Gå til innhold

ICE har lansert 4G-tale


Gjest Slettet-376f9

Anbefalte innlegg

Gjest Slettet-376f9

Er det noen som vet når ICE kommer til å introdusere VOLTE? Data og SMS går for tiden over ICEs nett, men samtaler settes foreløpig opp over 3G på Telias nett.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-376f9

VOLTE burde være pri 1 for ICE. Da minsker behovet for å kjøpe taletrafikk fra Telia.

 

Edit: jeg bruker VOLTE hele tiden med Telia og iPhone 7+. Funker flott med abo, men foreløpig ikke med kontantkort.

Endret av Slettet-376f9
Lenke til kommentar

Enig, men jeg tror ICE sliter litt med høna og egget-problematikken. Infrastruktur kreves og koster mye å bygge ut. Tjenesten hos operatør må fungere sømløst. Til slutt må alle telefonprodusentene få fingeren vekk fra stumpen og implementere støtte for VoLTE i nyere android versjoner.

 

En stor utfordring med android plattformen i dag er fragmenteringen. En annen ting er at enhver android versjon må tilrettelegges spesielt til hver eneste modelltype og dens drivere. Det finnes tilogmed forskjellige versjoner av samme modellen hos samme produsent som krever sin egen android ROM oppå den spesialsydde BIOS-drivere-sofrware.

Legg til variabel vilje og evne til å implementere teknologi og tjenester på OS nivå hos hver enkelt produsent, og vi har en oppskrift på tålmodighetsprøve.

 

Hos apple er historien noe annerledes, dog mye lettere å implementere da det er samme produsent med få modeller og kontroll over hele verdikjeden og mulighet til å pushe oppdateringer over en lenger periode. Eksempel: Samboerens iphone 4s fikk en oppdatering for noen uker siden. Det er lenge siden telefonen ble lansert!

 

Spore tilbake igjen: ICE som konkurrentene Telia og Telenor må nok vente en god stund til før alt går i boks angående VoLTE og voWIFI. Rett og slett fordi vi i Norge er tidlig ute med tjenestene og teknologien. Hadde ikke VoLTE ligget på OS nivå som skjult tjeneste, men heller som SIP, hadde vi hatt dette for lenge siden. Evt som en app som Telio tilbyr i dag. Den virker på mobildata og wifi, overalt. Hadde ikke Telio vært så håpløst selskap som de er, hadde jeg blitt kunde for lenge siden.

Lenke til kommentar
  • 5 måneder senere...

GSM og 3G skal kobles ned. Det er 4G og 5G som er fremtiden. VoLTE (hovedtjeneste) og VoWIFI (supplement) kommer og vil taes i bruk av alle, en gang. Spørsmålet er når. HD voice på GSM er et blindspor.

Jeg er uenig, WB-AMR på 2G er en billig måte å heve basiskvaliteten for anrop, og dessuten helt essensielt å få på plass før 3G skrus av og man står igjen med volte + 2G. Tenk på WB-AMR på 2G som at minstelønna heves såpass mye at den øker kunde/borgertilfredsheten. Utfordringen i Norge er å få på plass anstendig samtalekvalitet mellom de ulike operatørene, ved samtaler mellom Telenor volte og Telia volte brukes det PCM/G.711 i dag: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1795351&p=24188617

 

Ellers, som jeg skrev i en annen tråd her:

 

Tipper at vi i første omgang får se tjenesten lansert i de større byene, med en begrenset antall støttende mobiler det første året, siden volte ennå ikke er plug and play.

Endret av mandela
Lenke til kommentar

Hadde jeg drevet butikk hadde jeg aldri budsjettert oppgraderinger i et nett som likevel skal kobles ned innen 2025. Det er bare 7 år levetid igjen. Og jeg ser ikke for meg at GSM vil være drevet over hele Norge frem til stengedato heller. Det kommer til å bli stykkvis stengt ned som 3G blir. Hva er da vitsen? Ikke for å ødelegge noen dag her altså..

Lenke til kommentar
Gjest Slettet-376f9

3G blir ikke bare avviklet eller bygget ned, det blir i noen tilfeller hoppet over. Telenor har fortsatt en del siter med bare 2G. Når de blir oppgradert får de bare 4G i tillegg til 2G.

 

Jeg har en Motorola Moto Z dualsim, med to Telia kort. Sim 1 henger alltid på 4G. Sim 2 kan bare benyttes på 2G og 3G. Mange steder rett utenfor Oslo mister telefonen kontakt med 3G

 

Edit: presiseringer. korrekt operatør er Telenor.

Endret av Slettet-376f9
Lenke til kommentar

3G blir ikke bare avviklet, det blir hoppet over. Telia har fortsatt en del siter med bare 2G. Når de blir oppgradert får de bare 4G i tillegg til 2G.

 

Det er vel ikke helt korrekt.  Ser mange sendere fra Telia som er oppgradert med 3G i tillegg til 4G.  Har sjekket flere som tidligere hadde 2G og som nå har fått både 4G og 3G.  I noen tilfeller kjøres 3G på 900 Mhz sammen med 2G mens andre har både 900 og 2100 Mhz.  Noen har også fått 3G på 900 Mhz i tillegg til at 4G er utvidet med 4G+ (og ofte da 4G på 1800 eller 2100 Mhz i tillegg til 800 Mhz).

 

Jeg har på følelsen at Telenor er mer ivrige enn Telia med å fase ut 3G.  Telia ser kanskje at mange brukere fortsatt har 3G og "generisk" VoLTE kan ligge lenger frem i tid enn de kanskje har trodd.  Og da kan 3G fylle et hull i dekningen og kvaliteten til et stort antall kunder/brukere.

 

Just my 2 cents ....

Endret av Øystein H
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...