHO har trukket inn spilling som en avhengighet, nettopp fordi det innehar mange av de samme symptomene som andre avhengigheter. 

 

At folk ikkje greier å ta ansvar for eget liv er ikkje anna enn latskap.

Sier du det samme til mennesker med spiseforstyrrelser (anorektikere eller ekstremt overvektige)? eller diabetes? eller andre selvpåførte problemer? I mange tilfeller er det like selvpåført som folk som er avhengige av spilling. Der hvor noen mennesker har problemer med for eksempel selvbilde eller andre kroppslige faktorer, så finnes det mennesker som bruker spilling for å slippe unna hverdagslige problemer som fullt ut kan være relatert til psykososiale faktorer. 

 

Og er det snakk om unge under voksen alder, burde normal oppdragelse holdt styr på spillinga om foreldra var sitt ansvar bevisst.

Du har ikke sett på statistikken over alderen til den gjennomsnittlige spilleren. Gjennomsnittsalderen på spillere er ca. 31 år og økende (Kilde 1, kilde 2, kilde 3). Fra kilde 2 kan man blant annet lese:

 

 

«Gamlingene» også

Undersøkelsen, som er foretatt av Internet Advertising Bureau (IAB), viser også at det slett ikke bare er ungdom som holder på med konsoller og PC-spill.
 
Hele 27 prosent av spillerne er over 44 år, en alder som inntil for få år siden ble ansett for å være i pensjonistklassen rent gamingmessig.
 
Det er faktisk flere enn barn og ungdom (folk under 19 år), som utgjør knappe 22 prosent.

Med andre ord, oppdragelse trenger ikke være en faktor i dette. 

 

Kanskje på tide å endre syn på spilling, Maabren? 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Bytt ut dataspilling, med f.eks se på TV serier eller kikke på mobilen. Gjelder samme kriterier da også?  :hmm:

 

Ja. Diagnosen nevner overhode ikke mengden spilling. Den går spesifikt på de tilfellene der spilling medfører en adferd som påvirker dagliglivet negativt. Ved at man for eksempel har problemer med å møte opp på jobb/skole, utsetter eller slutter å forberede seg til time/jobb, slutter å være sosial, eller som i de ekstreme tilfellene legger den sultne babyen i skapet fordi den skriker mens man er på raid i WOW :!:

 

Om TV-titting eller mobilsurfing medfører lignende adferd vil selvsagt også det falle under en avhengighetsforstyrrelse.

Endret av ism_InnleggNO
Lenke til kommentar

@Faller

Sjølvsagt kan folk som sliter med noko anna bruke spilling som eit substitutt, men da blir det og heilt feil å gi di diagnose for spillinga. Å blande inn alskens avhengigheter for å sette di opp som sannhetsvitne for at di som spiller for mykje egentlig er sjuke blir bare tåpelig.

 

Tar man skade av å leve livet som ein vil, er det jaffal ikkje på eget ansvar, sjølvsagt bør man få ein diagnose å henge problema på slik at man slipper å stå til ansvar for egne valg. Latskap er sikkert ein form for sjukdom det og.

 

Alder skal du ikkje henge deg opp i. Alle har fått ei eller anna form for oppdragelse som di har bygd sitt liv vidare på. Fri barneoppdragelse, som hadde sin start på 70-tallet, har sikkert hatt positiv effekt både på måtehold og det å ta ansvar for eget liv.

 

Av di som søker hjelp rundt barn som spiller mykje er det ofte problem med barneoppdragelsen. Såleis syns eg du for enkelt avskrive oppdragelse som faktor.

 

Mulig du er for ung til å ha fått med deg alle gode råd om nett- og spill-vaner di siste 15 åra, men det har lenge vore advart mot følgene av å ikkje sette grenser for barna.

 

Tipper nok at di fleste som får diagnose for spilling er forholdsvis unge + nokre 18-30 åringer som ikkje lærte å ta ansvar for eget liv og forsatt bur heime.

 

Kjem nok ikkje til å endre syn på kor lett mange søker ansvarsfråskrivelse for sine dårlige vaner. :)

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Poenget mitt var at du kom med et ganske bastant uttrykk for at de kun er late og har mangel på oppdragelse, noe som jeg hevder er feil i en del tilfeller og at de heller faller under avhengighet som følge av andre faktorer. 

 

Jeg er uenig at spilling som substitutt blir en feilaktig diagnose. Folk som for eksempel trøstespiser etter traumer får jo diagnoser på matbruk som kan bli til psykologiske eller biologiske problemer (overvekt, diabetiker, og annet). Hvorfor skal ikke samme logikk kunne brukes om spillavhengighet? Ja, bakgrunnen er kanskje at man sliter med noe psykologisk, men det tar ikke vekk det faktum at man kan bli avhengig av spill (blant annet som følge av dopamin som jeg skrev om eller andre faktorer). 

 

Samtidig, disse utfordringene med spilling eksisterte i veldig liten grad gjennom 70- og 80-tallet nettopp på grunn av naturen til spillene. Spill har hatt en voldsom utvikling i form av type spill og interaksjon i dem. Se på interaksjon mellom mennesker i et spill, loot-bokser, mestringsevne. Alle disse bidrar til å trekke en person til et spill. Hvorfor hadde f. eks World of Warcraft så stor suksess? Joda, det var/er et godt spill, men folk finner seg til rette i miljøet med andre mennesker som ikke dømmer dem og de får en helt annen mestringsfølelse enn i det dagligdagse livet. Dette er elementer som ikke var i nærheten av dagens nivå for 15-30 år siden. 

 

Du mener alder ikke spiller noen rolle. Kan du fremlegge noe som understøtter påstanden? Det er flere mennesker over 44 enn det er ungdommer opp til fylte 19 år som spiller. Jeg har ikke funnet noen tall på avhengighet i de forskjellige aldersgruppene, og det er mulig at flere under 20 vil havne i kategorien spilleavhengige, men foreløpig har ingen av oss har noe fakta å komme med. Media har riktignok vært glad i å trekke frem yngre generasjoner, men det betyr ikke automatisk at mennesker på 40+ er bedre stilt. 

 

Det skal sies at jeg ikke er uenig at oppdragelse kan være en faktor, men det kan være så mye annet og derfor syns jeg det blir for enkelt å kun trekke frem det som en overordnet faktor for hvorfor spillavhengighet ikke skal være gykdig som en diagnose. 

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Alle vet at det finnes noen promille av gamere som ikke kan fungere ute i verden. De er rastløse, fraværende, irritable når de er borte fra spilledåsa si. Når dette går ut over deres innsats på jobb, skole eller rett og slett i det sosiale, er det et problem.

Selvfølgelig kan det også være underliggende årsaker i noen tilfeller.

 

EDIT: Tittelen på artikkelen er forøvrig misvisende. Man er ikke syk om man spiller mye. Det er først når det jeg beskrev begynner å manifestere seg.

Endret av gammalerik
Lenke til kommentar

Jeg snakket faktisk med psykologen min om dette i dag. Det er ikke snakk om at man automatisk sykeliggjør en ny gruppe mennesker. Det er mer ment for å kunne sette en diagnose på de som allerede har et sykelig forhold til spilling. Det handler altså om de som allerede har et problem, men at man nå kan sette en diagnosekode på dette spesifikke problemet. Så basically det samme som han et par poster over meg skrev.

Endret av L4r5
Lenke til kommentar
  • 11 måneder senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...